• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:26

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бети - общи въпроси

Започната от Nemo, 05.05.2005 15:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

discusfen

Щом не ги закача го остави и тази вечер без да му гасиш осветлението да работи.Утре по някое време пусни в аквариума шлаух с вакумче монтиран така ,че да пуска едно балонче в секунда на един пръст от дъното без камъче за въздух.Не давай храна до проплуването на малките.Утре като махнеш мъжкия пускай да люпиш артемия.

G.Georgiew

Цитат на: discusfen - 09.11.2016 21:45
Щом не ги закача го остави и тази вечер без да му гасиш осветлението да работи.Утре по някое време пусни в аквариума шлаух с вакумче монтиран така ,че да пуска едно балонче в секунда на един пръст от дъното без камъче за въздух.Не давай храна до проплуването на малките.Утре като махнеш мъжкия пускай да люпиш артемия.


Благодаря, подготвил съм артемията няма да му гася утре ще пусна и малко кислород както си написал!! Благодаря отново! :)

Fundulopanchax

Нормално е малките да падат. Това не трябва да те притеснява. Колко е температурата на водата ?

methods

Здравейте,
от доста време чета форума и дойде време да се регистрирам.
От две години съм в хобито, естествено в скромни мащаби, като за възможностите на един работещ студент - няколко живородки, тетри, коридораси, анциструси и една двойка бети.
Въпросът, който искам да задам се отнася по-конкретно към бетите и затова реших да пиша в тази тема.
И така, мъжкият го имам вече повече от година, живее си кротко и спокойно в една колба. Женската взех преди около месец.След изчитане на по-голямата част от наличната информация на български в интернет се престраших да направя първи опит за размножаване на тези невероятно красиви рибки.Започна се преди около седмица.Двете риби бяха в отлично здраве, жизнени и ярко оцветени, женската видимо пълна с хайвер. Първата стъпка беше съдовете, в които се намираха да бъдат поставени един до друг, така че да могат да се гледат, да се "запознаят".Останаха в това положение четири дни като и двете страни демонстрираха голям интерес една към друга, перчене, въртене, обикаляне.През това време се снабдих с аквариум - 17 литров. Напълних го с вода, около 15 см воден стълб, сложих нагревател 25w. Сложих няколко изкуствени водорасли за укритие на женската вътре от страната на нагревателя, от другата страна сложих парче стереопор с размер малко по-малък от кутия цигари и няколко стръка плаващи растения от род  Ceratophyllum и Elodea.Вдигнах температурата до 29 градуса.Двете рибки пуснах в аквариума едновременно, като женската отделих от мъжкия с помощта на буркан.Така останаха за едно денонощие, през което мъжкият построи голямо и плътно гнездо.Когато дойде време окончателно да събера двойката, женската също показваше характерните белези, че е готова да хвърли хайвера си, имаше бяло петно на аналния отвор и показваше вертикални ивици.Преди да ги събера пуснах слабо осветление под формата на 15w крушка за хладилник.Пуснах женската и извадих буркана от аквариума, при което почти веднага започна характерния им брачен танц, голямо перчене, издуване на хрилете, но без хапане.Тази любовна игра продължи около час, час и половина, след което мъжкият се върна под гнездото. Женската започна да прави опити да отиде при него, но без успех, беше хапана и гонена все повече с всеки следващ път,в който се опиташе да доближи гнездото.Накрая тя се отказа, скри се зад нагревателя и остана там известно време, но той започна да я гони и хапе и там.Междувременно при атаките си, той успя да разруши по-голямата част от гнездото си.Цялата случка продължи 7 часа, от 8 вечерта до 3 сутринта, след което изгасих осветлението и двете риби изпаднаха в покой и загубиха интерес една към друга.На сутринта, с изгряването на слънцето, тормозът над женската продължи и аз реших да извадя мъжкия, защото тя беше вече с доста нахапани плавници и исках да предотвратя по-сериозни последствия.
Мисля, че описах нещата в максимални подробности и въпросът ми е: Аз ли бъркам някъде или има някаква друга причина да не се получат нещата?
П.п. Единственото, което ми хрумва към момента е, че мъжкия може да е вече прекалено стар за размножаване.   

Joro V

По принцип, направил си всичко правилно. Но е нормално да има агресия от страна на мъжкия. Почти винаги женската получава по-малки или по-големи поражения.. Аз лично ги оставям без да им се меся 2-3 дни на непрекъснато слабо осветление.. Ако до тогава не свършат нищо - вадя. Причините за неуспеха могат да са много - може просто да не се харесват :) Пробвай пак след две седмици.. ако пак не стане - пробвай с други риби..

methods

Благодаря за отговора. Както казах, разделих ги защото и двете риби изгубиха желание, женската постоянно се криеше, мъжкия се опитваше да я докопа и нахапе.Освен това в този процес се разруши и гнездото.Обезателно ще пробвам пак след известно време и ако пак не стане ще мисля за други рибки. Това,което исках да разбера е дали аз не греша някъде или просто имам лош късмет.

methods

Вторият опит беше още по-неуспешен от първия.Мъжкия построи гнездо, женската беше отново готова с подут корем и вертикални ивици, обаче при събирането им след нула време любовната игра се превърна в яко меле. Този път и женската отвръщаше на нападенията на мъжкия.И двамата се отърваха с малко разкъсани плавници, но май няма да се получи химия помежду им.Ще се наложи да опитам с други рибки.

ogun

Така е, не се отчайвай. Тия риби са понякога луди и няма какво да се направи.
Просто явно трябват други екземпляри.
Успех!

Nikiengi

И с тези ще стане, просто трябва да си търпелив и много да не им обръщаш внимание, може да се помлатят здраво. Раздели ги за две седмици и после потвърди процедурата!
:-)

Goldy

Здравейте,
Гледам две женски бети от повече от година без никакви проблеми. Едната рибка до вчера си беше много добре, храни се, плува си, няма видими белези или някакви симптоми да е болна. Тази сутрин когато им сложих храна видях, че едната не отива да се храни и седи на едно място, погледнах я от близо и видях, че едно й око го няма. Цялото е изпаднало, не са се били, защото няма следи от хапане, перките й не са накъсани. Предполагам рибочето няма до оцелее, но ме интересува какви може да са причините за случилото се? До нас има зоомагазин, но намирам хората там за некомпетентини, тъй като преди съм имала въпроси за рибките и съм получавала грешни съвети и насоки.

Благодаря!

Nikiengi

Това, че никой в къщи не е видял да се бият не значи, че не се е случило! Обикновено когато живеят заедно бетите си създават йерархия и обикновено няма побоища. Но може на определено време някоя да се опъне на "шефа" и той да раздаде набързо правосъдие. Предполагам че това е станало, но може и да е от механичен удар в нещо в аквариума. Принципно трябва да ги разделиш за известно време, докато ударената се възстанови.
:-)

methods

Здравейте,
Имам проблем.Мъжката ми бета е със силно възпалено, подуто и побеляло дясно око.Може ли някой да ми каже от какво се причинява и как се лекува.Рибата е видимо отпаднала и летаргична.Храни се.Отглеждам я в сферичен съд около 12-13 литра от година и половина.До сега не е имала никакви проблеми освен неуспешните опити за размножаване от преди месец.Мерките, които съм взел до момента са смяна на водата през ден и добавяне на метиленово синьо.Давайте съвети, моля.Спешно е!
Ето и снимка.
https://scontent.fsof3-1.fna.fbcdn.net/v/t34.0-12/17888884_1889360257974341_1301011747_n.jpg?oh=fcad6ab407227ca035b40c0099d0d13e&oe=58EFF971

hip9

Здравей, не знам как трябва да лекуваш рибката,но махни корала от аквариума. Мястото му не е там, както и на други варовикови камъни, миди и други подобни, и поддържай хигиената в аквариума.

Fundulopanchax

Сложи в аквариума например - Сера-омнипур по 1 капка на литър.

ralitca

Здравейте!
Доста четох в този и в други форуми, но като един типичен новак в тази област, има въпроси, на които или не откривам отговор, или просто не са засегнати.
Купих си аквариум 10 л. (твърде неностатъчен, но като за начало) и една червена мъжка бета. Искам да взема още една животинка, но не искам да е риба, защото ме е страх да не се наранят взаимно. Мисля да е охлюв, раче или в краен случай малко сомче (с надеждата да няма война) и се надявах да ми помогнете със съвет.
Нямам атрибути (обикновена колба аквариум 10 литра).
Благодаря ви предварително и желая успешна седмица!

Similar topics (5)

41986

Публикации: 32
Прегледи: 16610

31814

Започната от reaskol


Публикации: 70
Прегледи: 35873

25534

Публикации: 64
Прегледи: 30396

10698

Публикации: 4
Прегледи: 3519

54721

Публикации: 7
Прегледи: 3247