• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.10.2020 12:12

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бети - общи въпроси

Започната от Nemo, 05.05.2005 15:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pietrokaja

Действай смело.Аквариума го постави така че да няма пряка слънчева светлина.
Пускай филтъра да върти водата зада може да зацикля,сменяй до1/4 от водата през 4-5 дена.И след три седмици можеш да пуснеш бетата.

delta14betta

04.07.2017 16:04 #1216 Last Edit: 05.07.2017 15:03 by delta14betta
Ето го пуснат. Добавих му нитривек дозировката за неговите литри и сега чакам до утре да се избистри водата. А четох че за да се хранят бактериите им трябва амоняк. Казаха че у храната има. Тя е ня гранули за бета на тетра. По колко да давам и колко дни в седмицата? Иначе го разбрах азотния цикъл. Слагаш амоняк 1те бактерии го ядат и става после на нитрити , а пък после други бактерии го ядат и става на нитрати, а нитратите се махат от почистването. Дано не съм се объркал.

Публикациите са слети: [time]05.07.2017г 14:02ч[/time]

Колеги струва ми се че струята на флейтата на филтъра много силно върти водата. Някакви идеи ка да е по слабо въртенето? А и чакам още за предишният въпрос?

Публикациите са слети: 05.07.2017 15:03

Колеги трябва ми помоща ви . Нещо му стана на филтъра, почна много да жужи и ручи, това нормално ли е?

Joro V

Здравей! Насочи флейтата към стената - така течението ще е по-малко. Иначе, според мен, този аквариум е малък и обикновена гъба с помпа би свършила работа.
А за бученето - може да видиш дали не се е задръстил с нещо, но според мен, просто става въпрос за по-нискокачествен филтър и едва ли можеш да направиш нещо..

3opuTo

Здравейте.
Нахлувам с бърз въпрос, свързан с нещо от преди малко.
Имаме двойка бети като мъжкия е от скоро при нас. Отделих ги, както е описано. Той направи гнездо, на нея й се появиха линии, ежат се, гонят се след събирането и ... ей сега женската пусна хайвер под гнездото след лека гоненица и без да се прегърне с мъжкия. А той от своя страна въобще не забеляза хайвера, защото беше зает да си доиправя гнездото ...
Та въпроса ми е има ли вероятност все пак да им се получат нещата или ще се окаже, че един от двамата (вероятно леко гшупавия мъжки) е негоден за родител?
Това ни е втора двойка бети. Преди време бяхме с друга, по-обикновени, които си създадоха бебета адски лесно, дори неочаквано за нас, а сега недоумявам какво точно се случва ...

Изпратено от моят HUAWEI VNS-L21 с помощта на Tapatalk


hip9

Мъжкия, ако е много млад и неопитен може да му трябва време и да не стане от първия път.

Изпратено от моят HUAWEI Y625-U21 с помощта на Tapatalk


3opuTo

За съжаление е подарък и хората, които са го купили не са питали за възраст.
А да разбирам ли, че вероятността да е импотентен е малка? :)

Изпратено от моят HUAWEI VNS-L21 с помощта на Tapatalk


hip9

Обикновено се продават млади мъжки. Мъжките бети по принцип им трябват няколко опита да се научат, да обръщат женските. След като се научат и нямат проблеми с обръщането, би трябвало всичко да е наред.

3opuTo

Е, в крайна сметка младежа днес си гушкаше втората 'жена' и то много нежно и спокойно, учудващо предвид вида им. Не качи много хайвер, но предвид липсата на опит съм обнадеждена :) Над 6 часа мърсуваха младоженците, хихи. Дано и няколко бебета да оцелеят :)
Благодаря за включването и стискайте палци :)

Изпратено от моят HUAWEI VNS-L21 с помощта на Tapatalk


lionorlie

Здравейте, чисто нова съм в отглеждането на рибка Бета. вчера си взех една от зоомагазина в Ринг мол. пренесох я 60 км  до Самоков, сложих я в кръгъл аквариум 5 литра, с малко черни камъчета и някакво зелено изкуствено растение по средата. температурата на водата е стайна. нито вчера нито днес обаче тази рибка не хапва... стига до храната лапва я и я плюе..опитах със втори вид гранули, тях изобщо не погледна... дали е от стрес.. или е болна// хора помогнете

ico

Здрасти, стайната ти температура не трябва да пада под 25 градуса, което е малко вероятно в случая, за да й е добре на бетата. Вероятно и водата не е била престояла и темперирана.
Трябва ти нагревател с термореле (за малък съд е важно да е добър и подходящ) и по-голям съд разбира се, че в малък е съвсем сложно поддържането на водата и температурата, особено от "нови".
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Nikiengi

Цитат на: lionorlie в 10.04.2018 13:01
Бета. вчера си взех една от зоомагазина в Ринг мол. пренесох я 60 км  до Самоков, сложих я в кръгъл аквариум 5 литра, с малко черни камъчета и някакво зелено изкуствено растение по средата.


И кой те посъветва да вземеш рибка в кръгъл аквариум! Ако са продавачите в "РИНГМОЛ" просто са те излъгали да си купиш рибка в "КРЪГЪЛ АКВАРИУМ", сигурно са ти казали, че тази рибка "не иска много грижи" - редовната лъжа на продавачите в българските зоомагазини за да ти пробутат нещо да купиш!
Истината е, че в този кръгъл съд ти не можеш да оцениш красотата на рибката, защото кръглия съд изкривява образа! Толкова ли нямаше някое 10 литрово аквариумче с прави стъкла - то заема същото място като 5 литровия кръг, а е с два пъти по голям обем, а и рибките се виждат перфектно.
За Бетите - писано е много и е добре да го прочетеш, накратко - обичат по-висока температура, както пише Ицо 25-28 гр. Един аквариум трябва да има грунд, нагревател и филтър, за малък съд може и гъба с помпичка. Живите растения винаги са за предпочитане пред искуствените, може и някакъв мъх, да речем паунов мъх, една лампичка отгоре, например 5W лед крушка, за стойка можеш да използваш стойка за бюро. Хубаво е да поставиш вътре сушени листа от индийски бадем (Sea Almond) - продава се в зоомагазините, може да го замениш със сушени дъбови листа, но не зная дали ще намериш, те вече са ферментирали и са се превърнали в тор. Едно листо на 10 л. вода за около 2-3 седмици.
За храната - не че изобщо няма да яде гранули, като е много гладна може и да прояде гранули, но това не е правилно хранене на Бета, тя обича жива и замразена месна храна - жив тубифекс и водни бълхи, замразена артемия, някоя по-ситна замразена кайма (има такава в зоомагазините, продават я за Дискуси).
И не прекалявай с храненето - по малко два пъти на ден.
Е това е съвет от мен, дали ще го приемеш си е твоя работа. Успех.  :-)

Ultraviolet

Моят хубавец стои вече цяла седмица свит и на повърхността, почти не мърда, яде малко, отделен е и е само, но не се подобрява...


Nikiengi

За съжаление и това се случва! Дано се оправи.
:-(

Ultraviolet

Дано, но няма промяна...  *SORRY*
Понеже само в тази тема откривам живот, ще питам тук - моля някой да ме насочи за пола на това мъниче, защото искам мъжка Бета, а ако е женска (не че са по-малко агресивни  *MODERATOR*) ще си потърся мъжка...


meshov

И двете изглежда да са женски, но като си вземеш мъжка няма да стане по-добре.
най-вероятно мъжкия ще ги убие след като една от двете хвърли хайвер.освен ако аквариума не е доста голям за да се скрият, но хайвера може би няма да се излюпи. Иска се специален аквариум за това, температура, светлина и да се люпи артемия.
Може би е добре да си вземете други рибки. Има доста красиви гупи и може да са чиста линия.

Поздрави
In normal times, evil would be fought with good. But in times like these, well, it should be fought by another kind of evil.