• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 09:31

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бети - общи въпроси

Започната от Nemo, 05.05.2005 15:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

reaskol

С бетите рядко става така, най-често или от напредналата възраст или от лоши условия за живот. Няма оправия, стане ли веднъж, рибата е съкс  :-(

hip9

meмпературата е 28 градуса в момента миналата седмица беше със слаб нагревател и беше паднала на 23  сложил съм малахитово зелено и трипафлавин а и малко сол за дезинфекция

kamikadze ZX7RR

....да ползвам и аз темата на колегата.
Отделих мъжки дабъл теил (внос) и женска НМ(БГ) в 12л аквариумче, с вода 50% престояла 24ч чешмяна и 50% от общия аквариум .температурата е 30 *С, слаба аерация и глинен дънер за укритие на женската.Дотук добре ,но вече 3-ти ден мъжкия строи гнездо с размера на железен лев и само го мести  2 см на ляво 2 см на дясно без да го увеличава.Не бие женската а само я плаши.Тя си е в "свадбена" одежда.Нормално ли е това или някой се тутка или аз бъркам някъде???

cwetalin

Много топло!
Иначе е нормално. Сложи женската в пласмасова бутилка да я вижда повече...

kamikadze ZX7RR

Tо и хайвер имало ама няма кой да види  :-[ .Тази сутрин ,що да видя 10-ки малки опашчици висят от вече голямото гнездо  *YAHOO* ,амъжкия снове на горе на долу -Грижовен.
Да се надяваме всичко ще мине по вода.


Какви бяха особените грижи за правилното развитие на лабиринтовия орган???

reaskol

След като проплуват, малките се хранят по 2-пъти на ден. Ако храниш по-често получават SBD(Swim Bladder Disorder) и плуват трудно, това става защото рибката пораства прекалено бързо, а плавателния орган не.  :-)

kamikadze ZX7RR

Май имам проблем.Мъжкият ги събира от дъното по 7/8 и ги връща в гнездото,но те веднага се засилват към дъното ,а там стоят сякаш са мъртви.После пак така и пак и пак...,а има и такива които си седят горе хоризонтално.Нормално ли е това или ????
Кога да махам мъжкия ?Кога да захранвам? Довечера вече трябва да имам излюпена артемия.

rampage

Махаш мъжкия когато видиш че са започнали да плуват без да падат по дъното а колкото до храненето 1 2 дни след проплуването

kamikadze ZX7RR

Лека корекция за родителите(неопитен съм още) мъжкия е воален -просто му е цепната опашката,а женската не НМ а делта опашка.

kaliht7


Aquafen

Здравейте, опитахсе да изкарам поколение от моите бети, но явно този път няма да стане. Всичко беше нормално единият от мъжките с които опитах направи гнездо започнаха да се обичат с женската танцуваха и там още куп интимности с побутвания и други работи но той не успяваше да я обърне, въпреки многобройните си опити и в крайна сметка след голямото въртене развалиха гнездото без женската да пусне хайвер, сега само си плуват двамата и се перчат един на друг без агресия и без гонитби, но ново гнездо няма разделих ги за 24 часа и положението пак е същото-само любов но гнездо няма  :-( , реших да прекратя с опитите за сега, явно нещо съм сбъркал. Въпросът ме е следния:
След като стоя с мъжкия в размножителния аквариум, женската видимо се изду и явно хайвера в нея се е развил, има напречни ивици има бяло топче отдолу, търси активно мъжкия и не бяга от него напротив. Имали опасност на женската да и стане нещо заради развилият се в нея хайвер който не успя да хвърли и има ли смисъл да си ги оставя в развъдния аквариум да си живуркат двамата с надеждата някой ден да хвърлят хайвер.

Развъдния аквариум е 33литра  пълен с 15см вода, Т-28-29градуса, съвсем лека филтрация която изобщо несе усеща даже, със слабо осветление и изкуствени растения, има стиропор за гнездо в противоположния на филтъра ъгъл на аквариума Женската и мъжкия са халфмуун тя е малко по-малка от него. Прочетох доста за този проблем, но засега резултат няма.
Благодаря предаврително.
: 21.11.2012г 20:08ч
Забравих да напиша, няколко пъти сменях част от водата за да ги стимулирам да хвърлят хайвер но уви.

reaskol

Щом не е успял да я обърне е или много млад, много слаб или женската е прекалено голяма за него. Най-доброто е да ги разделиш и да храниш мъжкия с жива храна, за да стане по-едър и по-силен и да може да я обърне. А можеш и да пуснеш друг мъжки за женската или по малка женска за мъжкия.  :-)

Aquafen

Женскта е по-дребна от мъжкия, пробвах с още три мъжки единия явно е много стар и не може да пази много равновесие, другия не направи гнездо само наченки на такова, а третия само се ежи на женската и за ден и половина не се отлепи от буркана дето е женската и на ум не му дойде за гнезда. Аженската е мнооого готова.  :-(

kamenov

Ако на мъжкарите им е за пръв път се изисква търпение ...
На женската нищо и няма, ако види зор ще хвърли и сама (при мене се е случвало не веднъж)
Та раздели ги за 2 дни после пак ги събери и така докато хвърлят, накрая ще се получи.

Д.Маринов

Здравейте. Извинявам се за намесата, но имам един въпрос относно бетите/ по точно с евентоалното им потомство/: въпросът е малко тъп но за първи път се занимавам с този вид рибки: доколкото разбрах мога новородените да ги захранвам с жълтък. И в това е проблема демек - суров жълтък или сварен. Трябвало да се размие малко с вода /колко не разбрах/. И да се слага по 1-2 капки.

П.П.  Предполагам, че трябва да е сварено яйцето. Но все пак да питам, че дам сгафя.

Поздрави на всички.

Similar topics (5)

35006

Започната от ForMe


Публикации: 8
Прегледи: 6514

29158

Публикации: 24
Прегледи: 24567

55344

Публикации: 1
Прегледи: 2289

56156

Публикации: 3
Прегледи: 3321

51539

Публикации: 1
Прегледи: 2237