• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:41

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Стартиран Аквариум

Започната от Новака, 11.08.2018 21:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

Не бих препоръчал дискуси за първи риби.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

bustama

Оууу... дискус, само това му трябва - летящ старт в акваристиката. :-D Добре де и такива да си вземе човека... къде в тая амазонки има таквизи канари... абсурд е дискуси, с тези камънаци - ако ще и три да раздели аквариума все тая. Скаларии по може. Повдигна се въпроса за филтрацията, че защо да не се помисли и за вътрешен съмп. Колегата само кинти ще налива във външни филтри и защо - след време, я някой текне или поне шума от 2/3 бр. си е шум. Една глава и керамика в съмпа с дунапрен и вата. :-P

wire

Предложението за вътрешен съмп е много удачно и филтърният обям е доста голям(това мисля да правя и аз със следващия ми аквариум). Отделиш ли 10-15см за него, разделен на четен брой секции(поне аз така мисля) ще имаш 25-40л обем за филтрация, скриване на техниката и т.н.
Камъните можеш да покриеш с мъхове, анубиаси и микрозоруми и ще стане екстра, около тях нискостеблени растения хем няма да се виждат толкова, хем ще е по-интересно. За този обем може да ти трябват доста растения и ти препоръчвам да поразгледаш за търговци из форумите, за да ти излезе по-евтино, а често и по-качествено. Но изборът се определя от избора ти на риби най-вече.
С този обем и добра филтрация можеш да гледаш около 150-200 по-малки риби без проблем. Избери си риби, погледни им профилите, пак си избери риби и тогава може да се обсъдят нещата.

п.п. Вече не смея да давам мнения за филтрация, след като видях, че в чужбина е много честа практика да се разчита само на растенията и грунда + уейвмейкър или пауърхед за азония цикъл, което за мен не е правилно
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

NO CARRIER

Преди години Мариян беше намерил някакви проекти, тоя със скалариите много го харесвам.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2FRaven%2F2%2F_wn2.jpg&hash=67ee3dde8f91e398eaf99da0f9c8d4b4a4b7cfae
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Новака

14.08.2018 10:10 #19 Last Edit: 14.08.2018 16:09 by Новака
Добро утро!
Радвам се че  събрах толкова много мнения,  за такъв кратък период .Благодаря на всички  , опциите са много но определено няма да се нахвърля на дискуси ,  тъй като четох ,  че са капризни риби и не са за " Новаци " :) Относно каманаците обмислям как точно да направя промяната кой да разместя кой да извадя....  и да желая да ги покрия с повечко растителност  , ако може да остане нещо като пещера и укрите  още разсъждавам над филтрацията . Този вътрешен съмп ми прозвуча интересно и надеждно , в момента чета да се запозная по-добре но определено  няма да е лошо ако пуснете повече информация за това  .  Рибките  , както споменах  виждам ги като данио (тези неонките са доста красиви) барбуси може да налея някоя губа тъй като бащата е луд по тях  аз харесвам бети и  сомчетата най-вече  , като цяло пасажни дребни рибки ще ми паснат перфектно   за нещо по-едро може би някакви двойки рейнбоу рибки те са  също красиви , до колкото прочит се съчетават в подобна картинка  . Мисля че и като старт са добра идея  + това работя  не съм нон стоп у дома  може да отцъствам понякога  в периоди  седмица, две ( има кои да ги храни и прочие) но все пак друго е човек да ги следи  с желание и да полага грижи  , затова не желая да се нахвърлям на трудни  и капризни рибки . Пак Благодаря за мненията и идейте ,  с удоволствие чета всичко и разучавам!

Публикациите са слети: 14.08.2018 16:09

Тъкмо чета че Барбусите никак не са добри  за губи и други подбни рибки .... еххех отпаднаха  . Аквариума с Скалариите не е лош но аз честно не искам да се фокусирам върху тези  мекички ( красиви риби са ) но не са моите :)

bustama

Скалариите са много красиви риби, както и алтумите! Последните не са за теб. :-) Като цяло цихлидите са точно за този голям аквариум. Тези мъници, които си избрал са по скоро за доста по-малки съдове. Не, че и със тях не може да се направи красив аквариум, но... колега малко са акваристите с аквариум като твоя - заеби подредби и така нататък с този литраж, гледай риби - това дребното... язък ти и за размерите. :-P Гупи... няма да коментирам... Прочети първо за рибите налични в акваристиката и кои каква среда изискват и с какви могат да се отглеждат. Атерините са екстра! За съмпа - не е никак трудно да намериш инфо в нета. Досега, разбирам, че не си се занимавал с това хоби и сигурно ще ти е трудно да си представиш какво е това съмп. Същото, като кофата на канистъра, но е правоъгълно в повечето случаи - съмпа, дава възможност за повече обем на филтрацията, както и може да скриеш, нагреватели и др. щуротии в него. Вътрешният се слага в аквариума, както си разбрал. Като материал - може да си го направиш от стъкло или пвц - ластмаса. С пвц-то имаш богат избор и лесно се работи. За рибите, що не хвърлиш едно око и на други цихлидки освен по-горе изброените. Но скалариите, ще са ти най-лесни за отглеждане. Цихлидите са си и агресивни риби, имай го на предвид.

Новака

Нонстоп чета за различни рибки , цихлидите са красиви риби , но в повечето случай забелязвам се гледат само с опрделени камъни за да направят условията на водата перфектни за рибите  и избягват растенията , което на мен грам не ми харесва  . А и както ти каза агресивни риби  , определено искат познания по-дълбоки от моите и подготовка за това начинание  , като визия са прекрасни интересни риби ! Но тъй като вече всеки знае и аз не го крия тъкмо прохождам , нямам нищо против да започна с по- лесните рибки  да си стартирам аквариума , да го аранжирам добре  и в крайна сметка винаги мога да направя ротация с някой по -малък аквариум , за дребните рибки и да направя големия с перфектни условия за риби за по-напреднали и уверени в хобито . Обичам да експериментирам ,  обичам новите неща , но не обичам да гледам мъртви рибки  в аквариум , това ще ме изтормози най-много !

Новака

Здравейте!
Ще приложа нови снимки с новата подредба на аквариума ми ( на това се спирам  след часове на мислене, гледане  ала бала... ) 
Относно филтрация  , нямам нито знанията нито  познатите около мен ,че да си правя съмп  , затова поръчах " jbl e1902 greenline" Ще съм с него и 1или 2 вътрешни филтри (които имам и съм споменал по-горе). Вече съм на етап " Растения " . Както , предложи  Колегата  NO CARRIER  :  " криптокорини, анубиас, валиснерия, егерия, роголистник, лудвигия " . Валиснерия , мисля да поставя в края зад  жълтия топуз и с вътрешният филтър  да избутва горният им край над камъка към средата на аквариума .  Анубиас   може и на самият жълт камък и  в тъмният край на аквариума . Лудвигия   ще е между камъните някъде  и също така мисля за заден план , пътеката между  жълтия камък така наречения " ТОПУЗ "  и  тъмно сините в дригят край  за да закрие задното стъкло  +  каквото още ми роди новобранската глава. Егерията ми се иска да я прокарам из между каманаците и корените ми.  НЕ знам дали всичко ще стане по план , но пък смятам да опитам  а времето ще покаже кое  си е на мястото и кое не . Тук стигам до следващият си проблем , не бях споменал за светлината а сегашната под капака  е :  1 Sylvania Aquastar F36W /174 t8 ; 2  Sylvania Luxline Plus F36W / 865 t8 ; 3 Sylvania GRO-plux F36W  /GRO t8 .
До момента разбирам ,че няма да е никак достатъчно за размерите на аквариума  и за идеята да има повече растения вътре . Моля за съвети и предложения за LED  Осветления  подходящи за добро развитие на растения . Гледах Алиекспрес , амазон и какво ли още не  някой или не доставят в Бг други ми се струват слаби  за идеята.  Аквариума в средата има стъклен елемент на който ще може да се закрепят  примерно 2 тела по 90- 100 см . Приемам , както скъпи варианти , така и по- приемливи цени  за начало  , тъй като този месец ми дойде вече  добър разхода  за все още празният аквариум  *YAHOO*  *HELP*  Хубав ден на всички и предварително Благодаря!


k_panayotov

Страхотен размер за цихлиди, не го пропилявай за дребни риби и растения (то за тях и по скромен размер става). Освен  jbl e1902 greenline който е чудесен канистър сложи и един китаец с 2000 l/h и с тази филтрация и камънака който казваш че имаш в количества  разположени на няколко камари по твой вкус го наблъскай със 80-100 мбуни (във форумите и групите във Фейсбук има доста и хубави видове мбуни. След като се насладиш на екшъна с тях може да минеш на по спокойни аулонокари и хапове, като може и да стигнеш и до хищници по твой вкус. Успех !
720 л. Aulonocara Peacock
375 л. Placidochromis sp. phenochilus "Tanzania Lupingu"
300 л. A. Fire Fish, A. jacobfreibergi otter point
300 л. A. baenschi, A. OB
170 л. young teenagers
3*100 very small fish

Новака

Благодаря  ,  за идеята . Но просто съм се ориентирал в друга посока ... и това никак не ми помогна с  светлините .
А само тях мисля цял ден  :)  *HELP*   Как да ти обясня аз не съм никак малък хищник ... не ми трябват още у дома , трябва ми нещо , което да ми носи спокойствие и удовлетроврение на очите , МИР!  Затова съм се ориентирал в растения  по-спокойни рибки и прочие ... Таа колеги моля дайте насоки с светлината , как да ми светне крушката ( лед осветленийцето ) Ххехех и Хубава вечер !

NO CARRIER

Виж в Алиекспрес има лесни за свързване монолитни блокове, направо на 220 В. Има разни ленти, има и синьо-червени grow led. Ако вземеш по-мощни, за да има добро охлаждане ще трябва да ги сложиш на радиатор от процесор за компютър или някаква подобна алуминиева шина.

https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20180821224824&SearchText=220v+cob

https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20180821225322&SearchText=220v+cob+grow
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Новака

Тъкмо се прибирам от път !
Благодаря ,  за инфото ,  ще прегледам как го правят самоделно . Иначе аз съм се спрял на няколко варианта и още си чеша главата да избера един  или просто да правя самоделка
1 https://www.amazon.co.uk/Aquarium-120cm-150cm-AquarienEco-Spectrum-Lighting/dp/B07FF31F22?th=1 ( няма червена светлина а до колкото разбирам от четивата  тя е важна за растенията ) и ще му трябва лечение за " UK standard plug "  две такива тела за начало.
2 https://www.aliexpress.com/item/Fish-Tank-Light-Aquarium-LED-Lighting-Lamps-96CM-144-LED-Submersible-Fishbowl-Light-Fixtures-Fish-Product/32825371517.html?spm=2114.10010108.1000014.4.7875474aJpC2Sa&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.13338.108275.000000000000000&scm_id=1007.13338.108275.000000000000000&scm-url=1007.13338.108275.000000000000000&pvid=5d7c966a-fa6a-45f6-8b59-7feaa308e10a  Или съответно 2х Това ... но не знам да не е прекалено силно пък това , поне така го пишат ...
3: На Колегата  niki_o  съм му адски благодарен , тъй като доста  съвети и идеи ми дава ето и неговата идея , която също много ми допадна ( но няма доставка за БГ ) https://www.ebay.de/itm/LED-Aquarium-Beleuchtung-Licht-Mondlicht-Pflanze-Lampe-Blau-Weis-fur-29-150CM/292654481926?hash=item4423910206%3Am%3AmkqWj-TbF0oP4qMph5SOz4Q&var=591455761749   
  2 тела по 95 см  щях да взема без да му мисля много много .
4: https://www.aquariumcoop.com/collections/lights/products/fluval-plant-3-0-led-light?variant=7437902413854  Или 2 флувалки 36 инчови или 1 голяма 48 инча ( не знам дали ще покрива  целите 2 метра на аквата) Това ми е някакъв краен вариант , красив но и скъп !
И така чеша главата ама ... няма  *privet* Хубава вечер на всички ,  и не се стиснявайте да си издадете тайните за ЛЕД осветлението у вас :P  хехехе

vanko77777

Аз съм с zetlight zp4000 lanca 1200 plant и съм много доволен
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.


20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

NO CARRIER

Сините светодиоди са за морски аквариуми. Търси бели или комбинирани с червено и синьо. Габко доставя от Германия, а цените им не са много високи.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Новака

Здравейте!
Днес най-накрая вече поставих  JBL-e1902  в аквариума ..... Но тъй като ми беше първият канистър  ,  процедурата с обезваздушаване не ми се получи особенно добре. В началото беше доста шумен , като го разклащах постоянно излизаха михурчета въздух . Спирах го , пусках го няколко пъти и пак пуска  по- малко в началото. Звука драстично намаля но си мисля ,че все още е много предвид идеята , че го водят почти безшумен. Да го спра ли разкача и да повторя процедурата с обезвъздушаване и прочие? Или да продължа да го клатя от време на време и да се надявам на най-доброто с няколко дни работа ? Другото ,  което  виждам е че маркуча на Аута ми е доста крив имам поне 30-40 да не казвам 50 санта  , които мога да изрежа и да бъде по - прав този маркуч .

Similar topics (5)

10429

Публикации: 44
Прегледи: 16150

10439

Публикации: 31
Прегледи: 10261

24417

Публикации: 3
Прегледи: 6979

48350

Публикации: 5
Прегледи: 2143

23300

Публикации: 10
Прегледи: 3876