• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:24

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Ами сега?

Започната от jelo, 28.09.2005 20:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Joro Vn

NPK си е по-скоро чисто промишлена тор, може да има разлика само в съотношението. Това не е търговска марка. Може още да си търсят кръстник :D. Както и Dido писа, това е съдържанието на торта- азот /N/, фосфор /P/ и калий /К/. Инсталациите за производсво на азот и фосфор /най-общо като сух продукт/ са доста сериозни и скъпи. Дребните фирми, които произвеждат тор за цветя или други подобни продукти, или купуват на едро и съответно на доста ниска цена азот и фосфор от производители на селскостопанска тор, или си позволяват лукса да използват по чисти изходни продукти от производители на химикали и реактиви. Микроелементите се добавят пак от сухи изходни продукти с различна чистота.

van40

Този кристалон и NPK-то как се слагат (в смисъл съотношение) в аквариума?

Longanlon

ами изчисляваш си по това колко процента от съответния елемент има в тора, колко ти е аквариума и каква концентрация искаш да постигнеш.

темите за това са в раздел Химия или Книги и документи.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

miTko

Само да допълня, смятай по количеството на азота или калия, който от двата е повече в тора.Никога по фосфора! Ако добавяш допълнително калий, тогава смятай по азота. Ако добавяш допълнително и азот, тогава смятай по желязото! Обърка ли се? :) Четене му е майката, инфо има доста във форума, на български при това.
Разни мои АКВАРИУМИ 

van40

Благодаря за отговорите. Почвам да се ровя по темите.

jelo

Аквариума ми е вече на 10-тина дни,  а по стъклата му се появиха едни зеленикави мъхчета (предполагам водорасли) и по горния слой на водата сякаш съм сипал бензин. Какво да правя, мога ли да сменям водата вече?
ПП: тези работи, за които писах се виждат доста трудно - трябва да се загледаш много.

penchod

В никакъв случай всичката, 20-30% може.

jelo

Е ясно, че част от нея, а не всичката. Мисълта ми беше дали може вече да я сменявам, защото бях чел някъде, че първия месец не трябва да се сменява.

miTko

Цитат на: "jelo"Е ясно, че част от нея, а не всичката. Мисълта ми беше дали може вече да я сменявам, защото бях чел някъде, че първия месец не трябва да се сменява.
Чак пък цял месец... :? Направи частична смяна и избърши стъклата с твърда гъбичка, от онези за тефлонови съдове, например "Спонтекс".Струват стотинки.
Разни мои АКВАРИУМИ 

jelo


jelo

Водораслите започнаха да изчезват. Дали е от еднократната смяна на водата до сега или от малките анциструсчета, които Dave ми даде?

Similar topics (4)

18858

Публикации: 18
Прегледи: 6979

39803

Публикации: 3
Прегледи: 1702

6311

Публикации: 3
Прегледи: 2145

32759

Публикации: 5
Прегледи: 2529