• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:17

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Бети - общи въпроси

Започната от Nemo, 05.05.2005 15:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Аз съм Акварист

Aааа! Разбирам fam, значи да не се притеснявам като наблюдавам това "замръзване " и при моите воални любимци. Един вид като в нормален аквариум със седмична смяна около 20-50% вода. Лично на мен ми се вижда малко и неподходящо да се гледат по този начин в буркани.  :-)
А да попитам различните видове бети могат ли да се размножават помежду си. Например такива crowntail и halfmoon могат ли да се кръстосат ? Вероятно са си различни сравнително изчистени линии и могат, но аз да съм сигурен.
Привет на всички.
Аз съм Акварист е платформа за акваристика в България.Официален партньор на БАЕ.
Можете да ни откриете:

Официален Сайт: http://aquaristbg.com/

Facebook: https://www.facebook.com/Aquaristbg/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCuytBoCtxF8BVaM7okTX8xQ?view_as=subscriber

fam

от това което съм чела преди- да, могат. те са все бети, но например ако  кръстосваш Воална бета и  crown... поколението основно  ще са воални,а те вече не са толкова популярни ..пък и  целта на кръстосването  била да се подобряват видовете и ей такива неща :)) пък и  не знам колко  си запознат със самия процес..Като всичко с тези красавци и  създаването на поколение е ..Особено :))

rollon

Цитат на: fam - 15.09.2015 22:22
от това което съм чела преди- да, могат. те са все бети, но например ако  кръстосваш Воална бета и  crown... поколението основно  ще са воални,а те вече не са толкова популярни ..пък и  целта на кръстосването  била да се подобряват видовете и ей такива неща :)) пък и  не знам колко  си запознат със самия процес..Като всичко с тези красавци и  създаването на поколение е ..Особено :))
Рибите ще са с плавници средни между бащата и майката.Аз съм имал бета кръстосана между кроунтейл и воална и беше страхотна,такава и в интернет не съм виждал :)

fam

Ето за това Опита е по- добрия учител от четенето само...Благодаря за корекцията :) ще си добавя тази информация във файла...сещам се от часовете по билогия преди  мноооооооооооооого години учихме генното комбиниране и  какви ще са снаследниците...обаче не съм запомнила всичко (д ане кажа че почти нищо) :-[
...Пък д ане казвам че ми даде нова тема за размисъл..защото моите Айкидо е воален, а Конфуций ми е crowntail...хаха то е ясно че между тях си няма как да стане де, но може да им потърся женски...но това е задачка за по- нататъ във времето..сега съм на вълна растения и стабилизиране на средата.

discusfen

По добър вариант е кръстоска между халфмуун и кронтел.Получава се халфтейл.Получават се риби с по редки и по дебели лъчи на плавниците с доста добро отваряне на плавниците.При кръстоска между спленденс и халфмуун се получават делта халфмууни.

Аз съм Акварист

Дали имате информация някъде да са ыоказани различни кръстоски как изглеждат?
Привет на всички.
Аз съм Акварист е платформа за акваристика в България.Официален партньор на БАЕ.
Можете да ни откриете:

Официален Сайт: http://aquaristbg.com/

Facebook: https://www.facebook.com/Aquaristbg/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCuytBoCtxF8BVaM7okTX8xQ?view_as=subscriber

discusfen

Виж в профила ми рибите с синьо червена и зелено червена окраска съм ги вадил от червен мъжки спленденс и женска синя халфмуунка.

Макарон

Здравейте на всички. Това е първият ми пост във форума, нямам никакъв опит с гледането на рибки.

Ще подарявам на свекърва ми аквариум с мъжка рибка бета. Прочетох доста информация как да подберем самия рибок и това ще го сторим двете, защото е важно тя да го избере. Обаче, иска ми се предварително да подготвим аквариума.

За момента съм се спряла на аквариум Ferplast Samoa 30: http://www.ferplast.com/int/samoa-40.html. Допадна ми като дизайн, смятам, че ще пасне на аранжировката в дневната й, а и ми се струва, че като литраж е подходящ за бета. Четох, че е по-добре да е плитък, но дълъг (за да наподобява естествената за бетите среда), но не успях да намеря такъв, който да попада в нашия бюджет - аквариумът трябва да е максимум 150 лв включително оборудването. Отворена съм обаче и към други предложения.

Виждам, че този аквариум включва вътрешен филтър Blucompact 01. С този филтър ли е добре да оставим аквариума, или е по-добре да купя някакъв друг? Ще ми е нужна ли помпичка за въздух и ако да, какъв модел бихте ми препоръчали? И какъв нагревател бихте ми препоръчали? Акваристиката ми е абсолютно непозната територия и нямам представа на кои марки, модели и прочее да се доверя, така че всякакви линкове биха ми били полезни.

Идеята ми е да подаря на свекърва ми не само рибката, но и всичко друго необходимо - декорация за аквариума, храна и подобрители за вода. Четох, че се препоръчват храните и подобрителите на Тетра - те ли са най-добри? Какви ще са ни нужни за този аквариум? За стартиране, за биологичен баланс, за кристалночиста вода? Разбирам, че това са термини, които говорят нещо на опитните стопани на рибки, обаче аз не мога да преценя какво ще й трябва.

За храната - това мисля и сама успях да го измисля, планирам да взема една опаковка Тетра за бети. Или греша? Някакви добавки нужни ли са ни?

За растенията сме коментирали, че тя сякаш предпочита изкуствени, защото естествените й се струват по-ангажиращи. За тях разбрах, че трябва да са много фини, за да не наранят перките на бетата, и ако може да скъсат тънък чорапогащник, ще са опасни за бетата. Как обаче стои въпросът с другите декорации - разни глинени нещица може ли да сложим? За камъчета разбирам, че най-добре да са мънички речни, нали?

Съжалявам за многото въпроси, и предварително благодаря на отзовалите се.

stefata24

06.03.2016 20:11 #1163 Last Edit: 06.03.2016 21:37 by Caxapa
Така аквариумчето е добре също и филтъра.Ако бетичката е без помпа перките се накъсват така съм чел.Нагревателче ще ти трябва 25w ,защото бетите обичат топла вода 23c-28c.Вземи грунд какъвто харесаш само да не е едър  вземи някой корен и малко камъчета за по-естествена декорация  ще е по добре с живи растения вземи някои непретенциозни колегите да кажат не съм по тази материя.Марките sera,tetra,jbl ако колегите знаят други да кажат.Ако искаш да ти пратя на лс сайта от който си взех аквариум и съм доволен за да не е реклама.И дано се справиш!!!

Поздрави  ;-)  *THUMBS UP* :popcorn:

stefata24

 *HELP* *HELP* *HELP*Какъв вид е този мъжки красавец? *bg* *bg* *bg*-


Fundulopanchax

Според цвета е камбоджански тип бета, а според опашката приближава се до делта, но опашката не е добре разширена.

Joro V

А аз не съм убеден, че тази риба е мъжка..

me4ka_kle4ka

Здравейте,
не знам дали пиша в правилната тема, но на работа ми завещаха Бета, която е прехвърляна от ръка на ръка и сега се озова и в моите ръце, а аз нямам познания в отглеждането на риби.

Рибата определено не е добре (държа да уточня, че е била така от преди да ми я оставят). Движи по дъното и си влачи задницата, и като спре сякаш натежава и се килва на една страна. От време на време се стрелва към повърхността и после отново потъва. Очите и са живи, имам апетит, но заради трудностите в движенията не може да се храни нормално. Казаха ми, че можело да и е спукан плавателният мехур... Ако е така това означава, че нищо не мога да направя, така ли? Била на около 3 години, възможно ли да е от старост?
Аквариумът е около 20 литра мисля. Има помпа с гъба за въздух и това е... един глупав камък напомнящ риф и едно изкуствено цвете.
Намалих нивото на водата на половина, за да и е по-лесно да изплува до повърхността.

:( Много ми е мъчно за нея, а нямам идея как да и помогна.

Ако някой може да помогне на мен ще съм му безкрайно благодарна.

Поздрави!



Aquafen

3 години си е сериозна възраст за бета. Нищо съществено не може да се направи. Това че си намалил нивото на водата е добре. Щом трудно се храни слагай по много малко храна защото едвали изяжда всичко. Сменяй вода през ден по една трета или една втора от общото количество. Друго няма. Помпата не е задължителна но не пречи.

me4ka_kle4ka

Много благодаря за бързият отговор! Трябва някакво чудо да стане, за да се оправи, но все пак ми се иска да ѝ подобря качеството на живот до колкото е възможно без значение колко ѝ остава. Само да попитам какво се случва ако остава неизядена храна? Натравя  ли се?

Similar topics (5)

48052

Публикации: 0
Прегледи: 2535

43919

Публикации: 37
Прегледи: 14531

35006

Започната от ForMe


Публикации: 8
Прегледи: 6502

29158

Публикации: 24
Прегледи: 24461

55344

Публикации: 1
Прегледи: 2271