• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:22

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Покрай цензурата и края на седмицата (tl/dnr)

Започната от suntsu69, 11.12.2009 15:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

elblanko

Цитат на: Живко - 15.12.2009 00:27
Ако направя един аквариум за златни в къщи, дечурлигата и жената ще умрат от кеф.
А замислял ли си се защо е така?
Децата не знаят какво е позиране, и винаги ще кажат искрено кое им харесва и кое не, Те не се влияят от модата или от това че някой експерт е казал че златните рибки са хибрид и не ги харесва заради това. :-)
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

vasso

Цитат на: 77 - 15.12.2009 00:40
абе правете каквото искате...
vasso ,твоят аквариум е уникален,не съм виждал друг така естетически издържан и същевремено неподвластен на нито един стил в аквариумното изкуство.
аз като по ограничен човек се водя по модата и правя някакве сухоземни пейзажчета които са и бледо копие на един японски фотограф.

Усещам някаква ирония в този пост. Не съм казал,че аквариумът ми е перфектен -даже напротив, но както казах не ми пречи да имам мнение. Чувствам се в някаква степен обиден от всичко казано.Не се чудете после защо огромна част от новите потребители не влизат повече във форума. Ясно е ,че могат да се пишат всякакви работи ,но само на някои хора писаниците са излишни.Най-важното е ,че ме кефи аквариумът ми и това е.

Живко

Цитат на: elblanko - 15.12.2009 00:49
А замислял ли си се защо е така?
Децата не знаят какво е позиране, и винаги ще кажат искрено кое им харесва и кое не, Те не се влияят от модата или от това че някой експерт е казал че златните рибки са хибрид и не ги харесва заради това. :-)

Понякога имам чувството, че спориш заради самият спор. :-) Като човекът опозиция. Ето, написах някъде, че в манипулирането на общото мнение се споменава част от истината, а не цялата. Децата харесват шареното и могат да изядат и отровен плод, ако е с хубав външен вид. Наше задължение е да ги оформи така, че да възприемат това, което се харесва на общото мнение, за да могат да се пригодят към този живот.
И с това айде пак в пета глуха.

Дали златните са хибрид е въпрос на друга тема, а тя е дълбоко много повече от тази, която обсъждаме. Обсъждана е много пъти. За мен човека е номер едно. Дал ни господ мозък и право да го ползваме както намерим за добре. Що може да модифицираме генно една крава, за да ядем месо, защо да не модифицираме една риба, за да постигнем естетически ефект. За мен е лицемерие. От друга страна месото може да ми харесва или не, както не съм длъжен да харесам рибата.
Въпросът със златните беше обясняван неколкократно. Когато са сложени в неподходящи условия е редно да се предупреди човека за чакащите го беди. Тогава се казва махни златните или взимай по-голям аквариум и махни останалото. Какво е нередното.
Ако някой слуша експерти за това какъв да бъде собственият му вкус си е виновен сам, а не експерта. Няма да те питам какво ще направиш, ако експерт ти каже да си подпалиш задните части, защото е модно да са обгорели :-P

Общо взето, не виждам нищо полезно за спора, в това твое мнение.

А не децата няма да направя аквариум за златни, защото не могат да си го чистят. Като пораснат тогава. Аз на още едни прасета няма да чистя. Рейнболите ми стигат.
Между другото аз съм сигурно с един от най-натоварените аквариуми с риби, в този форум. Просто съм фен на почти всички видове риби. Винаги имам по много и Пламен и Мариан все ме мъмрят, че не става акваскейпър от мен с тези риби.
Но аз си ги гледам нали? Това не ми пречи да гледам и растения и да се опитвам да си направя аквариума красив.

: 15.12.2009г 01:01ч
Пак ще се допълня. :-)

Никога не съм бил подлаган на натиск от който и да е във форума да разкарам рибите, Да, изказано е мнение, че сдруги, по-малко и по-малки риби аквариума ще изглежда добре и толкова. Аз пък има обяснявам, че аквариум без риби е просто картина и това е.
мисля, че чуждото мнение и интереси са уважавани. Не само моите, а и на всички.

Също да ме забравяме, че беше обяснено, че акваскеп аквариум(баси термина) е състезателен аквариум. Това не е ежедневен аквариум за кеф.
Никой не се е родил научен.

kraltchev

Само да отбележа - термина "акваскейп" не се използва само за наконтен състезателен аквариум.  Но според мен реално погледнато това е общо взето точно така.

--Николай

bigbeer


rakim

Цитат на: elblanko - 15.12.2009 00:49
А замислял ли си се защо е така?
Децата не знаят какво е позиране, и винаги ще кажат искрено кое им харесва и кое не, Те не се влияят от модата или от това че някой експерт е казал че златните рибки са хибрид и не ги харесва заради това. :-)
Kakва мода и какъв експерт бе човек,питаш какво не ми харесва в тях и ти казвам.Май наистина спориш за всичко колкото да не е без хич.Относно децата,на моите първо бих им разяснил някои неща и насочил към истнински видове,и след това да си правят избора и те.Тогава ако детето ти си хареса ключодържател със златна риба или скалария бях видял скоро,или котка в буркан ти ще му кажеш...Ами такъв е живота ако искаш си вземи...Всеки има глава на раменете и аз казвам че не ми харесват,който иска да ги гледа.Тва си е мое мнение и не задължавам никой с него.
540л Южна Америка

77

бат живко,натиск или налагане на мнение на никого не съм оказвал.
по скоро с тия "лични убеждения" аз чуствам натиск...
защо го разглеждате само едната страна,ние които сме се трудили ,вложили сме всички знания и умения да направим един приличен проект...и какво? били изкуствени ,стерилни ...
когато негативите преобладават може да не харесаш всеки един аквариум или стил.

vasso ,това че ви гоним от форумите е стар и изтъркан номер.
лошото за мен е че такива като теб ме отказват да пиша в форума.
така че за мен ти ме гониш от форума.
при положение че ти изказваш негативно мнение за тоя стил аквариуми които аз харесвам,защо да не мога да си позволя и аз да изкажа мнение за аквариума ти?

пп много ми е интересно на кого аз съм налагал мнение или критика когато тя не е искана?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

etg

Колкото хора, толкова мнения.
Това почва да ми прилича на едни други спорове за "марули и камънак".  :-|
Всеки има право на лично мнение и право да го изкаже във форума, нали затова е форум все пак.
Вярно е, че някой го правят по-агресивно от други, но това явно им е стил на изказ.
Напълно нормално е човек да набляга на това, което харесва и да го предлага, ако не го прави, това  би било признак на шизофрения *CRAZY*
     Дали един аквариум е хубав или не е субективно мнение, но щом е пуснат тук, човек трябва да е готов на всякакви мнения, без значение дали му харесват или не. Аз лично не смятам , че едно дете може да се откаже от акваристиката от едно негативно мнение, да възможно е да се разсърди, но ще се откаже само , ако тя(акваристиката) не е въобще важна за него. Основното при младите е, че тепърва ще се развиват и ще променят мирогледа, така че не се притесявайте толкова за тях. По-скоро ние закостенелите сме с проблеми. :-D

vasso

Не, трудно може някой да ме изгони заради поведение-говоря за останалите. Иначе си мисля,че всеки може да си каже мнението в този форум, независимо какво е. Явно не е така. ИЗвинявам се -прекрасни са ти аквариумите ,нямат нищо общо с тези на простолюдието.Аз съм прост и не разбирам от сложни работи- като например крави в аквариум.
  пп: Добре е да знаем ,че има и различно от нашето мнение и ,че не може хората да са еднакви. :-)

Живко

Арбитър на спора ще е конкурса Коледа 2009.
Тази година категориите са такива, че ще се срещнат растителни, цихлидарници, златни и ...... в една категория.

Да видим какво е общата нагласа.

така, че който има нещо да каза и доказва да си пуска аквариума там
Никой не се е родил научен.

Raven

Аз пък не мога да разбера защо бъркате акваскейпа с акваристиката?

Акваскейпа е вид изкуство което произлиза от акваристиката по принцип и ползва доста от нейната база и елементи, но не е в смислово отношение акваристика.Това си е отделно изкуство и при него се гони съвсем друга цел, други са нагласите и идеите.

Естествено че ако сложиш 5 златни рибки в аквариум детето ти ще залепне за него, а моят акваскейп ще го подмине.

Точно така както потребителите на картинки подминават "слънчогледите " на Ван Гог.

Нали не мислите че Ван Гог е рисувал нива със слънчогледи а Пикасо  е рисувал портрет на жена си?
Това е начинът по който те са изразявали виждането си за разни неща.

Да сравнявате акваскейп с акваристика е все едно да сравнявате Пикасо с бояджия- имат общ произход ,но идеята е различна.

Така че според мен спорът ви е на погрешна основа, никой не отрича акваристиката за сметка на акваскейпа и никой не призовава да не правите аквариуми а да правите акваскейпи.

Сега вече ако искате може да си вложите елементи от акваскейп в домашният аквариум за да стане по естетичен, но това е друга тема.

Акваскейпа си е самоцел и акваскейпърите си правят аквариумите единствено с тази цел-  след това участват в конкурси и тн.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

marinko7

RAVEN много точно и на място казано мнение и виждане на нещата. *privet*
"КАРАШ ЛИ БЪРЗО,ЩЕ ТЕ НОСЯТ БАВНО"

BOJO

Цитат на: Живко - 15.12.2009 10:19
Арбитър на спора ще е конкурса Коледа 2009.
Тази година категориите са такива, че ще се срещнат растителни, цихлидарници, златни и ...... в една категория.

Да видим какво е общата нагласа.

така, че който има нещо да каза и доказва да си пуска аквариума там

Хайде , това е правилния подход. Късно се заформи спора и няма време за преподреждане, така че нека това е началото на съревнованието.
То и аз неам нерви за 1000 тревички + пинсета и не харесвам япончето + 20-те сътрудници + професионално фото, ама ще опитам да покажа на Raven, че "Авиньонските девици"  не е по зле от "Слънчогледите "  :coffee: . То шаренкото и мене ме радва :)
...........
Бира, дай да видя тревичките , пращам ти малки цихлидки за шаренко  :-)

elblanko

Я сега да изясним ситуацията.
Когато видя аквариум с растения и златни, на който не им е тясно, и някой с заучената фраза: ''разкарай златните че ще ти изядат растенията'', аз винаги ще съм опозиция.
Ако това значи човека опозиция, значи да аз съм човека опозиция.
А това за децата и златните го казах защото го мисля, и нямах предвид че децата са страшно умни и не можеш да ги излъжеш.
Те наистина могат да изядат плод който е отровен, но както ти сам каза, той трябва да им хареса на външен вид.
Тука аз пиша принципно за правото на избор, това че някоя риба не харесва на някой въобще не ме вълнува, но имам рационално мислене, което ме навежда на мисълта че болшинството от хората харесват златните рибки, може и да не съм прав, и честно казано, в този случаи ще съм по радостен ако греша, но аз рядко го правя.
Това че rakim не харесва златните си е абсолютно негово право и аз напълно го подкрепям че си отстоява мнението.
Но няма как да го подкрепя за това.
ЦитатОтносно децата,на моите първо бих им разяснил някои неща и насочил към истнински видове,и след това да си правят избора и те.
Това не е право на избор, право на избор е само да обясниш, а те ще си се насочат сами към своя избор.
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

vasso

elblanko съгласен съм с теб. Всеки сам си избира и не можа да отрича правотата на избора на останалите. Темата ми стана много омразна и ще се въздържам от писане.

Similar topics (2)

7265

Започната от Bass_Maker


Публикации: 26
Прегледи: 7693

21988

Започната от Raven


Публикации: 225
Прегледи: 49322