• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 23:06

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Спам

Започната от ReeT, 02.02.2010 16:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

denbosch

Така и така сме на футболна вълна,да съживим малко тази хубава тема-както се казва:Понякога слънцето огрява и на кучето под опашката!

*YAHOO*

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs16.postimg.cc%2Fozb3cer1x%2F2271.jpg&hash=119558ef0e59c6b3dd26029dd5ae712993a20c4f

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs14.postimg.cc%2Fpi7i14cjl%2F2274.jpg&hash=e1eb518039f1fec0830e2ffec4918bd9b45cc6cc

Асен Евгениев

Честито! И другия път запетайката да е два знака надясно. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Лора

Хе, хе... Честито. Все се каня да ида да пусна нещо там, нищо че не разбирам от футбол. :-D
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

denbosch

Мерси,мерси!Дай Боже всекиму! *DRINK*

Nikee19

здр да питам кой от администраторите се занимава със раздел Пазар

grigor nakov

колегата,,Caxapa,,

denbosch

И за да възродим тази хубава тема,пък ако трябва да ме банват:

Утре всички на протест!!!
ПРОТЕСТ СРЕЩУ ИЗВЛИЧАНЕТО НА ШИСТОВ ГАЗ И ВЪГЛИЩЕН ГАЗ ОТ ЗЕМИТЕ НА ДОБРУДЖА
16:00 ч
Катедрала
площад "Св.св Кирил и Методий" 1, Varna, Bulgaria


Caxapa

Започвам с обяснение.Комшията под мен е с някаква степен на инвалидитет и се придвижва с електрическа количка. Вчера си купил от пазарчето до нас кюрбис ойл/ олио от тиквени семки/  домати  репички и разни други зеленчуци. Като се прибирал  явно му е тежала торбата  и е направил беля като разсипал шишето с олиото. Тази сутрин по график нашият вход и съседните няколко такива се чистят от хаусбезоргери. Няколко часа по-късно вече чистят с техника, подсушават и отново минават с различни видове четки и гъби за да отстранят мазното петно. В България бях свидетел как един недобросъвестен шофьор си източи  старото масло от автомобила направо над канализацията.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2Fheai4nfib%2FPA060004.jpg&hash=b888bf69d6421874770ea8eed8470df37f9cbf59

bunzip2

Ми, за това сме си страна от 3-тия свят. Който се чуди все още...
Нашите проблеми идват от нас и съзнанието ни. Не от държавата.
Ето тази снимка е пример за хора с друго мислене и друга ценностна система.

Caxapa

Само да допълня. Тези   домоуправетели които се грижат за реда и чистотата в района си свършиха техните задължения като информираха съответните служби. Групата от млади момчета е специализирана в отстраняване на такива проблеми  като се занимават с грундрайнигуг/основно почистване/  Сега обаче си остава въпрос в мен..Кой ще плаща цялата тази офанзива?  Вероятно ще се натовари сметката  на сградата  и от следващото уравняване, месечната сметка/бетрибскостен/ ще скочи с някое евро нагоре. Месечната сметка  за пояснение е обща консумация на студена вода, стълбищно осветление, асансьор ако има такъв,ремонти и освежаване на боята по сградата  и прочие.

bunzip2

Цитат на: Caxapa - 06.10.2014 16:56
Само да допълня. Тези   домоуправетели които се грижат за реда и чистотата в района си свършиха техните задължения като информираха съответните служби. Групата от млади момчета е специализирана в отстраняване на такива проблеми  като се занимават с грундрайнигуг/основно почистване/  Сега обаче си остава въпрос в мен..Кой ще плаща цялата тази офанзива?  Вероятно ще се натовари сметката  на сградата  и от следващото уравняване, месечната сметка/бетрибскостен/ ще скочи с някое евро нагоре. Месечната сметка  за пояснение е обща консумация на студена вода, стълбищно осветление, асансьор ако има такъв,ремонти и освежаване на боята по сградата  и прочие.

Не е ли схемата като при нас. Да се събират пари от живущите във входа всеки месец, и да се трупат в сметка за входа (дори и да не бъдат изхарчени всичките текущия месец). При нужда, да се ползват за такива цели (поддръжка на входа).
Като идеята е да има винаги събрана някаква сума, за покриване на някакви такива нужди.

Caxapa

ТЦ. Има сгради с доста висок бетрибскостен ..Има и с нормален.. Познавам служителка в търговската камара която само за бетрибскостен плаща няколкостотин Евро почти колкото плащам аз за наема на моето жилище като в наема ми е включен и бетрибса.

kuvert

Понеже съм домоуправител и касиер да се включа в темата:
В нашата етажна собственост общите консумативи (ток осветление,ток асансьор,такса поддръжка на асансьор,заплата чистачка) се делят поравно между всички живущи. Първи и втори етаж не плащат асансьор,понеже не ползват (въпреки,че закона ги задължава да поддържат!!!) Ако се появи нов живущ (наемател) сметката за месеца спада. Ако напусне някой-увеличава се.
Към всяка сметка събираме допълнително такса за поддръжка на общи части-гарсониера-1лв,двустаен-1,5лв.тристаен-2лв.
Ако се наложи спешен ремонт или авария-веднага се вадят пари от касата на входа. още същият месец похарчената сума се разделя на всички живущи във входа и се възстановява в касата.
пример:
Един наш съсед си измести тоалетната в банята и поради факта,че канализацията не е пригодена да поема ударите на фекалиите (няма успокоители) се спукаха тръби в мазата.
Аварийно отстранихме теча (направо си подменихме 5 метра канализация) и решихме,да е за сметка на всички живущи в апартаментите,които ползват този щранг. Понеже не беше кръпка а цялостна подмяна в общите части!
На въпросният съсед му беше поставен ултиматум: Или до 2 дни пригажда щранга да поема ударите на лайната (поставя успокоител) или пускаме жалба в общината за извършена рекострукция,която засяга и уврежда общите части. След 2 часа съседа ме намери и помоли да наема фирма,която да извърши реконструкцията. За негова сметка. И всичко е ОК.
Относно потреблението на вода-разликата между показанията на общия водомер и показанията на индивидуалните водомери Софийска вода автоматично начислява в изравнителните сметки.
Общ ток няма. Който каквото ползва се начислява към сметката за стълбищно осветление. И се плаща от всички.
И сега в цифри:
Сметка за осветление-около 10лв. мес.
Такса асансьор(42 лева)+ток асансьор (около 22 лева)-общо около64 лв/мес.
Заплата чистачка-60 лева
Заплата касиер-60 лева.
Тези суми се разпределят на около 60 човека в етажната собственост.
Пада се по около 4,40 лева на човек месечно.
И всички плащат.
Но не така стои въпроса в новите комплекси.
Там живущите купуват само апартамента. Терена си остава собственост на инвеститора (примерно).
И месечните такси могат да достигнат 50-60 лева месечно на апартамент без значение броя на живущите, защото инвеститора поддържа всички общи части-тревни площи,гаражи,охрана,декоративни осветления.
Ако се случи както при Сахара-има 2 варианта:
1.ние си чистим и консумативите се разпределят на етажната собственост;
2.Викаме фирма,заплащаме услугата и консумативите-ток и вода пак се разпределят на етажната собственост (реално тези консумативи се навъртат на общите измервателни уреди-водомер и електромер)

bunzip2

Е, явно схемата в .de е по-друга :).
Както и стандарта...

Caxapa

Заплати на касиери и прочие..Еххххх Тук сега не ги знам дали получават пари за това, че чистят'/хаусбезоргерите/ но преди живееха дори  и без наем..имам предвид общинските жилища. Малко са сгради със собственици или   такива  едни../полусобственици/ Не е темата за това да обяснявам статута им и какви се падат. Важното е, че не плащам студена вода....Водомер имам само на бойлера и отчита топлата минала през него. Толкова за тези различия. Показах как за 500 мл/л олио се ангажираха да почистято ибезмаслят замърсената площ. А ако това се случи с машино масло и се установи кой е виновника..дори само да му "капе" от двигателя си носи едни глобии ум да ти зайде.

Similar topics (4)

1902

Публикации: 12
Прегледи: 6548

51624

Публикации: 12
Прегледи: 6443

20156

Публикации: 21
Прегледи: 7514

21895

Публикации: 36
Прегледи: 10706