• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:40

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

За размножаване на Бети - чети тук!

Започната от Rendaka, 05.05.2010 09:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Rendaka

С оглед на това, че не успях да намеря някоя добра тема , която  да описва целия процес на развъждане на Бети бях провокиран да я създам, като се надявам с ваша помощ неточностите и липсващите парчета от пъзела да бъдат запълнени.

Като за нечало ще изложа необходимите материали, според това, което съм чел из форуми и това, което имам като информация в главата си:
1.   Съд с вместимост, препоръчително около 30 л. Може да е по-малък, но за да си спестите по-нататъчно прехвърляне и излишни нерви е препоръчително да е по-големичък.
2.   Нагревател – един с мощност 25-50 W ще свърши работа
3.   Термометър
4.   Живи растения – плаващи и не само
5.   Парче стеропор
6.   Помпичка за въздух, която не е задължителна а само препоръчителна
7.   Лампа

   Избирате подходящо място за съда. Подложката, на която ще го поставите е препоръчително да е с различен цвят от белия, но това не е строго задължително. След като сте позиционирали аквариума поставете в някои от задните ъгли нагревателя и го напълнете с 10-15 см. вода. След което нагласете нагревателя да нагрее водата до 29-31 градуса. При тази температура се счита, че се опложда по-добре хайвера и ще имате по – голяма продуктивност, използвайте термометъра да се ориентирате в температурния  капацитет на водата. Поставете избраните от вас растения в аквариума. Те ще осигурят при по-нататъчното чифросване укрития за женската, ще послужат евентузлно за финдаменталност на гнездото и ще осигурят микроорганизми, който ще служат на бъдещото новоизлюпено поколение за храна. Поставете в някой от предните краища на аквариума парчето стеропор, желателно е да се намира в противоположен на нагревателя, поради редица причини. Тук е мястото да вмъкна и помпичката за въздух, нещо , което е апсолютно незадължително според мен, просто дава една ориентация , за която ще спомена малко по-долу.Поставете въздухоподаващата част (само маркуч, или камъче за въздух) при нагревателя и го нагласете да подава малък обем от въздух, колкото да прави леко течение на водните маси. Естеството на мъжката бета ще я накара да направи гнездото на най-спокойното място в аквариума, следствие на която , ще използва вече поставения стеропор в противоположния край на аквариума, спрямо източника на въздух. След като 'ориентирате" рибката къде искате гнездото и тя започне да го прави може да спрете помпичката и тя повече няма да ви е необходима (това е моето мнение по въпроса и моята гледна точка). Поставете лампата отгоре над аквариума, желателно е тя да е нискоконсумативна, т.е. да консумира малко електроенергия, да ви спести част от разходите.
   След като подготовката ви е готова е ред на това да изберете родителите на бъдещото поколение, стига да имате избор. Необходимо е да се знае също така, че една бета може да продуцира до 300 малки, което предполага по-нататъчни проблеми, ако нямате добра финансова, или материална подготовка. Трябва да сте изяснили за себе си какво точно искате да правите – да създадете риби с определен цвят, да създадете нов вид, или просто за забавление. Това предполага конкретното избиране на родителите.
   Да предположим, че вече гориния проблем, доколкото може да е такъв е изяснен и трябва да се пристъпи към чифтосването на бъдещите родители. Необходимо е да сте наясно, кога риботе са готови за чифтосване – женската е с издуто тяло след хрилете и окраската й е с вертикални ресни, лесно се разпознава и по това, че между най-предните й плавници се появява т.нар. "яйчено петно", докато мъжкият трябва да е с наситен цвят и имаите предвид, че мъжкият трябва да е с по-голям размер от женската.
Ето снимки, които биха ви ориентирали:
1.   Мъжки Crowntail SR
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi43.tinypic.com%2Fi5adzr.jpg&hash=23f8f100baa67cf0e0fbc4a7e471452a7de6e420
2.   Женски Crowntail DR
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi42.tinypic.com%2Fbijaeu.jpg&hash=944f10ed59fc5b165f033c40992893a88e81ba3c
Колкото хора , толкова и препоръки за това как точно трябва да се прави самото чифтосване. Някой предпочитат да пуснат женската първо, за да може да опознае територията и местата за криене, накой пускат първо мъжкия, за да започне да строй гнездото за малките. Ето моята гледна точка по въпроса – пускат се двете риби едновременно, като женската трябва да е изолирана от мъжкия по някакъв начин, за да не може той да я нападне. Аз използвам буркан 1 л. с височина 15 см. поставен в центъра на аквариума. Пускам женската в буркана, а мъжкия свободно да плава в аквариума. Според опитността на мъжкия гнездото може да е построено за няколко часа до ден, при мен това става за няколко часа, но аз изчаквам около ден преди да освободя женската. След като се освободи женската тя започва да обикаля аквариума и да се пери на мъжкият, който прави няколко спускания към женската , за да й привлече вниманието, като след всяко спускане се връща в изходна позиция под гнездото. След известно време плахата женска отива под гнездото и започват брачния им танц, като мъжкият не винаги събира хайвера, за да го качи в гнездото. Когато това се случи женската започва да събира оплодения хайвер и да го качва в гнездото. Бил съм свидетел на гледка, в която женската отива над мъжкия и изплюва буквално хайвера и той чак тогава почва да го събира и да го поставя в гнездото. След около 30 мин. до  няколко часа брачният им танц приключва и това е момента, в който трябва да отстраните женската от аквариума.
   Мъжкият в продълнение 24-48 часа (време ,през което трябва да оставите лампата да свети постоянно) се грижи за хайвера, като го пренарежда, качва този който се отделя от гнездото обратно. В момента, в който започнат да се появяват опашките на личинките, които започват да се движат и в следствие, на което падат от гнездото той ги събира и въща обратно в балонения рай. Препоръчително е да се отстрани мъжкият, когато малките проплуват, но това не е задължително да се спазва, понеже след като се излюпи хайвера малките се закачат за балончетата от гнездото и в момент, в който се откачат те правят опити да се върнат обратно до гнездото, който са винаги усешни, въпрос на малко време е при някой да го постигнат.
   След проплуването на малките те имат жълтъчен запас за около 2-3 дена, което предполага, че трябва да им бъде осигурен такъв за по-нататъчния период от тяхното развитие, с оглед на което много от хората развъждащи този вид риби използват яйчен жълтък, който е сварен до твърдост. С размото парче от този продукт можете да храните малките в продължение на седмици, но развитието им ще е много бавно.    
Ето снимка на седмична бета:

Въпреки, че не използвам този метод за захранване преповъчвам първите 3-4 дена след проплуването на рибките да се захранват с жълтък, спиролина, или някаква храна която да е с подобен размер, след което да се премине на жива храна – артемия или микрочервей (артемията е за предпочитане (ето едно видео с обяснение за люпене на артемия без да се занимавате с декапсулиране и прочее глупости )) След 15-20 дни може да започнете да използвате храна отговаряща на размерите на рибките – тубифекс, циклопс, комарени ларви , които могат да бъдат замразени, или живи, като вторите са за предпочитане.

Имайте предвид, че най-лесната част е да накарате рибите да хвърлят хайвер и да се излюпят малките, но по-нататък със захранването и по-нататъчното хранене на малките е далеч по-сложно и ангажиращо и в случаи, че не сте подготвени за това – не се захващаите, за да не сте разочаровани накрая!!!

©Христо Рендаков
Цитат на: JolandaWell don`t be  :oops: sorry for this commonly question,that`s why this forum is for :wink:

dok70

Липсва най-важната според мен част на предварителната подготовка на двойката!
Въздух се пуска след излюпването на малките.
Захранване - директно артемия!
Осветлението по-скоро пречи.
В общи линии няма задължителни неща, но това са мои наблюдения.
*DRINK*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

reaskol

Цитат на: dok70 - 05.05.2010 10:09
Липсва най-важната според мен част на предварителната подготовка на двойката!
Въздух се пуска след излюпването на малките.
Захранване - директно артемия!
Осветлението по-скоро пречи.
В общи линии няма задължителни неща, но това са мои наблюдения.
*DRINK*
Как след излюпването ?  :-D още преди да пуснеш мъжкия даже се пуска по 1-2 балончета на секунда в другия ъгъл от гнездото и всичко си е на 6

dok70

Цитат на: reaskol - 05.05.2010 10:38
Как след излюпването ?  :-D още преди да пуснеш мъжкия даже се пуска по 1-2 балончета на секунда в другия ъгъл от гнездото и всичко си е на 6
Известна ли ти е функцията на гнездото при лабиринтовите?
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Desmoria

Аз до колкото знам, цялата функция на аерацията в този случай, е да разбива повърхността на водата, за да не се образува ципа. Но това е след като започне да се люпи хайвера.

П.П. Колеги, хайде само да не спамим хубавата тема. Всеки може да каже как процедира и какъв му е процента на успеваемост.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

reaskol

05.05.2010 11:12 #5 Last Edit: 31.08.2010 15:04 by reaskol
Цитат на: dok70 - 05.05.2010 10:51
Известна ли ти е функцията на гнездото при лабиринтовите?
ХАха аз гледам 250 бети, само с тая риба се занимавам а ти ми казваш да ли съм наясно с функцията на гнездото   *ROFL*  *ROFL*
Ти наясно ли си ? недей обърква хората от опит казвам че е препорачително да се пусне лека струя от балончета на другия край в аквариума за да не се образува ципа!!  

dok70

Цитат на: reaskol - 05.05.2010 11:12
ХАха аз гледам 250 бети, само с тая риба се занимавам а ти ми казваш да ли съм наясно с функцията на гнездото   *ROFL*  *ROFL*
Ти наясно ли си ? недей обърква хората от опит казвам че е задължително да се пусне лека струя от балончета на другия край в аквариума за да не се образува ципа!!  
Полека само...
Маааалко повече опит ми се събира и бройки също... :-[
Какво викаш за функцията и как точно пречи ципата?
*dontknow*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

reaskol

Цитат на: dok70 - 05.05.2010 11:55
Полека само...
Маааалко повече опит ми се събира и бройки също... :-[
Какво викаш за функцията и как точно пречи ципата?
*dontknow*
Че ти не си ли виждал ципа досега  =-O Първо скапва водата  и второ спира достига на кислород :duvar:

dok70

Цитат на: reaskol - 05.05.2010 12:28
Че ти не си ли виждал ципа досега  =-O Първо скапва водата  и второ спира достига на кислород :duvar:
*THUMBS UP*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Rendaka

@Dok, колко време мислиш, че е необходимо за подготовка на двойката и в какво се състои тя?
Относно ципата на водата мисля, че няма как да се появи, ако се поддържа хигиена в аквариума и се сменя често вода, примерно на ден по 30% и не се прекалява с храненето (говорим за след проплуването на малките). Е всеки си има мнение по въпроса...

Ще ми се като се задават въпроси и не е получен отговор авторът им да отговори (това с оглед на горе казаното), за да може да изясни конкретния проблем и да няма двусмислици. В крайна сметка това е тема, в която хората ще могат да научат нещо, ако с общи усилия запълним фугите, а не само да си мерим...нагревателите.

Благодаря предварително  *privet*
Цитат на: JolandaWell don`t be  :oops: sorry for this commonly question,that`s why this forum is for :wink:

dok70

Обикновено не отговарям на провокации, но от мен да мине...
Подготовката на качествени родители за разплод започва преди да са стигнали до съзряване, от ранна детска възраст. ;-)
Конкретно възрастни бети се отделят самостоятелно в подходящи съдове с добри условия и хигиена.
7 до 10 дни се хранят с разнообразна, предимно жива храна, за да натрупат качествени полови продукти.
Тубифекс, енхитреус, жива дафния, циклопс и т.н.
Така при събиране на чифта двойката веднага хвърля, дори гнездото да не е готово.
И двете риби активно събират хайвера, без да го излапат междувременно.
Храна не се слага в развъдния аквариум, та при мен ципа не съм виждал. ;-)
Ролята на гнездото е да осигури газообмена на неподвижните личинки.
В природата лабиринтовите се размножават в блата, оризища и локви.
Там има "стабилна аерация". Аерацията е по-скоро вредна за стабилността на гнездото.
Няколко мехурчета, колкото за воден ток са полезни, но не задължителни.
След напускането на малките от гнездото/то тогова се разпада/, аерацията става задължителна,
а от родителите /самеца/ няма нужда.
Е мисля е достатъчно...
*DRINK*

-----------------------------------------------
Второ ниво - четете това
http://www.wasanbetta.net/j1/index.php?option=com_wrapper&Itemid=40
Скоро май някой питаше по темата.
8-)
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

pl86

Браво за темата Rendaka, много ми беше полезна ;

В близкото бъдеще и аз мисля да пробвам да ги размножа, ще трябва да взема нов аквариум в който да ги събера и се чудих, как ще им повлиае ако е по-голям аквариума, проблем ли ще е ако е примерно 50х40х40, разбира се няма да се пълни до горе, според мен ще е по-добре, да има повече място да се крие женската
идеята за по-голям е за да могат да се развиват малките повече време в него ( а не да им отеснее бързо ) и евентуално да му се намери друго приложение после :)
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Rendaka

Действай смело - в природата се размножават в оризища и блата, далеч с по-голям обем, спрямо аквариумът ти. Всичко, което правим в домашни, или фермени условия е с цел услеснение.

Поздрави!!!
Цитат на: JolandaWell don`t be  :oops: sorry for this commonly question,that`s why this forum is for :wink:

wwladoo

Цитат на: dok70 - 05.05.2010 11:55
Полека само...
Маааалко повече опит ми се събира и бройки също... :-[
Какво викаш за функцията и как точно пречи ципата?
*dontknow*
*offtopic *spam Извинявам се на колегата Rednaka,че смисъла на темата му беше друг но-----  Ицо--Dok 70--приятелю -защо изобщо.......,има ли смисъл,нали си говорихме,а пък за л....е  развъдчиците прекупвачи.....нямам думи,че и акъл д...т ;-) *BRAVO*!!
: 05.08.2010г 01:01ч
Цитат на: dok70 - 05.05.2010 17:01
Обикновено не отговарям на провокации, но от мен да мине...
Подготовката на качествени родители за разплод започва преди да са стигнали до съзряване, от ранна детска възраст. ;-)
Конкретно възрастни бети се отделят самостоятелно в подходящи съдове с добри условия и хигиена.
7 до 10 дни се хранят с разнообразна, предимно жива храна, за да натрупат качествени полови продукти.
Тубифекс, енхитреус, жива дафния, циклопс и т.н.
Така при събиране на чифта двойката веднага хвърля, дори гнездото да не е готово.
И двете риби активно събират хайвера, без да го излапат междувременно.
Храна не се слага в развъдния аквариум, та при мен ципа не съм виждал. ;-)
Ролята на гнездото е да осигури газообмена на неподвижните личинки.
В природата лабиринтовите се размножават в блата, оризища и локви.
Там има "стабилна аерация". Аерацията е по-скоро вредна за стабилността на гнездото.
Няколко мехурчета, колкото за воден ток са полезни, но не задължителни.
След напускането на малките от гнездото/то тогова се разпада/, аерацията става задължителна,
а от родителите /самеца/ няма нужда.
Е мисля е достатъчно...
*DRINK*

-----------------------------------------------
Второ ниво - четете това
http://www.wasanbetta.net/j1/index.php?option=com_wrapper&Itemid=40
Скоро май някой питаше по темата.
8-)
Ей това написаното, е от опит и то дългогодишен,а половината от другото са глупости!!!! ;-) *BRAVO*Някои хора,много на сериозно взеха да се вземат,защото от интриги  :-!и много хора спряха да пишат !!!Аз бях до тук, и спирам,да спамя по темата !!!
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

dok70

 *spam
Има смисъл, е малко под въпрос ама има...
Един на сто да се осъзнае, все си е полза някаква. ;-)
В повечето случаи съм решил да не се "хабя" вече.
*DRINK*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

wwladoo

Цитат на: dok70 - 05.08.2010 10:02
*spam
Има смисъл, е малко под въпрос ама има...
Един на сто да се осъзнае, все си е полза някаква. ;-)
В повечето случаи съм решил да не се "хабя" вече.
*DRINK*
*offtopic Замислих се Ицо-прав си,има смисъл макар и малък!!!За хора които,осъзнават това,което съм написал в профила си,--Човек се учи цял живот--и няма велики и както колегата Rednaka e написал,не сме се събрали тук да си мерим нагревателите,а за друго!!!Благодаря на колегата Rednaka,от свое име,че се опитва да обощи познанията с тази тема,което е похвално!!! ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Saniah

Преди около два - три дена си купих две рибки от този вид и бяха заедно първия ден. Мъжкият бе доста агресивен спрямо женската, но това е нормално, както прочетох тук. Преди да разбера, за какво е цялата тази агресия спрямо себеподобната му я преместих в друг съд. После прочетох във форума, че тези балончета и всички тези негови действия са опит за привличане на вниманието на женската. Та преместих я. Беше направил огромно гнездо и ги оставих през нощта заедно. На сутринта женската бе нахапана жестоко и стоеше винаги в дъното, като той постоянно обикаляше гнездото и щом я мернеше да излезе да си поеме въздух я гонеше. Не знам дали е пуснала хайвер и дали той е оплоден, балончетата са и малки и големи, по някой има нещо като пяна и той постоянно се върти около гнездото, като го допълва с други балончета. Не знам дали има оплоден хайвер в тези балончета и ще помоля някой по-опитен или по-начетен от мен да ми обесни как трябва да изглеждат, моля? И също така искам да разбера къде се намира този анален отвор при женската?

Благодаря предварително :)
Може и да не е тук мястото, но сега съм нова и не знам как да си направя тема :)  :-[  (wasntme)

Desmoria

http://aquariumbg.com/forum/labirintovi/%28beti%29ima-gnezdo-ima-merak-nyama-efekt/

Ето, надявам се да помогне. Темата е моя и има доста снимков материал, включително и как изглежда хайвера. Желая ти успех.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Saniah

Изключително много ти благодаря Токсик  :-)

Gesi

Здравейте,
Аз съм нова в акваристиката, и доста неща не са ми ясни, но от скоро си имам бети и започнах живо да се интересувам от тези рибки. Първо си взех мъжки, а проди няколко дена реших да си взема и женска, защото имам силно желание да се опитам да ги размножа. Но имам известни съмнения дали тази рибка е женска, така че Ви моля за мнение и всякакви съвети относно отглеждането им. Пърбо му бях взела една рибка с която доста добре започнаха, даже леко според мен се охажваха, но след ден два малката като се осафери и докато ме нямало му разказала играта на моя  ]:-> Беше го понахапала по опашката... и така си я върнах в магазина и я смених с друга. Но с тази сега нито флиртуваха нито нищо. Мъжкият и се ежи с хриле като я види и нищо повече, нито той я напада нито тя него. Аквариумчето ми е много скромно, но все пак нямах такива намерения, но скоро предвиждам уголемяване, понеже изчетох всичко относно размножаването им, но е 17х17х17см с осветление, грунд, растения и два охлюва. Това са снимки на рибките. Моля Ви кажете си мнението тази дали е женска и какво да направя за да си размножа мъжкия :-P
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore.picbg.net%2Fpubpic%2FD1%2FBA%2F5d0442e3e6a0d1ba.jpg&hash=a714596f595d45d5da4800f28ad50c5ef98d41eb
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore.picbg.net%2Fpubpic%2F94%2FBF%2Facba3912711994bf.jpg&hash=aa1f11de8f4c032d46e832d646e26d02d4fc9167

paolo6481

Да.Мъжка и женска са.Добре е да са разделени но така че да се виждат.По поведението им сама ще усетиш кога да ги събереш.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

reaskol

Като гледам колко е слаба, тя няма никакъв хайвер в нея ...

Nikiengi

А според мен е и малка, та още не е 100% сигурно, че е женска. А за хайвер - абсурд, поне още месец здраво хранене! :'(

Gesi

Добре, така като гледам смятам да уголемя аквариума до към 30 литра и да започна да ги захранвам с високо протеинова храна, като тубифекс например. Но въпроса е дали да са заедно през този период или да ги отделя ? Кажете ми с каква храна попринцип храните бетите си и какво ви е мнението за тези замразени и изсушени храни, заместители на живия тубифекс които се предлагат по магазините? А и през този период на захранване да им правя ли по един ден глад на седмица или не ?

Boromir

Щом ще ги гледаш заедно в по-голям съд, осигури на женската достатъчно укрития и растения по дъното, за да може да се крие като я подгони момъка. Мадамата ти е още доста млада и ще трябва да се заредиш с търпение докато я изхраниш и достигне полова зрялост. Аз лично мойте бети ги храня само с жив тубифекс, а ако закъсам за тубифекс давам замразен хирономус(от който също съм доволен).
Shrimp Breeding Lover

reaskol

Цитат на: Gesi - 08.06.2011 23:59
Добре, така като гледам смятам да уголемя аквариума до към 30 литра и да започна да ги захранвам с високо протеинова храна, като тубифекс например. Но въпроса е дали да са заедно през този период или да ги отделя ? Кажете ми с каква храна попринцип храните бетите си и какво ви е мнението за тези замразени и изсушени храни, заместители на живия тубифекс които се предлагат по магазините? А и през този период на захранване да им правя ли по един ден глад на седмица или не ?
Ако няма хапане и гонене не ги отделяй, тъкмо да свикнат да са заедно като двойка. Тубифекса е най-добрата храна за бетите, растът бързо и рядко боледуват. Аз от както храня с тубифекс вече 2 години не са ми омирали бети, ако нямаш от него става и сурово пилешко месо. Тия замразените храни нещо хич не ми харесват. Първо си взех замразена ларва на комар а то се оказа че нямало висока хранителна стойност, само за оцветител по скоро става, взех си после замразен тубифекс, те вътре набухали само тиня и после храни рибите с това ... 7 лв за нищо. Всеки ден им давай по 2-3 пъти и до 5-6 дена женската ще е пълна с хайвер  :-)

Nikiengi

Комбинирай храненето, например през ден тубифекс, а другите дни замразен хирономус (Страхотна храна, но трябва да е прясно замразен и в момента му е сезона, така че не е проблем да намериш), бяла ларва и артемия, пак замразени! *THUMBS UP*

dok70

Живото си е най-добро, всичко друго е компромис!
*DRINK*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Gesi

А женската за да бъде пълна с хайвер, трябва ли да бъде при мъжкия? Или може да стане и ако е отделена. И мъжкият за да започне да прави гнездо трябва ли да вижда женската, и трябва ли да да е в друг съд в аквариума или може свободно да си плува при него, и да се напълни с хайвер и мъжкия да си направи гнездото? Защото ми се струва че като е при него, той не и позволява много да се храни и ме притеснява дали и е достатъчно това което изяжда  :-)

Nikiengi

Няма проблем, храни си ги нормално, тя ще намери начин да се нахрани. Ако пък е много лош раздели ги със стъкло или в друг съд. Имай в предвид, че за размножаването трябва да имаш друг съд, като след раздвижването на малките трябва да махнеш и мъжкия от родилния аквариум. Да знаеш, че ако мъжкия е много по-глям от женската може да я убие, така че е по-добре да са разделени! А за да се напълни женската с хайвер, не и е нужен мъжкар в аквариума, а после при хвърлянето за да го оплоди.

Desmoria

В общи линии, ако искаш мир и спокойствие ги раздели със стъкло както е предложил Nikiengi, така ще може и двете рибки да се хранят спокойно.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

DasKmete

Здравейте. Преди всичко поздравления и Голямо Благодаря за хубата тема. След като я прочетох и събрах инфо, реших да пристъпя към първия опит за развъждане на Бети. Смятам, че съм спазил последователността и няма сега да я описвам отново. Гнездото е готово, женската беше в буркан 24 часа и от 8 часа са заедно. Първите час-два имаше доста гонка от страна на мъжкия. После всичко утихна. Женската стои в единия ъгъл, мъжкия в другия под гнездото и нищо. Той си иглежда доста адакватен за всичко, което им предстои. Тя май не е готова или нещо друго. Женската е на повече от 5 месеца, издута е. На цвят е бяла с червени перки и не виждам да има вертикални ивици. Ще съм благодарен ако дадете мнение по моята ситуация, а също и колко време след като се съберат межкия и женската обикневено започва ухажването и любовния танц. Предварително благодаря!

piseto

 :-)  здравей, при мен около час и половина два след като съм ги събрала и вече са започнали  любовния танц,но аз ицчаквам мъжкия да си е направил добре гнездото и чак тогава пускам женската ! Като цяло аз ги пускам сутрин и до към обяд вече е приключило всичко и съм отделила женската!до сега два пъти   хвърлиха хайвер моите  първия път всичките рибки ми умряха още първия ден след излюпването сега имам около 30 -40 на 7 дена!

DasKmete

Благодаря, pisеtо. На втория ден от събирането им имаше опити и танц, но не се получиха нещата. Сега са пак в общия аквариум и след две седмици смятам да опитам отново.

piseto

може женската да не е била готова ! храни ги и с тубифекс на моите много им харесва

Jiktak

Здравейте, темата е стара, но да попитам кога трябва да се разделят малките мъжки бети поединично, т.е на каква възраст започват да проявяват агресивност и да се бият?

flame_froide

Здравейте на всички. Виждам, че темата отдавна не е активна, та да я върна малко в реалността. Бих искал да благодаря първо на всички споделили своя опит в тази тема. Всичко е ПРЕКРАСНО описано, щом аз който съм невероятен фен на бетите, но до сега само съм гледал такива, но никога не бях развъждал успях да докарам моята двойка до хвърляне на хайвер значи всичко е прекрасно казано. Бих искал с няколко думи обаче да споделя и някои неща от моя първи опит. всичко направих както е описано тук, отделен аквариум 28-29 градуса вода, след доста четене сложих подобаващо количество надводна и подводна растителност, както и черен полимер на дъното и черен грунд, за да се вижда по-добре хайвера, това най вече заради моето любопитство да наблюдавам процеса. Женска бета затворена в шише, мъжката направи гнездо под един стиропор който бях сложил в аквариума. Интересно е, че цялото гнездо беше направено ПОД стиропора и нямаше около него, но беше достатъчно голямо. Освободих женската играта започна почти моментално, женския смея да твърдя беше страшно мил с женската, много обръщания, много хайвер. Какво ми направи впечатление, мъжкаря ми събра единични зърна хайвер от дъното, за разлика от женската която според мен доста си похапна, но и доста отнесе горе в гнездото. Имам и доста снимков материал, който ако някой иска да види мога да споделя, но лично за мен преживяването беше уникално интересно. надявам се да се излюпят и да успея да ги захраня и отгелдам мъниците, и тогава със сигурност бих повторил. Иначе съм в процес на изграждане на собствен бетарник за мъжки бети, където искам да си селектирам 8-10 красиви мъжкаря от различни видове, главно за собствено удоволствие и не толкова за развъждане.
Животът е като клавишите на пианото, белите са щастието и любовта, а черните са разочарованието и тъгата. Но за да се получи хубава мелодия трябва да докоснеш и двете.

NO CARRIER

Добре дошъл! Споделяй снимки, за да им се порадваме и ние. :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

devil111

Снимка 1 мама
Снимка 2 татко
Снимка 3 около 50 дечица
Подготовката мина в 10 дни по две хранения на възрастният чифт със замразена артемия. Размножителната локва е кофа с 10 см вода с листо от индийски бадем и плаващи растения. След проплуването на личинките захраних с инфузория. Културата инфузория стартирам с аквариумна вода от Стара аква и обелки от краставица. Сега заложих и артемия за следващите дни. Надявам се да оцелеят. Температурата е стайна около 29/30°.препарати не съм ползвал. Успех на всички. Първият опит не се получи. Хайвера загни. Смених мъжкия и всичко е точно. Отделих го след като проплуваха.
Всеки луд с номера си.....

flame_froide

Здравейте отново и от мен. Ето и няколко снимки. На първата е таткото, на втората е майката, след чифтосването в общия аквариум, за да видите това което написах, че е в прекрасна форма след "любовната игра", гнездото и няколко снимки от самата игра. Само да кажа, че аквариума съм захлупил след отстраняването на женската с една табла от курабийки, за да предпазя водата от бързо изтиване, защото ми е близо до терасната врата, която обяснимо през лятото е почти нон стоп отворени, а вечерите са хладни и мисля, че се получи, защото температурата не падна под 28 градуса за дните до сега. Разбира се има и нагревател при нужда.









https://s15.postimg.cc/3utyw7pd7/image.jpg

https://s15.postimg.cc/gyzj8wp4r/image.jpg


Публикациите са слети: 20.08.2018 20:13

Цитат на: devil111 - 20.08.2018 17:34
Снимка 3 около 50 дечица
Здравей, а да те попитам, след колко време се излюпва хайвера ориентировъчно, че аз още подготвям захранването. И още нещо по принцип, ако реша 1-2 дни да им давам жълтък от яйце, разтварям го във вода и слагам по 2-3 капки в общия аквариум или ..... имаш ли опит с това? Благодаря много предварително.
Животът е като клавишите на пианото, белите са щастието и любовта, а черните са разочарованието и тъгата. Но за да се получи хубава мелодия трябва да докоснеш и двете.

devil111

За около 48часа се излюпва и след още два три дни почват да плуват свободно. За захранването с жълтък аз лично съм скептичен. Живата храна е най добрия вариант. Сложи едно листо маруля в буркан с аквариумна вода и докато преплуват ще имаш стабилна култура инфузория. Няма да се занимаваш с жълтък и качеството на водата ти ще е безупречно. След пет дни слагаш и артемия и рибите са здрави водата е чиста и растат бързо
Всеки луд с номера си.....

flame_froide

Цитат на: devil111 - 20.08.2018 22:07
За около 48часа се излюпва и след още два три дни почват да плуват свободно. За захранването с жълтък аз лично съм скептичен. Живата храна е най добрия вариант. Сложи едно листо маруля в буркан с аквариумна вода и докато преплуват ще имаш стабилна култура инфузория. Няма да се занимаваш с жълтък и качеството на водата ти ще е безупречно. След пет дни слагаш и артемия и рибите са здрави водата е чиста и растат бързо

Благодаря за бързия отговор. Ще сложа още утре, но после как храня с това чудо получената инфузория. Извинявай за сигурно лаишките въпроси, но нямам идея какво да очаквам и как да разбера, че се е развъдило нещо в "буркана".
Животът е като клавишите на пианото, белите са щастието и любовта, а черните са разочарованието и тъгата. Но за да се получи хубава мелодия трябва да докоснеш и двете.

devil111

Храниш с капкомер после. На просвет като погледнеш Буркина ще видиш едни точки, които мърда и са като облак в буркан. Това е инфузороята
Всеки луд с номера си.....

flame_froide

Моля отново за помощ, вече си имам едни малки нещица с леки опашчици, извинявам се за сравнението но са като сперматозоидчета по филмчетата за подрастващи, които все още за закачени и висят от балончетата. Има и такива които щъкат из водата виждам вече, но за малко и се закрепват пак за стените на аквариума. Махнах таткото от аквариума, за да не почне да си ги похапва. Та питането ми е да засиля ли въздуха в аквариума? Кога да започна да давам въпросната инфузория, четох някъде че имат за няколко дни собствен запас от храна от хайвера. И по какво количество по точно от инфузорията с този капкомер да слагам 3, 5, 15 капки. Аквариума е 20 литров.Благодаря предварително за хелпа.

Публикациите са слети: 21.08.2018 18:46

Вече си имам и сладурски мъници, част от които бягат насам натам, а други са все още прикрепени към гнездото. Ето един който с голямо усилие успях да уловя

Животът е като клавишите на пианото, белите са щастието и любовта, а черните са разочарованието и тъгата. Но за да се получи хубава мелодия трябва да докоснеш и двете.

flame_froide

Моите малки мъници вече плуват из аквариума. Мисля, че не съм успял да запазя голямо поколение 4-5 се виждат да плуват постоянно, но ще съм щастлив ако успея да запазя и това. Храня ги с разтворен жълтък и нещо като инфузория, ако изобщо съм успял да я отгледам по препоръките тук затова за всеки случай слагам по 2-3 капки и от едното и от другото. Мисля че аквариума е достатъчно голям за да го поеме. Но приемам всякакви съвети. Имам новоизлюпена артемия, замразена и се чудя кога да започна да храня с нея? Някакви идеи? Благодаря предварително

Животът е като клавишите на пианото, белите са щастието и любовта, а черните са разочарованието и тъгата. Но за да се получи хубава мелодия трябва да докоснеш и двете.

Similar topics (5)

34085

Започната от methy


Публикации: 2
Прегледи: 4975

25534

Публикации: 64
Прегледи: 30394

50815

Публикации: 2
Прегледи: 2645

56156

Публикации: 3
Прегледи: 3296

9584

Публикации: 14
Прегледи: 8502