• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:32

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

стартиран аквариум

Започната от bobi_boy, 27.11.2018 11:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bobi_boy

Здравейте. Това е аквариумът, който стартирах на 26.11.2018. Водата е мътна вече втори ден. Мога ли да добавя още растения, като Микрозорум и сагитария. Аквариумът е 84 литра - чисто водата е 70 литра.


NO CARRIER

Здравей! Може, защо да не може. Само че се постарай да бъдат подредени правилно, защото обенът не е голям. Водата ще се избистри, предполагам си подготвен за това.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

bobi_boy

Здравей и благодаря за отговора. Вече леко се поизчиства и ми излиза слузта по корена. Приемам предложения за подредба на растенията. Имам и въпрос относно водата. Мисля да не правя смяна поне 3 седмици, тъй-като няма да пускам риби поне 3 седмици. Грешно ли ще бъде да не пипам водата толкова време.

wire

Даже е препоръчително точно обратното - да се сменя на 2-3 дена известно количество, после на 4-5 дена и така до 1 път на седмица след месец.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

NO CARRIER

Ами... Аз не бих я пипал. Скоро не съм стартирал аквариум, но по спомени ако не я сменяш се изчиства по-бързо.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Георги

Първи аквариум ли ти е?
Аз също не бих сменял водата засега. И без това растенията няма с какво да се хранят. Даже бих слагал по 6-7 капки дневно разтвор на амоняк от аптеката.
Относно растенията - ако нямаш хранителна подложка под грунда или поне топчета под корените на криптокорината и онова с големите листа (анубиас?), ще имаш проблеми с тях. Елодеята и дъбчето също искат доста нитрати във водата. Какво е това в средата най-отзад? Някаква бакопа?
Вържи си микрозорум (5-6-7 туфи) по камъните и коренчето. Сагитарията не е за начинаещи.

Smelly fish

Филтъра пуснат ли е непрекъснато, че на снимката изглежда не работи?

bobi_boy

Благодаря за отговорите. Първи аквариум ми е. Растението в средата отзад е Лудвигия. Нямам хранителна подложка под грунда. Филтъра работи постоянно и флейтата му е към повърхността на водата. Прави доста силно течение. Мога ли вместо амоняк да стривам по малко храна за рибки. Също така, мога ли да поизчистя бялата слуз от корена, макар че пак ще се появи най-вероятно. Микрозорум ще взема тези дни и ще го поставя между или пред камъните. Ще има ли полза от Nitrivec да сипвам няколко дни. Водата се поизбистри вече.

Публикациите са слети: 01.12.2018г 10:10ч

Тази снимка е от днес сутринта. 6 ден от стартирането е. Единствената промяна, която направих е да преместя филтъра на задната стена.

bobi_boy

Започвам втората седмица от старта. няколко дни добавяь по малко храна за рибки. поизчистих слузта от корена, макар че пак ще се появи. не знам от какво излизат мехурчета от самия корен. направих тест на водата. PH - 6.4 и ме учудва стойността на нитритите- 0. нитратите са-10 от три дни. дали имам някакви бактерии вече или още са твърде малко. дано не дразня някого с глупавите ми въпроси.

wire

Пълният цикъл е: амоняк->нитрити->нитрати->азот. Щом нямаш нитрити, значи бактериите работят. В зависимост от филтърната медия, цикълът може и да е само амоняк->нитрити->нитрати. Нитратите в такива стойности не са опасни, даже са добре за растенията.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

Caxapa

Макар и нехуманно отношение към рибките които се ползват за старт на аквариум, все пак трябва да го направиш. две до три гупи или хелера можеш да пуснеш. После "пионерите" или остават или раздаваш. Все още не си уточнил и какви риби ще отглеждаш.

bobi_boy

Ако след 2-3 дни пусна 2 молинезии или анциструси, ще се забърза ли цикъла или само ще мъча рибките. да не се срине изведнъж всичко. иначе мисля по-натам да пускам някакви пасажни като разбори, тетри, данио или рамирези.

Caxapa

Няма да се срине цикъла. А и нали за това са тези "пионери" които спомагат за завършване на цикъла.

Smelly fish

Цикъл имаш, ама pH ти е ниско. И ако деленията на теста ти започват от pH 6,4 няма да разбереш кога ще падне още надолу от органиката която се натрупва обичайно в аквариума. Тогава- сбогом живородки, сбогом анциструси. На последните им хлътват много яко коремите.

bobi_boy

теста е на JBL лентички. не знам колко е достоверен, но ако е вярно показанието му не знам откъде пада PH. забелязвам някакви ситни мехурчета, които изпуска корена. днес е 11 ден от старта. водата се беше поизбистрила, но от вчера отново има лека мътилка, която се носи. няколко дни слагах по малко стрита храна за рибки, но от 2 дни не съм слагал. опасявам се да не стане много. светя вече по 5:30 часа дневно. с изключение на криптокорината, която доста поизгни другите растения полека тръгват. най- странно и неразбираемо ми е никаквото съдържание на нитрити във водата. само нитрати отчита теста и то много малко.

Публикациите са слети: 06.12.2018г 21:09ч

сега направих тест с лентичка на вода от чешмата. софийска вода. PH между 6.4 и 6.8, KH 3. хлор 0.8.

Similar topics (5)

56202

Публикации: 10
Прегледи: 4868

19454

Публикации: 13
Прегледи: 6331

16054

Публикации: 2
Прегледи: 1840

17506

Публикации: 10
Прегледи: 6907

19025

Публикации: 6
Прегледи: 3652