• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:17

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

20 Години Чернобил

Започната от cihlidi_fan, 30.04.2006 10:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

cihlidi_fan

На 26 април се навършват 20 години от трагедията в Чернобил.  :cry:  Аз не съм бил роден тогава, но изчетох доста за това нещо както и се "нагледах на снимки"  :?  :x   Много организации казват, че и АЕЦ Белене ще е 2-рият Чернобил.... правят се бойкоти, стачки всякакви, но резултати....?! :roll:  :evil:   За тези които се интересуват за Чернобил ето вижте тези линкове които аз до сега гледах:
http://www.pixelpress.org/chernobyl
http://archive.greenpeace.org/mayak/
http://www.kiddofspeed.com/chapter1.html
http://www.pripyat.com/

От сега да знете... Не са Ммного приятни за гледане!!! :?  :roll:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

Violeta

Мда....
За разлика от теб аз не само че съм била родена през 1986, но и имам много ясни спомени от тогава. В известен смисъл съм и пострадала от аварията, макар че няма да уточнявам как. Нещата не бива да се смесват, но и аз мога да покажа сайтове, в които се твърди например, че американските бомбардировки в Персийския залив и в Ирак са създали неблагоприятен радиационен фон в Англия :shock: , а какво остава за нас, дето сме на един хвърлей място.
АЕЦ Козлодуй, както и неродената още АЕЦ Белене имат много могъщи противници - най-големия май е Франция. Тя има определени икономически интереси в нашия регион, построи преди няколко години АЕЦ Черна вода в Румъния и разчита да печели от това. Нашата в Козлодуй определено е пречка, защото вече има своите пазари на Балканите, а и все още е в разцвета на силите си. Въпреки това ние послушно ще я затворим под външен натиск само и само да ни приемат в Евросъюза (не че ако се опънем няма да ни приемат!)
И когато всичко за французите е вече май в ред - те самите имат над 60 действащи АЕЦ на собствена територия - малка България решава да построи отдавна замразената си АЕЦ Белене! Е, разбира се, че тя ще бъде най-опасната, даже по-опасна и от Чернобил, още преди да е построена.
Да сте чували нещо за Черна вода? Не, нали. Няма и да чуете. Нея не я инспектират разни експерти, там по подразбиране НЯМА да се случи авария. Защо? Защото е френска. По-точно защото е под майчиното крило на Франция. А нас досега ни гледат под лупа - Козлодуй е най-проверяваната АЕЦ в света... И ще продължат да ни гледат и да ни препъват по всякакъв начин.
Драго, повярвай, никой НЯМА ДА НИ ПОЗВОЛИ да построим Белене и да я пуснем в експлоатация, ако тя не е най-сигурната. Дори и тогава дали ще ни позволят...
Това е положението.
--------------------------
Извинете ме, аз малко се разпалих, но това е един от проблемите, с които сигурно никога няма да се примиря.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

acho_pl

Браво на Violeta. Е това е живата истина. Точно така мисля и аз. На мен това също ми е болна тема защото се занимавам с елекроенергетика и това наистина е сериозен проблем.
АЕЦ - Козлодуй! Ами какво да кажа. Това е една перфектно работеща система. Страшна организация, Отлични специалисти, Идеална подготовка, Добра стратегия, Добри печалби... Няма смисъл да продължавам защото няма да ми стигне мястото за писане. Това просто е успешно работещо предприятие.
За 2005г. това е централата на тртето място по печалби от продажба на електроенергия в света.
Наистина това е най проверяваната централа. Само за няколко години са минали 37 проверки и естествено без да е намерена техническа причина за затварянето и.
Разполагаме с едни от най добрите ядрени и електроинженети в световен мащаб.
Преди месец последно бях там и мога да кажа, че няма реална техническа или експлоатационна причина за затваряне на блокове от 1 до 4. Дажи и в момента собствените нужди на тези блокове работят. Само са извадени касетите и само чакат сигнал и само за няколко часа са вколючени към електроенергийната система. Това пък е стратегията на нашите енергетици. Не на тези, които са по жълтите павета, не на тези, които ГИ избираме, а на тези които знаят какво правят - Хората в експлоатация на централата.
Стига толкова че взех да се овличам. По този въпрос мога да говоря с часове.
А до колкото за АЕЦ - Белене да е втория Чернобил, това е най голямата глупост която съм чувал. Има предложения Белене да се правят с чернобилски реактори. И какво от това. Това че Чернобил е аварирал, не означава че реакторите са негодни за употреба. Причината за Чернобил е лоша експлоатация и неправилни действия. Има доста централи с чернобилски реактори, които още работят и никой не ги проверява, разбира се както каза Violeta - защото са европейски.
И едно лично мнение. Миасля че Белене ще го направят, но няма да е БЪЛГАРСКИ, а ще е на някои улигофрени, като Те ще командват цените на електроенергия и пазара.
Това е истината колкото и тъжна да е за нас - БУЛГАРИТЕ!
И ако ние не направим нещо по въпроса да запазим единствената все още неонищожена структора - Енергртиката, то всичко ще се срине както стана с много други отрасли.
Това е от мен. Има още много да се каже, но нека да не ставам доссаден.
It doesn't matter where you are, it's important to be there!

sho

:) кой ще ги остави да го направят с Чернобилски тип реактори това е отживелица типа им е наи-любителски казано - пласт уран - пласт графит (като в казан)- съвремените реактори урана и графита са на пръти и реакцията се контролира като се вкарват или изкарват графитните пръти - това най-лайшки казано :) - нещо като печка на твърдо горене единия тип е като горното горене - пълни палиш и докато изгори всичко няма спиране втория е като с долно можеш да контролираш процеса - не е толкова страяшно колкото звучи
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

chaykov

Цитат на: "cihlidi_fan"На 26 април се навършват 20 години от трагедията в Чернобил.  :cry:  Аз не съм бил роден тогава, но изчетох доста за това нещо както и се "нагледах на снимки"  :?  :x   Много организации казват, че и АЕЦ Белене ще е 2-рият Чернобил.... правят се бойкоти, стачки всякакви, но резултати....?! :roll:  :evil:   За тези които се интересуват за Чернобил ето вижте тези линкове които аз до сега гледах:
http://www.pixelpress.org/chernobyl
http://archive.greenpeace.org/mayak/
http://www.kiddofspeed.com/chapter1.html
http://www.pripyat.com/

От сега да знете... Не са Ммного приятни за гледане!!! :?  :roll:

аз съм бил роден и даже бях в първи клас :) помня всичко като бял ден....
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

niky

Аз освен да замълча, защото се занимавам с ядрена енергетика и с проектиране в тая област :D

Виолета мислех че се занимава с осветление, но е написала доста от нещата които аз бих ви казал.

Ще ви кажа само едно - ядрената енергетика, на този етап от развитието на човечеството, НЯМА АЛТЕРНАТИВА.

Да ви говоря за ТЕЦове, които били супер, за вятърни станции и т.н. няма смисъл.
Да, би било добре да има екологична алтернатива, но засега няма.

А да се сравнява  Чернобил с Козлодуй е смешно.Нямат нищо общо.
Най-жалкото е, че нашите централи ги реконструирахме и после ги затворихме - е това просто не мога да си го обясня!

acho_pl

Цитат на: "sho":) кой ще ги остави да го направят с Чернобилски тип реактори това е отживелица типа им е наи-любителски казано - пласт уран - пласт графит (като в казан)- съвремените реактори урана и графита са на пръти и реакцията се контролира като се вкарват или изкарват графитните пръти - това най-лайшки казано :) - нещо като печка на твърдо горене единия тип е като горното горене - пълни палиш и докато изгори всичко няма спиране втория е като с долно можеш да контролираш процеса - не е толкова страяшно колкото звучи
Виж сега те реакторите са модернезирани, а същия тип не означава че са със същите съоръжения, просто са на тежка вода.
It doesn't matter where you are, it's important to be there!

dido

Цитат на: "niky"...
Най-жалкото е, че нашите централи ги реконструирахме и после ги затворихме - е това просто не мога да си го обясня!

То реконструирането струва много пари, демек влиза в дейстие онзи виц за баницата ...  :D

acho_pl

Цитат на: "niky"Аз освен да замълча, защото се занимавам с ядрена енергетика и с проектиране в тая област :D

Виолета мислех че се занимава с осветление, но е написала доста от нещата които аз бих ви казал.

Ще ви кажа само едно - ядрената енергетика, на този етап от развитието на човечеството, НЯМА АЛТЕРНАТИВА.

Да ви говоря за ТЕЦове, които били супер, за вятърни станции и т.н. няма смисъл.
Да, би било добре да има екологична алтернатива, но засега няма.

А да се сравнява  Чернобил с Козлодуй е смешно.Нямат нищо общо.
Най-жалкото е, че нашите централи ги реконструирахме и после ги затворихме - е това просто не мога да си го обясня!
Ники, има много по ефективна и екологична алтернатива за производство на електроенергия. За гориво се използва водород, но не в чистия му вид, а се използва някакъв негов изотоп. Има и проект направен от японците. Спори се къде да бъде осъществен във Франция или в Канада. И въпреки че осъществяването на проекта стррува много повече от едина на АЕЦ, к.п.д. е доста по голямо и има алтернатива. Разбира се ние не можем и да си мечтаем за такова нещо.
It doesn't matter where you are, it's important to be there!

miTko

Цитат на: "niky"Аз освен да замълча, защото се занимавам с ядрена енергетика и с проектиране в тая област :D

Виолета мислех че се занимава с осветление, но е написала доста от нещата които аз бих ви казал.

Ще ви кажа само едно - ядрената енергетика, на този етап от развитието на човечеството, НЯМА АЛТЕРНАТИВА.

Да ви говоря за ТЕЦове, които били супер, за вятърни станции и т.н. няма смисъл.
Да, би било добре да има екологична алтернатива, но засега няма.

А да се сравнява  Чернобил с Козлодуй е смешно.Нямат нищо общо.
Най-жалкото е, че нашите централи ги реконструирахме и после ги затворихме - е това просто не мога да си го обясня!

Мда така е...

Липсата на информация беше най-лошото тогава, затова след аварията си рупахме марули... :?
Разни мои АКВАРИУМИ 

Ilianidis

ЦитатЛипсата на информация беше най-лошото тогава, затова след аварията си рупахме марули.
Аз също нямам против централите,вече е изключено да стане авария,но това,което направиха политиците ни не мога да забравя никога.Хапвахме майските марули ни най-малко да очакваме какво би могло да се случи с моите родители,а и с много други семейства.Тогава взе че се изля и един обилен майски дъжд...И след дълги разходки по онкологиите,вече ги няма на тоя свят.А там какво е...на никой не пожелавам да стъпва.Даже тази година и лекарства не бяха им осигурили на хората,които с нищо не са виновни на оправията ни....но това е друга тема:(Преди години една английска централа беше на косъм от втори чернобил,но какво направи европа срещу тях???Нищо.

niky

Цитат на: "acho_pl"
Ники, има много по ефективна и екологична алтернатива за производство на електроенергия. За гориво се използва водород, но не в чистия му вид, а се използва някакъв негов изотоп. Има и проект направен от японците. Спори се къде да бъде осъществен във Франция или в Канада. И въпреки че осъществяването на проекта стррува много повече от едина на АЕЦ, к.п.д. е доста по голямо и има алтернатива. Разбира се ние не можем и да си мечтаем за такова нещо.

То и коли има на водород, ама познай защо не са навлезли масово.
Защото не са надеждни и безопасни.
И защото трябва да пълним гушите на гадните араби, но той петрола ще свърши скоро.
Да ги видя тогава  moderator

NikolaV

По въпроса за алтернативните видове енергия...
Присъствах на времето на едно четене на курсова работа в УНСС на четене на курсова работа за някаква ферма незнам си къде, където ползвали кравешката тор за някакво гориво и от там за отопление.
Човека разбираше какво чете, колкото и аз от ядрена физика...
Накрая доцента го пита, кои е най-алтернативния вид енергия. Правилния отговор май беше ядрения...
След кратък размисъл нашия отсече:
- Лайняния...

miTko

NikolaV, има логика, не че той го осъзнава.
Докато има хора ще има и лайна, въпросът е да се "усвоят" по някакъв начин.
Разни мои АКВАРИУМИ 

acho_pl

Цитат на: "niky"
Цитат на: "acho_pl"
Ники, има много по ефективна и екологична алтернатива за производство на електроенергия. За гориво се използва водород, но не в чистия му вид, а се използва някакъв негов изотоп. Има и проект направен от японците. Спори се къде да бъде осъществен във Франция или в Канада. И въпреки че осъществяването на проекта стррува много повече от едина на АЕЦ, к.п.д. е доста по голямо и има алтернатива. Разбира се ние не можем и да си мечтаем за такова нещо.

То и коли има на водород, ама познай защо не са навлезли масово.
Защото не са надеждни и безопасни.
И защото трябва да пълним гушите на гадните араби, но той петрола ще свърши скоро.
Да ги видя тогава  moderator
Да прав си, но това ще е бъдещето, защото това производство е по - ефективно. А в крайна сметка никой не може да каже накъде отива света
It doesn't matter where you are, it's important to be there!

Similar topics (5)

51949

Публикации: 2
Прегледи: 2391

7623

Публикации: 3
Прегледи: 3916

11247

Публикации: 14
Прегледи: 5104

55312

Публикации: 4
Прегледи: 2560

3350

Публикации: 18
Прегледи: 8162