• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:50

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Ланцетник - отглежда ли някой?

Започната от d256h, 09.12.2016 15:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

d256h

Пиша в "Лафче" защото няма отделна секция за хордови/"Ланцетници".

Преди 3-4 години, разхождайки се в Плана планина, в малки целогодишни, естествени водоемчета, намерих ланцетници. Никога не съм предполагал, че могат да стават толкова голями по размер (7см). Ресните на "устата" им се виждаха отлично, бяха голями и много бързи.

Разгледах в мрежата и видях, че в някои руски и американски сайтове се споменава за отглеждане на Ланцетници.

Дали има някой в България, който отглежда тези интересни същества в домашни условия?

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fblgy.ru%2Fimages%2Fbiology7t%2Fpic43.png&hash=36ccedf6a53898bd36a9e086a2dc8f97fdba9273


Стоян Михов

Ланцетниците са морски видове. Не е било лацентник, може ли  опишеш по-точно какво си видял и къде, в какъв водоем.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

d256h

А не, завършил съм биология и знам какво е ланцетник. Освен този, за който ви говорих ланцетници има и в местността Бъзето (хълма над бара Бялото конче на брега на яз.Искър).
Също проверих в мрежата, за разпространението на сладководни ланцетници. Намерих една световна карта, на която е отбелязано точно мястото за което говоря, това е района Лозенска Планина, Плана Планина, Черни Рид (на изток от яз.Искър), Верила, част от Ихтиманска Средна Гора до Вакарел.
Точно кой вид съм намирал, не мога да бъда сигурен. В същност тези които съм виждал на Бъзето, приличаха изключително много на Гупу (Пецилия) дива форма, но естествено намаха глави с уста, а красиви голями отвори отпред, покрити с ред власинки за филтрация на "планктон" . Целите им тела бяха прозрачни, почти.

Стоян Михов

Дадох ти възможност да излезеш дискретно от ситуацията и да провериш по-добре преди да пишеш пак, но уви... Лацентниците са морски видове, за голям техен късмет.

понеже разбирам, че вярваш на руски източници ето: "...род примитивных морских животных из...", "...Обитают во многих морях умеренных поясов, в том числе и в Чёрном море, в прибрежных зонах с чистым песчаным дном. ..."
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8

има и американски източници:
"...comprise some 32 species[2] of fish-like marine chordates in..." "...global distribution in shallow temperate (as far north as Scotland) and tropical seas..."
https://en.wikipedia.org/wiki/Lancelet

Провери си пак литературата и ще си намериш грешката, ако прочетеш внимателно  латинските наименования в твоите карти ще разбереш какво си видял. Надявам се да напишеш тук какво си установил. За биологическото образование няма да коментирам...
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

d256h

Благодаря за дискретността, оценявам я. Спокойно може да приемеш, че не съм написал истината. Аз от моя страна, продължавам да знам какво съм видял. Не смятам, че трябва да се доказвам пред никой. И въобще не е вярно, че Ланцетниците са само с морски местообитания. Достатъчно е да изгубиш 5 минути с Гугъл с ключови думи freshwater пред двата основни клона на ланцетниците, ще откриеш че ги има в цял свят, в сладководни басейни.

Нека поста ми остане за архив, ако след  време се окаже, че съм прав, и още някой намери такива животни, мисли как ще се действа на там, за да обясниш как не си знаел или не е било описано никъде, примерно.

Основния въпрос на темата беше, накой дали отглежда ланцетници, а не дали някой ми вярва на спомена ми, от разходки по Бъзето.


Стоян Михов

Защо да отива в архив- това е Лафче. Изгубих повече от 5 минути с Гугъл и не намерих нищо търсейки с freshwater отпред. Какво разбираш под "два основни клона" на лацентниците? Съвременните ланцетници имат само три оцелели рода - всичките морски и не могат да живеят при соленост под 17 промила.

https://s27.postimg.cc/b41ny9fxf/brach.jpg

Можеш да им видиш дървото - тези родове с кръстче отпред са изчезнали.
Много ще се радвам дададеш линк с сладководен ланцентник или картата за която споменаваше или нещо свързано със сладководен ланцетник много ще ми е интересно.

Иначе избщо не се притеснявам да обясня как не съм знаел нещо, няма да ми е за първи път, никак не е трудно.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

d256h

Добре, благодаря за информацията. Няма такова нещо, като сладководен ланцетник. Извинявам се, явно съм видял дива пецилия без глава и голяма кръгла уста с ресни.. моя е грешката. Така приемлив ли е вече поста ми?

evgeni200

Цитат на: d256h - 10.12.2016 16:10

Също проверих в мрежата, за разпространението на сладководни ланцетници. Намерих една световна карта, на която е отбелязано точно мястото за което говоря, това е района Лозенска Планина, Плана Планина, Черни Рид (на изток от яз.Искър), Верила, част от Ихтиманска Средна Гора до Вакарел.


Може ли линк към тази карта!

Стоян Михов

Много повече бих се зарадвал на линкове, обичам да научавам нови неща.

За кого да е приемлив поста? Изобщо не искам да те убеждавам в нещо, тази тема е прочетена вече над 200 пъти, аз посочвам фактите и източниците на колегите които четат, да знаят откъде да намерят достатъчно информация, за да си направят сами изводите, ако им е интересно. Затова помолих за линкове. Аз ако намеря информация за сладководни лацентници в България ще е пусна веднага в тази тема, изобщо не ме притеснява.

Прилагам снимка от нета на Branchipus schaefferi - ракообразно, обитател на малки временни сладководни водоеми в България. Има доста подобно латинско име като на лацентника -Branchiostoma. Хората доста се изненадват като го видят в някоя локва или коловоз.

https://s28.postimg.cc/vyo5xw9ql/branchipus_schaefferi_is_a_crustacean_appearing.jpg

Окраската на женската прилича на ендлерката, а мъжкият има червена "опашка" подобно на мъжките ендлерки гупи. Може би ще намеря нещо в нета. Ето мъжкия:

https://s23.postimg.cc/qlrbge9i3/branchipus_stagnalis_bu9466.jpg

Влязох в тази тема защото ми беше интересно каквоможе да си видял, тъй като ларвите на една минога много приличат на ланцетника, затова те питах къде си ги видял на какво място и ако може да опишеш точно какво си видял, защото това може да е много ценно наблюдение,ама нейсе... Ето снимка на ларва на минога

https://s30.postimg.cc/pof0odpnl/larve_rivierprik_beekprik_b.jpg
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (5)

27168

Публикации: 35
Прегледи: 11028

22861

Публикации: 44
Прегледи: 21269

57960

Публикации: 4
Прегледи: 2463

48754

Публикации: 5
Прегледи: 1436

9781

Публикации: 0
Прегледи: 1735