• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 08:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Бети - общи въпроси

Започната от Nemo, 05.05.2005 15:34

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

nikolay0876

Колега САХАРА, определено имаш нужда и ти да прочетеш за лабиринтовите, за да не даваш такива глупави напътствия. По принцип всички риби усвояват кислород от водата а лабиринтовите имат способността да го усвояват от въздуха над водата. За да не съм голословен:
Цитат на: Caxapa - 02.11.2010 21:40
Принципно се говори за азотен цикъл който е необходим в един аквариум. Бетите спадат към "лабиринтовите" риби които могат да поемат кислород направо от водата и от повърхноста като вдишват директно въздух. Посредством "лабиринтовия" апарат преобразуват въздуха или от водата необходимия кислород за нуждите си. За предпочитане е да имаш помпа,филтър или подобно техническо съоръжение в аквариума. Балончетата-пяната може да са продукт от друго естество вследствие неправилна смяна на водата и прочие. Имал съм такъв проблем  след смяна на водада в аквариум със скариди но помпата-филтъра си заработи нормално и пяната изчезна след няколко часа в този аквариум.
.

Асен Евгениев

Цитат на: Kanko - 02.11.2010 21:51
Имам един малко глупав въпрос ... ,но бихте ли описали една ваша смяна на вода в аквариума ... ще съм ви мноого благодарен  *DRINK*
Източвам 30% с маркуча, след което доливам пак толкова. 8-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Caxapa

Цитат на: nikolay0876 - 02.11.2010 22:20
Колега САХАРА, определено имаш нужда и ти да прочетеш за лабиринтовите, за да не даваш такива глупави напътствия. По принцип всички риби усвояват кислород от водата а лабиринтовите имат способността да го усвояват от въздуха над водата. За да не съм голословен:.
Колега Николай! за да не съм много словен ти предлагам да прочетеш това от което съм потърсил информация  още преди 25 години за бетите. Вярно е, че много вода е изтекло от тогава и много неща са се променили но това за което съм писал стоя твърдо зад него и гарантирам за достоверноста му с подписа си и с това което ще ти копирам. И да видим кой колко му трябва да чете за бетите. Ако знаеше повече да бе написал на колегата какво да прави а не да казваш, че правя "глупави" изказвания.  Лабиринта при тези риби играе ролята на осигурителна система за набавяне на кислорода който ако липсва във водата се поема от въздуха. Но от поста ти се разбира, че имено само от въздуха си набавят необходимият кислород което е абсурдно.

: 03-11-2010, 17:03:58
И като продължение относно лабиринтовите риби искам да допълня, че Именно поставянето на аераторна помпа или филтър ще може да раздвижва водата (повърхноста) отделно да е пречиства и прочие с добрите бактерии.  Така няма как да се образува ципа на повърхноста която може да е пагубна при опитите си да поеме въздух лабиринтовата рибка.
Дано да съм бил изчерпателен и не оттегчителен с настояването ми за правото по въпроса.  *THUMBS UP*

seth

Аз обикновено гледам 3 мъжки в разделен на 3 с 2 мм стъклени прегради 30-литров аквариум. Гледат се през стъклото и се дървят един на друг. Често обаче се случва някой така силно да се фрасне в преградата, че да се самоубие.

Kanko

Аз на моя му сложих огледало, но сега ще го махна защото много се удря в стъклото ...  :-D

хамлет

Повечето живи същества може би 99% (изключвам някой живеещи форми при много екстремни темепратури) имат много добри компенсаторни механизми за издържане при ниски температури отколкото при високи. За справка правихме опити в института за доказване с две мишки едната при -10 градуса другата при +45 градуса познайте коя умря и за колко време? Разбира се тази която беше при 45 градуса и то за няма и 10на минути, като си представим че това са само +5-6 градуса над нормалната температура, а другата бе при -49 градусова разлика и след 1ч все още беше жива правете си сметка. Не мисля че при рибите и други животни е много по различно, все пак едно яйце може да се свари спокойно и на 50градуса макар и малко по бавно. Повечето белтъци се денатурират (сваряват) така или иначе при такива температури

MeTogu

 *spam
Браво бе хамлет.Извецитира си монолога макар и след 4 месеца.Тук не става въпрос за опити или каквито и да е било експерименти с мишки или яйца.Говорим за оптимални граници в който рибките който гледаме ще се чувстват най-добре.
Все пак бетите ще са добре в границите от 22 до 30 градуса.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

хамлет

Забелязах че е стара темата. Колкото до мишките те са само като потвърждение как живите организми понасят промените нагоер и надолу в температурата. Основно го писах заради колегата който искаше да прави експерименти. Факт е че всяко едно животно може да живее по дълго при по ниски температури и то с голям марж надолу отколкото при леко по високи по високи. Ако не е станало ясно при леко по висока температура всяко едно животно ще загине много по бързо

MeTogu

За това съм съгласен с теб.Но децата са много любознателни и току виж запозначли да правят експерименти.Да не пишем такива неща ми беше думата.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

хамлет

Е сега поне би трябвало малко да са наясно и да имат в предвид защо и как се получава!

хамлет

И така за да не пълня с доп. теми форума реших да попитам тук.
Мъжката е отделена от 2 дена в малкия скаридарник с много растения плуващи и пр. Днес реших да сложа женска за проба, но идиота изобщо нему е до правене на гнездо. Само се върти покрай женската ежи се и се опитва да я хапе зловещо през торбичката. Къде точно бъркам?

От 2 дена ги захранвам с артемия и доста си похапват. По едно време ми се стори че женската придоби вертикални бели линии ама в момента изглежда направо черна при положение че е тъмно червена.

Дали да се пробвам да източа малко вода аквариумчето е 30л, но е високо около 40см като водния стълб е 30.

tomatomov197

С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

хамлет

Поизчетох почти всичко което е писано по въпроса, даже някой и по два пъти. Опитах да създам всичко по описаните начини. Засега ги връщам в общия аквариум. Другата седмица пак ще направя опит. Дано не се окаже калпав мъжкаря ;о)

Caxapa

Нека да се оправи в обстановката новата ти риба-бета която си купи онзи ден. Пробвай след 2 седмици. Все пак мъжкия дори и да прави балончета-гнездо то е важно и женската да има хайвер в тумбака.

хамлет

оо за женските предполагам че имат. Те даже показват признаци ми се струва. Да не говорим че коремите им са като топки дори и след гладната диета.
Сахара, ти вземи си пусни скайпа виж какво съм ти пратил. Иначе изложението за риби ще е само в петък след 15:30. В събота май ще е само за влечуги
: 25.11.2010г 20:08ч
След като вчера мъжкия не направи нищо преместих женската и него в общия аквариум. Цял ден наблюдавах рибоците, днес излязох за 3 часа прибирам се и какво да видя. Мъжкия направил гнездо, а едната женска едва мърдаше. Съответно веднага я извадих от общия и я пуснах при скридите да и позаздравеят раните. Някакви други препоръки да дадете?

Similar topics (5)

45644

Публикации: 4
Прегледи: 3801

35686

Публикации: 13
Прегледи: 9017

31212

Публикации: 11
Прегледи: 14135

25165

Публикации: 4
Прегледи: 3273

6541

Започната от dako


Публикации: 32
Прегледи: 17405