• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:04

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

За размножаване на Бети - чети тук!

Започната от Rendaka, 05.05.2010 09:40

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Rendaka

С оглед на това, че не успях да намеря някоя добра тема , която  да описва целия процес на развъждане на Бети бях провокиран да я създам, като се надявам с ваша помощ неточностите и липсващите парчета от пъзела да бъдат запълнени.

Като за нечало ще изложа необходимите материали, според това, което съм чел из форуми и това, което имам като информация в главата си:
1.   Съд с вместимост, препоръчително около 30 л. Може да е по-малък, но за да си спестите по-нататъчно прехвърляне и излишни нерви е препоръчително да е по-големичък.
2.   Нагревател – един с мощност 25-50 W ще свърши работа
3.   Термометър
4.   Живи растения – плаващи и не само
5.   Парче стеропор
6.   Помпичка за въздух, която не е задължителна а само препоръчителна
7.   Лампа

   Избирате подходящо място за съда. Подложката, на която ще го поставите е препоръчително да е с различен цвят от белия, но това не е строго задължително. След като сте позиционирали аквариума поставете в някои от задните ъгли нагревателя и го напълнете с 10-15 см. вода. След което нагласете нагревателя да нагрее водата до 29-31 градуса. При тази температура се счита, че се опложда по-добре хайвера и ще имате по – голяма продуктивност, използвайте термометъра да се ориентирате в температурния  капацитет на водата. Поставете избраните от вас растения в аквариума. Те ще осигурят при по-нататъчното чифросване укрития за женската, ще послужат евентузлно за финдаменталност на гнездото и ще осигурят микроорганизми, който ще служат на бъдещото новоизлюпено поколение за храна. Поставете в някой от предните краища на аквариума парчето стеропор, желателно е да се намира в противоположен на нагревателя, поради редица причини. Тук е мястото да вмъкна и помпичката за въздух, нещо , което е апсолютно незадължително според мен, просто дава една ориентация , за която ще спомена малко по-долу.Поставете въздухоподаващата част (само маркуч, или камъче за въздух) при нагревателя и го нагласете да подава малък обем от въздух, колкото да прави леко течение на водните маси. Естеството на мъжката бета ще я накара да направи гнездото на най-спокойното място в аквариума, следствие на която , ще използва вече поставения стеропор в противоположния край на аквариума, спрямо източника на въздух. След като 'ориентирате" рибката къде искате гнездото и тя започне да го прави може да спрете помпичката и тя повече няма да ви е необходима (това е моето мнение по въпроса и моята гледна точка). Поставете лампата отгоре над аквариума, желателно е тя да е нискоконсумативна, т.е. да консумира малко електроенергия, да ви спести част от разходите.
   След като подготовката ви е готова е ред на това да изберете родителите на бъдещото поколение, стига да имате избор. Необходимо е да се знае също така, че една бета може да продуцира до 300 малки, което предполага по-нататъчни проблеми, ако нямате добра финансова, или материална подготовка. Трябва да сте изяснили за себе си какво точно искате да правите – да създадете риби с определен цвят, да създадете нов вид, или просто за забавление. Това предполага конкретното избиране на родителите.
   Да предположим, че вече гориния проблем, доколкото може да е такъв е изяснен и трябва да се пристъпи към чифтосването на бъдещите родители. Необходимо е да сте наясно, кога риботе са готови за чифтосване – женската е с издуто тяло след хрилете и окраската й е с вертикални ресни, лесно се разпознава и по това, че между най-предните й плавници се появява т.нар. "яйчено петно", докато мъжкият трябва да е с наситен цвят и имаите предвид, че мъжкият трябва да е с по-голям размер от женската.
Ето снимки, които биха ви ориентирали:
1.   Мъжки Crowntail SR
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi43.tinypic.com%2Fi5adzr.jpg&hash=23f8f100baa67cf0e0fbc4a7e471452a7de6e420
2.   Женски Crowntail DR
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi42.tinypic.com%2Fbijaeu.jpg&hash=944f10ed59fc5b165f033c40992893a88e81ba3c
Колкото хора , толкова и препоръки за това как точно трябва да се прави самото чифтосване. Някой предпочитат да пуснат женската първо, за да може да опознае територията и местата за криене, накой пускат първо мъжкия, за да започне да строй гнездото за малките. Ето моята гледна точка по въпроса – пускат се двете риби едновременно, като женската трябва да е изолирана от мъжкия по някакъв начин, за да не може той да я нападне. Аз използвам буркан 1 л. с височина 15 см. поставен в центъра на аквариума. Пускам женската в буркана, а мъжкия свободно да плава в аквариума. Според опитността на мъжкия гнездото може да е построено за няколко часа до ден, при мен това става за няколко часа, но аз изчаквам около ден преди да освободя женската. След като се освободи женската тя започва да обикаля аквариума и да се пери на мъжкият, който прави няколко спускания към женската , за да й привлече вниманието, като след всяко спускане се връща в изходна позиция под гнездото. След известно време плахата женска отива под гнездото и започват брачния им танц, като мъжкият не винаги събира хайвера, за да го качи в гнездото. Когато това се случи женската започва да събира оплодения хайвер и да го качва в гнездото. Бил съм свидетел на гледка, в която женската отива над мъжкия и изплюва буквално хайвера и той чак тогава почва да го събира и да го поставя в гнездото. След около 30 мин. до  няколко часа брачният им танц приключва и това е момента, в който трябва да отстраните женската от аквариума.
   Мъжкият в продълнение 24-48 часа (време ,през което трябва да оставите лампата да свети постоянно) се грижи за хайвера, като го пренарежда, качва този който се отделя от гнездото обратно. В момента, в който започнат да се появяват опашките на личинките, които започват да се движат и в следствие, на което падат от гнездото той ги събира и въща обратно в балонения рай. Препоръчително е да се отстрани мъжкият, когато малките проплуват, но това не е задължително да се спазва, понеже след като се излюпи хайвера малките се закачат за балончетата от гнездото и в момент, в който се откачат те правят опити да се върнат обратно до гнездото, който са винаги усешни, въпрос на малко време е при някой да го постигнат.
   След проплуването на малките те имат жълтъчен запас за около 2-3 дена, което предполага, че трябва да им бъде осигурен такъв за по-нататъчния период от тяхното развитие, с оглед на което много от хората развъждащи този вид риби използват яйчен жълтък, който е сварен до твърдост. С размото парче от този продукт можете да храните малките в продължение на седмици, но развитието им ще е много бавно.    
Ето снимка на седмична бета:

Въпреки, че не използвам този метод за захранване преповъчвам първите 3-4 дена след проплуването на рибките да се захранват с жълтък, спиролина, или някаква храна която да е с подобен размер, след което да се премине на жива храна – артемия или микрочервей (артемията е за предпочитане (ето едно видео с обяснение за люпене на артемия без да се занимавате с декапсулиране и прочее глупости )) След 15-20 дни може да започнете да използвате храна отговаряща на размерите на рибките – тубифекс, циклопс, комарени ларви , които могат да бъдат замразени, или живи, като вторите са за предпочитане.

Имайте предвид, че най-лесната част е да накарате рибите да хвърлят хайвер и да се излюпят малките, но по-нататък със захранването и по-нататъчното хранене на малките е далеч по-сложно и ангажиращо и в случаи, че не сте подготвени за това – не се захващаите, за да не сте разочаровани накрая!!!

©Христо Рендаков
Цитат на: JolandaWell don`t be  :oops: sorry for this commonly question,that`s why this forum is for :wink:

dok70

Липсва най-важната според мен част на предварителната подготовка на двойката!
Въздух се пуска след излюпването на малките.
Захранване - директно артемия!
Осветлението по-скоро пречи.
В общи линии няма задължителни неща, но това са мои наблюдения.
*DRINK*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

reaskol

Цитат на: dok70 - 05.05.2010 10:09
Липсва най-важната според мен част на предварителната подготовка на двойката!
Въздух се пуска след излюпването на малките.
Захранване - директно артемия!
Осветлението по-скоро пречи.
В общи линии няма задължителни неща, но това са мои наблюдения.
*DRINK*
Как след излюпването ?  :-D още преди да пуснеш мъжкия даже се пуска по 1-2 балончета на секунда в другия ъгъл от гнездото и всичко си е на 6

dok70

Цитат на: reaskol - 05.05.2010 10:38
Как след излюпването ?  :-D още преди да пуснеш мъжкия даже се пуска по 1-2 балончета на секунда в другия ъгъл от гнездото и всичко си е на 6
Известна ли ти е функцията на гнездото при лабиринтовите?
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Desmoria

Аз до колкото знам, цялата функция на аерацията в този случай, е да разбива повърхността на водата, за да не се образува ципа. Но това е след като започне да се люпи хайвера.

П.П. Колеги, хайде само да не спамим хубавата тема. Всеки може да каже как процедира и какъв му е процента на успеваемост.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

reaskol

05.05.2010 11:12 #5 Last Edit: 31.08.2010 15:04 by reaskol
Цитат на: dok70 - 05.05.2010 10:51
Известна ли ти е функцията на гнездото при лабиринтовите?
ХАха аз гледам 250 бети, само с тая риба се занимавам а ти ми казваш да ли съм наясно с функцията на гнездото   *ROFL*  *ROFL*
Ти наясно ли си ? недей обърква хората от опит казвам че е препорачително да се пусне лека струя от балончета на другия край в аквариума за да не се образува ципа!!  

dok70

Цитат на: reaskol - 05.05.2010 11:12
ХАха аз гледам 250 бети, само с тая риба се занимавам а ти ми казваш да ли съм наясно с функцията на гнездото   *ROFL*  *ROFL*
Ти наясно ли си ? недей обърква хората от опит казвам че е задължително да се пусне лека струя от балончета на другия край в аквариума за да не се образува ципа!!  
Полека само...
Маааалко повече опит ми се събира и бройки също... :-[
Какво викаш за функцията и как точно пречи ципата?
*dontknow*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

reaskol

Цитат на: dok70 - 05.05.2010 11:55
Полека само...
Маааалко повече опит ми се събира и бройки също... :-[
Какво викаш за функцията и как точно пречи ципата?
*dontknow*
Че ти не си ли виждал ципа досега  =-O Първо скапва водата  и второ спира достига на кислород :duvar:

dok70

Цитат на: reaskol - 05.05.2010 12:28
Че ти не си ли виждал ципа досега  =-O Първо скапва водата  и второ спира достига на кислород :duvar:
*THUMBS UP*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Rendaka

@Dok, колко време мислиш, че е необходимо за подготовка на двойката и в какво се състои тя?
Относно ципата на водата мисля, че няма как да се появи, ако се поддържа хигиена в аквариума и се сменя често вода, примерно на ден по 30% и не се прекалява с храненето (говорим за след проплуването на малките). Е всеки си има мнение по въпроса...

Ще ми се като се задават въпроси и не е получен отговор авторът им да отговори (това с оглед на горе казаното), за да може да изясни конкретния проблем и да няма двусмислици. В крайна сметка това е тема, в която хората ще могат да научат нещо, ако с общи усилия запълним фугите, а не само да си мерим...нагревателите.

Благодаря предварително  *privet*
Цитат на: JolandaWell don`t be  :oops: sorry for this commonly question,that`s why this forum is for :wink:

dok70

Обикновено не отговарям на провокации, но от мен да мине...
Подготовката на качествени родители за разплод започва преди да са стигнали до съзряване, от ранна детска възраст. ;-)
Конкретно възрастни бети се отделят самостоятелно в подходящи съдове с добри условия и хигиена.
7 до 10 дни се хранят с разнообразна, предимно жива храна, за да натрупат качествени полови продукти.
Тубифекс, енхитреус, жива дафния, циклопс и т.н.
Така при събиране на чифта двойката веднага хвърля, дори гнездото да не е готово.
И двете риби активно събират хайвера, без да го излапат междувременно.
Храна не се слага в развъдния аквариум, та при мен ципа не съм виждал. ;-)
Ролята на гнездото е да осигури газообмена на неподвижните личинки.
В природата лабиринтовите се размножават в блата, оризища и локви.
Там има "стабилна аерация". Аерацията е по-скоро вредна за стабилността на гнездото.
Няколко мехурчета, колкото за воден ток са полезни, но не задължителни.
След напускането на малките от гнездото/то тогова се разпада/, аерацията става задължителна,
а от родителите /самеца/ няма нужда.
Е мисля е достатъчно...
*DRINK*

-----------------------------------------------
Второ ниво - четете това
http://www.wasanbetta.net/j1/index.php?option=com_wrapper&Itemid=40
Скоро май някой питаше по темата.
8-)
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

pl86

Браво за темата Rendaka, много ми беше полезна ;

В близкото бъдеще и аз мисля да пробвам да ги размножа, ще трябва да взема нов аквариум в който да ги събера и се чудих, как ще им повлиае ако е по-голям аквариума, проблем ли ще е ако е примерно 50х40х40, разбира се няма да се пълни до горе, според мен ще е по-добре, да има повече място да се крие женската
идеята за по-голям е за да могат да се развиват малките повече време в него ( а не да им отеснее бързо ) и евентуално да му се намери друго приложение после :)
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Rendaka

Действай смело - в природата се размножават в оризища и блата, далеч с по-голям обем, спрямо аквариумът ти. Всичко, което правим в домашни, или фермени условия е с цел услеснение.

Поздрави!!!
Цитат на: JolandaWell don`t be  :oops: sorry for this commonly question,that`s why this forum is for :wink:

wwladoo

Цитат на: dok70 - 05.05.2010 11:55
Полека само...
Маааалко повече опит ми се събира и бройки също... :-[
Какво викаш за функцията и как точно пречи ципата?
*dontknow*
*offtopic *spam Извинявам се на колегата Rednaka,че смисъла на темата му беше друг но-----  Ицо--Dok 70--приятелю -защо изобщо.......,има ли смисъл,нали си говорихме,а пък за л....е  развъдчиците прекупвачи.....нямам думи,че и акъл д...т ;-) *BRAVO*!!
: 05.08.2010г 01:01ч
Цитат на: dok70 - 05.05.2010 17:01
Обикновено не отговарям на провокации, но от мен да мине...
Подготовката на качествени родители за разплод започва преди да са стигнали до съзряване, от ранна детска възраст. ;-)
Конкретно възрастни бети се отделят самостоятелно в подходящи съдове с добри условия и хигиена.
7 до 10 дни се хранят с разнообразна, предимно жива храна, за да натрупат качествени полови продукти.
Тубифекс, енхитреус, жива дафния, циклопс и т.н.
Така при събиране на чифта двойката веднага хвърля, дори гнездото да не е готово.
И двете риби активно събират хайвера, без да го излапат междувременно.
Храна не се слага в развъдния аквариум, та при мен ципа не съм виждал. ;-)
Ролята на гнездото е да осигури газообмена на неподвижните личинки.
В природата лабиринтовите се размножават в блата, оризища и локви.
Там има "стабилна аерация". Аерацията е по-скоро вредна за стабилността на гнездото.
Няколко мехурчета, колкото за воден ток са полезни, но не задължителни.
След напускането на малките от гнездото/то тогова се разпада/, аерацията става задължителна,
а от родителите /самеца/ няма нужда.
Е мисля е достатъчно...
*DRINK*

-----------------------------------------------
Второ ниво - четете това
http://www.wasanbetta.net/j1/index.php?option=com_wrapper&Itemid=40
Скоро май някой питаше по темата.
8-)
Ей това написаното, е от опит и то дългогодишен,а половината от другото са глупости!!!! ;-) *BRAVO*Някои хора,много на сериозно взеха да се вземат,защото от интриги  :-!и много хора спряха да пишат !!!Аз бях до тук, и спирам,да спамя по темата !!!
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

dok70

 *spam
Има смисъл, е малко под въпрос ама има...
Един на сто да се осъзнае, все си е полза някаква. ;-)
В повечето случаи съм решил да не се "хабя" вече.
*DRINK*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Similar topics (5)

41986

Публикации: 32
Прегледи: 16608

31919

Публикации: 5
Прегледи: 4754

11614

Публикации: 13
Прегледи: 7186

25165

Публикации: 4
Прегледи: 3269

6541

Започната от dako


Публикации: 32
Прегледи: 17325