Българска Аквариумна Енциклопедия

МОРСКА АКВАРИСТИКА => Соленоводни аквариуми => Темата е започната от: stefan4o в 10.01.2017г 19:07ч

Титла: Морски акварист в Стара Загора
Публикувано от: stefan4o в 10.01.2017г 19:07ч
Здравейте, колеги. Решил съм да опитам да извадя малки от аманова скарида и са ми нужни някои съвети от колега морски акварист. Желателно е от Стара Загора, ако има да ми услужи с малко фитопланктон, за да захраня ларвите на скаридата. Ако има отзивчиви колеги - моля да драснат в темата или на лични. Доста четох и за осоляването на водата в промили, ама срещнах противоречиви указания, явно като купя солта (Prodac) ще трябва да нея да чета по упътването й. Благодаря предварително.
Титла: Re: Морски акварист в Стара Загора
Публикувано от: Деян в 11.01.2017г 12:12ч
Предполагам на солта има някакво упътване за ратваряне и т.н., само трябва да преобразуваш към нужните промили. Ако се затрудняваш - драсни един ред с данните и ще помогнем.  *DRINK*
Титла: Re: Морски акварист в Стара Загора
Публикувано от: stefan4o в 11.01.2017г 18:06ч
Днес взех солта на много изгодна според мен цена. Надявам се да няма срок на годност, че ако е така, сигурно ще е изтекъл. Прилагам и снимка.
Според упътването, съветват да се ползуват 333гр. от солта за 10л. вода при 24 градуса и гарантират, че резултатът ще е океанска вода (каквато търся аз). Имам още един въпрос, понеже няма от къде да си набавя RO вода, става ли някоя трапезна от големите вериги - Лидл, Билла и т.н.? На път съм да си намеря и фитопланктон, момчето от магазина ми обеща да пита и евентуално да ми достави.

(https://s28.postimg.org/tensraq4t/prodac.jpg) (https://postimg.org/image/fkzg28xjd/)
Титла: Re: Морски акварист в Стара Загора
Публикувано от: Стоян Михов в 11.01.2017г 19:07ч
Пишейки във Лафче няма голям шанс да ти помогне някой от морската част.
Не знам да има морски в Стара Загора, питай в морската част на форума.
Солта има годност и е възможно, вече да не става, особено ако е на буци.
Едва ли ще намериш фитопланктон в Стара Загора, но доколкото разбирам няма да ти трябва.
Намери си RO  вода, възможно  е да стане и с някоя ниско минерална, но нямам представа амано скаридите какво качество на водата им трябва, ако е високо, нито солта, която си купил нито трапезната вода ще ти свърши работа.

ти си знаеш но все пак да ти пусна и този линк
https://gabhar.wordpress.com/2009/11/11/breeding-amano/
Титла: Re: Морски акварист в Стара Загора
Публикувано от: stefan4o в 11.01.2017г 19:07ч
Благодаря за отговора. Изчел съм сигурно почти всичко в нета за развъждането на аманови скариди, включително и тая статия, която си посочил. Ще погледна дали има срок на годност. Иначе солта не е станала на буци. Относно качеството на водата - твърди се, че не са претенциозни ларвите (те и възрастните скариди са много корави животни, ако нарочно не ги умориш, са си направо безсмъртни). За фитопланктона - вероятно си прав, щото в една от статиите, момчето беше писало, че за нон-стоп светенето си се появяват доста алги в аквата и ларвите дефакто се хранят постоянно с тях, докато поотраснат, после вече става с натрошена спирулина на прах.
Относно мястото на темата - достраша ме, понеже не е конкретно дефинирана като въпроси, някой мод/админ да не се разсърди, че съм я бутнал при по-сериозните морски теми.
Титла: Re: Морски акварист в Стара Загора
Публикувано от: NO CARRIER в 11.01.2017г 20:08ч
Местя темата.
Титла: Re: Морски акварист в Стара Загора
Публикувано от: stefan4o в 13.01.2017г 13:01ч
Имам повод за радост въпреки датата  *YAHOO*
Снощи преместих скаридите в отделен аквариум и някоя или някои от тях са хвърлили част от хайвера, има стотици малки ларви пъплещи във водата  *YAHOO* *DRINK* Ще задържа някой ден още и ще започна да я осолявам, за да мога да им осигуря оцеляването (доколкото разбрах могат да издържат 4 дни в сладка вода, а някъде казват 8 дни)  *privet*
Титла: Re: Морски акварист в Стара Загора
Публикувано от: venciasq в 14.01.2017г 19:07ч
Хаиде ЧЕСТИТО *BRAVO*дай малко снимки.
Титла: Re: Морски акварист в Стара Загора
Публикувано от: stefan4o в 15.01.2017г 19:07ч
Снимки и клипче правих, ама не вярвам да са станали с добро качество (ще ги добавя утре).
Да споделя, за когото е интересно развитието. Тази сутрин родилното беше с доста излюпен и неизлюпен хайвер. Успях да си направя самоделен малък сифон, с който да смуча малките ларви. Голямо смукане падна - от сутринта до около 18:00 с почивки. Не съм броил, колко общо извадих, но са над 150 сигурно ларвите. Интересен факт е, че скаридите си ядат хайвера, снощи от опит го разбрах. Две от трите ми хвърлиха всичкия си наличен хайвер, остана последната с половината си хайвер, предполагам утре и тя вече ще се е освободила от него и ще го прехвърля. Махнах малките рибета от 20-литровия аквариум и направих 5 литра морска вода, прехвърлих там всичките хванати ларви. Добавих няколко капки течна тор (по препоръка на френския развъдчик), както и няколко капачки от фитопланктона, който пристигна вчера по куриера чак от Ботевград.  Сега съм оставил осветлението работещо и няма да го гася докато дойде ред за хубавата част (надявам се да стигна до нея) - прехвърлянето в сладка вода. В родилката все още има неизлюпен хайвер, не мога да преброя дори ориентировъчно, колко зърна хайвер. Но в твърдението, че една скарида носи 1000 зърна има доста истина...
Титла: Re: Морски акварист в Стара Загора
Публикувано от: danielm в 15.01.2017г 20:08ч
Сложна задача си захванал, на ме на няколко пъти ми писна.
Титла: Re: Морски акварист в Стара Загора
Публикувано от: stefan4o в 16.01.2017г 13:01ч
Добавих снимките, но съжалявам за качеството. Не разполагам с нужната техника. Направих и клипче, давам линк и към него. На снимките се вижда разпиленият хайвер (това бялото по дъното), а на клипчето ларвите плаващи във водата като бели топченца.
https://youtu.be/X_EMK1KNUbg

(https://s28.postimg.org/c5tr1gmxp/IMG_1109.jpg) (https://postimg.org/image/52lvluhi1/)

(https://s28.postimg.org/jn2ygocgt/IMG_1110.jpg) (https://postimg.org/image/si3sr7195/)

(https://s28.postimg.org/6k7bxem8t/IMG_1111.jpg) (https://postimg.org/image/a3t9n7oyh/)
Титла: Re: Морски акварист в Стара Загора
Публикувано от: stefan4o в 21.01.2017г 13:01ч
Здравейте отново. Нещата вървят към неуспех. Явно се получи така, че излюпените ларви са се оказали мъртви. След масата клипчета изгледани в нета, при мен няма плуващи към светлината ларви. Ужким скаридите метнаха хайвера, ама явно съм оплескал работата някъде и дефакто съм прехвърлил мъртвите ларви в соления аквариум. Ще направя солидна подготовка за следващите ларви, междувременно ще зацикля родилката с фитопланктон (зелена вода) и ще изчакам скаридите ми пак да свалят хайвера (този път ще им осигуря и малко прикритие в родилния аквариум, да не ги стресирам). Че не е лесно - то е ясно, но не е невъзможно. Не ме бърка да правя още опити да ги развъдя, докато успея.
Титла: Re: Морски акварист в Стара Загора
Публикувано от: beonedge в 21.01.2017г 21:09ч
Здравей :) Аз само веднъж съм правил опит но ако си спомням правилно , когато видя че скаридата носи хайвер я прехвърлях в родилния аквариум (ако е по-късно не може да метне хайвера и умира) . Като се излюпят малките местех женската обратно в общия а водата в размножителния осолявах . Аз ги захранвах със спирулина на прах но изтървах момента в който се оформиха скаридките и  *dead
Титла: Re: Морски акварист в Стара Загора
Публикувано от: stefan4o в 22.01.2017г 08:08ч
Здравей,
скаридите нямат проблем да си метнат хайвера където и да е, не съм срещал информация за умряла скарида-майка, явно при мен просто нещата се случиха по-рано от необходимото не успях да изкарам живи(развити)ларви. Иначе ти си имал немалък успех, щом си ги докарал до стадий следларва (или направо си е развита скарида).
edit: май имам оцелели ларви все пак. Изсипах всичкия останал фитопланктон и започнаха да плуват няколко  *YAHOO*
Титла: Re: Морски акварист в Стара Загора
Публикувано от: stefan4o в 15.05.2017г 07:07ч
Здравейте,
придобих малко опит (горчив) с развъждането на тези гадинки. Изчетох почти целия интернет търсейки и сравнявайки информация относно захранването им. Един развъдчик твърди, че не с всички видове фитопланктон нещата се случват. Та сега търсим tetraselmis или platymonas, чиста култура (каквото и да значи това??, вероятно без други видове фитопланктон в нея). Някой ако е мяркал из нета или има налична такава, нека се свърже с мен, ще съм благодарен.
Евентуално ще взема да опитам и със спирулината на прах, като колегата по-горе.