• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:43

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бети - общи въпроси

Започната от Nemo, 05.05.2005 15:34

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

hunter

Цитат на: Лора - 09.12.2013 22:13
Нивото в развъдния аквариум няма толкова значение
Тука ще си позволя да те поправя. Има значение и то не малко и то се отнася до мъжкия а понякога и до женската. Когато хвърлят хайвера не всичкия сварва да полепне по гнездото. Този който не полепне пада на дъното и мъжкия го събира и подрежда обратно на гнездото. Понякога във този процес участва и женската. Препоръчва се 10см. воден стълб представете си какво става при 20 или 30см и 20-30 зърна които трябва да събере. Виждал съм когато съм имал бети този процес не веднъж и усилията на мъжкия не са малко. Редно е да му спестим поне малко. А и за препоръчване е дъното да е чисто и под развъдния аквариум да има черно фолио или черен лист. За да може по бързо да се ориентира къде са падналите зърна. Веднъж не поставих и доста време прекара да събира и търси. Такъв е моя опит  ;-)
Това видео го бях поставил в друга тема но ще го постна и тук.
И тук се вижда колко е нивото в развъдния. И Lucky Fish има толкова много за бета тук из форума и специални теми за развъждане ама е по лесно да направим нова тема май. Иска четене  :-P

Lucky Fish

Благодаря ви колеги! Надявам се бетите ми да са плодовити за да има много малки! :-D
Наистина ми помогнахте ! Четох из форума но нищо не намерих з всичко това (wasntme)
*thanks
Ако искам да видя пеперуди,  ще трябва да потърпя две-три гъсеници

Лора

Не съм сигурна, че женската помага на мъжкия. Не че не се е случвало, но лично при мен, тя си похапваше хайвера. А мъжкия така яростно го пазеше  :-D
Ще ме зарибите пак по бетите и тогава, ще ме изселят... *CRAZY*
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

hunter

Ами той и мъжкия понякога похапва но за женска съм виждал как го взима с уста и после го изплюва под гнездото. Не всеки път но се е случвало. :-)

reaskol

Женските винаги помагат за хайвера, а когато мъжкия е хайверояд някой бреедери остават женските да се грижат за гнездото  ;-)

Nikiengi

Цитат на: reaskol - 11.12.2013 10:53
Женските винаги помагат за хайвера, а когато мъжкия е хайверояд някой бреедери остават женските да се грижат за гнездото  ;-)
Такъв случай не съм имал, не съм и виждал, не казвам че не е възможно. Имал съм случай на изяден хайвер, но само когато мъжкия не е добре (болен е), но не му е личало, хвърлят хайвер и чак като остане сам тогава го изяжда. А женските винаги са помагали при събиране на хайвера, може просто да съм имал късмет. Но това, което според мен е най-важно е да бъдат оставени рибките на спокойствие, не да ги гледате и притеснявате постоянно, ако аквариума е в стая, където постоянно има хора да се прегради с нещо да не виждат рибките движение на хора около себе си. В противен случай успеха е малко вероятен.  :-)

reaskol

Като се изкара женската се слага един вестник или кърпа на аквариума при мъжкия да няма видимост извън него и да си пази хайвера по спокойно  :-)

Mikele

Здравейте, когато мъжкия подреди хайвера в гнездото си на другия ден гледам че е изяден, вече 2-ри път се получала така, какъв може да е проблема , дали причината е от мъжката бета.


risto80

Здравейте,днес си купих две бети,мъжка и женска,сложих ги в общ аквариум но като пуснах храна нещо не искаха да се хранят.Храната ми е за всички видове риби.И забелязах че,женската която доста по малка о мъжкия постоянно се крие някъде и не помръдва най често стои на повърхността на водата.Въпросът ми е дали това поведение е нормално и трябва ли им специална храна? :-)

Лора

Специална храна не им трябва. Женската сигурно е стресирана и затова се крие. Най вероятно мъжкия я гони.
Бетите са лабиринтови риби, характерното при тях е, че дишат и атмосферен въздух, затова понякога стоят на повърхността на водата.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Nikiengi

Ако останат така, мъжкия може да убие женската, затова вземи още една женска, така агресията ще е разпределена и ще е по-безопасно за рибките. Храна - бетите предпочитат жива храна, може и замразена, но е рядко да ядат суха такава, било то и специално за бети. Бих те посъветвал да им даваш тубифекс (жив, не замразен), замразена артемия, кайма от рибно филе (домашно приготвено). Аз имах до скоро един солен аквариум, където отглеждах артемия и ги хранех с жива такава, скоро пак ще го пускам, но си е голяма играчка, а и така отгледана артемията няма същите хранителни свойства като уловената в природата.
:-)

risto80

Не съм забелязъл да я гони.Те са ми едва от вчера но още като ги пуснах и женската започна да се крие а мъжката си плува свободно.Мисля че защото е доста по малка от мъжката я е страх и е стресирана но не знам до кога ще е така.

risto80

Здравейте,от два,три дена забелязах че мъжката бета ми гони другите.А преди да я купя гледах че съжителства с видовете които отглеждам.Гупи,Хелери,Молинезии,Данио и Неонки.Може ли да ги умори?

Caxapa


Similar topics (5)

7929

Публикации: 83
Прегледи: 32683

6541

Започната от dako


Публикации: 32
Прегледи: 17325

56582

Започната от Вал


Публикации: 0
Прегледи: 2866

46186

Започната от jaspar


Публикации: 11
Прегледи: 6287

43691

Започната от istoev


Публикации: 2
Прегледи: 2565