• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:14

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Рецепти за манджи

Започната от NO CARRIER, 20.09.2006 16:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stanilabg

Цитат на: totishish - 06.01.2012 18:08
Задължително пържене поне 2ч и после още толкоз варене  поне за нас е така
и вкусът е по хубав и самата манджа после става по хубава
2 часа пържене? =-O Смятам да ги ям сурови. А и стерилизацията не е в вода, а на пара. Т.е. процеса до завирането на водата е по-бърз.
Едно време като нямаше място в фризера, нашите пържеха тиквички, чушки, патладжани и ги стерилизираха в буркани. Предполагам са ги пържели за да издържат по дълго и да са готови за консумация. Луканката сама от себе си е траен колбас. Един вид с стерилизация искам да постигна ефекта на вакуумиране. Интересуваше ме, дали ще издържат когато времето се стопли. Предполагам е същото, както с вакуумираните луканки - нищо, че са вакуумирани, трябва да се държат на хладно.

Асен Евгениев

07.01.2012 18:08 #391 Last Edit: 07.01.2012 22:04 by akapulko
                Патица "akapulko"

Продукти: Една патица /домашна/, пуешки бут, свинско месо от бут, свински гърди, сланина, кисело зеле, ориз,
гъби, масло, лук,  олио, сол,  черен пипер, дафинов лист

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F2ry3e41.jpg&hash=2a1daec53a380d710bfe5d15a55f9451b5495ac7     https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi41.tinypic.com%2F20apfyq.jpg&hash=406f145b20e0642242dc41f680f664a8d6d4c642

Най-отдолу в тавата нареждате сланина и покривате с листа от кисело зеле

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2Fqxnuwo.jpg&hash=01a7a10e61c5b5ae5738dafc7177385323ffe266

запържвате ориза, гъбите и лука в масло и олио

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi43.tinypic.com%2Fojguoi.jpg&hash=f9c508a4872d7fd42a5f1fa09524cfad07353d55

слагате в тавата един пласт накълцано кисело зеле и отгоре напълнената с ориза патица

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi41.tinypic.com%2Fela4vq.jpg&hash=8e865a3a19037f37b003cd82f27813712da0f9d2

нареждате пуешкото и свинското месо около патицата, а върху нея св. гърди

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F2bu13o.jpg&hash=cd51a4dd050243e5cf007f87dfe3908177a13e3e

затрупвате с накълцано кисело зеле и нареждате отгоре парчета сланина

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2F15i26i9.jpg&hash=fa551854a4be4d7f13d001777649207d713092ad

най-отгоре се покрива с листа от кисело зеле

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F2mebedz.jpg&hash=83401ec5b0bbafb9ce828476fff76a0e0f90cd41

покрива се с фолио и се мята във фурната

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F2hqgnee.jpg&hash=8a4b53a3de555aeb3c5a5f5bb2de0f0de37274bc     https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi42.tinypic.com%2Fomssi.jpg&hash=62adcd7a55ce316945de13b30ec507179bf19ea4

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F2al06w.jpg&hash=a52de306da57c9c558db1ce6b2da92518049e170     https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F21e80uu.jpg&hash=926982aa27ca471f95af14c2349b5fed85f6cbd9
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

stanilabg

Цитат на: akapulko - 07.01.2012 18:08
...покрива се с фолио и се мята във фурната....
Майсторе, при каква температура се пече? :-)

Асен Евгениев

07.01.2012 22:05 #393 Last Edit: 08.01.2012 00:20 by akapulko
Цитат на: stanilabg - 07.01.2012 21:17
Майсторе, при каква температура се пече? :-)
Пече се 3-4 часа на бавен огън. Баш майсторите не гледат градуси. ;-)
      *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

cantiga

Тънка ичикия, ще го пробвам това, благодаря
Поздрав!
Светослав

_777_

Цитат на: akapulko - 07.01.2012 22:05
Пече се 3-4 часа на бавен огън. Башмайсторите не гледат градуси. ;-)
      *DRINK*
На мен едно птиченце ми каза че не било БашмайсторБаш майстор. :-D
Просто да не забравяме че всеки бърка. ;-) *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.org%2Frg38pb2jt%2F24_05_15.jpg&hash=6f97fcaa79676235e44de93c1abe16d6edfa3739

Condor

Ето "нещичко" и от мен.
От известно време Метро предлагат заешко на доста добра цена.Като в момента има цял заек на цена около 6-7лв/кг (тъпото ,наблъскано с вода пилешко е почти на такава цена)
Та:
1.заек (около 2 кг)
2.Ако т.1 е без вътрешности - по 200-300гр пилешки сърца и дробчета.Всъщност дори и да има вътрешности,те са доста малко.Така,че добавете допълнително.Иначе ще стане плънка само от ориз.
3.Ориз -1/2 до 3/4 чаена чаша
4.1-2 връзки пресен лук
5.3-4 скилидки чесън,един морков
6.Лющян(девисил) ,магданоз,Гюзум(джоджен),черен и червен пипер,сол
7.Мазнина-кой каквото му допада-кр.масло,олио или зехтин ~ 1/2 чаена чаша.
8.Малко осолена сланина ,нарязан на тънко
9.Ако сте фенове-половин чаена чаша настърган пармезан.
10.кафяна чашка червено вино
11.Игла и конец.

Задушавате ориза (Може първоначално да задушите само ориза в повечко мазнина,докато започне да придобива прозрачен цвят.Така ще намалите риска от разкашкването му)с добре изкиснатите и оцедени вътрешности (нярязани предварително на ситно,като за дроб-сърма) около 10мин.Добавяте нарязаните на ситно зелени подправки,пресен лук,малко млян черен пипер и сол.Добавяте вода в съотношение 2:1 с ориза и подварявате ,докато  се поеме цялата вода.Дърпате от огъня и сипвате пармезана.Обърквате добре и оставяте леко да поизстине


Заека се измива добре и се осолява внимателно,има сол и в плънката все пак.
Започвате да пълните заека .Аз лично зашивам част от заека предварително,като започвам от долната част на корема (до задните крака).
Внимателно го напълвате -доооста поема в гръдния кош.Зашивате цялата коремна кухина.Добре е да не остават големи растояния м/у бодовете,както и огледайде за "фабрични" други  дупки.Целта е да се запази плънката вътре.
Чесъна и моркова нарязани на на.....
*mislia*
..."клинчета" .Бучите внимателно в по-мускулестата част на заека с остър ,тънък нож и пъхате в дупката морковче и чесънче.
Накрая намазвате заека с мазнина и червен пипер.Слагате в омазнена тава,нареждате отгоре  сланинката,сипвате виното и още половин чаша вода ,няколко зърна черен пипер,завивате тавата плътно с фолио и 1,5 часа на 200-250град. във фурната.
Преди сервиране,развийте фолиото и запечете леко,като поливате с мазнината от тавата.ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ ГО ИЗСУШИТЕ!!!
Може би ви изглежда играчка,но повярвайте -НЕ Е!! А и си заслужава да сложите ЕТО ТОВА на масата:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F6e3l6t.jpg&hash=7ba460930268911da6a8725d54a362c11b68963a

При това за не-повече от петнадесетина лева ,барабар с тока.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi42.tinypic.com%2F2yukgtd.jpg&hash=f0fa4cfff231858e823e28afdd0eb314477d16d1

Асен Евгениев

10.01.2012 15:10 #397 Last Edit: 11.01.2012 00:15 by akapulko
Цитат на: _777_ - 07.01.2012 22:10
На мен едно птиченце ми каза че не било БашмайсторБаш майстор. :-D
Просто да не забравяме че всеки бърка. ;-) *DRINK*
Това явно е нещо лично, поста над твоя е с повече грешки. Бързах за купона за Ивановден и не погледнах какво
съм написал, за да видя, че паузата не е сработила /но не твърдя, че съм безгрешен/. Вместо да се хващаш за това,
да беше пуснал някоя рецепта. Типично българска черта.


                                 Картофена палачинка

Продукти: 1 кг. картофи, 300 гр. бекон, 200 гр. кашкавал, 2 глави лук, 80 гр. масло, сол, черен пипер

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi41.tinypic.com%2Ffmi7nm.jpg&hash=bfe95522fe7f96fb90529325d35583d82bba311d     https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2Fztgn5w.jpg&hash=429f730a964eac848a2d8f4a19c084ea15e66587

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F2i7pr2g.jpg&hash=50e6ed5940af308ded6e5f9a47973577d27d9fb5     https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2Foksjko.jpg&hash=e78db7ba9f8a694dea77076d20a979d6d0a2c285



Беконът се пържи без мазнина /в собствена/

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi41.tinypic.com%2Fvncbrd.jpg&hash=ae375de8eab3f623efe624fa7683ad72ea29164b

добавя се нарязания лук

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2F33lh1dx.jpg&hash=28cebf0d5446c4120af268d9934979ebea964c72

маслото

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F1g0mck.jpg&hash=feb96731a80eb0e76b9caf20912186725536e918

картофите /предварително сварени и размачкани/

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi42.tinypic.com%2Fv46ruf.jpg&hash=59d1b8d01438b029e9f209d5cf0f9d1ed36b4e60

обърква се добре

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi43.tinypic.com%2Fmubdpu.jpg&hash=5ebc9a80ce3c200433caa298adad70eb99afe9d2

добавя се кашкавала, обърква се и се разстила с натискане

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2F30mo1fp.jpg&hash=863e9bac1b9b59d3277ba22a7334655d41010013

пече се от двете страни.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2F8wcxa8.jpg&hash=8edf3fd51228dd270fa1c3ccc6b95c16a6f8a2ba
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

miTko

Как обръщаш, без да го скъсаш, нали няма яйца?
Разни мои АКВАРИУМИ 

Nikiengi

Цитат на: miTko - 11.01.2012 10:54
Как обръщаш, без да го скъсаш, нали няма яйца?

Кашкавала го държи!  :-)

Асен Евгениев

Цитат на: miTko - 11.01.2012 10:54
Как обръщаш, без да го скъсаш, нали няма яйца?
Слагам една плоска чиния върху тигана /с неговия размер/ и обръщам. После я изпързулвам
от чинията в тигана. :-) По желание може и яйца да се добавят, те фигурират в някои от
многобройните рецепти за картофени палачинки.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

_777_

Цитат на: akapulko - 10.01.2012 15:10
Това явно е нещо лично, поста над твоя е с повече грешки. Бързах за купона за Ивановден и не погледнах какво
съм написал, за да видя, че паузата не е сработила /но не твърдя, че съм безгрешен/. Вместо да се хващаш за това,
да беше пуснал някоя рецепта. Типично българска черта.
1.Да,лично е и не мисля че си толкова недосетлив за да не се сетиш защо ти го казвам.
2.Ако беше прегледал темата отначало щеше да видиш че съм пуснал рецепта.
3.Да,типично по български,както ти го направи.
4.Не смятам да отговарям повече на постовете ти.
5.Желая ти лека вечер и  *DRINK*.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.org%2Frg38pb2jt%2F24_05_15.jpg&hash=6f97fcaa79676235e44de93c1abe16d6edfa3739

denbosch

Снощи жените разменяха някакви рецепти,а пък аз се изхитрих да снимам.Добруджанките стават невероятни:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F1zw2fyh.jpg&hash=86c882af280777019910a543f783934799b085cb

Асен Евгениев

Цитат на: _777_ - 11.01.2012 21:23
Да,лично е
Щом е лично, има лични съобщения. Явно държиш сеирът да е обществено достояние.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

denbosch

Оригиналната рецепта на "яйца по бургаски е тук:
http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpabet_list=%D0%AF&id=3016&name=Yaytsa-po-burgaski-

А в къщи ги правим най-често така-доматите се смилат/или се взема готова консерва/,прибавя се сол,черен пипер,малко захар,чесън,олио и се хвърлят в дълбок тиган докато стане гъст сос.После чупим яйцата отгоре и готово...
Хубавото е,че става бързо и има безкрайно поле за импровизации и може да се добавят/и махат/ много неща -в зависимост от това какво има в хладилника.
*DRINK*