• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 02:48

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Бети - общи въпроси

Започната от Nemo, 05.05.2005 15:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

миа

 Всъщност проблемът какъв е? Мъжкият не може или не желае да направи гнездо?

хамлет

Проблемът беше че вчера като беше отделен с женска до него която с която да няма пряк достъп не правеше гнездо а днес точно когато ме нямаше за няколко часа в общия аквариум беше направил гнездо че и женската беше доста пострадала. Сега я отделих в самостоятелен да се поизлекува. Мисля си дали мога да и помогна с още нещо на нея. Явно мъжкия ще прави гнезда само да му дойде времето. Колко време е добре да държа женската отделена?

миа

 Обикновено женската се пуска когато мъжкият вече е изградил гнездото, тъй като преди това той е много агресивен.Веднага след като приключи отлагането на хайвера тя отново се отделя, тъй като той пак започва да я "малтретира".

  Можете да помогнете на женската да се възстанови по-бързо, като подменяте често водата в съда и й осигурявате спокойна среда.Ще помогне лекото притъмняване на аквариума - по-малко стрес.Ако нараняванията са сериозни има опасност от развитие на различни гъбични процеси по кожата на рибата.Дозирайте трипафлавин според обема на съда, за да предотвратите това. При такива случаи е препоръчително храненето с жива храна, но разбирам колко трудно се намира и поддържа тя, така че спокойно можете да си я храните с обикновената от пакетчетата.

Трудно ми е да отговоря на въпроса колко време трябва да продължи възстановяването на рибката.Не мога да дам конкретен отговор, зависи от състоянието й.

Ако няряняванията са леки, може да експериментирате да следите един ден удобния момент, когато да я пуснете при мъжкия и да я отделите навреме, но не гарантирам реакцията на мъжкия и дали състоянието й няма да се влоши.

Между другото, растителността в размножителния аквариум на бетите освен че подпомага изграждането на гнездото представлява и удобно укритие за женската....и още много такива тънкости има - направо си е отделна наука  :-).Бих се радвала да отговоря на всякакви въпроси, свързани с тази тема.

хамлет

Значи и двата аквариум и общия и този който съм предвидил за развъждане са добре залесени и с доста укрития, корени, камъни. Просто днес ми се наложи да излезна за около 3-4 часа и през това време мъжкия направил гнездото в общия аквариум и доста пооръфал женската. Аз даже се стреснах че е умряла понеже реагира чак след второто ми докосване с пръст. Беше се извъртяла настрани под гнездото и тогава забелязах белезите по тялото, интересното беше че двамата седяха без да се нападат под гнездото и го пазеха от другите риби, на места даже липсват доста от люспите. Веднага я хванах и перместих в по малкия където има само скариди и също доста повече растения. Добавих и една доза Tetra GoldoOmed точно с цел лекуване на раните. Мисълта ми беше дали да чакам да се появят люспи по засегнатите места или това няма как да се случи? Интересно че и мъжкия като че ли е доста вял и не закача другата женска за момента. Иначе мерси за съвета имам 2 големи дози жива артемия и ще я поддържам с нея няколко дена.

миа

 
Цитат на: хамлет - 26.11.2010 22:16
Беше се извъртяла настрани под гнездото
В какъв смисъл "настрани"- като "полегнала" или извита с коремчето към гнездото (наподобява буквата U наобратно).

Люспите ще се възстановят, естествено.

хамлет

Настрани, аз доста гледах снимки из нета и по форума не беше обърната изцяло с корема нагоре като при снасянето на хайвера. Така или иначе сега ще стои една седмица за възстановяване отделена. И после ще пусна мъжкия в малкия аквариум за 1-2 дни след което ще опитам пак заплождане.

pr0paganja

Здравейте, имам един малко глупав въпрос: вярно ли е че ВСИЧКИ видове лабиринтови рибки могат да живеят без помпа и да съжителстват с други видове от същата порода ?
Четох по въпроса в Уикипедия, но искам просто да се подсигуря за да не направя някоя глупава грешка и после рибките да страдат. Според информацията, която събрах не е проблем лабиринтовите риби да живеят без помпа и могат да съжителстват видове като катерач, гурами, бета, макропод. Ако това което съм прочел е вярно и ако можете да добавите някакъв друг вид риба, с който Бета може да съжителства, споделете.
Благодаря!

stilista

Благодарение на лабиринтовия си апарат тези риби са двойно дишащи.Могат и без помпа но нейната цел е не само обогатяване на водата с кислород  а и нейното пречистване!
Чети повече и не задавай глупави въпроси  *JOKINGLY*
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

pr0paganja

Благодаря, а можеш ли да ми препоръчаш с какъв вид и пол риба да комбинирам мъжка бета :Р

stilista

Цитат на: pr0paganja - 06.01.2011 10:34
Благодаря, а можеш ли да ми препоръчаш с какъв вид и пол риба да комбинирам мъжка бета :Р
С 2женски бети.
Колко е голям аквариума и какъв ефект искаш да постигнеш?
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

pr0paganja

Аквариумът е малко над 2 литра, но рибката също е малка и не мисля че има проблеми, в магазина има6е по-големи от нея които живееха в кофички от кисело мляко. Но мисля да си взема по-голям аквариум (можеби около 25-30 литра) в който да си гледам 1 мъжка бета и някакви други рибки, но женските бети не са ми симпатични, затова предпочитам някаква друга порода. Мисля също да сложа 1-2 сомчета на дъното, освен бетата и 1-2 други рибки. Аквариумът ще стои на бюрото ми с декоративна цел, просто е красиво и ми действа успокояващо да гледам как рибките си плуват насам-натам :)

Хелера-91

В 2литра аквариум не слагаи нищо освен бетата!
50литра, филтър 700л/ч
осветление 2х15в
растения:
валиснерия,бакопа,сагитария,ехинудорус,криптокорина.

stilista

Я направи снимка да го видим тоя аквариум.
Той и Хитлер е правил концлагерите с декоративна цел т.е. да го радват,но не мисля че трябва да следваме примера му. :duvar:
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

ceko

Човече ???????  Какъв е този аквариум 2 литра  *dontknow* 

Бетата е риба която живее , не само със лабиринтови !!! 

И в някой зоо-магазини ??   направо тероризират този толкова хубав вид риба , направо си е концлагер  *NO* >:o
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.org%2Fub3yubpcf%2Fuk_GRe_He.gif&hash=fab23b0277348359ae200ce5eefc4c477c5a3876

pr0paganja

не съм експерт, но не ми изглежда на рибката да й е тясно в този аквариум :) а когате реша какви други искам да си взема, ще купя по-голям :)





Similar topics (5)

55344

Публикации: 1
Прегледи: 2313

56156

Публикации: 3
Прегледи: 3344

51539

Публикации: 1
Прегледи: 2237

45032

Публикации: 25
Прегледи: 10427

41986

Публикации: 32
Прегледи: 16695