• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

стартиран аквариум

Започната от bobi_boy, 27.11.2018 11:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bobi_boy

Здравейте. Това е аквариумът, който стартирах на 26.11.2018. Водата е мътна вече втори ден. Мога ли да добавя още растения, като Микрозорум и сагитария. Аквариумът е 84 литра - чисто водата е 70 литра.


NO CARRIER

Здравей! Може, защо да не може. Само че се постарай да бъдат подредени правилно, защото обенът не е голям. Водата ще се избистри, предполагам си подготвен за това.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

bobi_boy

Здравей и благодаря за отговора. Вече леко се поизчиства и ми излиза слузта по корена. Приемам предложения за подредба на растенията. Имам и въпрос относно водата. Мисля да не правя смяна поне 3 седмици, тъй-като няма да пускам риби поне 3 седмици. Грешно ли ще бъде да не пипам водата толкова време.

wire

Даже е препоръчително точно обратното - да се сменя на 2-3 дена известно количество, после на 4-5 дена и така до 1 път на седмица след месец.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

NO CARRIER

Ами... Аз не бих я пипал. Скоро не съм стартирал аквариум, но по спомени ако не я сменяш се изчиства по-бързо.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Георги

Първи аквариум ли ти е?
Аз също не бих сменял водата засега. И без това растенията няма с какво да се хранят. Даже бих слагал по 6-7 капки дневно разтвор на амоняк от аптеката.
Относно растенията - ако нямаш хранителна подложка под грунда или поне топчета под корените на криптокорината и онова с големите листа (анубиас?), ще имаш проблеми с тях. Елодеята и дъбчето също искат доста нитрати във водата. Какво е това в средата най-отзад? Някаква бакопа?
Вържи си микрозорум (5-6-7 туфи) по камъните и коренчето. Сагитарията не е за начинаещи.

Smelly fish

Филтъра пуснат ли е непрекъснато, че на снимката изглежда не работи?

bobi_boy

Благодаря за отговорите. Първи аквариум ми е. Растението в средата отзад е Лудвигия. Нямам хранителна подложка под грунда. Филтъра работи постоянно и флейтата му е към повърхността на водата. Прави доста силно течение. Мога ли вместо амоняк да стривам по малко храна за рибки. Също така, мога ли да поизчистя бялата слуз от корена, макар че пак ще се появи най-вероятно. Микрозорум ще взема тези дни и ще го поставя между или пред камъните. Ще има ли полза от Nitrivec да сипвам няколко дни. Водата се поизбистри вече.

Публикациите са слети: 01.12.2018г 10:10ч

Тази снимка е от днес сутринта. 6 ден от стартирането е. Единствената промяна, която направих е да преместя филтъра на задната стена.

bobi_boy

Започвам втората седмица от старта. няколко дни добавяь по малко храна за рибки. поизчистих слузта от корена, макар че пак ще се появи. не знам от какво излизат мехурчета от самия корен. направих тест на водата. PH - 6.4 и ме учудва стойността на нитритите- 0. нитратите са-10 от три дни. дали имам някакви бактерии вече или още са твърде малко. дано не дразня някого с глупавите ми въпроси.

wire

Пълният цикъл е: амоняк->нитрити->нитрати->азот. Щом нямаш нитрити, значи бактериите работят. В зависимост от филтърната медия, цикълът може и да е само амоняк->нитрити->нитрати. Нитратите в такива стойности не са опасни, даже са добре за растенията.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

Caxapa

Макар и нехуманно отношение към рибките които се ползват за старт на аквариум, все пак трябва да го направиш. две до три гупи или хелера можеш да пуснеш. После "пионерите" или остават или раздаваш. Все още не си уточнил и какви риби ще отглеждаш.

bobi_boy

Ако след 2-3 дни пусна 2 молинезии или анциструси, ще се забърза ли цикъла или само ще мъча рибките. да не се срине изведнъж всичко. иначе мисля по-натам да пускам някакви пасажни като разбори, тетри, данио или рамирези.

Caxapa

Няма да се срине цикъла. А и нали за това са тези "пионери" които спомагат за завършване на цикъла.

Smelly fish

Цикъл имаш, ама pH ти е ниско. И ако деленията на теста ти започват от pH 6,4 няма да разбереш кога ще падне още надолу от органиката която се натрупва обичайно в аквариума. Тогава- сбогом живородки, сбогом анциструси. На последните им хлътват много яко коремите.

bobi_boy

теста е на JBL лентички. не знам колко е достоверен, но ако е вярно показанието му не знам откъде пада PH. забелязвам някакви ситни мехурчета, които изпуска корена. днес е 11 ден от старта. водата се беше поизбистрила, но от вчера отново има лека мътилка, която се носи. няколко дни слагах по малко стрита храна за рибки, но от 2 дни не съм слагал. опасявам се да не стане много. светя вече по 5:30 часа дневно. с изключение на криптокорината, която доста поизгни другите растения полека тръгват. най- странно и неразбираемо ми е никаквото съдържание на нитрити във водата. само нитрати отчита теста и то много малко.

Публикациите са слети: 06.12.2018г 21:09ч

сега направих тест с лентичка на вода от чешмата. софийска вода. PH между 6.4 и 6.8, KH 3. хлор 0.8.

Caxapa

Ако течението е голямо , сложи  флейта.

bobi_boy

филтъра е с флейтата, която е насочена под ъгъл към повърхността и прави течение по повърхността по дължина на аквариума. дали е удачно да намаля дебита на филтъра малко.

Caxapa

Не видях на снимката в началото та за това и попитах. После с преместването на страницата не се вижда дали има от отражението . Нагревателя премести в противоположен край  на филтъра по дължина на аквариума. Флейтата насочи по дължина да върти водата.

bobi_boy

ще преместя нагревателя. благодаря за насоките. да намаля ли дебита на филтъра на този етап, а когато се позадръсти да го увелича.

Caxapa

Ако не прави циклон го остави така.  Колкото повече минава през филтъра е по-добре.

Георги

Цитат на: bobi_boy - 04.12.2018 16:12
Започвам втората седмица от старта. ... и ме учудва стойността на нитритите- 0. нитратите са-10 от три дни.
Сигурен ли си, че гледаш правилната скала за нитратите (NO3)? Тя е първата и е разграфена до 500.
За 4 дни не може да се стигне до 10 NO3.

bobi_boy

сигурен съм. нитритите са 0. ph играе. един ден е 6.4, следващия е 6.8. водата не съм я пипал още. температурата е 25 градуса. не знам дали да не махна временно корена.

Smelly fish

Аз ако съм ще си го оставя корена. Колкото и мехури да пуска все ще спре като се "напие" достатъчно. Слузта от него не я чисти, ако си купуваш молинезии или анциструси те ще свършат тази работа.

bobi_boy

едната криптокорина остана без листа. дали не е от силното течение. другата, която е на по-тиха вода е добре. другите растения вече се развиват полека. вече втори ден PH държи 6.8 а KH 6. не отчитам никакви нитрити все още. само минимални нитрати. дали да направя малка смяна на вода и да обера мъртвите листа, които са малко и са по дъното. днес е 13 ден от стартирането.

Георги

Търпение, завъртането на цикъла изисква време, за да са добре рибите после. След още 1 седмица може би ще е готов. Можеш да сложиш пак бактерии. Остави чистене и смяна на вода, листата не пречат на никого сега, освен ако водата има неприятен мирис.

Криптокорината е блатно растение, иска хранителен грунд. За течението не съм сигурен дали влияе, но съм чел на много места за такова хвърляне на всички листа - било процес на аклиматизиране, щели пак да покарат. Аз когато имах криптокорини, не съм се сблъсквал с това.

Някой модератор може ли да премести темата в подходящия раздел?

MeTogu

Най-лесно се стартира със стар филтър от работещ аквариум. Както и примерно 50% вода от работещ аквариум. Така ще вкараш достатъчно бактерии. При мен винаги работи безотказно.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

bobi_boy

ден 14 от стартирането. преместих нагревателя в другия край срещу филтъра. насадих още растения.


Caxapa


Георги

Как вървят нещата? Какви рибки мислиш да гледаш?

bobi_boy

здравейте. преди 2 дни пуснах първите рибки - 2 молинезии и 1 анциструс. чувстват се добре. храня ги един път на ден по малко. първият ден не ги храних. за тези няколко дни опоскаха почти всички налепи и слуз. преди 5-6 дни добавих към филтъра още един контейнер, който напълних с керамика. растенията вървят добре според мен. дори има тръгнало листенце на олисялата напълно криптокорина. днес тествах водата и няма промяна в нитрити - 0, нитрати -10, PH - 6.8. в края на седмицата ще направя първата смяна на вода. 1/3 добре ли ще бъде. тогава става 1 месец от старта.

tetra

Всичко е ОК! Остави тези тестове вечните папагалски истории. Когато водните растения започнат видимо да растат, аквариума ти е готов за пускане на първите риби. Когато растенията започнат да растат те разграждат всички опасни съединения от групата на нитратите, или ги правят в безвредни за водните животни. Понеже целта ти е стартирането на аквариума, а не размножаването на водните растения не прибавяй никакви торове за подхранването и. По добре растенията да са гладни за да изчистят водата ти.С химията на аквариуманата вода и тестовете, можеш да се захванеш след дълга подготовка по въпроса, и когато решиш да размножаваш риби изискващи точни параметри на водата.Ако не си наясно какво правиш няма нужда да го правиш.  *privet*

bobi_boy

Не слагам никакви торове, нито каквато и да било химия. растенията са добре. увеличавам с 30 минути седмично осветлението. нови рибки ще пускам след 2 седмици - тетри или разбори, а ми се иска и няколко рамирезита.

Георги

Моето мнение:
Цитат на: tetra - 19.12.2018 07:54
Всичко е ОК! Остави тези тестове вечните папагалски истории.
Тестовете 6 в 1 са минимума, който трябва да има начинаещият в хобито, за да има поглед върху основните параметри на водата (главно по отношение на рибките, но не само).

Цитат на: tetra - 19.12.2018 07:54
Когато водните растения започнат видимо да растат, аквариума ти е готов за пускане на първите риби. Когато растенията започнат да растат те разграждат всички опасни съединения от групата на нитратите, или ги правят в безвредни за водните животни.
За 80 л. аквариум, какъв е броя растения, които могат да консумират достатъчно бързо амоняка и нитратите? 12, 15 или 20-25? Това са едни може би 70-90 лв.? А нитритите кой ще консумира? Още няма завъртян азотен цикъл.

Цитат на: tetra - 19.12.2018 07:54
Понеже целта ти е стартирането на аквариума, а не размножаването на водните растения не прибавяй никакви торове за подхранването и. По добре растенията да са гладни за да изчистят водата ти.
От опит мога да кажа, че същите тия растения за 80-90 лв., без никакви торове няма да изкарат повече от 2 месеца. За какво ги хвърля тия пари тогава?

Цитат на: tetra - 19.12.2018 07:54
С химията на аквариуманата вода и тестовете, можеш да се захванеш след дълга подготовка по въпроса, и когато решиш да размножаваш риби изискващи точни параметри на водата.Ако не си наясно какво правиш няма нужда да го правиш.  *privet*
В случая не става дума за промяна на твърдостта, pH или добавяне на танини и подобни.
Искаме колегата най-безпроблемно да стартира аквариума и да навлезе в хобито.

Вие имате по-голям опит от мен, но това не отменя факта, че трябва да се следят основните параметри, докато се стабилизира системата.

Lightning_boy

Цитат на: bobi_boy - 19.12.2018 09:17
Не слагам никакви торове, нито каквато и да било химия. растенията са добре. увеличавам с 30 минути седмично осветлението. нови рибки ще пускам след 2 седмици - тетри или разбори, а ми се иска и няколко рамирезита.

Колега, следи си нещата с аквариума и сам ще се добереш до "златната среда". Наблюдавай рибите, растенията, водата. Повечето акваристи не се натискат с тестовете в началото още. И аз съм на мнение, че не ти трябват. Имам тестове 6в1 както казва колегата, ползвал съм ги веднъж или два пъти за авторитет пред рибите, нищо повече.
Относно азотният цикъл, Методи е дяволски прав. Местих си единият аквариум от един град в друг. Просто взех 50% процента от старата вода с мен, филтъра както си вървеше само го спрях и го затътрих и него, и грунда не мих даже и жертви нямам стана 3-та седмица.
Просто както казва Георги, иска си време всичко да се задвижи.
Поздрави и хвърли една-две снимки да видим рибетата.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

tetra

Е щом започваш с титрите това означава, че си опитен акварелист. Аз приключих с тях, след масовото и безпроблемно размножаване, и загубих интерес към акваристиката. Защото това беше голямата ми мечта, когато започнах с гупите.  :coffee:

bobi_boy

20.12.2018 13:25 #35 Last Edit: 20.12.2018 17:53 by bobi_boy
това с тетрите някаква шега ли е. гупи съм отглеждал като 10-12 годишен. това беше преди доста години и не съм полагал никакви грижи и усилия. опитът ми като акварист се свежда само до хранене и смяна на вода. *thanks

Публикациите са слети: 20.12.2018г 17:05ч

това е двойката молинезии. анциструса си похапва някъде зад корена и няма желание за снимка.

Публикациите са слети: 20.12.2018 17:53

ето го и него.

bobi_boy

Здравейте, имам малко въпроси. Аквариумът е вече на малко над месец. Растенията се развиват вече, но егерията постоянно се пречупва и кафенее. Може ли силното течение да е проблем- филтъра е срещу нея и доста я разклаща. Не слагам никакви торове до момента. Другото ми питане е за едната молинезия- мъжка ли е.

Георги

30.12.2018 16:49 #37 Last Edit: 07.01.2019 11:23 by Георги
bobi, не е от течението, не и достигат хранителни в-ва. Тя много бързо ги консумира.
Не мога да преценя за молинезията.
Май, в твоят аквариум, така и не се появи пик на нитрити? Би трябвало да можеш вече да слагаш рибките.

bobi_boy

До този момент нитрити не ми е показвало нито веднъж, нитратите се държат около 10. Замислям се да започна по малка доза тор седмично да започна да слагам. Днес ще пусна 7-8 червени и сини неона.

bobi_boy

ето развитието при мен на този етап.

Lightning_boy

Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

bobi_boy

10.01.2019 15:18 #41 Last Edit: 10.01.2019 18:08 by bobi_boy
Здревейте. Не знам дали в тази тема е мястото, но егерията тотално се разпада в аквариума ми. Постоянно се чупят стъблата и покафеняват, след което и листата окапват. Забелязвам от няколко дни покафеняване на част от листата и на Лимнофилата, която расте най-добре и вече има много нови издънки. Ако някой може да ме насочи какво да предприема. Най-лесно е да изхвърля егерията, но така и не мога да разбера проблема. Нитратите ми продължават да са 10. Осветлението е 0.4W. Сменям вода всяка седмица 30%. Температурата е 25.

Публикациите са слети: 10.01.2019 18:08


Георги

Цитат на: bobi_boy - 31.12.2018 08:48
Замислям се да започна по малка доза тор седмично да започна да слагам.
Здравей, какво добавяш?

bobi_boy

Здравей. Преди 5 дни добавих 3 мл. profito. нищо друго не съм добавял. виждам, че растенията изпитват недостиг на нещо, но не знам какво е. осветлението да ми е прекалено слабо или да трябва вече да се добавят повече торове.

Георги

Здравей,
първо трябва да докараш kH да е 5-6 и gH да е 6-7. Водата от чешмата при мен е kH 1-3, gH <3
Второ - азот и фосфор в съотношение 16-20 към 1, т.е. при N=10, P да е около 0,5.

Не знам колко калий добавя това прословуто profito.

bobi_boy

Благодаря ти за отговорите. Извинявам се за може би лаишките ми въпроси, но как мога да повиша карбонатната и общата твърдост на водата. Ще измеря фосфатите, но с какво да ги внасям ако са малко. Калий мога ли да внасям отделно от Профито. Ако има друг тор, който да ми върши работа, моля да ми споделиш. Благодаря още веднъж за отделеното внимание. Сега с пръсти разтърках кафявото по Лимнофилата и пада лесно като мътилка. Това кафяви водорасли ли са. На задното стъкло имам вече и малко зелени налепи.

Георги

Твърдостта на водата я повишавам със JBL aquadur соли.
Принципно се слага NPK и F+микро, ако не искаш да мериш и слагаш поотделно.
Досега слагах hagen nutrafin plantgro NPK, за да не ми се налага да меря фосфора, но свърши и сега ще пробвам със забъркан от колега тор, пак от този тип. Цените на всички "фирмени" торове са солени. Досега не ми се е налагало да слагам желязо и микро.
Този аквариум го стартирах като експериментален и около година издържа без да добавям нищо, но е само микрозорум.

MeTogu

 Свети Георги ще помогне. амин.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Lightning_boy

Цитат на: MeTogu - 12.01.2019 01:00
Свети Георги ще помогне. амин.

*ROFL*  :-D Не се сдържах просто.  *privet*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

bobi_boy

това е положението два месеца след старта. пуснах преди няколко дни и 2 коридораса.

Георги

bobi, пробва ли да слагаш N+P? Какво стана?

bobi_boy

Здравей. Добавям азот и калий по малко, както и микро. Фосфатите са ми 0.5-1 и затова не добавям. Повишение на нитратите обаче нямам- стоят си на 10, което е странно. Проблемът с лимнофилата остава- покафеняват част от листата, но изкарва нови, които са свежо зелени. Не знам от какво става така. Егерията така и не тръгна при мен и правеше много боклуци от гниенето и я премахнах. На нейно място засадих Лимонче и дано върви с това осветление.

wire

Предозиране с калций води до блокиране на калия и целязото. В София водата е мека и не би трябвало да има много калций, но да нямаш друг източник на калций в аквариума?
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

bobi_boy

няма от какво да имам предозиране на калций.

bobi_boy

Здравейте. Изминаха 3 месеца от старта на аквариума. Преди 2 седмици добавих Микрозорум Къдрав. Седмица след това се развиха водораслите на снимката. Възможно ли е да сум внесъл спорите им с растението. Преди това нямах никакви водорасли. Вчера взех 2 САЕ с надеждата да пооберат част от водораслите. Никакви други промени не съм правил. Храня по веднъж на ден по малко. Светя по 7 часа. Осветлението ми е около 0.42W. Смяна на вода по 1/3 седмично, като от миналата седмица започнах и смяна на малко вода по средата на седмицата. Торя с калий и азот по съвсем малко, плюс профито с 1/2 от дозата. Фосватите ми са около 0.5. Нитарти около 10. Филтъра ми е вътрешен и го заплаквам на 2 седмици, макар дебита да не му спада за това време. Сифониране на дъното всяка седмица. Ако някъде греша бих се радвал да ме насочите.

wire

Водорасли се развиват, ако има подходящите за тях условия, т.е. недобре развити или много (и) бавни растения, които не усвояват добре веществата. Спортите им са навсякъде, ти си ги имаш в аквариума и без да ги внасяш.
Сифонирай дъното 1-2 пъти годишно, не седмично. Премахваш важни вещества от грунда, от които растенията с корени имат нужда, но пък вкарваш в самата вода допълнително органика от вдигнатата мътилка, а някои видове водорасли това чакат.
Помисли за вкарване на СО2, защото нямаш баланс на светлина-торене-СО2. Може да пробваш първо с "направи си сам" за 2-3 седмици, за да видиш дали ще се променят нещата.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

kstoilov

Това за сифонирането 1-2 пъти годишно звучи логично, пробвал ли си го?
И аз сифонирам често, но като се прочетох и се замислих, не би трябвало.

САЕ-тата при мен се справиха с такива водорасли за около седмица, сега няма помен от тях.

Similar topics (5)

8164

Публикации: 5
Прегледи: 3280

13505

Публикации: 10
Прегледи: 4558

23999

Публикации: 19
Прегледи: 5810

20046

Започната от Ribara90


Публикации: 6
Прегледи: 2672

18077

Публикации: 5
Прегледи: 2634