• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:40

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Стартиран Аквариум

Започната от Новака, 11.08.2018 21:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Новака

Здравейте !
Нов съм , като никът ми :)
Четох по форума и направо стартирах  аквариума : 2м дължина  , 50 см. висок и 60 широк  *bg* ! Ще се опитам да приложа малко снимки ,  но за сметка на тях имам нужда от добри съвети :)
Грунда ми е  чист Тунджански пясък  2-5 мм положен  5см в началото 7см в края .  Мит многократно и преваряван  , камъните ми ( които  ще покажа по-късно ) са от реки и планини . Тествах ги дали с оцет дали с магнити , чак тогава ги мих и варих в казана за лютеница преди да влизат в аквариума . Така  имам 3 филтъра (вътрешни )
1 : Sobo Aquarium Power Heads WP-1650
2 : FH 1904 1500l/h
3 : Resun SP-3800L
Смених им камъните отвътре и ватата ( посредством клипове в Ю-туб ) Закупих ги с аквариума и за сега съм поставил и 3те вътре . Въпросите са ми  удачен вариант ли са за аквариум с такива размери ? След като ги пуснах и 3те , върте се получава уникално силно течение  (Според мен доста силно пуснах едно листо профилактично  е обикаляше целият аквариум    доста бързо ...  и това ме притеснява  ) Та има ли начин да се регулира струята им и ако има това влиае ли на дебита им на час ? А също се питам след като аквариума е стартиран от 2 денонощия  , първата вечер беше мътен
втората вече доста по бистър .Редно ли е филтрите да работят нон-стоп  ( аз така предположих за  да се пълнят с нужните  бактерии ). Пускам осветление  по 8 ч на ден , без да има някакви растения вътре (установих също, че температурата на водата скочи до  24/25 градуса  без да съм пуснал нито един от 2та налични нагревателя  , това го дължа на осветлението , лошо ли е това ? ) :whistle:  .Та нуждая се от помощ с избор на правилните растения  ,тъй като не смятам да ползвам CO 2 . Мисля и за риби които ще  паснат на цялата тази картинка  след като вече всичко е в норми и подходящо за плуващи съквартиранти  . Харесвам Бети , сомчета  и се надявам да могат да съжителстват и с някоя красива по -едра риба  .  Но течението точно  заради Бетите ме притеснява и заради растенията . Последната снимка е аквариумче , което подържам от няколко месеца и му се любувам .И  за капак на всичко  , моля за извинение ако граматически не издържа на тестовете ви   , не се гордея  бях буен  ученик   .... и сега си плащам на дърти години за това  :karamse: Моля помогнете с съвети и упреци !!!







https://s15.postimg.cc/mrm2ibby3/IMG_20180808_144758.jpg

https://s15.postimg.cc/6tdcs6x5n/IMG_20180808_144805.jpg

https://s15.postimg.cc/4oszr30nv/IMG_20180808_144810.jpg

https://s15.postimg.cc/djtu1mcln/IMG_20180808_144815.jpg













https://s15.postimg.cc/ojf1d9sqz/IMG_20180810_161259.jpg

https://s15.postimg.cc/7iw54lnff/IMG_20180810_161328.jpg










nicco

Прекрасен размер за аквариум.Относно филтрацията зависи какви и колко риби ще има.Най-правилното решение според мен са два канистъра.Вътрешните филтри нямат необходимия филтърен обем,не че не може и така ако са малко рибите.Повишението на температурата се дължи и на тях тъй като главите нагряват.Осветлението няма смисъл да свети.Успех.
200l. Victoria
240l. Malawi Mbuna
320l. Placidocromis,Aunocara

Новака

Благодаря за бързият отговор!  Можеш ли да ми дадеш съвет какви точно да са 2та канистъра   и как трябва да се позиционират . Също така те ще намалят ли това течение което се получава в аквариума ?  :) Хубав ден !

NO CARRIER

Добре дошъл в хобито!

Не се старай да подреждаш камъните и да ги правиш като Стоунхендж. В природата няма подредени неща. За сметка на това можеш да ги групираш, водейки се от правилото на третините във фотографията, рисуването и т.н. Не се стреми и да ги сложиш всичките вътре. :-)

Филтрите не се спират изобщо. За канистри не мога да дам предложение.

Започни с някакви лесни растения - криптокорини, анубиас, валиснерия, егерия, роголистник, лудвигия.

Бетите според мен не са за този аквариум. Красотата им ще се изгуби. Обемът е голям и имаш много варианти. Ако се страхуваш, можеш да започнеш със златни риби, които ще станат огромни и в последствие ще подариш. Може да пробваш с някакви пасажни - кардинали, неонки, данио. Даниото сигурно ще хареса течението и ще плуват из целия аквариум, ама трябва някой с повече опит в тая насока да каже. На тая височина и скалариите ще изглеждат добре, но не ги комбинирай с неони или живородки, защото ще ги ядат. Другият вариант е някакви други цихлиди, но там не се наемам да давам предложения.

Успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

vanko77777

Здравей, добър на размери аквариум, за филтрите е добре да вземеш два канистъра с по 1000л/ч всеки
Камъните ги подбери еднородни с еднакъв цвят стоят по естествено
За риби имаш голям избор, аквариума е достатъчно голям за всякакви риби
Водата се нагрява не само от лампите а и от филтрите
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.


20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

Новака

Благодаря! :)
Добре заварил!
Ще ида до близкия зоо магазин , да разгледам какви растения от изброените предлага .Относно камъните , няколко дни бях като египетски роб  в кариера за камъни  , толкова много имам ,  че ще стигнат да напълня аквариума до горе ако желая . За съжаление еднородните не ми се отдадоха да намеря с подходящи размери и цветове . Надявам се  това е нещо  , което  подлежи на промяна и корекции с навлизането в материята .Относно Бетите, не мисля да са водещ фактор , просто съм си харесал един мъжки и ще му пусна 2-3 женски , но не бързам и все още не съм ги взел .
Честно , замсилям се за тези канистъри  , първо че  визуално няма да имам толкова пластмаса вътре в аквариума ( както е в момента ),  второ надявам се да са по - ефикасни и това дунавско течение да намалее .  Съответно ако взема 1 голям 2000л/ч + или 2х1000 (1500) л/ч след като ги поставя и пусна ще трябва да чакам за бактериите  , колко  време мислите ще е удачно да почакам ? ... тепърва мисля да купувам тестери за вода и да се уча да правя и това . И пак Благодаря за бързите отзиви  , с тази информация много от съмненията и тревогите ми ще се изгладят !

bustama

Здравей колега,

мен ако питаш, пък ти питаш  :-), разкарай тези камъни от аквариума си - всичките! Много са грозни и само ще пречат на живота в него. Търси, криптокорини, анубиаси, папрати, нимфея за растения. Но първо наистина, реши какви ще са рибите и по тях всичко останало. Успех!

Новака

Сподели нещо визуално , близо до твоята идея . Примерно от" Ю–туб"  ,  да добия по-добра представа , какво имаш предвид  , аз някъкси не си го представям без грам камък вътре . 

niki_o

Taka наредени камъните и на мене не ми харесват.Ето ти идея за аквариум с доста камъни и раздвижено дъно при това с непретенциозни растения :-)
https://s8.postimg.cc/ib3jgr28l/100_2201.jpg
Размера не е близък до твоя-120х40х50 ,а канистрите са три :-[

Новака

niki_o
Това наистина е красив аквариум !Много ми допада ,  светлина , растения и обитатели жалко че не мога да уголемя снимката да разгледам подробно ! Сподели повече информация и какво искаш да кажеш с 3 канистъра ? Това го разбирам  : " Трябват ти канистъри и то големи..... човече"  Затова моля дай по-подробно  , аз по-горе питах дали да търся 1 мощен с над 2000 л/ч или както предложи друг акварист тук в форума 2х 1000л/ч   просто не разбирам каква е разликата    в струята която ще влиза в аквариума и така ще е по -слабо течението ( Предпочитам да е с по -слабо течение ) ? Относно рибките харесва ми че не са някакви едри които да правят каквото си желаят в аквариума да  хвърчат растения и прочие :) разглеждам такива  "Community tank " с не много едри рибки красиво се получава и може да си позволиш да гледаш повечко  направо пасажи  :popcorn:
Относно камъните сега искам да изясня тези филтри или канистъри  , дилеми в главата ми ( с ваша помощ ) от там нататък мисля че декорацията винаги мога да я променя с  по- малко и по- добре позиционирани камъни и повече  растения .

bustama

niki_o, добре те ориентира в подредбата. Всъщност в поста си NO CARRIER, ти е казал на каво да обърнеш внимание. Моя поглед вече е съвсем в друга посока - аз съм решил да гледам риби и чесно да си кажа, въобще не ме брига акваскейпа. Е, има много неща, които може да научиш от това... движение в акваристиката, но рибите изискват спокойствие, добра вода и приглушена светлина, което е на първо място за мен и разбира се добра храна. Избери си риби и кажи какви ще са, може и да получиш и по-добри съвети тогава от хора по навътре в материята. Ако разбира се някой все още чете форумите - били остаряла форма на ощуване, това е последният коментар на хората от бранша. :-D

niki_o

Два канистъра по 1000л са около 16л общ обем.А един 2000л е около 12л обем.Обема е важен за филтрацията защото има повече място за полезни бактерии.Другия плюс е че може да изчистиш единия до ново и пак другия да потдържа аквариума .Повече канистри повече свобода за деиствие.За този аквариум обаче аз ти препоръчвам два по 2000л Sunsun защото са евтини и доказали се.Ще трябва да си вземеш и допълнително качествена керамика обаче че тази с която идват е смешка.
Течението се регулира най-лесно като се слага уширител на изходната тръба.Има купешки-Лилипаип или може нещо самоделно.

vanko77777

Цитат на: niki_o - 12.08.2018 17:03
Два канистъра по 1000л са около 16л общ обем.А един 2000л е около 12л обем.Обема е важен за филтрацията защото има повече място за полезни бактерии.Другия плюс е че може да изчистиш единия до ново и пак другия да потдържа аквариума .Повече канистри повече свобода за деиствие.За този аквариум обаче аз ти препоръчвам два по 2000л Sunsun защото са евтини и доказали се.Ще трябва да си вземеш и допълнително качествена керамика обаче че тази с която идват е смешка.
Течението се регулира най-лесно като се слага уширител на изходната тръба.Има купешки-Лилипаип или може нещо самоделно.


+1
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.


20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

meshov

Честито, много хубав аквариум.
Не претендирам, че съм някакъв разбирач. За камъните, дори в реките не са всички от един вид, така че може да си сложиш каквито искаш, но аз бих направил така че да се разделя на 2 аквата (образно), и съответно бих наредил по-малко камъни  в 2та края. По-светлите в единия край, по-тъмните в другия. Ако има риби които гонят другите ще може да заемат 2те страни и да има повече мир.
Определено 2 външни филтъра, например: 1 SUN SUN HW-704B и другия JBL CristalProfi e1502 (или е1902) greenline (аз съм фен на JBL, но бих взел да са различна марка), като бих оставил и единния вътрешен, но само с някакви гъби за механична филтрация.
За риби, дълго време гледах бети, красиви са но ако ще ги развъждаш изискват доста време и не живеят дълго.
Аз лично бих взел дискуси около 10 броя, няколко анциструса 8 броя по 4 от всеки (L340/L66, L213/L183), сомчета група (които най-много ти харесват ), неонки група (ако дискусите са малки ще свикнат с тях и няма да има проблеми.), разбора галакси, черен и червен фантом също група, 6-8 скаларии dantum (задължително малки) като те се вземат след 6 месеца по-късно за да поотраснат дискусите. На последно място бих добавил 1-2 двойки обикновено рамирези. Горе долу така си представям бъдещата ми аква. (дискусите изикват температура от 28-29 градуса, така че може да си вземеш 12-14 скаларии (дандум и албино дандум) от самото начало и да нямаш дискуси)
Ако си фен на африканските цихлиди, там си избираш едно от езерата и слагаш 6-8 вида по няколко от група. Малавите са ми с по-наситени цветове, но от танганайка има с по-интересни навици, за "викторианците" не мога да кажа нищо.
Успех
In normal times, evil would be fought with good. But in times like these, well, it should be fought by another kind of evil.

niki_o

Цитат на: meshov - 13.08.2018 00:00

Аз лично бих взел дискуси около 10 броя, няколко анциструса 8 броя по 4 от всеки (L340/L66, L213/L183), сомчета група (които най-много ти харесват ), неонки група (ако дискусите са малки ще свикнат с тях и няма да има проблеми.), разбора галакси, черен и червен фантом също група, 6-8 скаларии dantum (задължително малки) като те се вземат след 6 месеца по-късно за да поотраснат дискусите. На последно място бих добавил 1-2 двойки обикновено рамирези. Горе долу така си представям бъдещата ми аква. (дискусите изикват температура от 28-29 градуса, така че може да си вземеш 12-14 скаларии (дандум и албино дандум) от самото начало и да нямаш дискуси)


Колега,само защото казваш че така си представяш бъдещата си аква и аз без да съм специалист ще кажа  че-Дискуси и Скаларии не се гледат заедно (по принцип) заради чревните паразити които носят Скалариите-безпроблемни за тях,но смъртоносни за Дискусите.Галакси няма как да отцелее в компанията на горепосочените видове.Фантомите са доста неподходящи за съжителство с бавни риби с големи перки.....
Добре е рибките да са съвместими по принцип-не че няма изключения и един така комбиниран аквариум да функционира :-)

Similar topics (5)

56202

Публикации: 10
Прегледи: 4870

19454

Публикации: 13
Прегледи: 6331

16054

Публикации: 2
Прегледи: 1846

17506

Публикации: 10
Прегледи: 6908

19025

Публикации: 6
Прегледи: 3652