• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:52

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Наблюдавам едно странно явление

Започната от trex700e, 14.03.2022 08:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

trex700e

Става дума за хобито,фейсбук като еманация на повърхностната информация и бизнесът , свързан с хобито.Като впечатленията ми са само от соленоводната част на нещата.

Значи,забелязвам,че когато аз започнах да се занимавам през 2012 г. , тогава по- скоро беше ерата на форумите все още, с възможност да се докоснеш до доста систематизирана,задълбочена информация.Дори и в негативен аспект-караници, разправии," другарски съд" измежду апологетите на различни тези, пак имаше положителен резултат, защото се навлизаше и още по- дълбоко в материята.

Така беше и с аквариумите. Пак казвам,във времена , в които нито техниката,нито химията бяха "оптимизирани" (но бяха скъпи), имаше много повече маниашки аквариуми, Zeovit  системи и т.н.
Сега имаме средностатистически аквариуми и като гледам,даже са с едни и същи скейпове и животни. Всеки си има " още от същото".
Информацията и обмяната на опит,доколкото изобщо я има във това недоразумение фейсбук , знаете как се случва. Пише се за някаква тегоба,дават съвети хората и точно след два дена , тази информация е потънала някъде в дебрите на фейсбук.
Минава се един месец и друг колега пуска питане със същата тегоба като предишния и пак се повтарят нещата.Същите отговори като отпреди месец и потъване след три дена. Не могат да се "закачат" данни - файлове, текстови носители на информация.
Поне според мен, това е много зле и щях да остана с убеждението, че съм някакъв хай-тек неандерталец, който отказва да премине на следващото " фейсбук" ниво, но като гледам какво се случва,явно не е толкова субективно:

Та, в резултат на това, имаме едно хоби, което във зората на своето появяване в Бг. е било по- напреднало и развито,отколкото сега ,десет години по- късно! :D

Подобно е и с бизнеса.
Коралензухт- фирма,която наистина разглеждаше отглеждането на корали,в дълбок и подробен детайл, малко се преориентира към рибките Кой, защото вече няма интерес към толкова дълбоко потапяне в хобито. И това не значи ,че другите фирми са оптимизирали нещата и предлагат продукти с които се борави по- лесно,не. Просто другите фирми не отиват толкова на дълбоко и в резултат, измислени преди 20 години препарати от Коралензухт, все още нямат аналог :D

Фирми за техника,като иноваторската за времето си, Vertex , една от първите, предложили диодни осветления, фалира. Няма кой да кулува толкова висок клас неща.

Дори и осветлението. Т5 пурите и МХ лампите-" остаряла " технология изобщо не може да бъде доближена дори по качества от модерните LED осветления,а когато става дума за аквариуми,светлината е ключов момент от цялата схема. И десет години по- късно,технологията на диодите не може да се развие,че да достигне по качества Т5 пурите.
Е,прав ли съм да мисля,че нещата вървят назад?

Lightning_boy

Здравей, колега.
Прав си за доста неща. Основния проблем според мен е мързела на хората.
Когато се зачета по групите ми става досадно как всеки пита за нещо нелепо, вместо да седне да се разчете и разтърси за информация.
После  всички, които са прочели коментарите дават същите съвети, но толкова нищо повече.
Аз отдавна се надявам тая тъпотия с фейсбук да спре и хората да се осъзнаят, обаче като гледам как ги наляга мързела нищо хубаво не ни чака по форумите.
#товаемоетомнение  *privet*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

trex700e

Добре, според вас, това не е ли целенасочено?!(Koлкото и конспиративно да звучи)
Създаваш ерата на повърхностната информация, което в много аспекти е еквивалент на консуматорска информация,за да може хората да си купуват неща с надцента 5000% ,без да му мислят много- много...
И аквариумите са най- малката част от подобна схема, всевъзможни добавки, " медицински чудеса" и т.н. заливат фейсбук по разни групи за какво ли не.  Мисълта ми е,че в даден момент такива формати започват да стават " смъртоносно опасни".
Да онагледя с пример:
Тук,във форума,сме се погрижили да се знае,че има корал в търговската мрежа- много лесно достъпен, който е смъртоносно токсичен. Ама наистина смъртоносно.
Сега,ясно,че я прочете някой темата,я-не и тук,но поне информацията я има. Там и това няма! И... някой нов фен може и да си причини големи неприятности и даже няма да разбере от какво...




kstoilov

Напълно съгласен. И за пурите Т5, и за техника, и за желание. Може да се каже същото за коли, компютри и т.н.
Никога няма да погледна във фейсбук, нито ще купя нещо от реклама.
Но хора си има за всичко... И винаги е било така. Всеки сам да си преценява и решава.
Дали по-лесно, или по трудния начин - избор има.

Lightning_boy

Цитат на: trex700e - 14.03.2022 09:25Добре, според вас, това не е ли целенасочено?!(Koлкото и конспиративно да звучи)


Не е конспирация, това е цел на много корпорации от край време.
Ако някога ви остане време колеги, прочетете книгата на Мичио Каку "Физика на бъдещето" там тоя учен обяснява как расата ни е възможно да се развие в 3 типа.
1-вия е оня примитивния, с огъня и камъните, пещерите и копията.
2-рия е този тип, недоразвита, алчна и мързелива раса, която се стреми към лесното и достъпното, но не и към новото.
Ако този 2-ри тип не се самоунищожи, можем да прескочим към 3-тия тип раса, която е свръх развита с желание да изследва неизследваното, но не с цел завземане на ресурси или територии.
Всичко, което се случва във фейсбук е просто жалко от гледна точка на развитие на един индивид, не само за хобито, както казвате.
Елементарна психология е това. Едно нещо, което го търсиш дълго време - го помниш дълго време. Не искам да споменавам и колко са начетени колегите там (понеже е неприемливо за мен да се плюе някой колега). Но е факт, че е пълно с хора (и търговци), които са там просто за да са там.
Никога чат системата или публикациите не биха могли да се развият като теми както една тема във форума. Просто не виждам начин да се случи това.
Затова според мен просто трябва търпение и най-вече акъл. Хората ще се върнат тук. Вярвам го  *privet*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

rakim

По темата с фейсбук,съгласен съм че е пълна глупост.Изумява ме даже,как отделни хора вместо да пишат в една група да кажем,си създават собствени.Разбира се резултата е 20 групи в които едни и същи хора постват еднакви неща,за да ги има във всички групи  :-D Тоест,всеки иска да е модератор и да става по негови правила нещо си,аз друга логика не намирам,защото нито пари може да изкарва от една такава група нито нищо...До тук бях с нещата за които съм съгласен.Новите лед осветления са брутални и за растителни и за соленоводни системи,не мисля че сте прави че няма развитие.За тока и подмяната на лампи не говорим.На достъпна цена може да си купи човек нещо под което всичко расте добре и изглежда перфектно.Преди 10 години за под 1000лв хубаво осветление нямаше.И техниката си е доста напреднала като цяло,в соленото има много по голяма конкуренция от марки,така се продава едно добро средно ниво и тези които продават и правят най скъпите неща си заминават,ако не понамалят цените.А за еднообразието на соленоводните,е човек...Аз от преди 10 години и сега почти не виждам нещо различно в тези аквариуми,дори и по най известните форуми за рифови аквариуми има теми по този въпрос.Не казвам че не са впечатляващи,но са си еднакви от към риби и от към корали.Ако имаш аквариум до 150л,аз вече знам какви риби ще имаш.Даже ако е до 600л пак знам...Коралите пак почти същата работа.Липства скейпинга както при растителните.А и комбинацията от риби и растения,камънаци,корени е мнооого по голяма,за това и се развива много сладководната акваристика.Това е мое лично мнение разбира се *THUMBS UP*
540л Южна Америка

trex700e

Сега се замислям,че не съм имал Т5ци в сладководен аквариум,въпреки,че съм имал сладководни :)  :-D

Да онагледя какво имам предвид в морското, като ще използвам един  пример с аквариум 2013та година, който за мен е изумителен и днес не съм виждал такива корали и такива цветове.
Нека изгледаме видеото-стара концепция за аквариум , основна светлина като източник са Т5 и помощна малко диоди,но в никакъв случай не е основна.


Виждаме пастелните нереални цветове.
Това се случва защото практически няма зооксантели. Разчита се на храненето на коралите и много мощното и покриващо всяка част на корала осветление,с цел да не образува зооксантели. Това не може да го има при диодите.

Второто нещо е избиването на зооксантелите. Избелването. Става с един препарат. Обаче, иска опитност и знания,защото малко да предозираш, препаратът ще избие всичко живо в аквариума. Ето тук е необходимо четенето и опита!  И понеже ,както казваш, бизнесът се стреми към едно осредняване на нещата, имаме тази "още от същото" тенденция,за която споделяш ти. И макар съставът на препарата да е известен от много години, не се предлага масово от фирмите (всъщност, предлага го все още само фирмата,дето е изобретила метода)

Сещам се за аквариумът на един колега,тук във форума.Великолепен и колегата го направи WOW. В линка разгледай цялата тема,ако искаш. После ъпгрейдна , като този път заложи на ЛЕД -Радеон, последна генерация, уникално нещо.последен технологичен писък сред диодните осветления. Едно тяло е 2 бона, а за този размер му трябват две на колегата. 4к.лева!!! И въпреки това-коралите не изглеждаха добре и не се чувстваха добре. По-късно колегата го продаде тук-в борсата, имам спомен,макар и изминалите години от тогава. Ами,не, съжалявам,но не мога да го приема.
https://aquariumbg.com/forum/solenovodnite-akvariumi-na-chlenovete-na-foruma/nano-mnogo-v-malko/75/
 

mushroom

Здравейте и от мен.
Опит със асоциалната мрежа имам малко, още от началото не ми хареса. Както каза един приятел... "това е като irc, само дето всеки може да смени топика".
Та до там... Лошото според мен е че повечето хора очакват бърз отоговор. Все едно е гореща линия. Още по-лошото е, че следващия трябва пак да пише същия въпрос и да чака отново бърз отговор. Та в един момент става контрапродуктивно.
За целите на този "забил диск" (постоянното повторение) не мога да коментирам. Печалба, постоянно висене пред устройството, трафик и т.н. нинам какъв им е килепира, както казват децата. Най-вероятно има логика зад всичко това.
Да не прехвалим форума само, че и тук доста от темите се смесват, размиват и преливат в чат на няколко потребителя.
НО
Все пак може информацията да се систематизира и да се изведе извън форума в сайта за акваристика. Съответно става доста по достъпна при търсене. И тук да не забравя, благодаря на хората, които плащат домейн, хостинг и прочие за този сайт/форум. Ако може да помогна само кажете как (ето как преливат темите една в друга ( - : ).
Относно LED осветлението. Не съм много наясно, но бях свидетел на аматьорско сглобяване на едно осветление и не беше лесно, защото не знаехме какво правим. След 2-3-4-5-6 корекции работата взе да се получава. Не намирам абсолютно никаква разлика между развитието на растенията с LED или с пури, едиствената такава е че пурите губят свойствата си след време, 2-3 години и трябва човек да ги заменя (ако не се гледат ануабиас и кроптокорини, на тях им е все тая). Това при лед диоди/ленти го няма. Е да и те изгарят, като не си ги изолирал както трябва ( - :
Общо взето не трябва да се пречи на младите, съответно новото, но бих казал, че е хубаво да се насочва/канализира, за да не губят много време и те в лутане, кое е по-добре/по-хубаво/по-полезно.
Наздраве! ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

rakim

Не мога да се съглася с тези пури.Едно от първите клипчета които ми излизат в you tube без да съм си правил труда да гледам за други,цветовете на коралите са поне 10пъти по добри от този който сподели.Нещо ни се разминават вкусовете  :-D  *THUMBS UP* 
540л Южна Америка

NO CARRIER

Социалните мрежи са направени за печелене на пари, както и предимно за хората без истински социален живот.
Плюсът там е, че когато получиш някакво наказание нямаш това лично отношение, което е във форума. Псуваш Марк, а не Пешо, Гошо или както там се казва модераторът.

Ники миналата година оправи доста статии за риби и растения. Аз смених работата и се надявам тая година вече наистина да имам време да обърна внимание на SEO частта, за да можем да бъдем по-лесно откриваеми в гугъла.

За момента нещата са прилично систематизирани, но май по морската част има какво още да се желае. Да, намиера се тук там остаряла информация, но пък на нейна база можем да открием доста грешки и да се поучим какво не трябва да се прави.

Ако имате идеи, ще се радвам да ги споделите и да ги осъществим.

А за светодиодното осветление - в момента има светодиоди с различна цветна температура. Има дори трицветни, с които с помощтта на контролер, можеш да получиш какъвто си искаш нюанс. За мощности няма да говоря.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

kstoilov

Светодиодите: те са като фотосоларите - изглеждат перфектно, модерно, хай, но зад фасадата има още (много) какво да се желае.
Луминисцентните тръби, според принципа си на работа, винаги излъчват и УВ лъчи.
Не знам дали това е възможно с LED-овете... които иначе изглеждат супер

kstoilov

Цитат на: NO CARRIER - 19.03.2022 10:33Социалните мрежи са направени за печелене на пари, както и предимно за хората без истински социален живот.

Много точна дефиниция! Браво

rakim

Цитат на: kstoilov - 20.03.2022 01:13Светодиодите: те са като фотосоларите - изглеждат перфектно, модерно, хай, но зад фасадата има още (много) какво да се желае.
Луминисцентните тръби, според принципа си на работа, винаги излъчват и УВ лъчи.
Не знам дали това е възможно с LED-овете... които иначе изглеждат супер

След като всичко под тях расте перфектно,харчат по малко ток и растения и корали изглеждат супер, защо ми е да желая повече?
540л Южна Америка

kstoilov

Цитат на: rakim - 20.03.2022 11:12След като всичко под тях расте перфектно,харчат по малко ток и растения и корали изглеждат супер, защо ми е да желая повече?
Всеки, разбира се, си избира сам. То нали затова е хоби, да те кефи теб, не другите.
То затова е и форума, четеш, гледаш слушаш и си преценяваш. Хубаво е да има избор

Similar topics (5)

34327

Започната от qvo


Публикации: 5
Прегледи: 2723

20692

Публикации: 34
Прегледи: 10964

9081

Публикации: 9
Прегледи: 3958

25257

Публикации: 8
Прегледи: 3715