• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 12:35

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Ами сега?

Започната от jelo, 28.09.2005 20:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

jelo

Направих си 150 литров аквариум. Започнах да се ровя в този саита за да се запозная и да го обзаведа подходящо. Първо се спрях на цихлидарник, след това ми се дощя да си направя нещо като холандски аквариум (с много растения) и сега един ден събирам информация за малавийски цихлиди, другия ден чета за растенията и така.  Като се зачетох по – задълбочено започнах да попадам на : външен филтър - 200лв; система за СО2 - 319 euro; електронен pH метър – незнам си колко лева и т.н.  
Моля посъветвайте ме какво да направя (цихлидарник или холандски) и от какво наистина имам нужда?
Аквариума ми е от 6мм стъкло с двойно дъно и отгоре посредата е захванат с по – тънко стъкло. Ще може ли в него да сложа 5см грунд? Ще издържи ли?  
Благодаря предварително.

NikolaV

Цитат на: "jelo"...Моля посъветвайте ме какво да направя (цихлидарник или холандски) и от какво наистина имам нужда?
За това не приемай съвети от никого! Направи каквото тебе те кефи! Само, че 150 л. не е голям обем за цихлидарник. Може някой дребни южноамерикански цихлиди - рамрезита и тн. За малави май е малко. А като се спреш на вида кавариум ще кажем и за другите работи. :-)
Иначе до тук само външния филтър е задължителен или силно препоръчителен при всички случай. Осветлението зависи от обитателите и растенията. И тн...

Violeta

А досега гледал ли си рибки? Защото ако не си моят съвет (на лаик) е да не се захващаш засега със сложни за отглеждане риби. "Потренирай" първо с нещо по-непретенциозно - както рибки, така и растения.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

jelo

Еми щом е малък ще се насоча към аквариум с повече растения. Дали ще издържи около 5 см грунд по цялото дъно?

zariio

Идеята е да имаш здрава и добре нивелирана основа под аквариума и слагай каквото си искаш Не забравяй между дъното и стойката да поставеш примерно стиропор за да обере неравностите
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

WOLF

За грунда не се притеснявай със сигурност ще издържи, преполагам аквариума е правен от човек който разбира от това. А за всичко останало трябва сам да си решиш и ако 150лт. са малко за цихлидарник, съд с този обем може да се превърне в перфектен "холандски акваиум", но наистина майката му е в четенето.

Във форума има отговори на всичките ти въпроси, само трябва да ги откриеш. УСПЕХ
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Stas

Цитат на: "zariio"Идеята е да имаш здрава и добре нивелирана основа под аквариума и слагай каквото си искаш Не забравяй между дъното и стойката да поставеш примерно стиропор за да обере неравностите

Стиропора е много дебел - депрон или някаква постелка за гимнастика са тънки и здрави.

Stas

Цитат на: "Violeta"А досега гледал ли си рибки? Защото ако не си моят съвет (на лаик) е да не се захващаш засега със сложни за отглеждане риби. "Потренирай" първо с нещо по-непретенциозно - както рибки, така и растения.

А ако питаш мен по-добре се ориентирай кой какво може да ти подари от форума. Става дума за растения и рибки.

jelo

Purvo da se izwinya, 4e pi6a na latinica, no tuk nyama kirilizator :cry:
Az imam stiropor okolo 2 sm debel i akwariuma lyaga s cyaloto si duno na nego

aqua

Цитат на: "jelo"Purvo da se izwinya, 4e pi6a na latinica, no tuk nyama kirilizator :cry:
Az imam stiropor okolo 2 sm debel i akwariuma lyaga s cyaloto si duno na nego

Хубаво е, че имаш стиропор и цялото дъно ляга на него. Остава тази комбинация да я инсталираш според правилата на ЗДРАВА основа - шкаф или нещо подобно. Тогава 2-та cm стиропор ще поемат натиска на аквариума с всички неща в него и равномерно ще разпредели товара върху основата. Имай предвид, че вероятно 150 l аквариум с всичко в него ще тежи почти 200 kg.
Що се отнася до типа аквариум виж какво ти е на сърце и прецени какъв опит имаш до момента. По-скромното начало с рибките ще ти гарантира по-малко разочарования.
Лично аз бих те посъветвал да не наблягаш на живораждащи рибки, защото по тях се въртят разни болести, а и популациите в страната са доста еднокръвни и от дълги години се размножават вътрешно-роднински, казано на популярен език. Това гарантира слаба имунна система и повишена смъртност.
Африканските цихлидарници са много интересни, но липсата на достатъчен опит може да предизвика силно разочарование.
Може да се пробваш с южноамерикански цихлиди или азиатски лабиринтови. Това не са много специални рибоци и сред тях има доста красиви и забавни.
Когато си избереш - просто пиши тук и вероятно много от нас ще ти дадат рибки за начало. Има и доста силни специалисти по затревяването, които ще помогнат на драго сърце.

Успех!

jelo

Първо да благодаря за съветите.
Именно затревяването ми харесва и затова мисля да се насоча към този вид аквариуми. А относно живородките нямам кой знае какви симпатии към тях. Преди да си освободя този аквариум имах живородки, но ги раздадох, защото не ми допадат, особено след като започнах да чета в този форум.
Съжалявам, че преди да го зарибя първия път не го бях открил (за форума става фъпрос).

WOLF

Добър избор. Сега един съвет от начинаещ "градинр" като мен, чети смело във форума, има наистина много информация, която ще ти помогне да си отговориш на голяма час от въпросите. УСПЕХ
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

penchod

Ако искаш още в неделя мога да ти дам един наръч китки :D

jelo

Благодаря на penchod за растенията. Вчера си пуснах аквариума, сега още регулирам температурата и до няколко дни ще трябва да си пусна някоя друга рибка. Някакви съвети и препоръки за рибките?

penchod

Неонки, обикновенни и сини, евтини са(ако нещо не върви, загубите няма да са големи), добре стоят на затревен аквариум, лесно се гледат като за начало. В този обем ще стоят добре по принцип дребни рибета.

Similar topics (4)

18858

Публикации: 18
Прегледи: 7038

39803

Публикации: 3
Прегледи: 1711

6311

Публикации: 3
Прегледи: 2153

32759

Публикации: 5
Прегледи: 2557