• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 10:20

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Трите основни цвята са... :)

Започната от TiratroN, 18.01.2012 22:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

TiratroN

Здравейте.
Едно време започнахме един такъв спор с един мой приятел,който така и не успяхме да завършим.
Той твърдеше че основните цветове са три: червен,син,жълт.
Аз твърдя че тези цветове са три,но са : червен,син,зелен.

Реално аз си спомням че така съм го чел, той също е чел това което твърди.
Исках да ви спестя дългия увод , но нямаше да е много интересно да пльокна едно просто изречение в темата .

Какъвто и да е резултатът от този спор , аз бих желал да знам само едно: след като основните цветове са червен,син и жълт и щом като от тяхната основност следва , че с тях могат да се възпроизведат всички останали цветове, защо в мониторите има три пикселни цвята- син,червен и зелен.
Как, по дяволите, образуват останалите цветове след като им липсва единият основен цвят - жълтият?

И след като с тези три цвята става възможно възпроизвеждането на всички цветове, защо тогава се твърди че жълтият е основен. Аз в моя монитор виждам жълт цвят и той е възпроизведен от три цвята - червен, син и зелен.

Miroo

Цитат на: TiratroN - 18.01.2012 22:33

Как, по дяволите, образуват останалите цветове след като им липсва единият основен цвят - жълтият?


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi42.tinypic.com%2F3525g7r.png&hash=bcde19259ab8301ea8c08d5342f4369c9957116f

Ти си прав Ч С З или така нареченото RBG са 3 основни цветове. При смесването им се получават останалите а при смесването на вече получените с други се получават много разнообразни.
При R-255 B-255 G-255 сe получава белия цвят, съответно, ако те са =0 е черния и т.н.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdobavi.info%2Fcars%2FAudi%2Fm27733.gif&hash=f1c27a38e97fd6141310348b0c5455ac787ef7dd

breeze

Цитат на: TiratroN - 18.01.2012 22:33
Здравейте.
Едно време започнахме един такъв спор с един мой приятел,който така и не успяхме да завършим.
Той твърдеше че основните цветове са три: червен,син,жълт.
Аз твърдя че тези цветове са три,но са : червен,син,зелен.
И двамата имате еднакво основание.
Работата е там, че има два различни типа цветообразуване - адитивен и субтрактивен. При адитивният липсата на цвят е черно. Добавянето на светлина с нов цвят увеличава яркостта и новият цвят се "смесва" с предишните, като се "добавя" към тях. Така работят мониторите. При адитивния начин на цветообразуване се използват червен, зелен и син цвят, като например жълтият се получава от смесването "по равно" на зелен и червен.

При субтрактивният начин на цветообразуване от бялата светлина се "изважда" определена част от спектъра, като резултатния цвят се образува от това, което не е извадено. Пример - боите. Като виждаш боя със син цвят, това не означава, че тя излъчва синя светлина, а че (при бяло осветление) поглъща останалата част на спектъра (червено, жълто, зелено...) и "връща" обратно (отразява) само синьото. Поради тази причина методът се нарича субтрактивен т.е. с изваждане. От този метод се интересуват художниците (рисувайки с реални бои върху платно/лист и т.н.). При този метод за основни цветове се използват червено, синьо и жълто. В този случай зеленото се получава като смесиш синьо и жълто. Резултатната смес изважда всички останали части от спектъра на бялата светлина, освен зеленото.

И още нещо. Никой от двата метода не постига "всички цветове". Винаги остават цветове които системата не може да възпроизведе :) Може да потърсиш информация за т.нар. "цветови триъгълник". Извън него има много цветове, които окото може да възприеме, но мониторът не може да възпроизведе.

Надявам се, че съм ти бил полезен.

anasarka

 =-O Гледай ти какви неща може да научи човек. Да разправят сега че лафчето е безполезен раздел  :-D
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

Miroo

Все още си оставам на мнението, че от двата случая-Червен, Син, Зелен е правилния! Както breeze каза има 2 типа: адитивно и субтрактивно. При адитивното основните цветове са RBG а при субтрактивни за основа са взети получените 3 цвята на картинката, която сложих в предишния ми пост: синьо-зелено (Cyan), пурпурно (Magenta) и жълто (Yellow) или т.нар. CMY (жълт има, но липсват останалите цветове), но тук също да добавя, че има и буквата "K" или CMYK. К означава черен цвят добавен е поради факта че от останалите не се получава чист черен цвят а "мръсно черен" Докато сме на тази тема искам да допълня, че има и CIELab, в който яркостта е отделена като компонент или L - яркост; а - тоново отношение между червеното и зеленото; b- тоново отношение между жълтото и синьото. HSV (най-известния за обработка на изображения) H - тон; S - наситеност; V - яркост. Също така има и още един YCrCb (който "Хамериканската" телевизия използва за "лични нужди") Y - жълт Cr - близко до червеното Cb - близко до синьото. Но тук задълбочаваме темата и това вече си е доста изчерпателно на тема Цветови модели.  *privet*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdobavi.info%2Fcars%2FAudi%2Fm27733.gif&hash=f1c27a38e97fd6141310348b0c5455ac787ef7dd

cwetalin

Я гледай ти, колко колеги разбирали от цветове, светлина и т.н.
Според мен всичко казано дотук изчерпва темата откъм физическата страна на нещата. Само не забравяйте, че цвета е психологическо понятие, той не може да бъде измерен, не може да бъде скалиран. Не може да се каже че нещо е 2-пъти по-жълто от друго нещо, примерно. Набеждаваме цвета че е някакъв като му преписаме цветна температура, координати от триъгълника и т.н.

TiratroN

Напълно съм съгласен че някои от цветовете не могат да се изобразят по тая схема с червеното ,синьото и зеленото. Схемата с триъгълника съм я гледал.
За съжаление нищо в природата не е толкова просто колкото си мислим че е :)

И като си говорим за цветопредаване бих искал да кажа нещо относно мониторите. Принципно старите CRT монитори успяват да пресъздадат много по-добри цветове от плоските TFT екрани.
Навярно никой не си дава сметка за това , но технологията на ТФТ мониторите включва няколко метода за направа на екраните. Най-масово се продава матрицата TNT, която най-зле предава цветовете. Има други типове матрици , но тяхната цена отблъсква купувача ,който и представа си няма защо един и същ монитор е на двойна цена и предпочита винаги по-евтиния.
Може би разбивам нечии илюзии за светлото бъдеще ,но това е положението :)