• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:20

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Стартиран Аквариум

Започната от Новака, 11.08.2018 21:41

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Новака

Здравейте !
Нов съм , като никът ми :)
Четох по форума и направо стартирах  аквариума : 2м дължина  , 50 см. висок и 60 широк  *bg* ! Ще се опитам да приложа малко снимки ,  но за сметка на тях имам нужда от добри съвети :)
Грунда ми е  чист Тунджански пясък  2-5 мм положен  5см в началото 7см в края .  Мит многократно и преваряван  , камъните ми ( които  ще покажа по-късно ) са от реки и планини . Тествах ги дали с оцет дали с магнити , чак тогава ги мих и варих в казана за лютеница преди да влизат в аквариума . Така  имам 3 филтъра (вътрешни )
1 : Sobo Aquarium Power Heads WP-1650
2 : FH 1904 1500l/h
3 : Resun SP-3800L
Смених им камъните отвътре и ватата ( посредством клипове в Ю-туб ) Закупих ги с аквариума и за сега съм поставил и 3те вътре . Въпросите са ми  удачен вариант ли са за аквариум с такива размери ? След като ги пуснах и 3те , върте се получава уникално силно течение  (Според мен доста силно пуснах едно листо профилактично  е обикаляше целият аквариум    доста бързо ...  и това ме притеснява  ) Та има ли начин да се регулира струята им и ако има това влиае ли на дебита им на час ? А също се питам след като аквариума е стартиран от 2 денонощия  , първата вечер беше мътен
втората вече доста по бистър .Редно ли е филтрите да работят нон-стоп  ( аз така предположих за  да се пълнят с нужните  бактерии ). Пускам осветление  по 8 ч на ден , без да има някакви растения вътре (установих също, че температурата на водата скочи до  24/25 градуса  без да съм пуснал нито един от 2та налични нагревателя  , това го дължа на осветлението , лошо ли е това ? ) :whistle:  .Та нуждая се от помощ с избор на правилните растения  ,тъй като не смятам да ползвам CO 2 . Мисля и за риби които ще  паснат на цялата тази картинка  след като вече всичко е в норми и подходящо за плуващи съквартиранти  . Харесвам Бети , сомчета  и се надявам да могат да съжителстват и с някоя красива по -едра риба  .  Но течението точно  заради Бетите ме притеснява и заради растенията . Последната снимка е аквариумче , което подържам от няколко месеца и му се любувам .И  за капак на всичко  , моля за извинение ако граматически не издържа на тестовете ви   , не се гордея  бях буен  ученик   .... и сега си плащам на дърти години за това  :karamse: Моля помогнете с съвети и упреци !!!







https://s15.postimg.cc/mrm2ibby3/IMG_20180808_144758.jpg

https://s15.postimg.cc/6tdcs6x5n/IMG_20180808_144805.jpg

https://s15.postimg.cc/4oszr30nv/IMG_20180808_144810.jpg

https://s15.postimg.cc/djtu1mcln/IMG_20180808_144815.jpg













https://s15.postimg.cc/ojf1d9sqz/IMG_20180810_161259.jpg

https://s15.postimg.cc/7iw54lnff/IMG_20180810_161328.jpg










nicco

Прекрасен размер за аквариум.Относно филтрацията зависи какви и колко риби ще има.Най-правилното решение според мен са два канистъра.Вътрешните филтри нямат необходимия филтърен обем,не че не може и така ако са малко рибите.Повишението на температурата се дължи и на тях тъй като главите нагряват.Осветлението няма смисъл да свети.Успех.
200l. Victoria
240l. Malawi Mbuna
320l. Placidocromis,Aunocara

Новака

Благодаря за бързият отговор!  Можеш ли да ми дадеш съвет какви точно да са 2та канистъра   и как трябва да се позиционират . Също така те ще намалят ли това течение което се получава в аквариума ?  :) Хубав ден !

NO CARRIER

Добре дошъл в хобито!

Не се старай да подреждаш камъните и да ги правиш като Стоунхендж. В природата няма подредени неща. За сметка на това можеш да ги групираш, водейки се от правилото на третините във фотографията, рисуването и т.н. Не се стреми и да ги сложиш всичките вътре. :-)

Филтрите не се спират изобщо. За канистри не мога да дам предложение.

Започни с някакви лесни растения - криптокорини, анубиас, валиснерия, егерия, роголистник, лудвигия.

Бетите според мен не са за този аквариум. Красотата им ще се изгуби. Обемът е голям и имаш много варианти. Ако се страхуваш, можеш да започнеш със златни риби, които ще станат огромни и в последствие ще подариш. Може да пробваш с някакви пасажни - кардинали, неонки, данио. Даниото сигурно ще хареса течението и ще плуват из целия аквариум, ама трябва някой с повече опит в тая насока да каже. На тая височина и скалариите ще изглеждат добре, но не ги комбинирай с неони или живородки, защото ще ги ядат. Другият вариант е някакви други цихлиди, но там не се наемам да давам предложения.

Успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

vanko77777

Здравей, добър на размери аквариум, за филтрите е добре да вземеш два канистъра с по 1000л/ч всеки
Камъните ги подбери еднородни с еднакъв цвят стоят по естествено
За риби имаш голям избор, аквариума е достатъчно голям за всякакви риби
Водата се нагрява не само от лампите а и от филтрите
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.


20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

Новака

Благодаря! :)
Добре заварил!
Ще ида до близкия зоо магазин , да разгледам какви растения от изброените предлага .Относно камъните , няколко дни бях като египетски роб  в кариера за камъни  , толкова много имам ,  че ще стигнат да напълня аквариума до горе ако желая . За съжаление еднородните не ми се отдадоха да намеря с подходящи размери и цветове . Надявам се  това е нещо  , което  подлежи на промяна и корекции с навлизането в материята .Относно Бетите, не мисля да са водещ фактор , просто съм си харесал един мъжки и ще му пусна 2-3 женски , но не бързам и все още не съм ги взел .
Честно , замсилям се за тези канистъри  , първо че  визуално няма да имам толкова пластмаса вътре в аквариума ( както е в момента ),  второ надявам се да са по - ефикасни и това дунавско течение да намалее .  Съответно ако взема 1 голям 2000л/ч + или 2х1000 (1500) л/ч след като ги поставя и пусна ще трябва да чакам за бактериите  , колко  време мислите ще е удачно да почакам ? ... тепърва мисля да купувам тестери за вода и да се уча да правя и това . И пак Благодаря за бързите отзиви  , с тази информация много от съмненията и тревогите ми ще се изгладят !

bustama

Здравей колега,

мен ако питаш, пък ти питаш  :-), разкарай тези камъни от аквариума си - всичките! Много са грозни и само ще пречат на живота в него. Търси, криптокорини, анубиаси, папрати, нимфея за растения. Но първо наистина, реши какви ще са рибите и по тях всичко останало. Успех!

Новака

Сподели нещо визуално , близо до твоята идея . Примерно от" Ю–туб"  ,  да добия по-добра представа , какво имаш предвид  , аз някъкси не си го представям без грам камък вътре . 

niki_o

Taka наредени камъните и на мене не ми харесват.Ето ти идея за аквариум с доста камъни и раздвижено дъно при това с непретенциозни растения :-)
https://s8.postimg.cc/ib3jgr28l/100_2201.jpg
Размера не е близък до твоя-120х40х50 ,а канистрите са три :-[

Новака

niki_o
Това наистина е красив аквариум !Много ми допада ,  светлина , растения и обитатели жалко че не мога да уголемя снимката да разгледам подробно ! Сподели повече информация и какво искаш да кажеш с 3 канистъра ? Това го разбирам  : " Трябват ти канистъри и то големи..... човече"  Затова моля дай по-подробно  , аз по-горе питах дали да търся 1 мощен с над 2000 л/ч или както предложи друг акварист тук в форума 2х 1000л/ч   просто не разбирам каква е разликата    в струята която ще влиза в аквариума и така ще е по -слабо течението ( Предпочитам да е с по -слабо течение ) ? Относно рибките харесва ми че не са някакви едри които да правят каквото си желаят в аквариума да  хвърчат растения и прочие :) разглеждам такива  "Community tank " с не много едри рибки красиво се получава и може да си позволиш да гледаш повечко  направо пасажи  :popcorn:
Относно камъните сега искам да изясня тези филтри или канистъри  , дилеми в главата ми ( с ваша помощ ) от там нататък мисля че декорацията винаги мога да я променя с  по- малко и по- добре позиционирани камъни и повече  растения .

bustama

niki_o, добре те ориентира в подредбата. Всъщност в поста си NO CARRIER, ти е казал на каво да обърнеш внимание. Моя поглед вече е съвсем в друга посока - аз съм решил да гледам риби и чесно да си кажа, въобще не ме брига акваскейпа. Е, има много неща, които може да научиш от това... движение в акваристиката, но рибите изискват спокойствие, добра вода и приглушена светлина, което е на първо място за мен и разбира се добра храна. Избери си риби и кажи какви ще са, може и да получиш и по-добри съвети тогава от хора по навътре в материята. Ако разбира се някой все още чете форумите - били остаряла форма на ощуване, това е последният коментар на хората от бранша. :-D

niki_o

Два канистъра по 1000л са около 16л общ обем.А един 2000л е около 12л обем.Обема е важен за филтрацията защото има повече място за полезни бактерии.Другия плюс е че може да изчистиш единия до ново и пак другия да потдържа аквариума .Повече канистри повече свобода за деиствие.За този аквариум обаче аз ти препоръчвам два по 2000л Sunsun защото са евтини и доказали се.Ще трябва да си вземеш и допълнително качествена керамика обаче че тази с която идват е смешка.
Течението се регулира най-лесно като се слага уширител на изходната тръба.Има купешки-Лилипаип или може нещо самоделно.

vanko77777

Цитат на: niki_o - 12.08.2018 17:03
Два канистъра по 1000л са около 16л общ обем.А един 2000л е около 12л обем.Обема е важен за филтрацията защото има повече място за полезни бактерии.Другия плюс е че може да изчистиш единия до ново и пак другия да потдържа аквариума .Повече канистри повече свобода за деиствие.За този аквариум обаче аз ти препоръчвам два по 2000л Sunsun защото са евтини и доказали се.Ще трябва да си вземеш и допълнително качествена керамика обаче че тази с която идват е смешка.
Течението се регулира най-лесно като се слага уширител на изходната тръба.Има купешки-Лилипаип или може нещо самоделно.


+1
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.


20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

meshov

Честито, много хубав аквариум.
Не претендирам, че съм някакъв разбирач. За камъните, дори в реките не са всички от един вид, така че може да си сложиш каквито искаш, но аз бих направил така че да се разделя на 2 аквата (образно), и съответно бих наредил по-малко камъни  в 2та края. По-светлите в единия край, по-тъмните в другия. Ако има риби които гонят другите ще може да заемат 2те страни и да има повече мир.
Определено 2 външни филтъра, например: 1 SUN SUN HW-704B и другия JBL CristalProfi e1502 (или е1902) greenline (аз съм фен на JBL, но бих взел да са различна марка), като бих оставил и единния вътрешен, но само с някакви гъби за механична филтрация.
За риби, дълго време гледах бети, красиви са но ако ще ги развъждаш изискват доста време и не живеят дълго.
Аз лично бих взел дискуси около 10 броя, няколко анциструса 8 броя по 4 от всеки (L340/L66, L213/L183), сомчета група (които най-много ти харесват ), неонки група (ако дискусите са малки ще свикнат с тях и няма да има проблеми.), разбора галакси, черен и червен фантом също група, 6-8 скаларии dantum (задължително малки) като те се вземат след 6 месеца по-късно за да поотраснат дискусите. На последно място бих добавил 1-2 двойки обикновено рамирези. Горе долу така си представям бъдещата ми аква. (дискусите изикват температура от 28-29 градуса, така че може да си вземеш 12-14 скаларии (дандум и албино дандум) от самото начало и да нямаш дискуси)
Ако си фен на африканските цихлиди, там си избираш едно от езерата и слагаш 6-8 вида по няколко от група. Малавите са ми с по-наситени цветове, но от танганайка има с по-интересни навици, за "викторианците" не мога да кажа нищо.
Успех
In normal times, evil would be fought with good. But in times like these, well, it should be fought by another kind of evil.

niki_o

Цитат на: meshov - 13.08.2018 00:00

Аз лично бих взел дискуси около 10 броя, няколко анциструса 8 броя по 4 от всеки (L340/L66, L213/L183), сомчета група (които най-много ти харесват ), неонки група (ако дискусите са малки ще свикнат с тях и няма да има проблеми.), разбора галакси, черен и червен фантом също група, 6-8 скаларии dantum (задължително малки) като те се вземат след 6 месеца по-късно за да поотраснат дискусите. На последно място бих добавил 1-2 двойки обикновено рамирези. Горе долу така си представям бъдещата ми аква. (дискусите изикват температура от 28-29 градуса, така че може да си вземеш 12-14 скаларии (дандум и албино дандум) от самото начало и да нямаш дискуси)


Колега,само защото казваш че така си представяш бъдещата си аква и аз без да съм специалист ще кажа  че-Дискуси и Скаларии не се гледат заедно (по принцип) заради чревните паразити които носят Скалариите-безпроблемни за тях,но смъртоносни за Дискусите.Галакси няма как да отцелее в компанията на горепосочените видове.Фантомите са доста неподходящи за съжителство с бавни риби с големи перки.....
Добре е рибките да са съвместими по принцип-не че няма изключения и един така комбиниран аквариум да функционира :-)

NO CARRIER

Не бих препоръчал дискуси за първи риби.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

bustama

Оууу... дискус, само това му трябва - летящ старт в акваристиката. :-D Добре де и такива да си вземе човека... къде в тая амазонки има таквизи канари... абсурд е дискуси, с тези камънаци - ако ще и три да раздели аквариума все тая. Скаларии по може. Повдигна се въпроса за филтрацията, че защо да не се помисли и за вътрешен съмп. Колегата само кинти ще налива във външни филтри и защо - след време, я някой текне или поне шума от 2/3 бр. си е шум. Една глава и керамика в съмпа с дунапрен и вата. :-P

wire

Предложението за вътрешен съмп е много удачно и филтърният обям е доста голям(това мисля да правя и аз със следващия ми аквариум). Отделиш ли 10-15см за него, разделен на четен брой секции(поне аз така мисля) ще имаш 25-40л обем за филтрация, скриване на техниката и т.н.
Камъните можеш да покриеш с мъхове, анубиаси и микрозоруми и ще стане екстра, около тях нискостеблени растения хем няма да се виждат толкова, хем ще е по-интересно. За този обем може да ти трябват доста растения и ти препоръчвам да поразгледаш за търговци из форумите, за да ти излезе по-евтино, а често и по-качествено. Но изборът се определя от избора ти на риби най-вече.
С този обем и добра филтрация можеш да гледаш около 150-200 по-малки риби без проблем. Избери си риби, погледни им профилите, пак си избери риби и тогава може да се обсъдят нещата.

п.п. Вече не смея да давам мнения за филтрация, след като видях, че в чужбина е много честа практика да се разчита само на растенията и грунда + уейвмейкър или пауърхед за азония цикъл, което за мен не е правилно
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

NO CARRIER

Преди години Мариян беше намерил някакви проекти, тоя със скалариите много го харесвам.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2FRaven%2F2%2F_wn2.jpg&hash=67ee3dde8f91e398eaf99da0f9c8d4b4a4b7cfae
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Новака

14.08.2018 10:10 #19 Last Edit: 14.08.2018 16:09 by Новака
Добро утро!
Радвам се че  събрах толкова много мнения,  за такъв кратък период .Благодаря на всички  , опциите са много но определено няма да се нахвърля на дискуси ,  тъй като четох ,  че са капризни риби и не са за " Новаци " :) Относно каманаците обмислям как точно да направя промяната кой да разместя кой да извадя....  и да желая да ги покрия с повечко растителност  , ако може да остане нещо като пещера и укрите  още разсъждавам над филтрацията . Този вътрешен съмп ми прозвуча интересно и надеждно , в момента чета да се запозная по-добре но определено  няма да е лошо ако пуснете повече информация за това  .  Рибките  , както споменах  виждам ги като данио (тези неонките са доста красиви) барбуси може да налея някоя губа тъй като бащата е луд по тях  аз харесвам бети и  сомчетата най-вече  , като цяло пасажни дребни рибки ще ми паснат перфектно   за нещо по-едро може би някакви двойки рейнбоу рибки те са  също красиви , до колкото прочит се съчетават в подобна картинка  . Мисля че и като старт са добра идея  + това работя  не съм нон стоп у дома  може да отцъствам понякога  в периоди  седмица, две ( има кои да ги храни и прочие) но все пак друго е човек да ги следи  с желание и да полага грижи  , затова не желая да се нахвърлям на трудни  и капризни рибки . Пак Благодаря за мненията и идейте ,  с удоволствие чета всичко и разучавам!

Публикациите са слети: 14.08.2018 16:09

Тъкмо чета че Барбусите никак не са добри  за губи и други подбни рибки .... еххех отпаднаха  . Аквариума с Скалариите не е лош но аз честно не искам да се фокусирам върху тези  мекички ( красиви риби са ) но не са моите :)

bustama

Скалариите са много красиви риби, както и алтумите! Последните не са за теб. :-) Като цяло цихлидите са точно за този голям аквариум. Тези мъници, които си избрал са по скоро за доста по-малки съдове. Не, че и със тях не може да се направи красив аквариум, но... колега малко са акваристите с аквариум като твоя - заеби подредби и така нататък с този литраж, гледай риби - това дребното... язък ти и за размерите. :-P Гупи... няма да коментирам... Прочети първо за рибите налични в акваристиката и кои каква среда изискват и с какви могат да се отглеждат. Атерините са екстра! За съмпа - не е никак трудно да намериш инфо в нета. Досега, разбирам, че не си се занимавал с това хоби и сигурно ще ти е трудно да си представиш какво е това съмп. Същото, като кофата на канистъра, но е правоъгълно в повечето случаи - съмпа, дава възможност за повече обем на филтрацията, както и може да скриеш, нагреватели и др. щуротии в него. Вътрешният се слага в аквариума, както си разбрал. Като материал - може да си го направиш от стъкло или пвц - ластмаса. С пвц-то имаш богат избор и лесно се работи. За рибите, що не хвърлиш едно око и на други цихлидки освен по-горе изброените. Но скалариите, ще са ти най-лесни за отглеждане. Цихлидите са си и агресивни риби, имай го на предвид.

Новака

Нонстоп чета за различни рибки , цихлидите са красиви риби , но в повечето случай забелязвам се гледат само с опрделени камъни за да направят условията на водата перфектни за рибите  и избягват растенията , което на мен грам не ми харесва  . А и както ти каза агресивни риби  , определено искат познания по-дълбоки от моите и подготовка за това начинание  , като визия са прекрасни интересни риби ! Но тъй като вече всеки знае и аз не го крия тъкмо прохождам , нямам нищо против да започна с по- лесните рибки  да си стартирам аквариума , да го аранжирам добре  и в крайна сметка винаги мога да направя ротация с някой по -малък аквариум , за дребните рибки и да направя големия с перфектни условия за риби за по-напреднали и уверени в хобито . Обичам да експериментирам ,  обичам новите неща , но не обичам да гледам мъртви рибки  в аквариум , това ще ме изтормози най-много !

Новака

Здравейте!
Ще приложа нови снимки с новата подредба на аквариума ми ( на това се спирам  след часове на мислене, гледане  ала бала... ) 
Относно филтрация  , нямам нито знанията нито  познатите около мен ,че да си правя съмп  , затова поръчах " jbl e1902 greenline" Ще съм с него и 1или 2 вътрешни филтри (които имам и съм споменал по-горе). Вече съм на етап " Растения " . Както , предложи  Колегата  NO CARRIER  :  " криптокорини, анубиас, валиснерия, егерия, роголистник, лудвигия " . Валиснерия , мисля да поставя в края зад  жълтия топуз и с вътрешният филтър  да избутва горният им край над камъка към средата на аквариума .  Анубиас   може и на самият жълт камък и  в тъмният край на аквариума . Лудвигия   ще е между камъните някъде  и също така мисля за заден план , пътеката между  жълтия камък така наречения " ТОПУЗ "  и  тъмно сините в дригят край  за да закрие задното стъкло  +  каквото още ми роди новобранската глава. Егерията ми се иска да я прокарам из между каманаците и корените ми.  НЕ знам дали всичко ще стане по план , но пък смятам да опитам  а времето ще покаже кое  си е на мястото и кое не . Тук стигам до следващият си проблем , не бях споменал за светлината а сегашната под капака  е :  1 Sylvania Aquastar F36W /174 t8 ; 2  Sylvania Luxline Plus F36W / 865 t8 ; 3 Sylvania GRO-plux F36W  /GRO t8 .
До момента разбирам ,че няма да е никак достатъчно за размерите на аквариума  и за идеята да има повече растения вътре . Моля за съвети и предложения за LED  Осветления  подходящи за добро развитие на растения . Гледах Алиекспрес , амазон и какво ли още не  някой или не доставят в Бг други ми се струват слаби  за идеята.  Аквариума в средата има стъклен елемент на който ще може да се закрепят  примерно 2 тела по 90- 100 см . Приемам , както скъпи варианти , така и по- приемливи цени  за начало  , тъй като този месец ми дойде вече  добър разхода  за все още празният аквариум  *YAHOO*  *HELP*  Хубав ден на всички и предварително Благодаря!


k_panayotov

Страхотен размер за цихлиди, не го пропилявай за дребни риби и растения (то за тях и по скромен размер става). Освен  jbl e1902 greenline който е чудесен канистър сложи и един китаец с 2000 l/h и с тази филтрация и камънака който казваш че имаш в количества  разположени на няколко камари по твой вкус го наблъскай със 80-100 мбуни (във форумите и групите във Фейсбук има доста и хубави видове мбуни. След като се насладиш на екшъна с тях може да минеш на по спокойни аулонокари и хапове, като може и да стигнеш и до хищници по твой вкус. Успех !
720 л. Aulonocara Peacock
375 л. Placidochromis sp. phenochilus "Tanzania Lupingu"
300 л. A. Fire Fish, A. jacobfreibergi otter point
300 л. A. baenschi, A. OB
170 л. young teenagers
3*100 very small fish

Новака

Благодаря  ,  за идеята . Но просто съм се ориентирал в друга посока ... и това никак не ми помогна с  светлините .
А само тях мисля цял ден  :)  *HELP*   Как да ти обясня аз не съм никак малък хищник ... не ми трябват още у дома , трябва ми нещо , което да ми носи спокойствие и удовлетроврение на очите , МИР!  Затова съм се ориентирал в растения  по-спокойни рибки и прочие ... Таа колеги моля дайте насоки с светлината , как да ми светне крушката ( лед осветленийцето ) Ххехех и Хубава вечер !

NO CARRIER

Виж в Алиекспрес има лесни за свързване монолитни блокове, направо на 220 В. Има разни ленти, има и синьо-червени grow led. Ако вземеш по-мощни, за да има добро охлаждане ще трябва да ги сложиш на радиатор от процесор за компютър или някаква подобна алуминиева шина.

https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20180821224824&SearchText=220v+cob

https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20180821225322&SearchText=220v+cob+grow
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Новака

Тъкмо се прибирам от път !
Благодаря ,  за инфото ,  ще прегледам как го правят самоделно . Иначе аз съм се спрял на няколко варианта и още си чеша главата да избера един  или просто да правя самоделка
1 https://www.amazon.co.uk/Aquarium-120cm-150cm-AquarienEco-Spectrum-Lighting/dp/B07FF31F22?th=1 ( няма червена светлина а до колкото разбирам от четивата  тя е важна за растенията ) и ще му трябва лечение за " UK standard plug "  две такива тела за начало.
2 https://www.aliexpress.com/item/Fish-Tank-Light-Aquarium-LED-Lighting-Lamps-96CM-144-LED-Submersible-Fishbowl-Light-Fixtures-Fish-Product/32825371517.html?spm=2114.10010108.1000014.4.7875474aJpC2Sa&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.13338.108275.000000000000000&scm_id=1007.13338.108275.000000000000000&scm-url=1007.13338.108275.000000000000000&pvid=5d7c966a-fa6a-45f6-8b59-7feaa308e10a  Или съответно 2х Това ... но не знам да не е прекалено силно пък това , поне така го пишат ...
3: На Колегата  niki_o  съм му адски благодарен , тъй като доста  съвети и идеи ми дава ето и неговата идея , която също много ми допадна ( но няма доставка за БГ ) https://www.ebay.de/itm/LED-Aquarium-Beleuchtung-Licht-Mondlicht-Pflanze-Lampe-Blau-Weis-fur-29-150CM/292654481926?hash=item4423910206%3Am%3AmkqWj-TbF0oP4qMph5SOz4Q&var=591455761749   
  2 тела по 95 см  щях да взема без да му мисля много много .
4: https://www.aquariumcoop.com/collections/lights/products/fluval-plant-3-0-led-light?variant=7437902413854  Или 2 флувалки 36 инчови или 1 голяма 48 инча ( не знам дали ще покрива  целите 2 метра на аквата) Това ми е някакъв краен вариант , красив но и скъп !
И така чеша главата ама ... няма  *privet* Хубава вечер на всички ,  и не се стиснявайте да си издадете тайните за ЛЕД осветлението у вас :P  хехехе

vanko77777

Аз съм с zetlight zp4000 lanca 1200 plant и съм много доволен
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.


20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

NO CARRIER

Сините светодиоди са за морски аквариуми. Търси бели или комбинирани с червено и синьо. Габко доставя от Германия, а цените им не са много високи.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Новака

Здравейте!
Днес най-накрая вече поставих  JBL-e1902  в аквариума ..... Но тъй като ми беше първият канистър  ,  процедурата с обезваздушаване не ми се получи особенно добре. В началото беше доста шумен , като го разклащах постоянно излизаха михурчета въздух . Спирах го , пусках го няколко пъти и пак пуска  по- малко в началото. Звука драстично намаля но си мисля ,че все още е много предвид идеята , че го водят почти безшумен. Да го спра ли разкача и да повторя процедурата с обезвъздушаване и прочие? Или да продължа да го клатя от време на време и да се надявам на най-доброто с няколко дни работа ? Другото ,  което  виждам е че маркуча на Аута ми е доста крив имам поне 30-40 да не казвам 50 санта  , които мога да изрежа и да бъде по - прав този маркуч .

niki_o

Остави канистъра да се обезвъздуши сам.След няколко часа няма да го познаещ :-).А за мъркуча ти бях писал да е максимално къс доколкото помня :-P

vanko77777

Входящия маркуч може да е по дълъг но изходящият да е максимално скъсен
Защото входящия водата си слиза кажи речи на самотек
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.


20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

bbzdrn

Новак здрасти!
Виждам ,че си се запалил яко по акваристиката.
От това,което чета за твойте предпочетания.Клониш към холаднец/много растения/.Именно заради това реших да ти пиша.
Сега цо2 няма да сложиш сега,но от това което виждам като мерак,е въпрос на време само-
да сложиш.Минъл съм и аз по-този път:). Та сега е момента за правилното осветление.Тук не давам съвети,просто и аз съм лайк по-темата.Но помисли и за втори канистър/ползите за много/ ,но аз пак се връщам към цо2.Най добре се разтваря с реактор тип77,а имено за него ще ти трябва и втори канистър,защото като му вържеш реактора-дебита му ще падне ако е само един.Мисли в переспектива-ще пойскаш полянки  и тем падобни
,а без цо2 не става.
Успех и дано не съм те подразнил с мойте догатки!

Публикациите са слети: 25.08.2018 21:16

И само нещо да добавя-сега са много актуални тернецийте.Продукт на гмо са:) има ги в 7 разцветки/ако не се лъжа/  Аз имам какви не не по красиви рибки от тях,но който ми дойде на гости някой- винаги вижда тях:) А са само 2.Та помисли си за пасажче от тях.Мирни рибки са.аз ги гледам даже със скариди! На мен ми изглеждат доста искуствени,но на теб може и да ти допаднат

Новака

25.08.2018 22:50 #33 Last Edit: 26.08.2018 11:31 by Новака
Юнаци! *bg*
Кажи речи заглъхна  канистъра . Нямах куража да ги режа тия маркучи на мига , но утре няма да им простя още след закуска . Втори канистър има в плана ... най-вероятно пак ще е  2000л/ч  но може би   не толкова товарещ бюджета , че този месец просто се раздадох  , така се вманиачих да го подкарам  Аква-та  *CRAZY* . Благодарение на всичката информация и идей , които ми споделяте   , пъзела в главата ми се нарежда .Сега да наредя и финансовият MAZE  хахаха и всичко ще стане лека по-лека  , не желая да бързам , а да се наслаждавам на процеса и да попивам знания  , като филтърна гъба .Все още съм адски назад . За светлината  https://www.amazon.com/Zetlight-ZP-4000-742-Plant-Waterproof-Aquarium/dp/B014SU57BE?th=1 тук съм се спрял   на 2х тела  начално но ще ги поръчам след седмица ,две . Холандците са адски красиви , това не може да се отрече  , виждам адски голям труд и познания в тези аквариуми  та чак ме плашат ! Bbzdrn , не си ме подразнил , радвам се , че се вклячват много хора с съвети и предложения .... тъкмо ме вкара в още мисли , да чета  и да тършувам утре . Всичко ще се нареди  ... желая на всички  здраве  за да преследваме целите си !!! Хубава вечер от мен и пак Благодаря ! :-)

Публикациите са слети: 26.08.2018 11:31

ЗДравейте ! Оказа се , че в малкият ми аквариум имам точно 3 тернеции  две зелени  и една червенка  (подарък са ми) не са ми любими риби но наистина правят впечатление , баща ми им се радва като малко дете .... подрязах маркуча на филтъра  и съм запланувал утре да атакувам Стара Загора магазините да разгледам какво имат и какво ще ми грабне окото на мен !  Също така  за растения  ще разгледам форума  , може да предложите някой с които работите и сте сигурни в качестовто и добрата цена на продуктите които предлага . Успех и хубав ден  на всички!  :coffee:

bustama

Здравей, Новака

Днес си рестартирам аквариума и имам много анубиасии - нана и нана пети, както и буцефеландри и болбитис. Ако имаш интерес пиши, че ти ги дам всичките на много приемлива цена. Ако искаш може в темата ти да кача снимки на растенията и също цената, за която ще ти ги дам. Не се притеснявам - не търся печалбо, така че ти решаваш. Моят съвет е, не отглеждай продукт на ГМО - акваристиката само ще загуби от подобни рибки!!! Сега си още развълнуван, но след време ще ме разбереш.

Новака

Здравей, bustama!
Да може да споделиш повече за растенията тук в  поста ми ако ти се занимава , на мен ще ми е приятно хем да видя как изглеждат при човек който си знае занаята :) ( писах ти и на лично ) но тук може и други хора заинтересовани да видят и научат нещо.

bustama

Пратих ти лично. Това са растенията, както ти казах на буцката съм й забравил името, ако някой колега се сеща, да каже.


https://s22.postimg.cc/pom0l2ma9/DSC08416.jpg

https://s22.postimg.cc/x4la6vx4x/DSC08417.jpg

https://s22.postimg.cc/g42dy8eyp/DSC08418.jpg

https://s22.postimg.cc/7ykc03tap/DSC08421.jpg

https://s22.postimg.cc/7ykc03tap/DSC08421.jpg

https://s22.postimg.cc/rgezg4xz5/DSC08419.jpg

https://s22.postimg.cc/6ksp4o4a9/DSC08420.jpg

Новака

Добро утро !
Пристигам от наряд  и първата ми работа е да изкажа Благодарност ,  към колегата  bustama  ,  за хубавите растения с които ме снабди на цената тип подарък :). Беше се  постарал старателно да ги осигури по такъв начин , че да издържат на пътя и времето до което ще ги взема аз.  Радвам се , че има такива акваристи в България , радва ме и мисълта ,че адски много хора споделят мнения и добри съвети тук,  това е приятна изненада и много много нужна помощ за  всеки навлизащ в това начинание .  Благодаря на всички   и хубав успешен ден !  *thanks

Новака

Добър ден на всичкииии ! :)
Отдавна не съм писал и не съм качвал  снимки , затова сега ще се поправя. Качвам няколко снимки от вчера и днес  да споделя до къде съм стигнал  и само да кажа че аз лично , като за първи такъв аквариум съм адски доволен!  Идеята ми е  странна , не много в правилата на акваристиката и прочие , но пък ми допада на душата     и съответно аквариума си е разделен на 2 части добро и лошо  ,  тъмно и светло    .  Растенията са ми главно от колегата bustama   , също така аз съм си закупувал  , папрат (мисля че така се водеше  вижда се зад големия оранжев камък )    Водна чума имам на 2-3 места  , Валиснерия си взех  и я разделих на 3-4 места надявам се да се разпространи из задния план на аквариума .  Рибките са ми адски обикновенни в момента , взех ги като за начало: 2 коридораса ,  2 анциструса  (единия е албинос ) , 2 хелера (ако не се лъжа и двете са хелери ) , за мъжкият съм сигурен! 2  Хоплостернум торакатум ( адски сложно име мамка му!  Единият е албинос) , 4 губи , 2 мъжки 2 женски за сега   тези черните ако не ме лъже паметта ми ги представиха за руски губи.  2бети една доста едра женска и един мъжки  не се закачат много много  седят разделени в повечето време  и мисля че са 8  тернеции  3 имах подарък , взех още няколко,  за да имам от всеки цвят  в наличност в градският магазин !Относно рибите след като аквариума си мине определен период  и аз си изясня точно какво ще гледам ... имам на кой да подаря рибите затова  и съм взел рибки сега .  А и имам доста работа още  , тепърва ще слагам още един канистър  и  ще променям осветлението ( но всичко е свързано и с крайната картина какво точно искам да имам в стаята си да краси и да радва окото) .  Ето и снимките   и хубав позитивен ден на всички !












bustama

Болбитиса и микрузорума биха стояли по-добре по камъните. Обаче ще са ти нужни още китки. На този обем, сякаш нищо не си сложил, а не е така. Аз си бях взел ехинодорус-уругвай, но нещо промених схемата и сега плава на повърхността на водата. Изгубих и доста от листата и в момента е с по 3-4 малки листа. Ако мислиш, че има място при теб  :-D мога да ти го пратя, подарък - защото при мен със сигурност не се вписва вече. Зад оранжевият ти камък, не виждам какво е растението. Аз съм ти пратил папрати -  микрузорума и болбитиса са папрати. ;-)

Новака

Закачил съм от тях  отзад по камъните и корените но трудно се вижда на снимките. За сега ще задържа малко темпото така  , растенията се захващат , вървят си но е бавно . Нямам бърза работа , наблюдавам си всичко с удовослтвие . Благодаря за предложението   , нека мине още известно време и ще говорим пак за растения и прочие  а и ще подобря някой технически неща  . :) Спокойна вечер и  радвам се че следиш темата  , все пак вече имаш голям принос в този аквариум !

bustama

За в бъдеще, ще ти пиша лично. Понеже, има голяма вероятност самото растение да умре и за това ти писах, ако искаш мене ме не бърка. Следа ти темата - интересно ми е и какви риби си избрал за след време. *DRINK*

Новака

Добър вечер ! Искам да видя на къде ще тръгнат растенията , и какви още да добавя !Примерно имам няква идея да набия " Нимфея лотус"  точно в средата между камъните но плътно отзад до стъклото и да прави някакъв контраст.  Или пък някакво растения по- червеникаво.  Рибкиииии  , въртят ми се в главата някакви неща от сорта на да си запазя сомчетата   и да добавя цихлиди джуджета  + някакви райнбоу рибки  и една двойка дискуси но признавам си още не съм чел и не знам изобщо възможно ли е такова съчетание ! Но цихлидите джуджета някъкси ме  влекат все повече  . Смятам на големият жълт камък да измайсторя някакви укрития ( не знам от какъв материал ) с същият цвят  и да са като малки пещерички   , поставени между растенията отгоре  .  В другия край  да направя два три кокоса с добри дупки  ( кокоса ще съвпада с тъмният цвят на камъните и корените там )   и  с някакво водно лепило  ( видях че има такива )   да залепя мъх или други растения , по-дребнички около и отгоре на кокоса. Някакви шантави неща мисля но пък ми е забавно ! В крайна сметка  това чудовище Бичир   ми допада на визия , може нещо такова да стане господар на тоя 2 метров сандък или както аз го наричам " ковчега " . Хубава вечер на всички !

Новака

20.11.2018 20:39 #43 Last Edit: 21.11.2018 07:14 by Новака
Отсъствах по занятия, ала бала .
Таа до тук я докарах , сега мисля за най-различни видове цихлиди джуджета (супер интересни са ми )
Също бих вкарал някой по-едър екземпляр стига да не прави БЕЛИ ,  може и друг род риба . Ще кача и снимки как си заварих аквариума преди ден  ,като се прибрах :) Хубава вечер на всички  и моля дайте добри идей за цихлидки и прочие и варианти да се сдобия с тях тъй като сайтовете определено са ограниченики . Тия последните юначета ги взех преди да замина  та... останали са 3 едното джудженце се подуло още на първите дни и гът....... :(  *dontknow*
















Similar topics (5)

13368

Публикации: 1
Прегледи: 2943

32311

Публикации: 225
Прегледи: 56293

54706

Започната от joko


Публикации: 18
Прегледи: 5077

46152

Публикации: 65
Прегледи: 15670

49353

Публикации: 17
Прегледи: 5453