• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 08:32

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Стартирането, новака и скалариите

Започната от germanov79, 19.01.2012 14:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

germanov79

Здравейте. Казвам се Димитър и съм повече от начинаещ.

Малко предистория. В един хубав зимен ден ми се сервира идеята да си имаме рибки.  Веднага се съгласих за някоя по-голяма стъклария, в която да пуснем 3-4 хелера  да се връткат. Мотивацията ми – по-малка съдинка, по-малки проблеми. Както и лесно и бързо разчистване, след като "мерака" отмине.  Постигнато бе съгласие и след ден закупих мечтания съд – 7 литрова чаша.  
След това посетихме специализиран магазин, за да си харесаме нещо цветничко. Там ни обясниха, че идеята ни ще измъчи животинките и как колкото по-голям аквариум имаме, толкова по-лесно за нас и по-комфортно за рибките ще е.  След това бързо успяха да ни скалъпят пълно бойно оборудване, барабар с рибоците  в рамките на 200 лева.  Така напуснахме магазина с празни ръце и възможността да помислим по темата.
Още на другия ден получих невероятна оферта, която не е за изпускане...Ще ви я споделя с линк, защото както и да го напиша, все нещо ще объркам. ЛИНК
Прочетох темите във форума за начинаещи. Информирах се за това-онова. Започнах да вдявам, че се хвърляме в доста дълбоки води /поне според мен/. Уж си избистрих картинката. В крайна сметка след  като видях ,,стоката" на живо, отново събеседвахме 1-2 дни.
Все пак започнахме транспортирането на красотата. Тъй като пак подчертавам, че съм абсолютно начинаещ, решихме рибките да останат при досегашния си собственик /все пак той знае какво да ги прави/. Ние подготвихме мястото вкъщи.

Какво направихме:
Първо запазихме 40 литра от старата вода /нямах повече съдове/. Измих грунда и аквариума. Наистина не очаквах да изсипя 2 бойлера вода и грунда все още да пуска мътилка.  
След  подготовката започнах да събирам елементите. Насипах пясъка, разположих растенията, корена и камънаците, налях старата вода, долях с нова /тук естествено действах по възможно най-просташкия начин, докато наливах дори си помислих дали да не подложа някаква съдинка, за да разпръсква водата, но някак исках процедурата  да приключи възможно най-бързо/. За използване на маркуч, досещате се и сами, мисловните ми сили не достигнаха /аз и нямах такъв/.  Естествено след това се наложи да запълня, колкото е възможно зейналата яма и да покрия грейналия корен на горкият ехинудорус.  Добавих към растенията водна чума и анубиас. Нагласих техниката.
Така аквариума работи 2 дни. Тогава разбрах, че едната скаларийка е починала, както и анциструса. Веднага започнахме евакуационни действия към новия-стар дом на горките. Преди обаче да вкараме децата вътре, същата сутрин /въпреки противоречивите мнения, изчетени във форума/ пуснахме 8 червени неонки, за да може скалариите да ги ,,заварят". На следващия ден взех и два малки бледолики анциструса да глозгат гадориите.
Малката ни екосистема е на 3 дни. За момента не забелязвам проблеми между отделните звена. Неонките ги броим сутрин, обед и вечер, но все още са си 8. Растенията все още ги очаквам да се захванат.

Сега, мисля основателно, ме тревожи един въпрос.  Две от скалариите имат ,,оголени хриле", ако мога така да се изразя. Бяха така още първия път когато ги видях, но и през ум не ми мина, че може да се дължи на някаква болест.  Сега съм разтревожен, че не е нормално това им състояние. Моля, споделете.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg688.imageshack.us%2Fimg688%2F7620%2F111is.jpg&hash=a9dc5b939a120fe25298e32bb960d402fb0f45bb

Тук идва и вашият ред. Кажете ми къде и какво съм объркал.

Всякакви съвети за аранжировката са добре дошли. Аз  просто дублирах стария вариант.

Имам желанието да спусна някое цветно /разбирайте червено/ растение, но за момента в двата варненски магазина, всичко е обрано и чакат доставки. Ако има някой от вас подходящо за скалариите широколистно, нека  пише.
В момента съм на тема шкафове и капаци. Ако във Варна има човек, който се занимава с изработката им, ще се радвам да ме ориентира в ситуацията.

Но най-важното за момента е да ме посъветвате за състоянието  на скалариите.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg40.imageshack.us%2Fimg40%2F4771%2F333yvj.jpg&hash=4f01ed76f1d9fc9d286ecbb99681a895e85da444

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg827.imageshack.us%2Fimg827%2F3001%2Fdsc01276ci.jpg&hash=fa27706433b0427e47594e03bc6a47a215bc4593

..........
Ако темата не е точния форум, моля да бъде преместена.


Peza

Цитат на: germanov79 - 19.01.2012 14:44
Сега, мисля основателно, ме тревожи един въпрос.  Две от скалариите имат ,,оголени хриле", ако мога така да се изразя. Бяха така още първия път когато ги видях, но и през ум не ми мина, че може да се дължи на някаква болест.  Сега съм разтревожен, че не е нормално това им състояние. Моля, споделете.

Привет!
За мен това си е дефект по рождение. И не нормално състояние на хрилните капаци. Без да разбирам от болести при рибите, ми се струва че не е от заболяване ... но нека по-опитни кажат.
За първи аквариум изобщо, подредбата е доста сполучлива.

П.П. Темата е по скоро за проблеми и препоръки, но не и за лафче  ;-)
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Rainbow sid

Здравей.Това е дефектен хрилен капак.Рибите са гледани при излюпването на гъсто, в малък съд с недостатъчна аерация и филтрация.Проблем няма, само естетически.
http://rainbowzoo.alle.bg/            Зоомагазин "Рейнбоу"

zangievka

Цитат на: Peza - 19.01.2012 15:21
Привет!
За мен това си е дефект по рождение. И не нормално състояние на хрилните капаци. Без да разбирам от болести при рибите, ми се струва че не е от заболяване ... но нека по-опитни кажат.
За първи аквариум изобщо, подредбата е доста сполучлива.

П.П. Темата е по скоро за проблеми и препоръки, но не и за лафче  ;-)
Здравей,
и аз мисля като колегата Peza. Аз имам същия проблем с единия си дискус така дойде, всички останали дишат нормално.Един развъдчик тук ми обясни ,че това се държи на лоши те условия в който повечето развъдчици гледат рибите си в следствие на това те  остават така дори и след преместването им в друг съд.Но е по- възможно причината да е в това ,че  аквариума ти няма развид цикъл все още. Ти си написал по-горе ,че си измил аквариума,грунда,корените,филтъра  и разтения което  което води да рестартиране на аквариума, което пък от своя страна води до унищожаване на полезните бактерии а и да не забравяме ,че рибите са в стрес от пренасянето и новите условия но въпреки всичко е възможно  и да е някоя болест.Дано да се включат по-опитните и да ти помогнат. :-)
Успех.
ПС:Ако имаш Акватан на Сера сложи според описанието това ще помогне на рибите ти да се успокоят и ще направи водата по- приятна за тях.