• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:03

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Пазаруване от европейския съюз

Започната от patter, 04.10.2007 14:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

patter

  Някой знае ли какви са сега дали  е възможно да се вкара нещо в България без разни хитрости и увъртания ?

Специално ме интересува внасянето на рибки, скаридки и растения, но не внос за търговия :-)

Има ли някакво ограничение за движението на тези 'стоки' в рамките на съюза ?

killiman

Дори и да има, те са минимални. Преди двайсетина дни ходихме до Чехия с Жоро, взехме 10 бокса риби. На връщане минахме през Словакия, Унгария и Румъния. Никъде нямахме проблеми, само нашия митничар се заяде, защото на описа на рибите нямало печат, но сертификатът беше ОК. Заяждането беше просто само колкото да каже нещо. Сега, преди отпътуването ми за кили изложбата в Прага поразпитах д-р Начева, която издава сертификатите за животни, пътуващи зад граница, как стоят нещата. Жената каза, че за няколко рибки няма никакъв проблем за изнасяне или внасяне, само сертификат. Предполагам, че за десетина рибки никой няма да направи какъвто и да е проблем, дори и те да не са съпътствани от сертификат. По друг начин стоят нещата ако искаш да изнасяш рибки с комерсиална цел. Обясни ми системата набързо - доста сложна процедура.

В твоя случай, предполагам, че няма да има никакви проблеми за единични бройки.

patter

  Ситуацията е - отивам в Германия и си купувам 10на скаридки , едно две растения и няколко рибки  :-)
Незнам дали от магазините там издават сертификати :-(


Тони

За жива стока не знам, но за промишлени мога да ти кажа.
Предполагам, че за рибките няма проблем да си ги внесеш само с касова бележка от евросъюза, стига да не си излизал с тях извън него.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

torsade

Може ли да добавя и аз едно питане по темата? Проблем ли е пренасянето на няколко рибки със самолет в личния багаж?
Охлювът не ни е враг!

patter

Тони, за промишлените мисля че няма да има проблем освен ако не помъкна 10 канистъра и 30 нагревателя :-) , но ще съм благодарен ако споделиш опит. При предното ми ходене донесъх един таблет на жена ми (верно в багажа и без оригиналната опаковка) и изобщо не попитаха за него. Единствено на нашата митница на връщане позагледаха лаптопа ми, но като им показах декларацията че съм го изнесъл от БГ и нямаш никакъв проблем (това беше и преди да влезнем в ЕС )
: 04.10.2007г 15:03ч
А и да поясня - става въпрос за директни полети от Германия до България (т.е. без да напускам ЕС )

Тони

Цитат на: patter - 04.10.2007 15:13
Тони, за промишлените мисля че няма да има проблем освен ако не помъкна 10 канистъра и 30 нагревателя :-) , но ще съм благодарен ако споделиш опит.
Ако имаш документ за тях, не би трябвало да имаш проблем. Нали това е същноста на съюза? Мога да ти кажа как седят нещата при фирмите - отиваш на борсата да речем в Мюнхен , купуваш някаква стока закарваш я в Варна , превеждаш етикета, сменяш го и продаваш. Фактурата я осчетоводяваш , както и транспотрните разходи. На митница се ходи ако стоката е акцизна. Иначе за лично ползване акциз се плаща за автомобилите над 150киловата (иначе няма как да го регистрираш).
Сега се сетих, на кучето ми при поредната ваксинация му смениха паспорта с нов - европейски . Сложиха му медальон, на който пише че е ваксинирано против бяс в България и ми обясниха , че важи за всички страни в съюза ( друг е въпроса, че никъде не проверяват паспорта). Та мисълта ми е , че може би ще трябват някакви ветеринарни сертификати , иначе от данъчна гледна точка проблеми няма .

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

flasher

има няколко особености на самолетните полети които бих ти препоръчал да вземеш под внимание:
1. ръчен багаж: течности до 1 литър в разфасовки не по-големи от 100 мл ОБЩ обем
2. check-in багаж: няма ограничение за течности но багажа отива в нехерметизиран и неотопляем товарен отсек на самолета. в този случай бих ти препоръчал термоизолирана кутия, по възможност с heat-pack (едни такива химични работи дето отделям топлина)

3.4.5 абе какви скаридки ще зимаш и откъде ще летиш. CRS? ... и аз искам :)


добавено: аа да ... на мен aegian airlines не ми дадоха да пренеса риби по никакъв начин... д** г** е**

patter

Флашер - това за течностите и във ЕС ли го въведоха ? Аз си мислех че е само за щатите :-(
А какви скаридки ще вземам ... говоря теоритично засега :-) още не се знае кога ще ходя.

flasher

Цитат на: patter - 04.10.2007 17:07
Флашер - това за течностите и във ЕС ли го въведоха ? Аз си мислех че е само за щатите :-(
А какви скаридки ще вземам ... говоря теоритично засега :-) още не се знае кога ще ходя.
от няколко месеца е и в ЕС :(
мен ме тарашиха наскоро при полет до Атина

puhcho

За течностите е за навсякъде,оня ден се върнах от лондон там е най строго - те същност ограниченията за течностите от там идват от метрото им от когато имаше атентат в началото на годината.За сладководни риби не е проблем,аз лично пренесох рибите в 100 милилитра в ръчния багаж и после им долях в тоалетната.Иначе и малко морски докарах,те бяха в другия багаж на дълбоко при дрехите,нищо не им стана.А на отиване понеже носих малко рибки за аквариум на едно приятелче, на нашата митница ме накараха да им отпия от водата пред тях :-!,гадничко беше,но поне не  се наложи да изливам от водата.


Иначе патер - не съм забелязал да има проблем с преноса на рибки не със самолет,ами на наземна граница - скрити под седалките на колата и никой не ти ги проверява.

Успех! :-)

: 04.10.2007г 17:05ч
Обобщено - начина е в другия багаж(не ръчния).Най-добре както каза флашер в стериопорена кутия.WiZZ air с който летяхме ние слагат лепенка че е чупливо да вниманат тези които пренасят багажите от самолета до летището.

Stas

Това с течностите никак даже не е от няколко месеца! Много отдавна е така.
Направено е поради наличието на течни експлозиви.

flasher

Цитат на: Stas - 04.10.2007 18:58
Това с течностите никак даже не е от няколко месеца! Много отдавна е така.
Направено е поради наличието на течни експлозиви.

няколко месеца е разтегливо понятие
в случая са 11

ceco

Съгласно договора за присъединяване на България с ЕС търговията в рамките на съюза не подлежи на митнически контрол.С 2 думи, когато закупиш каквато и да е стока в рамките на съюза например 1000 канистъра Eheim не я декларираш пред митница.Просто трябва да имаш документ за придобиване.Декларира се само по Интарстат, но това касае фирми, които в рамките на 1 месец са придобили стоки от съюза на стойност 100 000лв.Друг е обаче въпроса, че има няколко конвенции за защита на растителни и животински видове, които се следят както от митницата, така и от граничните ветеринарни власти.Та по тази причина е добре като се купуват риби или растения да се каже на търговеца, че те са за друга държава и да се изиска сертификат.

mkmarinov

С Автобус ако пътуваш нямаш никакви проблеми, при мене беше съвсем нормално към 10-на риби, никой нищичко не каза. На Словенската граница само питаха какво е и за къде е, касова бележка не са искали  *JOKINGLY*, за сертификати и дума да не става, те сега им е друго на главата. Мисля че няма да имаш проблем до 20-на рибки (друг е въпроса как ще ги пренесеш). За самолет и представа нямам не съм пробвал да пренасям нещо живо освен мене си  :-).
Es gibt Menschen, die, wenn sie das Licht am Ende des Tunnels sehen, ein neues Stück Tunnel kaufen.

Similar topics (2)

8797

Започната от jommy


Публикации: 4
Прегледи: 3373

8519

Започната от ceco


Публикации: 1
Прегледи: 1610