• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.11.2020 08:08

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Бети - общи въпроси

Започната от Nemo, 05.05.2005 15:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Tajni4ka

Здравейте,за да не отварям нова тема пиша тук.Вчера ми подариха 2 рибки - Бета,но колкото и да разглеждам профилите на различните Бети не мога да определя точно какви са.Ако може помогнете ми.Също така се съмнявам и в пола им (мисля че са 2 женски).Другото което искам да попитам е - нормално ли е повечето време да се застояват на някое скришно място?Не че не плуват,но го правят рядко,предпочитат да стоят зад филтъра или нагревателя (разделени)?Извинявам се за лошите снимки но не стоят мирни,а са правени и с телефон  :-[

Nikiengi

Тайничка, няма ли растения в този аквариум, и този грунд - много е бял, скоро май е сложен, от кога е аквариума или по-точно скоро ли е стартиран/рестартиран. Питам те защото бетичките са рибки, които не обичат много открити пространства и силно осветление, те живеят в плитки блата, много често покрити с листа и с много растения (оризища например) и са стресирани, а това, че няма къде да се скрият влошава още положението. Ако и аквариума е на 1-2 седмици се съмнявам да оцелеят. Хубаво е в аквариум с бети да има сухи листа от индийски бадем, да изпуснат във водата малко танин за да се оцвети леко, да е със работещ азотен цикъл и други такива. Това е според мен проблема и ако в този аквариум са само тези рибки няма проблем да го направиш, може да потърсиш от някой колега вода от "стар" аквариум и да смениш половината с нея за да се завърти по-бързо азотния цикъл, може да сложиш някой корен от мангрово дърво (има и малки такива).
А за пола им - червеникавата ми прилича на женска, а другата на мъжка, ама по-правилно мога да ти кажа при по-добри снимки.
:-)

Tajni4ka

Доста са бързи и колкото и да се мъча не мога да ги снимам по - хубаво.Аквариума е стартиран преди месец.Азотния цикъл е завъртян.Растенията...тези които си купих в началото нещо не ми тръгнаха и повечето умряха.Днес си взех нови,а утре чакам един колега да ми прати още и се надявам да тръгнат.Укрития нямам за жалост,но ще се опитам да им осигуря възможно най - скоро.В момента живеят с 3 анциструса,защото не знам какво мога да пусна при тях (четох че нищо не можело да живее с тях,но все пак имало хора които ги гледат с други рибки и се колебая).Четох че женските имали бяла точка на коремчето (и двете имат такава).Благодаря за отговора и ако наистина са женски ще трябва да търся мъжки.А можеш ли да ми кажеш точно кой вид Бети са (в смисъл - splendens,smaragdina,imbellis...)?

Nikiengi

Бета спленденс, макар че ако са женски и двете може да са НМ, съдейки по заоблянето на опашката на синята, но пък горния й плавник е много остър. Това че аквариума е стартиран преди месец не означава задължително азотния цикъл да работи, това че си загубила растенията ми говори точно това. Колко литра е аквариума и с какво го осветяваш?

Tajni4ka

~200 литра (80/50/50) е аквариума.Осветявам с пури 4 х 18 W.За растенията - преди нямах толкова голямо осветление и може би затова.Преди бетите гледах гупички (3 седмици бяха в аквариума,но ги подарих на един приятел,за да мога да си взема тези).

Nikiengi

Не зная какво ще кажат колегите, но според мен бети не се гледат в такъв голям аквариум (едва ли ще са само те в него), а пък още повече при такава дълбочина. Според мен аквариум от около 30-50 л. са идеални за тях. Друго, което според мен може да грешиш е силата на осветлението при тази дълбочина (50 см.). Трябва да избираш растения с малко претенции за осветлението, такива, които могат да живеят при по-малко от 0,5 W/l, а и луминесцентното пробива трудно този воден стълб, може би ще трябва да включиш и малко мощни (10W например) диоди, да речем 4-5 бр. Иначе трябва да си търсиш Анубияси и някои ехинодоруси, плаващите също няма да имат проблем (Ричия например). Освен това на този светъл грунд ще се задейства мимикрията на рибките, които ще се стараят да се впишат в светлия грунд и цветовете им ще избледнеят.  :-)
:-D
Ама само как съм го написал - ще се задейства! Тя си действа постоянно, просто на тъмен грунд - по тъмни цветове, на светъл - избледнели.  :-[

Tajni4ka

Знам че се гледат в малки аквариуми и по - нататък ще ги преместя,сега нямам възможност за нов аквариум.Избрала съм си точно такива растения под 0,5 W/l - както казах просто в началото бях с 2 х 18W и може би затова не ми се хванаха растенията.Грунда може да го сменя на по - късен етап (нямам възможност всичко наведнъж).Благодаря много за съветите :)

Nikiengi

Може да не махаш този, просто до добавиш слой от около 1 -2 см. базалт с едрина 3-5 мм. Той е черен и след време като сифонираш ще се смесят, според мен ще се получи много добре.  :-)

Tajni4ka

Стига да открия базалт.От малък град съм и едва намерих този грунд.Дадоха ми го за кварцов пясък,ама какъв е...
Още веднъж благодаря за съветите

rdvsuka

Някои би ли ми казал как да развъдя риба бета ? имам мъжка и две женски , мъжкия съм го преместил в друг аквариум 10 литра с мъхове и нагревател 22W без лампа сложил съм отгоре и чашка разрязана наполовина и без капак , може ли някой да ми помогне да ги развъдя :)


risto80Здравейте,колеги! Някой може ли да ми каже тази Бета дали е бременна,и от кой вид е?

Marto99_mz

Според мен бетата е Betta splendens.Пълна е с хайвер, и има окраска която показва, че е готова за размножаване.

risto80

Стана два дена е при мъжкия,а нищо не правят,той направи гнездо,пери се гони я а тя бяга и се крие. Не трябва ли щом е пълна с хайвер да му се отдаде вече? :-)

rdvsuka

Вчера преместих мъжката бета в отделен аквариум към 14;00 , снощи към 00;00 преместих и женската вътре в стъклена чашка в аквариума , днес към 10;00 видях , че мъжкаря е направил балончета в изрязаната чашка която е предназначена за тези балончета в аквариума има и водорасли и мъхове , въпроса ми е кога да пусна женската при мъжкия ?