• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 12:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Има ли юристи тук?

Започната от Lasho, 22.11.2014 16:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Lasho

Здравейте,

дали има тук колеги, които са юристи? Ще ми се, ако има, да дадат мнение по един въпрос.  А въпроса се състой в следното: мисля си да подам жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу ВиК. Писна ми да плащам водата на съседите, които я крадат.  ВиК така са си опекли нещата (с така наречения "общ водомер"), че те си събират парите, но от  редовните платци. В случая аз се чувствам дискриминиран. Защо ще плащам водата на крадците!?! И това е регламентирано с Наредба!!!  :duvar:
Четох закона за защита от дискриминация, но не съм сигурен, че една такава жалба ще мине? Та за това някой юрист да каже какво мисли :) Или пък да я пусна към Комисията за защита на потребителите или омбудсмана... арменския поп... знам ли???

ПИСНА МИ ОТ ГАДОВЕТЕ   *MODERATOR*
И рече Господ на Ной: Прави бекъп, че ще форматирам...

Моля пишете на кирилица! Не е все едно: "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."

belika

А няма ли начин да накараш фирмата за водата да ти инсталира собствен водомер? Според мен това трябва да ти е крайната цел.

Колкото до връщане на парите за неоснователните плащания, които си направил вече - за това, струва ми се ще се наложи да заведеш дело в съда. И имаш немалки шансове да го спечелиш, но ще трябват доста време, свидетелски показания и прочие материали - как:

1. през разглеждания период само ти си плащал общите ви със съседите сметки
2. как през същия период те са ползвали реално водата наравно с теб - кой в точно какви количества и прочие малко безумни за доказване точки.

Колкото до жалбите до комисии за дискриминация, омбудсман, КЗП - пиши - колкото повече, толкова повече, по-подробни и по-сърцераздирателни, може и медии да викнеш, и всяка жалба копирай и до фирмата за водата - това с цел да задвижат те процедурата по инсталиране на индивидуални водомери на клиентите си. 
Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.

Lasho

Аз водомер си имам. Съседите също. Но в блоковете име т.нар. "общ водомер" за целия вход. Ако има разлика между неговите показания и сбора от показанията на индивидуалните водомери, разликата се разпределя м/у всички, на база на използваната вода. Ей тука е прееб@вката. Ако не - крадеш имаш повече кубици, съответно плащаш и по-голяма част от разликата, която е открадната... Ако крадеш - имаш по малко кубици и освен,че не си плащаш реално използваната вода, ти разпределят и по-малко от общата. Сещате ли се за какво безумие става дума  :duvar: Те за това редовните платци са дискриминирани, въпреки че по-точната дума е прееб@ни...
И рече Господ на Ной: Прави бекъп, че ще форматирам...

Моля пишете на кирилица! Не е все едно: "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."

DPI

Има юрист, сиреч аз.
Към КЗП общо взето нищо няма да направиш. Принципно дай общите условия на ВиК Враца, защото аз работя в София. Освен Наредбата, ако им пише по общите условия, че се разпределя по този начин  (а в 90% водопресносните дружества са си го задали като уговорка ), няма начин.
По-скоро може да се мисли в посока по ЗУЕС  да се разрешат нещата. В смисъл Общото събрание на етажните собтвеници да реши, че Пенчо , Драганчо и Петканчо като съседи могат да правят инцидентни проверки по апартаментите  и отказа за достъп се приема за кражба на вода, за което се съставя констативен протокол от проверяващите и се  уведомява ВиК , те после си знаят и чакат точно такива. Трупват им на едни бази трикратен размер.

kuvert

Има един фактор, който се нарича ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ. В такъв вид собственост ВиК доставят услуга до границите на етажната собственост ( както и във всеки вид собственост). Там те поставят своя измервателен уред. Неуредиците в отношенията вътре в етажната собственост се уреждат с дела от частен характер в съда. Едно не разбрах- как точно те дискриминират? Каквото за теб, това за всички в етажната собственост. Не съди ВиК, а комшията.

DPI

Еми да де, ЗУЕС е Закон за управление на етажната собственост.
ВиК може да се осъди, включитлно чрез отрицателен установителен иск, че х сума е неправилно начислена и недължима само и единствено ако към нея се подаде сигнал за кражба на вода от съсед с писмени доказателства, като се избягва думата кражба и водопреносното дружество не реагира.
Спорно е как  може да се осъди съсед. Не можеш да отидеш в съда и да твърдиш че 10 лева (примерно) от моята сметка са на комшията Пешо и моля, господин Съдия, осъдете Пешо да ги плати. Ако пък пуснеш жалба до прокуратурата , че Пешо краде вода и това не се докаже, той после може да изкара едни хубави пари от граждански иск в наказателно дело срещу теб за набедяване.
Поради ненормалната нормативна уредба, общо взето е параграф 22 и не си заслужава за едни 50 или 100 лева да се впускаш в главоболия. Още повече ако разчиташ на справедливостта на Врачанския съд, отттам нищо хубаво не съм видяла. Но иначе колегите от Враца сигурно ще ти вземат парите за дело, което според мен  80% няма да спечелиш и ще се набуташ с много повече от сметката си за вода.

sVGNsali

Здравейте и добро утро  :coffee:
И аз да се включа с мнение, даже конкретен пример.
Имам колега - ВиК инженер, от града. Същия проблем и при него. В сравнително малък блок, 10-15 апартамента, съседи все възрастни но грамотни хора. Голяма разлика между главният и апартаментните. Колко вода да харчат сами и възрастни хора?..
Отиват, питат разпитват и научават какъв е пътя. А именно, общо събрание, избор на упълномощен представител. Същия отива във местното ВиК и подава молба за смяна на всички водомери в апартаментите, както и за главният. Новите са калибрирани. Ако не се лъжа на апартамент излиза около 20 лв. За главният не знам. Процедурата отнема около 20-30 min на апартамент. Естествено трябва всеки да е у дома си, и да се сменят всички водомери.
Препоръчвам в добавка да се огледат всички видими вертикални щрангове/проводи за течове. Ако има достъп могат лесно да се сменят с полипропиленови такива. Правено в блока на баджото. Един ден работа. Условие - общо разбирателство.
Това е пътя.
Другото вятър мъгла и наливане на пари в нищото..
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Lasho

Цитат на: DPI - 22.11.2014 22:19
...Поради ненормалната нормативна уредба...

Ей тука е дискриминацията, колега kuvert. Хем честно си плащам, хем плащам и на крадците. И това е законово регламентирано. Не е виновно ВиК. Виновна е наредбата, по която работи. Т.е. редовния платец е изначало законово натакован...

Цитат на: sevginsali - 23.11.2014 07:17
Условие - общо разбирателство.

Е такова животно нема... Правихме опити - не става. Да не се впускам в подробности.


Та в заключение нещата стоят точно така както си мислех - нищо не може да се направи. Докато не се промени начина заложен в наредбата - спасение няма.
Вариантите ми са да почна и аз да крада вода, да си купя къща или през Терминал 2... По-вероятен е третия. И без това от известно време го обмислям. Тотално ми писна от простотията тука. Ама това е една друга тема, която по-добре да не почваме...

Благодаря за мненията  *DRINK*
И рече Господ на Ной: Прави бекъп, че ще форматирам...

Моля пишете на кирилица! Не е все едно: "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."

DPI

Цитат на: Lasho - 23.11.2014 10:09
Ей тука е дискриминацията, колега kuvert.

Законовоуредена дискриминация не е дискриминация, а противоконституционност, тъй като в Конституцията на РБ е записано, че всички граждани са равни пред закона и имат равни права и задължения. Само че, за да се обяви една норма или група от норми за противоконституционни, трябва да се сезира Конституционния съд от лимитирано изброени институции , а обикновения гражданин е лишен от това право. В случая на тези институции не им изнася да променят нещата, защото всички монополисти имат съответните лобита.

Virosss

С радост ще следя темата, макар, че от сега съм доста скептичен и не вярвам да може да се направи нещо по въпроса. И при нас скоро сложиха такъв общ водомер и се дразня, че всеки месец към сметката ни има от 2 до 5 кубика вода, сякаш вкъщи си имам басейн на терасата, но засега си трая.

Иначе ме съмнява комшиите ти да крадат вода по някакъв начин, понеже все пак служител на ВиК идва и проверява стойностите на водомера, ако имаше нещо, щеше веднага да забележи. Водомерите, специално при нас скоро смениха всички водомери (такова разпореждане имаше от ВиК), така, че са нови и се предполага, че са читави. Единственият вариант е, ако имате мазета/тавани и там някой да се е вързал незаконно и да прави такъв разход, но пък мисля, че все щеше да се знае от останалите в блока, особено, ако има по-стари жители... те просто знаят всичко за всеки :D

asito

Чувал съм,че при старите водомери,със стрелка дет се върти,ако сложиш силен магнит до водомера,стрелката спира да се върти и съответно не отчита.И не може да го хванеш да краде,щото като се звънне на вратата и скрива магнита.Тъй че колега,или магнита или летище София :)
Много ме изкефи като спряха тока на циганите в Пловдив май беше и онези стачкуват нещо.Питат ги що така и циганина вика-От 30г не плащаме тока,що точно сега го спряха,хахаха.Баси мотива за недоволство.Ама,да такава е държавата ни.Аз работя навън и като се върна и всеки път се удивлявам на бг тъпотията,простотията и простащината.Особено докато шофирам,хахаха.

DPI

Цаката е в "обръщане" на водомера след като си заминат служителите от ВиК  и се връща в правилна позиция към предполагаема дата за отчитане, за която има бележка на входа.

Lasho

Цитат на: Virosss - 23.11.2014 15:54
... Водомерите, специално при нас скоро смениха всички водомери (такова разпореждане имаше от ВиК), така, че са нови и се предполага, че са читави...

Колега, новите водомери се манипулират много по-лесно от старите. Просто трябва да им сложиш една скоба за маркучи и да я стегнеш около пластмасовия корпус. Водомера спира да върти. Както сам казваш всеки месец имаш 2-5 кубика от общия. От къде мислиш се вземат? А 5 кубика са 10 кинта, нали? При старите е по-сложно, но и там си има начини. Не знам дали става с магнит. Не искам и да пробвам. Под достойнството ми е. Не искам да ставам крадец. Факт е, че при нас в един от месеците имаше 200 кубика разлика от общия и индивидуалните водомери. Как ви звучи? За съжаление нямаме олимпийски басейн във входа... В къщи сме двама души и харчим 9-10 кубика на месец, а има съседи с по 1 кубик. Е как става това? 1 кубик само с тоалетното казанче го харчиш...

Както и да е. Явно с тия комисии няма да стане, но още не съм се отказал. Мисля има още един вариант, ама ще пиша, ако стане нещо. Да не урочосваме работата :)

Цитат на: asito - 23.11.2014 16:15
...Ама,да такава е държавата ни.Аз работя навън и като се върна и всеки път се удивлявам на бг тъпотията,простотията и простащината.Особено докато шофирам,хахаха.

Щастливец си ти, колега, че само за малко си идваш тука :) А за шофирането и особено за паркирането по-добре да не говориме...
И рече Господ на Ной: Прави бекъп, че ще форматирам...

Моля пишете на кирилица! Не е все едно: "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."

Similar topics (5)

10702

Публикации: 3
Прегледи: 2162

10060

Публикации: 2
Прегледи: 2078

33040

Започната от nice one


Публикации: 4
Прегледи: 2327

14357

Публикации: 0
Прегледи: 1604

48745

Публикации: 1
Прегледи: 991