• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 03:10

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Стартиране на аквариум за бета

Започната от moon1521, 03.07.2017 13:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

moon1521

Здравейте, колеги!
Имам 13 литра аквариум, в който преди отглеждах една мъжка бета.. След 2 години отсъствие мисля отново да започна, но имам само 1 въпрос свързан с вътрешния филтър. Силата му е 3W, марката е Shark SB 300F, 300л/час.. Струва ми се, че струята, която създава е малко силничка, дори да е на най-ниската степен.. Дали това течение ще пречи на бетата и трябва ли този филтър да работи постоянно, ако отглеждам само една бета, защото ми се струва малко ненужно? Благодаря предварително!

ogun

Имаш 3 варианта:
1. Слагаш го да "духа" към някоя от стените, така ще прави по-малко течение.
2. С още гъби го запушваш още, например може на изхода да му сложиш нещо.
3. Купуваш и аератор и гъба (препоръчвам ония кръглите био гъби, уж са по-добри от обикновените) и изобщо не ползваш помпата.

Предполагам си предвидил и нагревател, бетите обичат по-топличко.
:)


moon1521

Разбира се, температурата съм я настроил да не пада под 25-26 градуса :) Иначе сега го сложих да е към късата страна на аквариума и като че ли е малко по-добре, няма ли някакъв начин да намаля силата на струята?

discusfen

Да има сложи помпата да легне на дъното и струята да духа на горе.

moon1521

Малко закъснял отговор,но ето как мисля, че реших проблема. Обърнах филтъра към късата старна на аквариума и направих дупка встрани на тръбата, от която издухва водата. Изглежда ми, че течението е по-слабо, но спряха мехурчетата, които преди излизаха при работата на вътрешния филтър.. Доколкото четох това не е проблем, но се чудя дали филтъра филтрира добре водата по този начин?

delta14betta

Според мен си филтрира без проблем, само колко вата ти е колко л/ч ти е, щото аз така се прецаках и взех по мощен? Моя е сега в 10 литров за бета и е 3вата 300л/ч и е силен. Е поне имам причина да си взема един 26 литров!  *YAHOO*

moon1521


hip9

Цитат на: delta14betta - 06.07.2017 19:54
Според мен си филтрира без проблем, само колко вата ти е колко л/ч ти е, щото аз така се прецаках и взех по мощен? Моя е сега в 10 литров за бета и е 3вата 300л/ч и е силен. Е поне имам причина да си взема един 26 литров!  *YAHOO*
Точно така, всеки рано или късно взима по-голям аквариум, с този филтър можеш и 50 литра да филтрираш и ако имаш възможност си вземи по-голям аквариум от 26литра. Защото колкото е по-голям аквариума, по-стабилна е системата.

moon1521

Засега мисля да си остана с 13-те литра, които би трябвало да са добре за една мъжка бета. :D
Вие колко често храните вашите бети ( да не отварям нова тема) и с каква храна :D

hip9

Аз моите съм хранил със суха храна на тетра от сериите проенерджи, проколор и дискус, а давах и жива храна тубифекс и бял червей накълцан. Възрастните рибки съм ги хранил един път дневно, понякога и два пъти.

Boromir

Аз храня моите възрастни риби с няколко вида като постоянно ги редувам (Tetra Betta Granules ; Sera Bettagran Color Granules и JBL NanoGranoBetta ) , като през два дена давам замразена комарена ларва. Когато искам да свикна малките към суха храна започвам да им давам по-малко JBL NovoBetta , по обикновена люспа за бети е, но се приема добре от подрастващите, преди да станат на размер да се хранят с гранулираните храни.

П.С. Много — приятно съм изненадан от храната на SeraBettagran Color Granules , пуснали са нова подобрена серия и се приема много добре от рибите, засилва цветовете, хубава гранула мека, без да се разпада и да цапа. По принцип не съм голям фен на храните на Sera
,но тук ме спечелиха   !
Shrimp Breeding Lover

delta14betta

За да не отварям нова тема да питам тука. Тая значи на 21 юли си взех мъжка бета (delta tail) и имам два въпроса: 1вият е колко храна да и давам на ден? Jorobetta ми каза сутрин 4-5 гранули и вечер пак толкова. И така и му давам но ме е страх да не му стане нещо. Храната е на тетра бета гранули.  Той е млад мъжки. А другият е че въздушната помпа ми е на 60-70 см от главата и много вибрира. Та може ли вечер като си лягам да я спирам и на другия ден сутринта да я пускам? (Кабела и много къс и нямам и разклонител) И ето да му се порадвате на малкия.

hip9

Здравей, продължавай да храниш според съвета на Jorobetta нищо няма да и стане на рибката. А помпата можеш да и удължиш шлауха за да е по-далеч от теб докато спиш, както и да я сложиш в някое чекмедже, и да е поставена върху нещо което убира вибрациите- примерно дунапрен.

baygry

Ако е само бетата в този аквариум,нищо не пречи да си я спираш през ноща.

discusfen

Бетата ти е дъмбо еар а модела на опашката е делта тайл

delta14betta

Мерси много. Аз знаех че е делта тейл но не знаех че и е джъмбо еър. Таа младежа яде като акула плува си и си е весел. Но забелязах че лявата му перка навита като спирала под коремчето, а дясната не. Гледам че не му пречи но да знаете защо е така?

ПС : не мога да го снимам защото е като мълния бърз.

Similar topics (5)

42281

Публикации: 4
Прегледи: 3603

58799

Публикации: 0
Прегледи: 2317

56821

Публикации: 10
Прегледи: 4896

29158

Публикации: 24
Прегледи: 24478

54045

Започната от gabytuu77


Публикации: 10
Прегледи: 5979