• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:31

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бременна студентка

Започната от Balkandjiev, 09.10.2009 20:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Balkandjiev

Здравейте в края на април ще ставам баща. Приятелката ми ( въпросната студентка) с която все още нямаме брак, но го обмисляме е трети курс редовно обучение. През малкото си свободно време работи в едно квартално магазинче като продавачка от 3 месеца. Въпросът ми е дали има право на платен болничен? Понеже работодателката и  и казва, че трябва да има девет месеца стаж, че да получава платен болничен, а тя не е работила никъде другаде преди това.
  Обръщам се по този въпрос тук по простата причина, че не намерих информация за подобен случай в чичо Google

exorsist

По принцип трябва да има поне 6 месеца стаж
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=14&t=15750


Виж тук дано помогне
Да бъдеш втори означава да си пръв от загубилите...А.Сена

bicho1976

Привет,колега.Честито!!!Полага се болничен независимо че няма девет месеца трудов стаж.Болничният се изплаща от НОИ,издава се от гинеколога 45 дни преди раждането,представяш го на работодателя.После в болницата ти издават нов за 42 дни,третия болничен за теб се взема от личния лекар на детето.Но все пак попитайте в НОИ.
: 09.10.2009г 20:08ч
Цитат на: exorsist - 09.10.2009 20:36
По принцип трябва да има поне 6 месеца стаж
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=14&t=15750


Виж тук дано помогне
Това мисля че отпадна.Ученички и студентки да не би да не ползват болнични.

Balkandjiev

Понеже наблюдаващият лекар каза , че може да и даде болничен от сега нищо че е в 11- тата седмица после отива на комисия и от там и го одължават. Работата е там че е осигуряват в работата и на два часа като пробен период нещо такова. Отправям този въпрос защото шефката и се съгласи да е назначи на 8 часа но днес и каза че няма да може да излезе болничен защото трябвало да има 9 месеца стаж, а тя има само тези три месеца и то се води на 2 часа работен ден. Мисълта ми е какви права имаме и от какво може да се възползваме. Понеже шефката и иска ние да покриваме осигуровките  понеже тя не можела да си позволи и ние искаме като е назначи на 8 часа да излезе веднага болничен но спънката е че шефката и казва че пак няма право на такъв задеди стажа вярно ли е това нещо?       

barabata

Аз не разбирам за какво ще излиза в болничен ако бебето ще се ражда Април месец (след 7 месеца)
Тя е 2-ри месец + или - нещо си и дето се вика никой даже не може да оцени на око дали е бременна или не.

Болничен се пуска само ако има проблеми и се налага или 45 дена преди раждането  както вече на написали горе... (края на февруари и началото на март)

Аз не разбирам за какъв болничен става въпрос ? Ако си мислиш че цялата бременност тя ще я прекара вкъщи - няма такова нещо.

Ако за осигуровките говорим - там работата е друга ... За осигуровките и получаването на 9 месеца 90% от заплатата си го промениха май на 1 година да е била на трудов договор и платени осигуровки.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Balkandjiev

barabata тя вече има акушер генекулог  които и следи бременността вчера бяхме на контролен преглед и без да питаме лекарката сама ни попита дали искаме болничен, и аз тогава е попитах този болничен до раждането ли ще е и тя ми отговори:" Аз ще те пусна болничен, а после ще минеш комисия от трима човека от която единият съм аз. Никой не може да определи кога една бременна жена е в състояние да работи така, че няма проблем." Ето затова питам. По принцип на нея и се полага помощ от държавата като редовна студентка в размер 2880 лева, 250 лева като първо дете, 150 лева от социални за болничния който излиза 45 дена преди термина, по 100 лева като майчинство в продължение на една година след раждането и 35 лева децки. това е когато е само студентка, но понеже работи от три месеца, но на два часа питам дали и се полага нещо отгоре. Преди малко се прибра от работа и ми каза, че шефката може да и пусне договор от 01.09.2009 година на осем часа, но също така и казва, че не може да излезе платен болнични докато не направи 6 месеца стаж. Сега след като се порових още малко и в НОИ видях, че май има право да се само осигури шест месеца на зад и няма да има проблем с болничните. Дано всичко това е вярно в понеделник ще ходя да проверя.         
 

barabata

Съмнява ме да допуснат да получава пари по два различни параграфа. Трябва да проверите наистина как стои работата и кое ще е по-изгодно за да не ви прецакат с по-неизгодното за вас.
Преди беше лесно хакването на системата. Примерно за 500 лева заплата си намираш фирма още 2-рия месец бременност и плащаш едни 1600 лева накуп на фирмата да си плаща там месец за месец осигуровките и след това само за първите 9 месеца се връщат над 3500 лева и останалите 15 месеца  по около 200 лева на месец с детските още към 3000 лева идват общо.
Затова го промениха да имаш поне 1 година трудов договор преди раждането за да не може постфактум да правиш далавери а всичко да ти е наред предварително. То за нас така трябва да е по принцип иначе сме големи "андрешковци" ...

Ако смятате да сте постоянно в болнични не виждам как ще я държат на работа жената ...
И между другото ако се движи постоянно жената бременността ще протече по-леко. Ако се застои на едно място ще ви е по-сложно.
Тя мойта лудата 5-ти месец ходи да язди кон и до 2 седмици преди да роди си бачкаше мазилчици покачена на стълба (разкрасяваше едно барче за последно :) ).
Тя се почувства бременна последните 2 седмици.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Balkandjiev

Уговорката с шефката и е да седи един месец докато си намери друг човек независимо, че е в болнични по принцип тя е уведомила, че е бременна а до колкото знам няма право в този случай да я уволни, защото може да си навлече големи неприятности. Просто гледаме всякакви варианти с цел подпомагане и шефката и ни влиза засега в положението затова уговорката е, че ще работи докато намерят друг човек. Просто исках да разбера от някой, ако знае дали може този вариант с цел по високи майчински, а именно да работи и да е студент редовно и  също така дали може да излезе   платен болничен.

YAROSHKH

Ама колега, в голям филм влизаш . Нека засега си работи приятелката ти - все още е във вторият месец, и надали и тежи. Казвам го от опит- жена ми роди преди месец.
Второ - шефката и, няма право да я уволнява, ако тя не иска. Закона я защитава, независимо колко време работи. Така, че да си настоява на нейното и а не се връзва на уловките на работодателя. И после - може да позлва болнини и майчинкси само ако е на трудов договор. Напусне ли - губи всичко !
А това, дали и се полага болничен (за после говоря) , по-добре си направи труда и отиди до НОИ. НИкой друг няма да знае по-добре от тях. Нали те дават парите после.....
И провери още един вариант - като резерва. Знам, че имаше предвидена възможност да си платиш осигуровките за годините през които следваш, и да ти се признаят за стаж. Тогава всичко е наред отвсякъде.
А за д аползва по-висок майчински - има един вариант. Всъщност са два. Уговаряте шефката и, да я заведе на по-висока заплата, като виер си покривате осигуровките.
А другият е  - да си намерите човек, при когото да заведете втори договор- допълнителен труд...
150 литра - 80x38x50 (ДхШхВ)
2 Стъклени сома
6 - син неон
1 - Птеригоплихт (дано съм го написал правилно)
1 - САЕ
3 - Зелено Лабео
2 - Златна рибка
ХХ - Red Chery
1 - Трихогастер - неизвестен

BOJO

Balkandjiev : тук вече получи отговори, ако имаш нови въпроси или неясноти по получените вече отговори пиши на лични. Успех.
......................
Ако приятелката ти е на трудов договор в магазинчето има право на болнични от момента в който е сключен договора. Първия ден от болничния се заплаща от работодателя на база договорената "официална" заплата а последващите от НОИ. Не ти препоръчвам приятелката ти да напуска доброволно.

exorsist : Балканджиев пише за БОЛНИЧЕН , не за платен годишен отпуск.







pe6o_hristov


Лора

Дори и да сключи трудов договор, няма да може да излезе майчинство 2г. Майчинство ще излезе когато станат 12 м трудов стаж. Незнам защо вдигнаха толкова границата, преди наистина беше 6м.
Най добре погледнете закона за майчинството, ако не се лъжа скоро имаше пак някакви промени. Ако не ви огрее с трудовия договор, можете да се обърнете към агенция социално подпомагане. Плащат 1 г. След раждането, обаче:
1. Може да присъства на 50% от лекциите и упражненията
2. Плаща 50% от семестъра
3. След като роди се носи копие от акта за раждане при секретар евентуално за което се получава стипендия за майчинство
След което трябва да мине на индивидуално обучение.

Пак направете сверка със закона, че много съвети се дадоха...
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Balkandjiev

pe6o_hristov от там изчетох всичко както и от още няколко форума.
Днес ходихме до НОИ и от там ми казаха че тази година са се променили законите и за да получава платен болничен трябва да има 1 година стаж. От което следва че може да излезе такъд чак октомври догодина. Само,че ако мине на осем часа работите стават зле. Във винса се водят редовните студенти на 10 часа обучение което им дава да работят на двучасов работен ден, а такъв договор е само гражданския на които е и жена ми, при този договор нямаш право на болничен и на платен отпуск. Вариантът е да мине задочно, но там отпада еднократната помощ от социялни за редовни студенти който родят, а тя е в размер 2880 лева. Направихме сметка ако е на договор ще излезе всичко около 4000 лева. и ако е като редовен студент пак толкова . Ако беше на договор на осем часа и има една година стаж там работите стоят по добре всичко с маинченските които са две години излиза 0к0ло 7500 лева, но майната му на парите има бая време дано детето ми са роди живо и здраво може за мен да няма , но за него винаги ще направя всичко възможно да е добре.


Благодаря на всички колеги които взеха отношение по темата.!?   *privet*


Все пак приема съвети и препоръки може да съм пропуснал някоя вратичка.
: 12.10.2009г 21:09ч
Лора можеш ли да ми кажеш откъде мога да получа информация за тези половин семестър лекции и подобни.

Лора

При това положение ви съветвам да си оставите всичко така.
След раждането освен декларацията за еднократната помощ, жена ти ще излезе майчинство от социалните за 1г. Дори можете да подадете и молба за еднократна помощ ПРЕДИ раждане.
И след това по горните неща в университета. По груби сметки майчинството й ще стъпва почти на 200лв със стипендиата.Най добре е да попитате Декана. Той ще ви обясни. Но по принцип при този/тази която оформя дипломи с две думи секретар.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Balkandjiev

И ние така решихме. От общината казаха че мога да кандидатствам и там за еднократна помощ които максимум за Варна бил 800 елва колкото до Приморско е била 3000 лева

Similar topics (4)

48873

Публикации: 2
Прегледи: 1209

59046

Публикации: 2
Прегледи: 3007

55265

Публикации: 3
Прегледи: 2013