• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 13:21

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Камъчетата и Телескопите

Започната от CodeCodev, 05.04.2017 03:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

CodeCodev

Здравейте. Напреди малко прочетох един коментар тук във форума и бих искал да ви попитам опасно ли е наистина. Става въпрос за грунда в аквариума. Купих си наскоро. В аквариума гледам 2 телескопа. Забелязах че търсейки храна или каквото там правят много често изсмукват някое камъче.. Досега когато и да се е случило пред мен това, винаги камъчетата биват изплювани скоро след попадането им в устата на рибата, но се притеснявам, че това едва ли ще е все така. Опасно ли е и има ли вероятност от поглъщане? Благодаря много.

karadaliev

Аз доста години съм гледал златни рибки и да, това им е стандартно поведение да лапат и изплюват камъчета. Не съм виждал досега някакъв видим проблем точно с това де.

Специално за телескопите и грунда единственото, което съм чувал като проблем е ако самите камъчета са твърде остри, че могат да наранят очите им. Не знам доколко това е реален проблем, защото само съм чувал предупреждения обаче.

Caxapa

В далечните години на миналия век през средата на 80- те когато гледах златни имах случай на налапване на камъче и не успя да го изплюе. Събуди ме шум от мятаща се риба късно през ноща и забелязох как се опитва да изплюе лакомницата камъчето. Успяхме да го извадим с помоща на финна  пинцета  и с голям зор. Тези прасенца имат навика да си облизват и търкалят камъчета из устите.

CodeCodev

Значи при първа възможност ще купя някакви по големи камъчета и ги сменям.. Благодаря за отговорите