• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 09:50

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

хранене

Започната от Sho, 19.05.2005 13:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Longanlon

Боби, както може би успяваш да забележиш, точно по този момент от цялото представление около плъха и завързалата се дискусия мнението ми съвпада с твоето.

Не напълно обаче - и тук пак опираме до субективизма и до разликите между човек и човек. Както знаеш, жестокостта (способността да се изпитва някакво удовлетворение от страданията на друг) е 'приоритет' само на човека от всички животни. В съвременното общество, или поне в тази част от него, която в заблуждението си наричаме цивилизовано, това явление често се наблюдава - особено при децата. Мисълта ми е, че определено количество жестокост не е задължително индикатор за психическо увреждане - тя е заложена в хората като част от любопитството (според мен).

Точно от тук дойде противоречието ни в началото на тази тема - не бързай да определяш хората, на които подобни неща са им интересни като ненормални психопати. Такива биха били тези, на които това им доставя наистина психическо удовлетворение. На някои им доставя даже сексуално, както сме успелида се убедим от съответната психопатологична литература и безбройните холивудски филми по въпроса.

Колкото до забележката на Живко, мога само да кажа, че ме ласкае, но изводът от факта, който на който той обръща внимание се натрапва - спорът е шаха - има определени правила и те е добре да се спазват, за да бъде играта интересна. Защото това, че си ударил противника си по главата с дъската не значи, че си спечелил партията (макар, че и това безспорно би било интересно...).
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

Цитат на: "Longanlon"
Както знаеш, жестокостта (способността да се изпитва някакво удовлетворение от страданията на друг) е 'приоритет' само на човека от всички животни.
Интересно, но невярно твърдение. Жестокостта не е приоритет на човека. Висшите примати (в частност шимпанзетата) са склонни да проявяват безсмислена жестокост. Същото важи и за домашните котки, както и за още доста видве.

Цитат на: "Longanlon"
Мисълта ми е, че определено количество жестокост не е задължително индикатор за психическо увреждане - тя е заложена в хората като част от любопитството (според мен).
Именно заради това започнах със статистическото определение.  :lol: