• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:20

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Жива вода това гледали ли сте го ?

Започната от mistar_ti, 11.03.2009 17:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mistar_ti

http://www.jivavoda.free.bg/
Може би може да се използва за промяна на ПХ-то
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbns.gvardia.net%2Fimages%2Fstories%2Fbanners%2FIYI_ban_sm.jpg&hash=7ab8139ef4f2561034d7804066cefdf3dc294ebb

breeze

"Добра" цена за прост уред за електролиза, което най-вероятно представлява.
Иначе публикуваната част от книгата си е за "Вицове" :)
http://zeppro.free.bg/poveche.html
Аман от псевдонаучни глупости :)

Лора

Да, знам за тези активатори. Бащи има такъв самоделен повече от 15г. За свойствата на "живата" и "мъртвата" вода няма да говоря, само ще кажа, че и двете води са ефикасни с/у различни заболявания и рани.
  До колко може да се ползва такъв активатор в акваристиката?
Задавала съм си многократно този въпрос и много малко ми оставало да пробвам. За съжаление съда който имаме не позволява да се направи повече от 500мл "жива "или "мъртва" вода в зависимост от това как са обърнати електродите.
Все се канех да пусна тема в която да попитам, както и снимки на устройството. Радвам се, че някой друг се осмели да го направи.
Та накратко да кажа как е направен нашия активатор. Две пластини които се явават електроди и от тях илизат кабели за напрежението (говоря малко на изуст, за което моля да бъда извинена). Над електродите има нещо като капаче, което не им позволява да потънат в съдчето. На едната пластинка се слага брезентово чорапче пълно с вода. В съда също се пълни вода. Не помня водата в чорапчето каква беше, но при всички положение резултата е един. Имаме си "жива" и "мъртва" вода. По спомени - "мъртвата" беше кисела на вкус.

  Сега вече имам повод да направя снимки на устройството и тези дни ще ги постна. :-)
: март 11, 2009, 17:58:51
breeze ще те помоля да не говориш за неща, които не са ти ясни или пробвал.
Нека не ти звучи като заяждане.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

breeze

Цитат на: Лора - 11.03.2009 18:00
breeze ще те помоля да не говориш за неща, които не са ти ясни или пробвал.
Нека не ти звучи като заяждане.
Никак не ми звучи като заяждане. А не е ли електролиза? :)

Цитат
Днес медицинската индустрия (докторите и техните снабдители и застрахователи) заемат съществено място на пазара на труда. Няма ли да бъде добре, ако всички те се върнат към градинарството или някое друго просто и полезно занимание? Няма ли да е чудесно болните да се присъединят към тях?

Цитат
Целият свят трябва да излезе от мрачните времена на медицината и болестите и да разбере кои са истинските причини за инфекцията и болестта. Ние можем и трябва да възвестим новата ера на живота без болести. Без диабет, без високо кръвно налягане, без рак, без ХИВ/СПИН, без мигрени, без лупус и т. н.1
Твърдението че това се постига с електролизирана вода, и други подобни бисери от книгата, са ми до болка познати. За съжаление, псевдонауката навлезе твърде дълбоко в научната общност днес - защо и как, не е тема на тази дискусия, затова спирам дотук.

Лора

Да електролиза е! Но пренебрежението с което се отнасяш към този уред ме подразни. Лично съм пробвала свойствата и на двете води, за да ги нарека "псевдонаучни глупости".
Ето тук можете да видите как се прави такъв уред: http://www.chitanka.info:82/lib/text/2804/7

Нека не се оплесваме от темата. Питането не е за лечебните свойства, а за промяна в ПХ-то. Не съм някой научен експерт, но много ще се радвам, ако някой даде отговор по този въпрос.
: март 11, 2009, 18:16:47
Съжалявам, дублирах те без да искам. :-)
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

breeze

По темата: Ph показва концентрацията на водородни йони. Тъй като при електролиза те се събират при отрицателния полюс изводът е ясен :) Тук обаче трябва да се отбележат някои важни неща.
Чистата дестилирана вода почти не подлежи на електролиза, особено при ниски напрежения от порядъка на 9 волта. Реално във водата - питейна  от чешмата, и особено престояла в аквариума - са разтворени много съединения, част от които се намират във вид на йони. Електролизата освен H и OH йони в този случай "мести" и натрупва множество различни йони и в резултат се образуват много различни съединения, отделят се газове, утаяват се различни вещества.
Пробвай с леко солена вода и виж какво се получава :) (само за онагледяване; солта далеч не е единственото разтворено вещество но при нея ефектът е доста видим); утайките са по-безопасното нещо, колко неща не се утаяват....
Не бих рискувал с нищо подобно за аквариума си.

Лора

Ако имахме вода, като софийската, нямаше да търси варианти да подобряваме качествата на нашата вода. ;-)
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

breeze

Никога не съм против търсенето на начини :)
Ако ми позволиш да резюмирам: водата, взета от мястото около отрицателния полюс, би трябвало да е с по-ниско Ph (по-кисела, с по-висока концентрация на H+).  Допълнително карбонатните йони би трябвало да се изтеглят към положителния полюс :)
Толкова от мен :)

barabata

В момента съм откомандирован в един хотел да бачкам ( че даже и в момента ми е почивка и съм на компютъра), та като се върна в къщи ще изкарам и ще снимам такъв уред самоделка за жива вода. Уреда беше правен преди години заради сериозни изгаряния от гръмнал щепсел в ръката (не моята) и от тогава от време на време се ползва. С няколко думи на една плоскост са монтирани два електрода ( метални пластини) и през диод се включват към 220 волта. Само че се слага в бризентов чорап като се потапя във водата - не си спомням точно.
Ще снимам и ще го покажа.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

NO CARRIER

Имах четири машинописни листа с обяснения. Нещо не ми се стори разумна работата и го отебах.  :-[
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

37006

Публикации: 2
Прегледи: 3361

1548

Започната от van40


Публикации: 15
Прегледи: 10798

33815

Публикации: 3
Прегледи: 2219

54317

Публикации: 5
Прегледи: 3255

19198

Публикации: 1
Прегледи: 2398