• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 11:30

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Бети - общи въпроси

Започната от Nemo, 05.05.2005 15:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

TeenageQueen

да се възползвам от темата и да си питам тук...може би някои хора пак ще почнат да ми казват че немога да гледам рибки и ще почнат да ме упрекват но нали все пак за това съм в този сайт..за да почерпя малко от знанията на тези които се занимават с акваристика отдавна..отплеснах се малко..въпросът е простичък
местим се в нов апартамент и съм ще взимам голям аквариум за рибките ми но известно време рибоците няма да са при мен..вчера гледах един 20 литров аквариум които си седи ей така на терасата..има си фон,помпа,грунд и 1 пластмасово растение..чудех се да си взема рибка в този аквариум,но да не е мн претенциозна...само че съм объркана,някои хора ми казват че бетите се бият и е по добре да се гледат по една но път четох че самичка ще и е скучно...другоо може ли да живее без нагревател,само с помпа(виждала съм снимки на аквариуми с бети без никакво обурудване вътре) но пък по сайта пише че и трябва 25 градусова вода...какво да правя? *HELP* а ако се сещате за друга такава непретенциозна рибка на която ще и стигат тези условия плс кажете..мерси предварително!

то един въпрос се превърна в цял роман..сри за отделеното време *thanks

valnata

Другият вариянт е да си вземеш гупи. А за това, че на бетата и е скучно сама никой не може да го каже. Само тя си знае освен ако някой не разговаря с рибетата, и да е получил оплакване от някоя бета.  Сега за лятото нагревател не ти трябва :-) Ако не искаш бета която скучае, вземи си две женски и една мъжка гупи *THUMBS UP*

TeenageQueen

приятел,май не си ме  разбрал..аз вече имам риби(всякакви живородки) но в момента не са при мен а в новия апартамент..и сега искам да си взема някоя рибка която не изисква много грижи..една по голяма рибка това е
а за компанията и аз незнаех че може да се говори с рибите но явно някои хора могат...виж колко пъти е споменато че ще и е скучно н бетата сама (говоря само за тази тема пък да не броим във всички)

valnata

А ясно.Ами взимай една бета мъжка тогава и не му мисли :-D Сега дали ще и бъде скучно или не тя си знае. Няма и затова да се ядосваме *DRINK*  То и на мен ми е скучно понякога ама кой ме пита :-)

TeenageQueen


magic_paladin

Имам 75литров аквариум,в който има 5 коридароса и 1 двойка колизи лалиа (мъжка и женска).Та питанката ми е следната понякога,когато колизите отиват на повърьността да вдишат зимат вода в остата си и я плюят.На какво се държи това странно поведение?  :-(

Divane

по моите скромни наблюдения,това не е странно поведение,а нещо напълно нормално.

magic_paladin

Цитат на: Divane - 04.08.2009 19:27
по моите скромни наблюдения,това не е странно поведение,а нещо напълно нормално.
E добре,а за какво правят това ^_^ .

wwladoo

Отговора идва от името,лабиринтови--природата ги е създала така ,това семейство рибки, има лабиринт,,апаратче,,така да го наречем жаргонно, с помоща на което си взимат атмосферен въздух, от повърхността на водата!!!!!Има доста теми из форума--прочети ги!!!! :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

amature

Този аквариум подходящ ли е за 1 мъжка и 2 женски бети и препаратите подходящи ли са за да се сложат в него ???

[IMG]http://i25.tinypic.com/qpkwns.jpg[/IMG


h0nda

Първо го напълни с вода слижи някой корен или някой камани(да не са варовити) после засей доста растения да има къде да се крият женските, изчакай 1-2 седмици и сложи рибите
Следвайте мечтите си !!!
http://www.flickr.com/photos/tsanislav/

amature

 Има вода в аквариума задължително ли е да се слага грунт ?  И  тези препарати стават ли 



barabata

15.08.2009 14:29 #357 Last Edit: 15.08.2009 14:31 by barabata
Запази си препаратите и за сега не слагай от тях. Потърси информация за това кое кога се слага и ако се наложи ще ги ползваш.

Информация от Сера за продавани от тях продукти -> Тема: Sera подобрители на качеството на водата в аквариума

Накратко -
Sera Aqutan се ползва когато спешно трябва да се налее голямо количество чешмяна вода и да се ползва за рибки веднага - в случая се ползва за изчистването на хлора от хлорираната вода като той се свързва до безвредни съединения.. Ако си налеем водата в бутилки и тя престои от няколко часа до едно денонощие  хлора сам ще се освободи от водата и ще се изпари - никаква химия не е необходима за добавяне.
Може да се добавя по малко във водата когато пускаме нови рибки противостресово - има витамини от групата  Б .
Ако си имаме малък аквариум ( до 50 литра) то една тубичка от минерална вода 10 литра винаги може а стои пълна някъде в някой шкаф/тераса /баня или някъде където не пречи и при смяна на водата да се ползва - препарати не са необходими. Могат да се ползва и Сера ще ви препоръчат да се ползват за да свършат и да си купите отново, но те не са необходими. Ако вие разберете какво и как прави този препарат сам можете да решавате кога да ползвате и кога не.
(Лично аз вече дори и не практикувам пазенето на вода , а направо си доливам от чешмата като изчаквам само 2-3 минути колкото едрите балончета да се освободят от водата и химия не ползвам - няма как да 250 литровия аквариум да пазя някъде 50 литра вода и не бих го правил дори и да имах възможност)

Sera Nitrivec - се ползва пак по спешност - подаряват ти рибки или по някаква причина има непланирани рибки и те трябва да се сложат някъде - няма как да напълним вода някъде и да чакаме да се завърти азотния цикъл и затова се добавят (според производителя) щамове от бактерии които са описани подробно във статията за Азотния цикъл . (Аз естествено като бунтар си имам друга теория /недоказана за сега/ че всъщност няма щамове в препарата , а само подходящите съединения и вещества които действат като допинг и съществуващите бактерии се развиват главоломно за кратки срокове - естествено мога и да греша, но това си е моето мнение подчертавам)

Sera Toxivec - се ползва пак по спешност - по ред причини азотния цикъл е нарушен и количеството отровни вещества които не се преработват до безопасни. Тогава се ползва по спешност и обърни внимание на това че това е временно решение , а не сипваме малко и забравяме за проблема .

Както и повечето препарати примерно ПХ+ или ПХ- имат краткотрайно действие което помага да оцелеят рибките докато се разреши проблема , но самите препарати не разрешават проблема !
Те са помощни средства само.

И ще се повторя с колегите - има много за четене. След като изчетеш всички статии ще започнеш да разбираш за какво става дума. Когато започнеш да четеш статиите след това за втори път (след като си изчел всичките поне веднъж) ще започнеш да правиш връзките между различните неща какво кога се прави и най-вече защо се прави - това е важното.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

mitacheee

Понеже за първи път ги развъждаме искам да питам кога точно да махна мъжкия.Значи някои от яйцата вече са се оформили като рибки и постоянно падат към дъното като леко помръдват,но не плуват хоризонтално още,и мъжкия пак ги взима слага ги в гнездото и те пак падат надолу и това се повтаря.Трябва ли вече да преместя мъжкия или е рано още?

Хелера-91

Мъжкия го премести когато малките проплуват!!! По надоло в раздела има много писано, чети!!!
50литра, филтър 700л/ч
осветление 2х15в
растения:
валиснерия,бакопа,сагитария,ехинудорус,криптокорина.

Similar topics (5)

45644

Публикации: 4
Прегледи: 3802

35686

Публикации: 13
Прегледи: 9018

31212

Публикации: 11
Прегледи: 14139

25165

Публикации: 4
Прегледи: 3274

6541

Започната от dako


Публикации: 32
Прегледи: 17409