Автор Тема: Септична яма  (Прочетена 11322 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Живко

 • angelarii
 • Началник
 • *****
 • Публикации: 2 838
 • Пол: Мъж
Септична яма
« -: 16.06.2010г 12:12ч »
На скоро станах собственик на селски имот и влезнах в едно голямо приключение.
В селото няма канализация/естествено/. Няма такава и за дъждовни води.
Освен безкрайният списък със задачи трябва да реша как да се дренира целият имот и изграждането на септична яма. Всъщност имам си две такива.
Едната, която си е на къщата е на няма и 10 метра от помпата. Някак си доста неудачно. Другата е доста далече.
Дилемата е дали да преустройвам някоя от двете в пречиствателна станция.
От много четене в нета ме заболя главата и понеже въпросът е тясно свързан с аквариумната филтрация, реших да пусна тема тук и да чета отговори на хора, които познавам.

Има различни видове пречиствателни станции. Аеробни, анаеробни, подобни на съмпове или дори обикновени утайници продаващи се за пречиствателни станции.
Интересното е, че от ХЕИ твърдят/не знам доколко е достоверна информацията/, че при всичките им замервания на водите от такива станции няма открити налични бактерии. Аз си мисля, че няма как да има. При положение, че всички препарати ползвани в домакинството се изсипват в тези мини станции едва ли ще оцелеят бактерии.
Така се роди идеята да вкарам в яма само фекалните води, а останалото в попивна яма, един стар отдалечен кладенец със суха зидария ще изиграе тази роля в моят слуай.
Фекалните води да се джуркат в нещо като голям съмп и чистата вода, доколкото може да се сложи това определение, да се изкарат с дренажни тръби към дворната част.

Та конкретните ми въпроси.
Да се занимавам ли с тази хамалогия? Не са малко средства и труд.
Ако разделя водите, какво ще става с почвата при изсипването на препаратите? Има ли метод за пречистване на тези води?
Коя система на пречистване да избера?

Изобщо назубрил съм повече от колкото ми трябва и ми трябва посока на мисълта :-)

Никой не се е родил научен.

Неактивен dok70

 • много изостанал акварист
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 020
 • Пол: Мъж
Re: Септична яма
« Отговор #1 -: 16.06.2010г 13:01ч »
Изобщо назубрил съм повече от колкото ми трябва и ми трябва посока на мисълта :-)
Не ти трябва мисъл, ами кирка и лопата! :-P
До преди няколко години се главоблъсках и аз и накрая си оставих старата яма за утайник и на 2-3 м от нея направих нова.
Работи верно 4-5 г., после влезнахме в Европата с канализация и проблемите се саморазрешиха.
Зае`и тия станции! Ако от наличната яма можеш да прокопаеш канал до кладенеца, още по-лесно.
 *DRINK*
Луд умора няма...

300 оки миш-маш

Неактивен izida

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 73
 • Пол: Жена
Re: Септична яма
« Отговор #2 -: 16.06.2010г 14:02ч »
Не знам дали ще е от полза, но ще споделя нашия случай.
Водата от банята, кухнята и пералнята се изливат в градината ни. Тръбата им излиза до една дюля. Препаратите изглежда не й пречат, даже напротив! Дава големи плодове за малкия си размер. Зимно време с маркуч отвеждаме водата до един сух кладенец.
Фекалните води се събират в септичната яма. Ползвахме я 3 години преди да стане вече наложително да викаме "лайнарка". Това беше есента. Тази пролет обаче беше АД! След обилните снегове и дъждове ямата се пълнеше буквално с часове! Купихме си помпа за едри частици и с тръби отвеждахме до септичната яма на едно изоставено място, до нашето. Хм, забравих да уточня, че нашата яма е правена от бетон и попиваемостта й е... абе който я е правил не е мислел.
Та миълта ми е, ако си "новодомец" изкарай една година с тези условия (ако са приемливи за живеене), пък после реши дали да се хвърляш на пречиствателна станция, щото наистина не са малко пари и труд!
От мен УСПЕХ!

Неактивен lz3cv

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 341
 • Пол: Мъж
Re: Септична яма
« Отговор #3 -: 20.06.2010г 18:06ч »
Преди две години и аз станах като теб собственик на селски имот. (Поздравления за решението, между другото). Канализация има, но е на съседната улица, около 50-70 метра от нашия имот. Предстои някога да се включа, но засега пари няма, защото изплащаме къщата. Та да не се отплесвам в обяснения, а да се върнем на темата - ямата е попивна, празна беше защото никой не е живял няколко години. В нея се влива водата от кухнята и банята. Засега е на едно ниво и се задържа там, но варианта с яма не ми харесва.. И аз като теб мислих за мини пречиствателна станция. Казват, че водаат излиза на 80 % пречистена и с нея се полива чрез попивно поле с разпределителен кладенец. Има си филтър системата и т.н. Гледал си схеми на такива станции както разбрах. Това с попивното поле не ми се нрави обаче и имам идея щом е почти пречистена изходящата вода, да се бие една сонда и да се влива в нея. Така и отпада една голяма част от изкопните работи и материалите.
Така можеш да ползваш старата си яма за утайник и да направиш преливник към сондата, в твоя случай кладенеца. Все пак през определено време ще трябва да викаш "златарката" да изпомпва утайника от фекалните шламове защото от всичко в домакинството остават 15-на % неразтворими утайки.

Неактивен Гого

 • Член на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 0
Re: Септична яма
« Отговор #4 -: 04.07.2010г 12:12ч »
Има и такива пречиствателни станции ,които нито се зареждат ,нито се изпомпват. Пречистват напълно и водата се използва за поливане. Ние миналата година сложихме на вилата такава - чешка.
В нета има доста информация по темата,но тук е доста изчерпателна:
http://hg-sons.com/index.php?option=com_content&view=article&id=233&Itemid=300

valensa

 • Гост
Re: Септична яма
« Отговор #5 -: 08.07.2010г 10:10ч »
Здравейте,
на нас строителя ни иска 5000 лв за изгребна яма,защото по закон трябвало да отговаря на разни условия и ние сме решили да сложиме пречиствателна станция.Оказа се обаче. че избора хич не лесна работа.Ровя в Нета вече две седмици,обаждах се и  в повечето от фирмите,които предлагат такива.Някои излизат по-евтино от изгребна яма,което ми се вижда доста съмнително като ефективност на съоръжението. :-|
Има и такива пречиствателни станции ,които нито се зареждат ,нито се изпомпват. Пречистват напълно и водата се използва за поливане. Ние миналата година сложихме на вилата такава - чешка.
В нета има доста информация по темата,но тук е доста изчерпателна:
http://hg-sons.com/index.php?option=com_content&view=article&id=233&Itemid=300
Та въпроса ми е - вашата която сте сложили от тази фирма ли е и дали наистина не се зарежда с бактерии и не мирише,защото четох,че има много имитации на пречиствателни станции,  при които мирише много от канала .
Като чета в сайта им нещата изглеждат супер,но дали наистина е така :-( Вие все пак я ползвате една година...
Може и на лични.... Благодаря! *thanks

Неактивен Гого

 • Член на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 0
Re: Септична яма
« Отговор #6 -: 20.07.2010г 08:08ч »
Ако искаш просто да ти излезе по-евтино  от 5000 лв.,купи си от тези на Clareco или от българските. Пак се помпат като яма ,но излиза по-евтино като първоначална инвестиция.Не знам обаче колко ще издържи и дали след години не трябва да я сменяш... А ако искаш истинска пречиствателна станция,която да пречиства водата и да не ти мирише от каналите,то най-доброто решение е на тези дето дадох линка по-горе.В този случай първоначално инвестираш повече,но после се изплаща,защото няма никакви разходи. А като прибавиш и това,че не мирише , а може да ползваш и водата за поливане....
Въпрос на собствена преценка и възможности е.Аз миналата година  я сложих и съм много доволен.Всичко ,което пише в сайта им отговаря на истината и е точно!
Успех!

 Преобразуване метрична - английска система
oF <=> oC in <=> cm G <=> L
Обем на аквариум
Дължина см
Ширина см
Височина см
L G
Тегло и обем на грунд
Дължина см
Ширина см
Височина см
кг л
Осветление
Обем л
Сила
Вт
Филтър
Обем л
min л/ч
З А Т В О Р И