• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 02:03

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Завръщане към хобито

Започната от suntsu69, 26.09.2013 12:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

suntsu69

26.09.2013 12:32 Last Edit: 26.09.2013 12:39 by Георги
Поздрави на цялата тумба!

След дълго принудително прекъсване, реших да се върна към акваристиката!
Преди 7 месеца се наложи да замина за щатите, поради което разкарах всички живи твари от моите аквариуми. В бързината ги зарязах без даже да им източвам водата. Очаквах да заваря смърдящо блато. С огромно учудване открих следната картинка:
- в двата 100л - в 2 - 10 см вода -мърдат някакви охлюви
- в 400л, изпразнен на половина - освен охлюви, плува някаква риба!
Явно е останал хайвер от барбуси при евакуацията, излюпил се е и рибето е оживяло 6 месеца без аерация, филтрация, светлина, топлина и най-вече храна. Направо невероятно! След като го захраних, за 2 седмици си удвои размера.
През тези месеци се чудех дали ми се занимава отново с цялата тази хамалогия по подръжка на аквариумите, но след това чудо на природата просто не мога да устоя...
Така че реших да скачам пак в джаза. Е, не смятам да е както преди - бях стигнал до 7 аквариума с различни размери - знае ли човек. Като се знам, че най-интересен ми е процеса на развъждане...
Все едно, че започна с възстановяване на един 400л аквариум, в който плува Сървайвър-а.
Само че ми се иска да опитам нещо по-различно. Преди гледах барбуси и коридораси. И честно казано много им се кефя на тези риби и сега.
Направо се чудя какво да пробвам. Приемам всякакви идеи - до събота, когато на пазара ще кривна по някоя пътека.
Имам идеи за дребни харациниди с коридораси и анциструси,
същото но с добавка от скаларии ( не съм им голям фен),
рейнбоу,
барбуси с ботии,
дори и живородки, оставени на самотек.
(Африкански цихлиди не харесвам, не е вариант)
Клоня най- вече към първия вариант, но малко се притиснявам, че харацинидите са доста пасивни, а аз обичам екшъна...
Всякакви предложения за комплектоване на стадото са добре дошли - видове, бройки,шарки...все пак не познавам изизкванията на рибите, различни от барбуси и коридораси, а и след толкова време дори и тях съм позабравил.
Моля освен това да ми препоръчате растения за висок, доста слабо осветен аквариум - 60см, 2х36 Вата на 400л. Анубиаси, гигантска криптокорина, какво още? Пък някой ако има излишъци, да се обади.

Даа, добър встъпителен ферман се получи... Наздраве на всички

Георги

:)
Добре дошъл. Как изглеждаше големият аквариум? Снима ли го?
Много приятна е новината за тази рибка.

suntsu69

Не съм го снимал, но водата си беше съвсем чиста, без всякакви ципи, пяна и други. Даже не се беше изпарила много- не повече от 5-6см за 6 месеца. За сравнение, с включени всички уреди е около см на седмица. Ще се опитам да го щтракна довечера - сега само е напълнен до горе, нито е чистен,нито е бърсан.

bustama

Акваристиката е голяма страст!

Охлювите с години могат да живеят в аквариума без аерация, филтри и тн. Няма какво да мислиш - взимай рейнбоу. Малките рейнбоуки - прекоксите са перфектни за стадо и най-вече много красиви! Прочети за тях и харесат ли ти, взимай. Големите също са уникални рибета, но мисля стадо с тях няма да стане. Все пак тук има хора които ги отглеждат нека и те се изкажат.

DerWallfahrer

Поздравления за шеметното завръщане към акваристиката. 
Така и така си падаш по барбусите защо не вземеш да си направиш един азиатски аквариум, подходящи видове растения и риби колкото искаш. Бучиш криптокорини, папрати, малко корени с мъхове и си спряташ един бавен аквариум, който да те радва дълго време, без да ти утежнява живота особено  ;-) разните му видове лабиринтови рибоци или да кажем боции, стъклени сомове, барбуси или разбори или... ще допълнят картинката. Предвид обема на аквата и рейнболи ще му отиват много, или може би е време за още един 400- литров аквариум  :-D
Поздрави! 
Краси Иванов  *DRINK*

suntsu69

Тъх като нямаше много предложения, с безценните съвети на Васко Гогов решението бе взето - дребни харациди, анциструси и коридораси. С две думи - амазонска идилия. Ще наблегнем на количеството. За да започна постепенно, насипах 20бр черен неон.
От треви не разбирам много, та закупих 2 корена криптокорина - някаква със сърцевидни листа и 1 корен микрозорум. Не знам дали е много амазонско, ама не смятам да се втелявам чак толкова по "биотопите"
Някой да знае откъде мога да намеря карнегиела и наностомуси?
Както и по-голям избор на "тетри"?

cantiga

Добре си почнал.... а понеже ни питаш, аз бих сложил 100-120 сини неона. Имам възможност в един магазин да наблюдавам подобен аквариум и е картинка.
Иначе ти желая успех и много удоволствие с аквата!
Поздрав!
Светослав

Similar topics (5)

38614

Публикации: 15
Прегледи: 6960

12015

Публикации: 17
Прегледи: 6420

30455

Публикации: 1
Прегледи: 1702

40682

Публикации: 5
Прегледи: 2878

2845

Започната от tishovsx


Публикации: 28
Прегледи: 12495