• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 16:47

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

морски аквариум

Започната от Хунта, 17.03.2005 14:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Хунта

в магазина на пл.Славейков са пуснали оня аквариум дето го гласяха за морски :) Интересно е да се види ...

danchoto

Аз тука от една седмица съм полудял на тема морски аквариум и изчетох доста статии. По мои изчисления единствения проблем е с морската сол. Цената на сера е 100лв за 20 кг което е достатъчно за около 300 литра. Ако се купуваше само веднъж - супер ама ако се сменя 1/5 от водата всяка седмица това са 80 лв на месец само за сол  :shock:  Незнам какъв е проблема да се използва обикновена морска сол от магазина която е 20-30 ст. а ако се купи на чувал сигурно е без пари... Важното при избора на солта е да няма нитрати и фосфати в солта. Май ще купувам обикновена морска сол и ще правя тестове дали ги съдържа. Иначе за аквариум само от риби е сравнително лесно и не скъпо гледането.

А вчера бях отново в магазина зад дарик радио и там продавачката ме убеждаваше че само веднъж се слага морската сол - никога не се правели частични смени а само се доливала вода заради изпарението. И също нямало нужда от скимер ако няма корали а трябвало само веднъж седмично дасе слагат нитрифициращи бактерии и това било всичко. Да де ама нещо не ми се вярва без смени на водата да се размине работата...

Както и да е - опитите продължават - днес отивам на славейков да ги разпитвам да видим какво ще ме излъжат там.

niky

Проблема е, че морската вода не е само сол.

danchoto

Е ясно бе, ама нали морската сол се прави като се изпарява морска вода с всичките му там минерали и т.н. - демек ако не я преработват по някакъв начин при разреждане би трябвало да стане вода като морската. Плюс това рибите не са толкова капризни като например мекотелите и коралите по отношение на съдържание на калций, магнезий и т.н. Тъй като българските производители на морска сол не казват какво се съдържа в нея смятам да я изследвам в лаборатория.

NikolaV

Преди време поразпитвах при Краси. Момата там ми разправяше, че въобще не му сменят водата. Разходи се до там. Дори и да не научиш нещо ще видиш анемоний за по 150 лв. парчето. Ако не са ги продали от миналата седмица де.

danchoto

Добре де Краси не е ли във Варна? Ако има магазин в София - кажете кой е и къде? Много ми се ще да го видя.

NikolaV

Цитат на: "danchoto"Добре де Краси не е ли във Варна? Ако има магазин в София - кажете кой е и къде? Много ми се ще да го видя.
Mи за Варна не знам... В София има. Намира се тук. Като идваш от към Хемус, това един дълъг блок с клуб Матрицата отпред. Краси се намира на края на блока отстрани.

danchoto

Отивам е сега след работа да го видя. Мерси много!

Жоро

аз съм лаик в областа на химията и още по-непросветен в областа на морските аквариуми,но доколкото ми е известно в морската вода се съдържа цялата Менделеева таблица.Как можеш да постигнеш това в домашни условия?

dido

В домашни условия се постига с дестилация на морска вода :-) Водата оставяш да изври и обираш утайките.

Жоро

Тъй като съм от София явно тази работа ще стане през лятото(ако се отвори парашутът да ида до морето)

danchoto

Цитат на: "nikolav"Преди време поразпитвах при Краси. Момата там ми разправяше, че въобще не му сменят водата. Разходи се до там. Дори и да не научиш нещо ще видиш анемоний за по 150 лв. парчето. Ако не са ги продали от миналата седмица де.

Момата беше доста мълчалива и отговаряше доста уклончиво на въпросите ми - например питах колко ще ми струва един клоун а тя ми вика - еми зависи колко е голям какъв вид е, дали е бил под карантина... така и не ми каза реална сума... А иначе всичките "корали" в аквариума бяха изкуствени. Иначе е доста зареден магазина.

А за смяната на водата - изчетох сигурно над 20 различни сайта по въпроса и навсякъде казват че трябва да се прави смяна на водата. Това че в България е скъпа марковата сол и не я сменят не значи че рибите са щастливи в такива аквариуми - все пак целта на акваристиката е рибите да се чувстват добре а не да оцеляват на ръба на минималното... Де да имаше море наблизо щях да си сипвам от там :)

koyota

Не ти трябва много     е замарсена и трябва да я преваряваш

dido

Някой беше писал - мисля, че Станко - че отвъд океана при индианците правели бизнес с истинска океанска вода. Носели вода с цистерна за аквариуми. Цената била $4 за галон. За сравнение бензина там е около $2 за галон. Абе да имаш такава цистерна там, не ти трябва бензиностанция... :-)

stanko

да за водата е вярно направо си е сериозен бизнес в Маями е носят от Кии Уест с цистерни филтрират е допълнително за завършек е прекарват през един UV стерлизатор(филтър) от 400!!!!!! вата и е готова за продан

Longanlon

Предполагам проблем при използването на морска сол произведена за ядене е също, че местата, от които тя се добива в България нямат същия химичен състав като океаните, от които идват рибите.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

NikolaV

Цитат на: "danchoto"Момата беше доста мълчалива и отговаряше доста уклончиво на въпросите ми - например питах колко ще ми струва един клоун а тя ми вика - еми зависи колко е голям какъв вид е, дали е бил под карантина... така и не ми каза реална сума... А иначе всичките "корали" в аквариума бяха изкуствени. Иначе е доста зареден магазина.
Ами зависи на коя мома си попаднал. Ако говори на чист български не се изненадвам. Ако говори с лек руски акцент е доста по-приказлива. :D
А за анемонийте може и да са ги продали. Миналата седмица имаше две живи...

dido

Цитат на: "Longanlon"Предполагам проблем при използването на морска сол произведена за ядене е също, че местата, от които тя се добива в България нямат същия химичен състав като океаните, от които идват рибите.

Има го и този момент. Нашето море е сравнително сладководно - солите са около 18 грама на литър. В Червено море - много богато на корали и коралови риби - солеността е 36-38 грама на литър.

danchoto

Чудя се само дали има растения за соленоводни аквариуми (без да се броят живите скали и коралите). Имам предвид със стебла, листа и т.н. Досега никъде не срещнах в статиите информация за растения...

dido

Най-разпространените за морски аквариуми са отрода Caulerpaceae - Caulerpa sertularoides, Caulerpa prolifera. Май ги слагат рядко в соленоводни аквариуми. Наблягат на живи корали, анемонии, полипи разни и други.

Similar topics (5)

11458

Започната от federal


Публикации: 6
Прегледи: 3997

2254

Публикации: 20
Прегледи: 9758

1510

Започната от cihlidi_fan


Публикации: 39
Прегледи: 14510

41924

Публикации: 4
Прегледи: 2859

32618

Публикации: 13
Прегледи: 5576