Българска Аквариумна Енциклопедия

ОБЩИ ТЕМИ => Лафче => Темата е започната от: penchod - 19.01.2007 15:54

Заглавие: Да помогнем на детето!
Публикувано от: penchod - 19.01.2007 15:54
 В линка по-долу е една човешка история, историята на едно дете, поствам този линк за да може всеки от вас който иска да помогне, както и колкото може.
http://www.tsvety.net/index.html (http://www.tsvety.net/index.html)

Поздравления за новия форум!
Заглавие: Re: Да помогнем на детето!
Публикувано от: Raven - 19.01.2007 19:43
току що съобщиха по новините че сумата е събрана учудващо бързо и детето ще бъде спасено вероятно.
нормално е - такова хубаво детенце,наистина е хубаво че ще му се помогне.
родителите също изглеждат добри- бели,млади, добре образовани,от условна средна класа да кажем- симпатично семейство- наистина се радвам за тях и се надявам всичко да е наред.

обаче си мисля- ако детето не беше толкова красиво,ако родителите бяха необразовани роми от малко градче,или безработни от някое село,ако нямаха хубава работа и колеги които да им помогнат с връзки и медийна кампания която да краси вечерните новини на Нова ТВ?

тогава детето умира?
нещо адски сбъркано има в една здравна система  която е оставила на милоста и симпатиите  на хората да преценява кое дете да живее и кое не.
и тези доброволни кампании с нищо не подобряват нещата,напротив утвърждават прецедента че здравната система и държават нямат грижа в такива случаи.
Заглавие: Re: Да помогнем на детето!
Публикувано от: Boby_ - 19.01.2007 19:54
Цитат на: raven - 19.01.2007 19:43
обаче си мисля- ако детето не беше толкова красиво,ако родителите бяха необразовани роми от малко градче,или безработни от някое село,ако нямаха хубава работа и колеги които да им помогнат с връзки и медийна кампания която да краси вечерните новини на Нова ТВ?
Ето това е проблемът, ето затова съм съгласен с Longanlon по темата. На пръв поглед всичко е цветно, розово и има един лепкав, щастлив край. Да, но не е съвсем така. Защото има други деца, други родители, които нямат сили, възможности и познания, за да предизвикат такава кампания. И това дете ще живее за сметка на онези, които ще умрат. В живота и смъртта на децата ни пак ще има такива с привилегии и такива, които са наказани заради произхода и възможностите си. Вероятно ако моето дете се окаже в таква ситуация, не бих си позволил такива коментари, но в момента мога с чиста съвест да кажа, че подобни апели отклоняват вниманието от истинския проблем, а именно защо изобщо са нужни, мамка му?
Такива уж благородни кампании всъщност само задълбочават проблема - хората си мислят, че спасяват децата, а всъщност подпомагат изгнилата система, давайки възможност на единици избрани да излязат от модела и да се спасят. Какво е това, ако не сегрегация,расизъм, фашизъм в кадифена дрешка?
Съжалявам, penchod, но вместо да обвиняваш Лонги, по-добре се замисли какво всъщност правиш.
Заглавие: Re: Да помогнем на детето!
Публикувано от: NO CARRIER - 19.01.2007 20:24
Когато е твоето - боли, когато е чуждо - статистика... :-(
Заглавие: Re: Да помогнем на детето!
Публикувано от: penchod - 19.01.2007 21:57
 Боби, дали да се срамувам, че съм помогнал на едно дете?! Не никога!!! Бих помогнал на всички ако мога, доколкото мога. От много време поддържам тезата че ако всеки заделя по 10 пикливи лева от заплатата или дохода си може да се помогне на много хора, но цари нихилизъм като твоя, всеки казва защо пък аз, а сметката е проста 2000000 работещи по 10лв. смятайте и това всекимесец!!! Ще кажете ма ние плащаме много повече, не е така познавам осигурителната система  по-добре от повечето от вас и мога да ви кажа, че няма осигурителна система в света която да покрива всяко едно лечение, затова по целия свят има дарителски фондове. Не знам дали си прочел сайта на хлапето, не е голям направи го, представи си го, гадната болест се е проявила на 1808.2006г. сега е само няма и 5 месеца по-късно и болеста е в напреднал стадий, освен това в този случай операцията е спешна, защото тумора е намален сег, и може сега, няма УТРЕ. Дано не дава господ никой родител да не се налага да осъзнава за собственото си дете, ЧЕ НЯМА НИКОГА ДА ИМА УТРЕ!!! Защо ме ядосвате по дяволите, не вярвам че сте такива нихилисти, а ако сте такива молете се горещо да не се сблъскате със собствения си нихилизъм.
П.п. Не научих за случая от новините, линка ми го прати колега вчера сутринта, и бих подкрепил такава кампания за всяко дете, без значение какъв е цвета и произхода, защото децата имат повече от всеки право да им се даде шанс.
Заглавие: Re: Да помогнем на детето!
Публикувано от: theater - 21.01.2007 11:35
Бях я пропуснал тая шибана тема.... сега да ви кажа.
Таткото на детето е във фирмата, в която работя и за нещастие в моя екип. Когато нещата са близо до теб вярвайте ми, че не изглеждат статистика. Като гледаш по телевизията такива неща си мислиш "Хе, какво толкова - едно дете. На мен никога не може да ми се случи". Когато се случи на твой познат, близък или приятел започваш да усещаш, че нито ти, нито семейството ти са толкова неуязвими.
Изобщо не ви прочетох мненията и не ме интересуват, но ще ви кажа едно - молете се  богу да не ви се случва такова нещо, както се моля и аз за себе си и моите деца! УЖАСНО Е !
Заглавие: Re: Да помогнем на детето!
Публикувано от: Raven - 21.01.2007 12:30
айде да се успокоите всичките и да си прочетет внимателно постовете по горе по темата- така сигурно ще разберете че спорите за различни неща а иначе всички застъпваме една и съща теза в изначалната и форма,просто предлагаме различни начини за решаването и.

тезата е че на детето трябва да се помогне- има два начина:

1.да събираме парички и да решим проблема.
плюсове:

ще се помогне на детето защото явно за сега друг начин няма.
минуси:
ще се помогне на това дете ,а на другите?
има много такива деца ,но не всичките имат равни възможности за привличане на обществено внимание- явно този метод има повече минуси отколкото плюсове.

2.да се помогне на детето по начин по който се помага на такива деца във всяка една европейска и цивилизована държава.

сега- аз нямам против да дам 10 лв. за това дете ,ще давам по 10 лв. всеки месец или всяка седмица ако трябва стига да знам че така ще се реши проблемът на всички тези деца,но няма да стане.
защото това не ми е работата ,нито пък на вас,работата ни е да си гледаме работата ,да си плащъме данъците а държавата в лицето на МЗ да вземе част от тези данъци и да излекува тези деца.
лошото е че това не става- просто здравеопазването ни е като правосъдието и изобщо всичко останало- нефункционираща система.
остава начинът със събиране на пари.

така че се завъртаме в една гадна спирала- ако не помагаме на такива деца те умират защото друг начин няма,ако пък им помагаме със събиране на пари- сържавата абдикира от функциите си и решава че след като някой друг го е грижа тя няма нужда за сега да се занимава със създаване на механизъм за лечение на такива деца,да но както казах вече по този начин помагаме на единици и сигурно доста повече стават статистика на раковите заболявания с летален край.
това е парадоссът в случая,иначе на всеки е ясно че никой не би отказал помощ на болно дете- просто спорът по темата в началото беше в съвсем друга насока ,а след това се изостри и вече никои не чете мненията на другите а само се обиждаме.
Заглавие: Re: Да помогнем на детето!
Публикувано от: Boby_ - 22.01.2007 11:06
Пенчо, не мисля, че има от какво да се срамуваш.
Мисля обаче, че резултатът, пък бил той и един спасен детски живот, от усилията, насочени в такива камапании за събиране на средства, ще е нищожен в сравнение с онзи, който би се получил, ако всички тези пари и усилия се насочат във вярната посока. А тя е подобряване на положението на нашето здравеопазване, създаване на специализрани фондове (каквито съществуват, но са дълбоко корумпирани и не се управляват добре) с цел събиране на средства за ВСИЧКИ такива случаи, а не за един конкретен с прогресиращо заболяване (след дъжд качулка, както се казва), промяна на законодателството, увеличаване на процента от БВП, отиващ за здравеопазване.
Или какво, непременно е нужна снимката на болно дете, за да се мобилизират хората?
И какво? Ще се съберат парите за това дете, родителите му ще си отдъхнат (евентуално, да не навлизам в темата доколко това заболяване се поддава на дългосрочно лечение, дори с много пари). А утре? Утре пак ще събираме пари на доброволни начала, за да помогнем на още някое детенце? Не трябва да е така. Ако можех да решавам каква част от данъците ми да отиват за подобни цели и каква - за "армията" ни или за разходи на парламента и министерствата, можеш да не се съмняваш, че щях да оставя "парламентаристите" ни да карат трабанти. Ето накъде трябва да са насочени усилията - към премахване на нуждата от такова събиране на пари с молби и позоваване на съвестта ни и към превръщането му в неотменна данъчна тежест за всеки българин.
Това е положението.
Иначе пари съм превеждал и продължавам да превеждам за такива каузи. Тихичко - не виждам нужда да се тръби и опява навсякъде кой какво и колко е дал. Но това е друга тема.
Заглавие: Re: Да помогнем на детето!
Публикувано от: penchod - 22.01.2007 12:16
 Боби, абсолютно съм съгласен с всичко казано от теб в този пост.