• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:36

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

20 Години Чернобил

Започната от cihlidi_fan, 30.04.2006 10:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

acho_pl

Цитат на: "miTko"NikolaV, има логика, не че той го осъзнава.
Докато има хора ще има и лайна, въпросът е да се "усвоят" по някакъв начин.
То начини за производство на ел. енергия има много, въпроса е кой е най ефективен и практичен. Иначе мога да ти изредя куп начини и проекти за тях за произвеждане на електроенергия, но не са намерили приложение, защото са тррудно приложими или защото са неприложими.
It doesn't matter where you are, it's important to be there!

vivic

Ами ясно е че ядрената енергетика няма алтернатива за момента по простата причина , че като КПД е най-рентабилно. Това е бъдещето и всеки го знае, но въпроса е кой ще го управлява... За момента поне микой няма да позволи на бедната ни държава да развива толкова високотехнологичен и печаливш сектор и така както се разбиха заводите за кари и машиностроене, така както убиха компютърната индустрия в България, така и ядрената енергетика ще си залезе постепенно. Просто няма начин да тропнем по масата срещу страна като Франция с повече от 60 АЕЦ-а и да си отстояваме позицията защото чакаме като бедни просячета за малко подаяния и обещания... Искрено се надявам поне да съумеем да изтъргуваме закриването на ЯЕ у нас за достатъчно на брой "благинки" от ЕС. :evil:

Pac

В началото тоя ЕС ми се струваше добра работа, но колкото повече подробности научавам, толкова по-зле почва да ми изглежда всичко. Аз като половин поляк имам наблюдения върху нещата там. Има някои плюсове, но като цяло хората живеят по-зле, което е най-лошото. И все по-лошо започва да става. А нашите политици се спукаха да им лижат гъзовете на тия "европейци". Ще ни поробят по мирен начин. Подаваме си ръцете с усмивка за да ни вържат. От ЕС полза има... за силните държави. За нас от трите най-дългото!
Дано не съм много прав.

Raven

аз пък имам полубрат който е женен в Унгария от 12 години,и казва че ако имаме капка акъл ще бягаме от ЕС като от чума.
не е вярно че ние искаме да влезем в съюза,не искаме - но не го знаеме.
европолитиците искат да влезем по собствено желание за да се отворят нови пазари за лобитата им и за да има нова сигурна граница която друг да им я пази.
с ЕС идва глобализацията- не случайно винаги когато има среща на европолитици , Г-7 и тн. започват страхотни демонстраций и безредици- просто хората знаят за какво става въпрос и чий интереси обслужва ЕС- основно на големите концерни и компании които спонсорират въпросните политици.
нашите депутати знаят тези неща но дращят да влязат в ЕС заради еврофондовете които ще източват на воля чрез партийни каси и програмки а след това децата ни ще плащат с лихвите.

имам роднини в Гърция които ми разказваха за шокът от приемането на еврото- хем Гърция беше относително стабилна икономически и беше подготена за това- ревяха като сарански мечки когато цените им скочиха двойно и туристическият им бизнес зацикли.
изобщо за съжаление май се оформям като евроскептик- поне това коте знам до сега ме кара да мисля така.
все пак се надявам нещо поне да е за добро ,ама....
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Violeta

Цитат на: "raven"...изобщо за съжаление май се оформям като евроскептик....
Не си само ти...
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Joro Vn

Аз също съм на мнение, че АЕЦ-ца няма алтернатива не само у нас и не само сега, но и поне в близките 10-на години. По- големите моментни поражения на околната среда се компенсират от постоянните и продължителни от ЕЦ на конвенционални горива. Моментни, при условие че ги има. Статистиката тук май няма тежка дума. Според мен на второ място по производство на ел. енергия идват ТЕЦ. И за тях се рита, ама по- предпазливо. Защото ако и тях ги няма, май няма и алтернатива за човечеството. Ако се проследи целия цикъл на производство на ел. енергия от ТЕЦ, широките маси от заклети еколози ще се почешат някъде. От добиване на горивата, транспортиране, съхранение, отпадни продукти- твърди и газове,  и пораженията на околната среда- гарантирани обаче. Бил съм в ТЕЦ- Варна и ТЕЦ- Марица Изток-2. И двете са на въглища- най- гадният възможен вариант. Това, което се вижда около тях, не е най- приятната картинка. А е възможно тази картинка да е в много голям мащаб- с километри. При тецовете на въглища пепелта вече е радиоактивен продукт. За ВЕЦ като процентно отношение в производството на енергия също не може да се каже "тук е истината". Водните ресурси са ограничени и едва ли ще има дялово развитие за тях. На този етап у нас от ВЕЦ май печелят само десетки, ако не и стотици собственици на мини ВЕЦ, но държавата и населението едва ли. Затова без АЕЦ ми се струва, че сме загубени. Спомням си режимите на тока и не ми се иска да се повтарят. А когато го има, да бъде на астрономически цени. А без ток лошо- няма акваристика, няма компютър, няма форум, няма да мога дори да си сейфам поста  :)  :wink: . Та противниците на "мирния атом" да се замислят- по- добре да се модернизират АЕЦ-те, отколкото да се ликвидират. Щото и ликвидацията изисква средства, много и отново за дълъг период от време.

niky

Жоро, аз съм ги виждал и отвътре тия ТЕЦове. За Мариците говоря.
Просто някои хора не знаят за какво става дума.
Е, всъщност тия от Стара Загора и близките селища знаят  :evil:

penchod

Ако някой иска да добие представа, за какви поражения на околната среда си говорим при ТЕЦ, да си включи Гугал Еърта, и да проведе едно сателитно наблюдение на района около ТЕЦ-овете Марица.

Тони

В книгата на рекордите Гинес от 2000г. пише:
"Най- голямо замърсяване със серен двуакис
ТЕЦ "Марица-Изток" в България, изпуска всяка година рекордното количество от 350 000 тона от киселинния газ серен двуокис в река Марица. Сеният двуокис е основен причинител на киселинните дъждове."
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

acho_pl

Да наистина, и на мен не са ми много "симпатични". Май ако се направи референдум за или против евросюза мако ще са хората , които ще са за :idea:
It doesn't matter where you are, it's important to be there!

Violeta

Те затова няма да рискуват с референдум :wink:
Ще стане като във вица - няма не искам! Една бира ще пиеш!
Или една студена вода.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Joro Vn

За ТЕЦ-те, който споменах, аз също съм влизал вътре. Честно казано, това вътре надмина очакванията ми за българска ТЕЦ, особено в Марица-та. Но това, което е отвън, което е природата, сред което са и хората, то е същественото. Вътре, каквото и да става, най- често се ограничава и си остава вътре, но навън, наоколо? Явно това е цената на съвременната цивилизация. Дори и с толкова много АЕЦ. А ако ги няма и тях? Мисля, че най- вредното, което се отделя от АЕЦ, е топлата вода, която се излива в дадена акватория. Но това да е кусура. И в ТЕЦ го има. За варненската не съм чул някой да е недоволен от този факт, напротив, колегите от гилдията на риболовците водят мини локални комфликти за място край заустването на канала.
Та така, дръжте се здраво за АЕЦ, не е толкова страшно и опасно. Като се изключи реактора и системите му за поддръжка, останалото си е една обикновена централа- паропроизводство, турбини, генератори и т.н. И в тази останала част е допустимо да се случват аварий- това си е едно по- нормално оборудване. Но ми се струва, че и те се огласяват по някакъв начин и се нажежава общественото мнение. В цеха, където работя, произвеждаме пара с доста високи параметри. И си имаме периодични аварийки. Ама някой да е чул за тях? Едва ли. Но ако при нас имаше реактор, дори и само празен корпус на съхранение, нещата щяха да са от друга величина. Нагласата и настройката на общественото мнение- това е кормилото, което политици, организаций, корпораций, лобита и т.н. искат да въртят. Защото така най- лесно се кара и управлява, а не върху "пътна помощ" например. И ние сме част от кормилото, въртим ли се лесно, ще събуждаме апетити и на други желаещи да го въртят. Като от играчки в лунапарк. Нека каквото зависи от нас, да го направим- трезво, с постоянство и без истерий.

Similar topics (5)

11247

Публикации: 14
Прегледи: 5105

55312

Публикации: 4
Прегледи: 2563

3350

Публикации: 18
Прегледи: 8162

8111

Публикации: 15
Прегледи: 7142

51949

Публикации: 2
Прегледи: 2393