• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:20

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Препоръчайте ми средно голяма рибка

Започната от demona1994, 08.07.2015 17:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

demona1994

Здравейте, започнах отново аквариумът си (120л.), след нелепото избиване на всичките му обитатели от двойка разгонени зебровидни цихлазоми. В момента в аквариумът има два анцитруса и 4-5 ред черита, а тази седмица ще взема и около 12 клиновидни разбори (избрал съм ги защото искам да има пасаж). Искам да пусна 2-3 по-големи рибки (около десетина сантиметра), та въпросът ми е какво мога да пусна за да не изяде изброените до момента. Консултирах се в магазин и ми казаха, че мога да пусна скалария, някой има ли наблюдения.

П.П.С: Благодаря предварително :)

karadaliev

Не мога да ти дам особено добър отговор на въпросът за това каква точно рибка да вземеш, но поне за скалариите мога да ти кажа. Аз имам подобен по размери аквариум (112л) и гледам без проблеми с избиванията скаларии със сомчета, данио, молинезии и няколко тетри.

Гледам ги вече две години и като цяло имам няколко съвета, които мога да ти дам ако наистина имаш предвид скалариите:

- Скалариите стават ОГРОМНИ и то страшно бързо, при мен поне за 3 месеца порастнаха от 2-3см на височина до 10-12см; след това растат по-бавно вече, но продължават да растат и при мен е видимо, че не им стига размера на аквариума (гледам 6 скаларии купени едновременно на една възраст и размер).

- Скалариите са изключително активни при хранене и са гладни буквално през цялото време - дори в момента ги гледам как ми ядът "лимончето" изключително активно. По този повод мога да ти гарантирам, че скаридки няма да има в аквариум, в който има скаларии. Дори не мога да си представя скаридките да оцелеят повече от 20-30 минути. От друга страна имай предвид, че по-бавно ядящи рибки просто ще остават без храна в аквариум със скаларии.

- И последно макар и не по важност - имай предвид, че някой скаларии доста обичат да похвапват растения - при мен специално това е много видимо, в текущият им размер за един ден буквално изяждат изцяло листо от лимончето (размери на листото примерно 15см) и това предвид, че ги храня няколко пъти на ден.

И те така, реално и аз съм в същата ситуация като теб, не ми се иска, но ще трябва да се разделя с моите скаларии, най-малкото, защото аквариумът видимо им отеснява. Аз лично си мисля за микрогеофагус рамирези, те остават относително дребни и не са агресивни към останалите обитатели на аквариума.

Similar topics (5)

51540

Публикации: 6
Прегледи: 2992

51888

Публикации: 6
Прегледи: 3925

58049

Публикации: 8
Прегледи: 2993

51070

Публикации: 8
Прегледи: 4009

51824

Публикации: 32
Прегледи: 14266