• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:36

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бети - общи въпроси

Започната от Nemo, 05.05.2005 15:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ultraviolet

Цитат на: meshov - 24.06.2018 13:01
И двете изглежда да са женски, но като си вземеш мъжка няма да стане по-добре.
най-вероятно мъжкия ще ги убие след като една от двете хвърли хайвер.освен ако аквариума не е доста голям за да се скрият, но хайвера може би няма да се излюпи. Иска се специален аквариум за това, температура, светлина и да се люпи артемия.
Може би е добре да си вземете други рибки. Има доста красиви гупи и може да са чиста линия.

Поздрави
Благодаря за отговора  :-) Не целя да развъждам бетите, а просто си въобразявах, че мога да имам мъжка и женска в спокойно съжителство... в последствие стана ясно, че и 2 женски не могат да живеят заедно повече от 24 часа (голямата съсипа перките на малката) *NO* така, че няма да са заедно... :-)

radiwwww

Здравейте, ще се радвам някой да сподели след като женската хвърли хайвера, кога трябва да я отделя, как да разбера, че е хвърлила всичкия хайвер и повече мъжкия не се нуждае от нея?

Betta

здравейте,
пиша с молба за помощ и малко информация. Не знам дали това е правилната тема, ако не е моля за извинение, но е спешно!
Гледам си една бета - мъжка. Пред последните два дни по тялото на рибката се появи, бяло петно, което приличаше на пяна, а сега е като рана.
Аквариума ми е 10 литра, стартиран през Март, като редовно сменям водата. Храня рибката с гранули за бета. Сменям водата с престояла ден,два.Добавям и няколко капки water conditioner. Кажете ми, моля какво да правя и как да спася рибката си, която освен раната също и не иска да яде :'( :'( :'(

Nikiengi

Не мисля, че можеш да я спасиш, опитите ми до сега показват, че на този етап вече нищо не помага, освен това можеше и някоя снимка да сложиш за да се види какво може да е, така само гадаем.
Но мога да ти дам съвет занапред - бетите са хищници и с гранули, па макар и за бети няма да оцелеят дълго. Бетичките искат жива или замразена храна - тубифекс (жив), замразена артемия, жива артемия (можеш да излюпиш яйца и с хранене да направиш артемията до по-голям размер) и рядко гранули. Така рибките няма да се разболяват.
:-)

Caxapa

Цитат на: radiwwww - 16.07.2018 16:56
Здравейте, ще се радвам някой да сподели след като женската хвърли хайвера, кога трябва да я отделя, как да разбера, че е хвърлила всичкия хайвер и повече мъжкия не се нуждае от нея?
Когато женската приключи с отделянето на хайвер то мъжкият започва да гони женската и пази гнездото а тя все се опитва да се навира там.

flame_froide

Здравейте отново на всички, които хвърлят по едно око тук. Както споменах в началото из форума при моята регистрация съм голям фен на бетите и вече съм собственик на един страхотно изработен бетарник. Нямам идея дали човека който го направи чете този форум, но ако е така му благодаря за изключителния професионализъм. А ето и една снимчица


Та бих искал да попитам какво мислите, дали да пусна при всеки мъжкар по 1-2-3 женски или това би било сигнал за тях за кръстосване и идеята не е добра?

Животът е като клавишите на пианото, белите са щастието и любовта, а черните са разочарованието и тъгата. Но за да се получи хубава мелодия трябва да докоснеш и двете.

Nikiengi

Ако искаш да размножаваш бети направи го в отделен аквариум, иначе така като се виждат ще си изяждат хайвера.

flame_froide

Цитат на: Nikiengi - 28.09.2018 09:04
Ако искаш да размножаваш бети направи го в отделен аквариум, иначе така като се виждат ще си изяждат хайвера.

Благодаря за съвета. Размножавам ги в отделен аквариум разбира се. Скоро ще покажа първото поколение. Въпроса ми беше дали в бетарника е удачно да пусна при всяка мъжка по 2-3 женски НЕ за да ги арзмножавам, а за компания.
Животът е като клавишите на пианото, белите са щастието и любовта, а черните са разочарованието и тъгата. Но за да се получи хубава мелодия трябва да докоснеш и двете.

Kai

Привет,
след една седмица опити днес бетите ми хвърлиха хайвера отстраних женската и след около 5 часа загасих лампата. Нормално ли е мъжкия да изяде2/3 от хайвера? От начало си мислех че го изяжда целия но после видях че има и в гнездото. Доста се поду  :-D. По груби сметки около 300+ зърна видях, в гнездото според мен не повече от 50-60 и 50-60 метна женската след като я отделих. И другия ми въпрос бял ли трябва да е хайвера?

morriddin

Принципно, мъжкият изяжда неоплодения хайвер, но се случва да изяде и оплодения такъв ако не е "тренирал" в насоката на развъждането, или е стресиран по някакъв начин - особено наличие на други рибки в развъдния аквариум. "Лампата" е хубаво да е слаба, и да не се гаси докато не проплуват малките. То, и таткото се маха по това време. Щом женската освобождава хайвер след като си я отделил, значи си бързал - аз я отделях току-преди таткото да я утрепе. Грозна история, ама при бетите няма романтика... И, да - хайверът е бял при хвърлянето - впоследствие се избистря.

Kai

Не вярвах че ще стане нещо, но вече има мъници на около 33 часа. Доколкото прочетох им трябват 2-3 дни да проплуват и тогава трябва да махна мъжкия. Страх ме е да не изпусна момента и той да ги изяде докато съм на работа...Кога най-рано мога да го отделя? Ще е късно ли утре след работа тогава ще са на 2 дни и няколко часа? И още приготвил съм да ги местя в едно 20 литрово голо аквариумче само с гъба. Удачно ли е или може да измрат от преместването(водата ще е 50% от този в който са родени и 50% от работещ аквариум). За захранване имам микро червеи.

morriddin

Малките трябва да останат в същия аквариум. Махни мъжкият утре вечерта преди да си легнеш и намали нивото на водата на около 10см. Щом ги захраниш и рибките укрепнат, ще можеш да увеличаваш водния стълб по малко. Микрочервеят е добър старт, след седмица може да излюпиш и артемия, след още 2 седмици кълкай наситно тубифекс. Подържай добра хигиена, че винаги остава неизядена храна. Успех!

Kai

Това с добрата хигиена ще е трудно. Имам грунд в този аквариум , който не е сифониран от месеци. Затова исках да ги преместя и да му правя основно почистване. Ако оставя 10см ще трябва да махна гъбата и да оставя само камъче и така ще загубя бактериите в нея. Няма ли да издържат преместването? Или пък да ги преместя след няколко дни като укрепнат малко?

morriddin

Колко литра е въпросният аквариум и има ли растения, и охлюви в него? Щом е "от месеци" и хайвера се е излюпил, би трябвало да е стабилизиран. В такъв случай ще храниш по-малко, а охлювите ще чистят остатъците. Моите развъдни аквариуми винаги са били "на голо стъкло", та не твърдя на 100%, че се получи, но сега като се замисля - преди години едни трихогастери ми бяха хвърлили хайвер в 80 литров стар аквариум и оцеляха към 150 - 200 малки. Затова смятам, че няма да има проблем. Щом рибките укрепнат и почнат да "гонят" храната, сифонирането с тънък маркуч няма да е проблем.

Kai

Въпросният аквариум е 16 литра, с гъба и ареатор. Около 3см речен грунд един корен от азалия една криптокорина която почти не расте скоро сложих и малко роголистник заради брачните игри на бетите. В него нищо не искаше да вирее имах няколко хелера и една женска бета, което не се разболя от нещо беше изтормозвано от бетата и така постепенно остана сама в аквариума. Има и малко планорбиси но не много както и мелании. Жената реши че трябва мъж за Бети....още на втория ден взе да строи гнездо и да тормози женската разделих ги с мрежеста преграда и така...Идеята ми беше родителите да си останат разделени в този аквариум а да преместя малките в 20 литров който имам свободен работещ на голо дъно и по лесен за поддръжка, но щом е опасно за тях ще мисля друга схема..

Similar topics (5)

25534

Публикации: 64
Прегледи: 30395

10698

Публикации: 4
Прегледи: 3519

54721

Публикации: 7
Прегледи: 3247

47239

Публикации: 4
Прегледи: 3439

43732

Започната от Marto99_mz


Публикации: 4
Прегледи: 2320