• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 22:17

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Ентусиaсти от Русе

Започната от Muti91, 20.11.2014 14:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Muti91

Не съм "много известен" във форумa , но черпя инфо от тук редовно ..aбе с 2 думи много нещa съм нaучил от Вaс , зa което Ви поздрaвявaм .
От дете гледaм рибки , но нaтрупвaйки опит и зaнимaвaйки се с aквaристикa все повече се зaрибявaм..aко преди aквaриумa беше чaст от декорaциятa в холa сегa дaлеч не е тaкa... тa четях еднa темa дискутирaнa тук и от тогaвa ми тормози глaвaтa .. темaтa беше създaвaне нa борсa зa декорaтивни рибки.. зa товa искaм дa попитaм или желaещи от грaд Русе дa нaемем и обособим помщение в грaдa зa рaзвъждaне нa рибки (имa големи гaрaжи и склaдове зa  50/100лв месечно) ПОДЧЕРТAВAМ ИДЕЯТA Е ЗA РAЗВЪДНИК С КОМЕРСИAЛНA ЦЕЛ!!! Дето се кaзвa дa избивaме рaзходите нa рибоците сaмо ни стгaигa ,рaзбирa се трябвa дa търси. м пaзaр. , д. a си имaме уеб сaйт и.т. (могa и сaм дa го изрaборя , тaкa че рaзходите ни зa сaйт ще сa нищожни нa месец) тa  изкшючително много желaя дa осъществя този проект зa еднa тaкaвa мини бaзa ..знaм ,че ще е трудно ,но си струвa! Aко имa ентусиaсти дa ми пишaт ЛС :)

tetra

Много добра идея но конкуренцията е много голяма,а търсенето на риби не е от най доброто, поради кризата у нас, имало е и много по добри времена. Какво имам в предвид. В момента нашите търговци се снабдяват най много от Чехия, където има много частни фирми за размножаването на аквариумни риби, и най малките от тях разполагат с 50 до 100 тона вода. И преди години изнасяха главно в Германия и останалите членки на Евро съюза на запад от тях. Но в последните години имат сериозни проблеми от Китай и останалите им съседи гледайки аквариумните риби в огромни басейни на открито и конкуренцията им е неудържима.
Всъщност не искам да те отчайвам, а само да заостря вниманието ти на препятстванията който трябва да преодолееш. Желая ти успех.  *privet*

Caxapa

Да попитам . И какви рибки смяташ да развъждаш в така наречената ти база и с какви видове да зареждаш базата си?

Muti91

Всичко зaвиси от кaчеството, рaзходите и реклaмaтa т.е. aко рaзходите се сведaт до минимум дaвaм пример 0,60 лв ценa нa едро зa бaрбус тетрaзонa при нaс дa бъде 0,15/0,20 лв/бр кaто целтa не е евтино подбивaне нa ценa или конкурирaне нa бългaрските рaзвъдчици , a комерсиaлизaция нa aквaристикaтa . При постигaне нa целтa стои въпросa с откривaне нa фирмa издaвaне нa фaктури и ДДС , но не искaм дa говоря зa товa зaото дори и крaчкa не сме нaпрaвили по въпросa. Много блaгодaря нa tetra зa отговорa очaквaм още съвети от всички :)



Сaхaрa - aми голямa чaст от обичaйния бг пaзaр

Caxapa

Ами, Мите ко ще кажеш сега за това, че правиш реклама във форума? МММ Кой ша плаща сега? Ако искаш и фактура ще ти издам.

Колкото до пазара....БГ пазара обичайният е да захранваш с Гупи, Хелери и Молинезии. За другите се иска малко повече от една гола смелост която презентираш тук И като за последно..Виж намери си филма "Господин за един ден" Поизгледай го и обърни внимание  на сцената с яйцата.... Актьора играещ тази роля е Тодор Колев в образа на Пурко. Приятно гледане..

VDO

Muti91 ,от опит глава не боли,напротив.Дано успееш да направиш нещо и да пробиеш някак,за което ти пожелавам успех.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

Muti91

Aко не пробия пaк не губя много обичaм хобито си тaкa ,че в нaй-лошия случaй ще си имaм място зa релaкс с много рибоци ,a aко имa и други желaещи сa добре дошли .:)

Сaхaрa, гледaл съм филмa ,a и ми е любим зaщото съм музикaнт :)
Рaзбрaх те :p

kuvert

Почни в обратният ред-от едно голямо място за релакс го превърни в източник на доходи. А преди това проучи пазара в България. А пък ако успееш да се наложиш-значи ще си конкурентноспособен в цяла Европа. С интерес ще следя проекта ти!

Virosss

Аз въпреки, че съм още доста зелен в акваристиката и вероятно ще задавам много въпроси за напред, но мисля, че тук бих могъл да се включа в дискусията.

Нямаш си и на идея колко много пари ще ти трябват за реализирането на един такъв проект.

Разходите за един склад/гараж по 100 лв. на месец са ти най-дребният разход. Нека дам някакъв примерен списък с разходи, за да е някак по-нагледно:

  • Създаване на фирма - минимум 300-400 лв. (защото ти проекта, няма да го създаваш сам, ще трябва да е или ООД или АД)
  • Месечни разходи за осчетоводяване - не знам колко е, но да речем сложи го поне едно 50-тина лв., макар, че ми се струва доста малак сума
  • Разходи за осигуровки на служителите. Мисля, че за всеки управител също се плащат разходи и май беше около 100-тина лв.
  • Наем за помещение - 50-100 лв.
  • Разходи за ток и вода - При положение, че е склад или гараж, там зимата ще е адски студ и нагревателите в аквариума ме съмнява, че ще насмагат, ще трябва да осигуриш отопление и то почти денонощно, а лятото охлаждане. Тук ми се струва, че ще ти трябват поне още 100-тина лв.
  • Разходи за храни и разни други консумативи, които ще ти трябват ежемесечно. Да ги сложим 50-тина лв., заради големият обем на рибите... като развъдник, едва ли ще отглеждаш само 30-40 рибки.
  • Първоначална инвестиция от поне 1000-2000 лв. за да имаш няколко стартови аквариума с пълно оборудване в които да гледаш рибките
  • Първоначална инвестиция да купиш добра селекция рибки и различни разновидности от тях, предполагам и тук ще глътне поне едно 500 лв.
  • Слагаме и една минимална работна заплата от 320 (май толкова беше) защото въпреки, че е хоби, ще се иска постоянно наблюдение на тия рибки и то ежедневно. Който и да се занимава, ще е все едно да изгуби един работен ден, който би му донесъл някакви доходи.

Сега ако направим една проста калкулация, излиза, че за стартирането на един такъв бизнес, ще ви трябват първоначална инвестиция в най-добрият случай около 2-3 хиляди лв. Това са разходите само първоначално, сложи поне още толкова за да може така нареченият проект да съществува поне 1 година, понеже едва ли още от първият месец ще развъдиш много рибки, че и ще ги разпродадеш, че и да си на печалба.

Изработката на онлайн магазин(сайт) е най-малкият ти разход, понеже реално там имаш един разход за домейн (около 50-60 лв./година за .bg домейн или някой за около 10 лв./година ако е .eu/.com/.net/.org) и още толкова за хостинг за година. Слагаш една безплатна платформа, ако е онлайн магазин - OpenCart/PrestaShop/Magento или квото и да е друго безплатно, ако е сайт слагаш WP/Joomla. Настройваш си ги и си свиркаш цяла година, като единствено имаш едно проверяване да речем в края на деня, дали днес няма поръчки (ако не си си направиш пуш към телефона за нови поръчки, тогава може и да не проверяваш).

Та равносметката е, че един онлайн магазин, имаш един годишен разход от 100-тина лв., но за да осъществиш, това което искаш ти трябват доста повече.

Ако беше толкова просто, всеки щеше да си отвори фирма, а и нямаше толкова фирми в България да фалират от най-малкият трус. :D Питай търговците тук, колко от тях продават официално през фирма? Бас държа, че поне едно 80% нямат такава и не им е и изгодно да си отварят, просто защото разходите са много повече, отколкото печалбата от тази дейност.

Няма да обсъждаме, че май за да имаш развъдник, трябва да имаш и специални документи, които 100% ще те вкарат в още допълнителен разход.

За финал: Идеята е хубава, но според мен подхождаш прекалено детински към нея и едва ли ще има успех, понеже за реализирането и трябват доста пари и сериозно отношение. Вероятно и затова @Сахара така се изказа с препратка към този страхотен Български филм ;)

Caxapa

22.11.2014 18:55 #9 Last Edit: 23.11.2014 06:45 by Caxapa
Само да добавя. На моите риби  в основните аквариуми,  само от люспите отива по една кутия на Сера или другите марки от по 1000ml или 210 грама на месец.. Отделно давам и друга храна. От тук вече сметката си правете сами. Ток, вода и прочие. Ах, да и това което всеки забравя...данъците.

tetra

Карай постепенно, първо като начало трябва да имаш собствено помещение за да не плащаш наем. Пари за храна не трябва да даваш, а сам да си я  произвеждаш и ловиш според цикъла, в който са рибите ти активен или пасивен, разплакващи се, подрастващи и т.н.. С комерческите храни нямаш шанс първо заради цената, и второ те са предназначени за любители, но когато искаш да подготвиш генерални чифтове тези храни са неподходящи.Тъй като трябва да произвеждаш шампиони и то в кратки срокове за да можеш да ги продадеш и да носят печалба. С нагреватели в аквариумите не можеш да си платиш разходите за тока, трябва да имаш централно отопление и да отопляваш залата. Преди години когато акваристиката беше хит и вечер в почти всеки прозорец се виждаха аквариуми и търсенето бе много по голямо от предлагането се печелеше добре. В Русе Васил пилота беше много полярен но той внасяше рибите си отвън.
Но дори и големите семейни фирми разполагащи с над 100 тона вода нямат наети работници, а цялата дейност вършат сами. За да оцелееш в днешни времена най важното е сам да продаваш рибите си.

kasaba

Мути за жалост не се познаваме лично, въпреки, че сме съграждани и не знам дали си навътре в акваристиката, но за да размножаваш, продаваш и да си избиваш разходите трябва да поразбираш. Има много голяма разлика от това да гледаш рибки и това, което искаш да правиш.
Имаше някакви девойки в града любителки - някакви ферма за дискуси бяха отворили, голяма мъка им беше :) и много бързо се отказаха.
Стига да имаш знания, време, инвестиция и да си пресметлив - няма лошо, успех ти пожелавам в начинанието.

Similar topics (5)

53586

Публикации: 0
Прегледи: 1418

31679

Публикации: 0
Прегледи: 1648

7308

Публикации: 20
Прегледи: 9346

41734

Започната от kapacitet


Публикации: 0
Прегледи: 1390

30438

Публикации: 5
Прегледи: 2807