• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бети - общи въпроси

Започната от Nemo, 05.05.2005 15:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pl86

Здравейте накрая и аз се реших да започна с аквариум (даже два, но ще разкажа по-късно за другия),

Та въпроса ми е в единия аквариум си взех вчера една мъжка Бета краунтеил, от магазин тук в софия, сега го гледам от няколко часа седи на едно място подпрял се на едно растение, почти не е ял от вчера (снощи мн малко и сутринта мн малко) храната е на Сера. Нормалко ли е за бетите да седят на едно място така?

Аквариума е 12 литра, напълнен е преди 4-5 дни
гъбичка с аератор (знам че не трябва, ама да мърда водата нещо)
Слагал съм в водата Sera Nitrivec
Растенията са 1 Анубиас, 1 Микрозорум (големичък),  1 стрък роголисник, и водна леща

Дали е проблем водата, да сменя ли част от нея ?

След 5 часа: Отвреме на време поплува  малко, пак се укроти някъде ... храна му давах - люспите падат пред носа му и не ги поглежда, дали просто е стресиран от местенето или нещо друго ?

ogogogo

Абсолютно нормално,Бетите са мудни рибки.
Сложи и едно огледало на стъклото на аквариума и
ще се раздвижи.
Пиши каква е температурата на водата.
Тя не трябва да пада под 25-26 градуса.
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

pl86


wwladoo

Относно бетите,развъждал съм през годините много,тя е страшно устойчива риба,може да се адаптира и на по ниска температура,и не са ми боледували!Тая зима едно поколение от 300рибки бях адаптирал и на стайна температура-20 гр. и никакъв проблем,ако бяха живородки да беше ги хванало хиляда болести и измрели!!!Температурата вдигам на 26-28гр. за стимулиране,при размножаване. Може спокойно да живее и без машинка за въздух или филтър в по малък съд,заради лабиринта който притежава и може да си взима въздух от атмосфр.,тогава се налага по честа смяна на водата-заради замърсяването!!!Природата я е създала да оцелява във води с ниско съдържание на кислород,в диво състояние в оризища и плитки спокойни води.Иначе както колегата е написал е мудна и спокойна риба(можеш и с ръка да я хванеш)често се случва да стои дълго на едно място или полегнала на някое растение като умряла!!! ;-) :-D
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

pl86

Мерси wwladoo, четох доста преди да реша да взема бета ... много научих от форума  *thanks
Ще пусна една темичка да покажа аквариума и да разкажа как го направих, но все не остава време да направя едно хубаво описание, тия дни ще е ;)

Иначе, днес е доста по-жизнена рибката, опознава новия си дом :) ... и хапна по-добре надявам се всичко да е ОК и занапред.

Поздрави.

Caxapa

Честито за новата придобивка и добре дошъл в редиците на БАЕ! Надяваме се в скоро време да покажеш аквариумите си и да разкажеш малко повече за тях и обитателите им.  *bg* *THUMBS UP*
Поздрави Сахара!

wwladoo

Цитат на: pl86 в 05.07.2010 15:03
Мерси wwladoo, четох доста преди да реша да взема бета ... много научих от форума  *thanks
Ще пусна една темичка да покажа аквариума и да разкажа как го направих, но все не остава време да направя едно хубаво описание, тия дни ще е ;)

Иначе, днес е доста по-жизнена рибката, опознава новия си дом :) ... и хапна по-добре надявам се всичко да е ОК и занапред.

Поздрави.
*THUMBS UP* *BRAVO*
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

pl86


pl86

И още ...  нещо да питам.

Забелязах нещо вчера (днес повече), на повърхността при мъжкия (сам си е в аквариума) има балончета, но хаотично разположени по цялата повърхност на водата (не са на 1 място като гнездо), гледах го и забелязах, че като поема въздух - пуска по 1-2 малки балончета които остават на повърхността (не ги реди просто се издигат от устата му), не съм за белязал да пази част от аквариума, плува си навсякъде. Балончетата са много устойчиви, не се пукат. Аератора работи на слабо, но водна леща се натрупала над него и няма движение на водата по повъхността (съмнявам се той да е развалил гнездото)

Та се чудя какво се опитва да прави, дали изобщо се опитва да прави нещо, или така си се получава като диша от въздуха.

Не мисля още да го пробвам с женската, по-малък е от нея на тяло, а четох че трява да е по-голям дори.

wwladoo

Сложи женската в една пласмасова прозрачна кофичка с малко вода така че,да плува в аквата при мъжкия,той ще я обикаля и ще и се ежи и така я стимулира за развитието на хайвера.  Той ще си пуска балончета и да оформя и гнездото,ако нямаш плаващи растения,вземи едно парче по тънък стириопор-изрежи му една дупка посредата правоъгълна около 6-7см и го пусни да плава вътре, той ще си хареса мястото и ще прави там балончетата за гнездо да не се пръскат!! ;-) :-) *THUMBS UP*
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

pl86

Да, това което съм прочел е същото което казваш ти, точно така мисля да процедирам. Обаче мислех да е по-натам, притесняваме дали е малък мъжкия (по-малък е от женската) това проблем ли е? Все пак мисял да го позахраня  :-P  и тогава да пробвам, че сега е само от 1 седмица при мен, от магазина нямаха идея на каква възраст е.

stilista

Това че е по дребен не значи че не може да оправи каката :-D
Ако женската не е готова ще има голям бой!
Ако имаш възможност гледай ритуала по хвърляне на хайвера--много е интересно.
Първите риби които съм развъждал бяха лабиринтови ,а бях на 14години и се справих *JOKINGLY*
С дума можеш да нараниш. С речник - да убиеш.

pl86

Да не пускам нова тема ще питам тук ...

Днес заради жегите вече цъкна 29 градуса термометъра, вчера беше 27-28, днес вече 28-29 ,
Та ... как се отразяват жегите на Бетите, знам че при размножаване и до 31 не е проблем но така за по-дълго ...  *dontknow*

Има ли смисъл да мисля някво охлаждане (с вентилатор от компютър) или не е проблем и до колко?

Caxapa

За бетите в книжките които чета е дадена оптимална температура от 24 до 28 градуса. Бети не гледам но температурният проблем е всеобщ. Вчера при мен в скаридарника беше 31° и днес цял ден докато бях на работа едно вентилаторче охлаждаше. Температурата беше 26°  като се прибрахот 12 часа работна смяна.

Rendaka

^Много от нещата, който се пишат са нелепи, примерно за температурата на отглеждане на бети. Сега в момента не мога да си спомня на колко най-ниска температура съм ги гледал, но ми се върти нещо между 16-18 градуса, в момента единият ми сквариум е с температура 31-32 градуса, вътре живее само една мъжка бета с част от поколението си , няколко разбори и няколко саета. Бетата си е жива и здрава и си плучва. Ще си направя един експеримент, само да ми остане време, малко е садистичен, но ще сложа една бета на слънце и ще наблюдавам температурните параметри на водата, както и поведението на рибата. Първоначалната температура на водата смятам да е около 16 градуса и с постепенно затопляне да видя колко може да издържи и за колко време. Предполагам няма да има проблеми да живее й на 35 градуса за няколко часа, но това ще го разбера със сигурност след експеримента.


Поздрави!
Цитат на: JolandaWell don`t be  :oops: sorry for this commonly question,that`s why this forum is for :wink: