• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.04.2024 02:27

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Болести по рибите които може да заразят и човека.

Започната от abv, 10.01.2011 14:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

abv

Аз прочетох само за тенията (рибна тения) ако някой друг има друга информация нека да сподели.
Ето ще постна и това което прочетох:

Рибната тения

Обикновено хората знаят по нещо за кучешка, свинска или говежда тения, но често дори не са чували за рибната тения (Diphilobotrium latum). Тя паразитира в тънките черва на човека, но също в кучето, котката, лисицата и други бозайници. Има сивожълт цвят. Но най-впечатляваща е дължината на този паразит – от 2 до 20 метра. Яйцата й, които са с размер 70 на 45 микрона, напускат дебелото черво на човека и по разни пътища попадат във водата (често канализацията на рибарските селища се оттича директно в най-близкия водоем), където от яйцата се развиват реснички – корацидий. Корацидиите се поглъщат от рачета или от планктоноядната риба (уклей, бабушка и т.н.), ларвите на тенията преминават в мускулатурата, където се развиват до инвазиоспособна форма (плероцеркоид). Плероцеркоида има млечнобял цвят и дължина 1-3 см. Заразените рачета служат за храна на сладководните риби – пъстърва, шаран, костур, щука, сом и др. Когато опаразитената риба бъде погълната от хищник (щука, михалца и тн) ларвите се натрупват в неговата мускулатура. В тях процеркоидът се загнездва в тъканите на рибата и се превръща в плероцеркоид, който има вретеновидна форма и е дълъг около 6 милиметра. Човек се заразява при консумиране на не добре термично обработена риба. Същото става, когато остатъците от обработената сурова риба се дават на котките или кучетата. Заразяването може да стане и в резултат на недобре измития кухненски инвентар при обработката, транжирането на суровата риба у дома или в ресторанти, особено рибни...
Попаднъл в своя гостоприемник, плероцеркоидът се превръща във възрастна и половозряла тения за период от 5 седмици до 2,5 месеца.

При човека рибната тения причинява заболяването Дифилоботриоза, което води до тежко изтощение, злокачествена анемия, а понякога и до смърт. Това изтощение се дължи на факта, че тенията се храни чрез осмоза с цялата си повърхност на своето дълго тяло, тъй като то се намира потопено в хранителните сокове в червата на гостоприемника. В червата на човек от личинките израстват червейчета с дължина 8-12 мм и повече. Паразитът може да живее в организма 10-20 години. Източник на заразяването може да станат щука, налим, костур, сьомга и др. При това заболяване апетитът отслабва, появяват се слабост, прилошаване, по-рядко – повръщане, слюнкоотделяне, оригване, киселини, къркорене в стомаха, чувства за тежест в корема, главоболие, раздразнителност, понякога сърбящ обрив.

Сериозен източник на заразата са реките и язовирите, в които се вливат фекалните води от канализациите на градовете и селата – в нашата страна те не са малко. Ловенето на риба в тези водоеми, например в Панчаревското езеро, неспазването на нужната хигиена и кулинарна обработка носят потенциалния риск от заразяване, често с летален изход.

Ето и някои от другите паразитни заболявания причинени от консумиране на сурово или недостатъчно термично обработено месо на риба.

Описторхоза. Възбудител е вид морска риба от северните морета. Размерът на глистите е 7-12 мм. С личинките на паразитите е заразена сладководна риба – платика, червеноперка и др.
Проявлението на болестта започва 2-3 седмици след консумацията на необеззаразената риба. Ако човек се разболява за първи път, усеща слабост, главоболие, температурата стига до 40 градуса, налице са прилошаване, повръщане, болки в дясното подребрие, горчив вкус в устата, непоносимост към мазна храна. При хронично протичане на болестта паразитите не "заявяват за себе си" така категорично, въпреки че продължават да си действат.

Клонорхоза. Възбудителят е вид китайска риба. Този възбудител се предава от риба, уловена в река Амур и нейните притоци, във водоемите на Китай, Корея и Виетнам. Такива са каракуда (таранка), шаран и др. Болестта се проявява с повишена температура, обриви по кожата и увеличаване на черния дроб.

Нанофиетоза. Причинява се от почти кръгли малки червейчета с размери 5 мм, които паразитират в тънките черва. Появява се много упорита и тежка диария. Източник на заразяването са някои видове пъстърва. При продължително протичане на болестта се развива анемия.

Метагонимоза. При нея червейчетата са дълги от един от два и половина милиметра и населяват червата на човека. Паразитите се предават чрез сом, червеноперка, шаран, каракуда, толстолоб и др. Болестта се проявява от 7 до 10 дни след заразяването. Налице са висока температура, обрив по кожата, диария, болки в корема, болезненост при опипване на корема по хода на дебелото черво.

Анизакиоза. При нея личинките на кръглото червейче могат да засегнат почти всички морски риби – сьомга, треска и др. Рискуват да заболеят всички онези, които обичат японските блюда, приготвени от сурова риба. При това заболяване личинките могат да предизвикат увреждане на червата. Инкубационният период е от няколко часа до 7 дни. Проявленията на болестта са прилошаване, повръщане, болки в корема, обриви, температура, диария.

Similar topics (5)

42705

Публикации: 2
Прегледи: 1652

11668

Публикации: 6
Прегледи: 2757

39177

Публикации: 2
Прегледи: 1536