• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:23

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Отглеждане и развъждане на Перлено гурами (Trichogaster leeri)

Започната от Ivan_S, 10.01.2014 15:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ivan_S

Здравейте колеги! Като за начало на новата година реших да пусна един превод на статия за отглеждането и размножаването на една популярна и красива лабиринтова риба - Трихогастер леери. В профила на рибката на сайта на БАЕ има дадена обща информация, като се надявам, че тази статия ще е интересна за вас и може би ще допълни наличното инфо. Приятно четене :):

Отглеждане и развъждане на Перлено гурами (Trichogaster leeri)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs16.postimg.cc%2Fu7spdhn11%2Fleeri.jpg&hash=3978d4701fef604e02ace0e4c0bdd738d43de746

Както всички, гурами, този вид се отнася към семейството на либиринтовите риби

Семейството е получило своето наименование от специалния орган за въздушно дишане, т.нар. ,,лабиринтов апарат" . Този своеобразен орган представлява разширение в хрилната кухина, снабдено със собствена мускулатура. В нея са разположени няколко тънки костни пластинки, на външен вид наподобяващи лабиринт. Тази кухина и пластинки са покрити с мукозната мембрана на епитела и богато кръвоснабдени. Когато рибата поема вода от водната повърхност мехурче въздух, кислородът от него преминава в кръвоносната система, а въглеродният диоксид и амоняка се отделят в лабиринтовата кухина и напускат организма на рибата при следващото поемане на въздух. Така се осъществява дишането при всички лабиринтови риби.  По този начин, лабиринтовите риби периодично, денем и нощем, се издигат до повърхността на водата за поредната порция въздух. Това не зависи от нивото на насищане на водата с кислород. Даже в богата на кислород вода без достъп до повърхността лабиринтовите риби загиват до 7-8 часа. В същото време могат дълго време да издържат без вода, намирайки се във влажна среда (например обвити във влажни водни растения). Такова приспособление позволява на лабиринтовите риби да са малко чувствителни към качеството на водната среда. Те могат да обитават кални, блатисти, бедни на кислород води и даже напоителни канали и оризища.

Trichogaster leeri обитава водоеми в Тайланд, полуостров Малака, островите Суматра и Килимантан (Югоизточна Азия). В естествени условия рибите достигат дължина от 12 см., в аквариумни – средно около 10 см.

Половият диморфизъм е ясно изразен. Самецът е по-голям, има по-дълги и заострени плавници, окраската му е по-ярка, гърдите и коремът в състояние на възбуда са оранжево-червеникави.

Със своята окраска, Трихогастер леери представлява изключителен интерес. Тялото им е сребристо със слаби виолетови нюанси. На този фон са разположени бели точици или петна, напомнящи разпръснати перли. Двата гръдни плавника, гръбния и опашния имат такъв перлен блясък, както и тялото.

По природа тези риби са мирни и доста плашливи. За отглеждане на Трихогастер леери е необходим достатъчно просторен (над 150 л.) аквариум с дължина не по-малка от 50 см. и височина не по-малко от 40 см., с тъмен грунд, гъсто засадени растения, включително меколистни и плаващи, с корени, служещи за укрития и със свободно място за плуване. Температурата на водата може да се колебае в границите на 23-27°С, оптималното рН – 6.0-7.0 и твърдост 12°dH. Рибите от този вид са по-взискателни към качеството на водата, в сравнение с други представителни на семейството и обичат слънчева светлина.

За храна най-добре е да се използва дафния, хирономус, тубифекс, а при липса на такива може да се хранят със суха храна или с изкуствена комбинирана храна, препоръчвана за риби от семейство Лабиринтови.

При развъждането на Трихогастер леери има някои затруднения. Те са свързани преди всичко с това, че трудно се подбират добри развъдни двойки. Много риби отказват да хвърлят хайвер. Към това трябва да се отчита и страхливият им характер. Хвърлящите хайвер трябва да се поставят на тихо място или покрити. Акваристите-развъдчици размножават Трихогастер леери по различни, но все пак по общоприети изисквания. Най-важен е подборът на двойки. Потомство лесно може да се получи от млади, само зрели двойки. Ако развитието на рибите не е било затруднено, това означава възраст 8-12 месеца. От по-възрастни риби практически е невъзможно да се получи потомство. Двойки започващи да хвърлят хайвер на възраст над 8 месеца може да постигнат 4-5 хвърляния с 250 до 1000 зрънца хайвер при всяко хвърляне, с промеждутък между хвърлянията 10-12 дни, след което престават да се размножават.

7-10 дни преди хвърлянето на хайвер мъжкият и женската трябва да се отделят в отделни аквариуми и да се засили храненето им с разнообразна жива храна. През това време трябва да се подготви развъден аквариум с обем 50-100 л. Нивото на водата в него трябва да е 20-30 см., и да е без грунд. На повърхността на водата е целесъобразно да се поставят 1-2 храстчета папрат и малко ричия. Водата трябва да бъде стара, достатъчно мека (твърдост около 4 немски градуса) и леко сикела (6.0-6.5 рН). Първи, в развъдния аквариум с температура 24-25 градуса, се пуска самеца, а след няколко часа – самката. След това, за стимулиране на хвърлянето на хайвер са необходими малки смени на вода с дестилирана или дъждовна вода имаща температура 2-3 градуса по-висока. По този начин се създава имитация на дъждовен сезон, характерен в естествени условия. Постепенно температурата на водата в развъдния аквариум се повишава до 28-30 градуса.

Ако са спазени условията за хвърляне на хайвер, мъжкият активно строи голямо, плоско гнездо от слюнка и мехурчета въздух, понякога включващи островчета от ричия. Хвърлянето на хайвер започва обикновено на следващия ден след пускането на двойката и продължава около 2 часа. По време на хвърлянето на хайвер мъжкият обхваща женската и я обръща с корема нагоре по посока на гнездото. Порция от оплоден хайвер се повдига към повърхността на водата, където самецът го събира и го поставя сред ,,пяната" в гнездото. След приключване на хвърлянето на хайвер, самката се отделя веднага, а самецът – тогава, когато хайверните зрънца започнат да потъмняват или след излюпването на личинките. Сред това нивото на водата в развъдния аквариум се понижава до 10 см. и се поддържа такова в продължение на месец, т.е. докато у малките не се образува и не започне да функционира лабиринтовият орган. При голяма плътност на малките в аквариума трябва да се подава слаба аерация на водата, така че мехурчетата въздух да са меки и да не травмират малките.

Личинките се излюпват от хайвера след 1-2 денонощия. Въпреки, че Трихогастер леери е достатъчно едра аквариумна риба, нейните малки са много малки и имат малка уста. За това първите 3-4 дни след прибирането на жълтъчното сакче, те трябва да се хранят с инфузории, ротатории или циклопс. На 5-я, 6-я ден може да им се дава излюпена артемия. Малките растат сравнително бавно. Постепенно храненето може да се комбинира. Но в продължение на месец, докато младите не пораснат малко, трябва да се хранят само с жива храна. Препоръчително е да им се дава млада червена дафния, тай като тя има относително мека обвивка. 1/3 от водата в отрастния аквариум трябва да се сменя ежедневно с престояла, аерирана вода.

Трябва да отбележим, че перленото гурами е чувствително към условията на отглеждане. В замърсена с органика вода при понижена температура (18-20 градуса) рибите лесно се поддават на нападение на камшичести паразитиращи инфузории или на бактериални инфекции на кожата, което по правило води до смърт на рибите. Още едно характерно заболяване за семейство Лабиринтови е възпаление на лабиринтовия апарат с нарушение на функциите за дишане на организма. Външно то се проявява като абсцес в носовата част на главата на рибата и често поемане на въздух от повърхността на водата. Ако рибата не се лекува, преди всичко с повишаване на температурата до 26-28 градуса, то се получава разрив на камерите на лабиринтовия апарат и летален изход за самата риба. За това, за да се избегне заболяване (тъй като лечението невинаги дава положителен резултат),  в аквариума винаги трябва да се поддържат оптималния условия за нормален живот на Вашите любимци.

Автор:  В.Ф.Коваленко, ст.науч.сотр. ИКХХВ НАН Украины
AQUATERRA.UA | №2_3, 2009
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)


evtokr


rollon

Някой по-запознат може ли да ми каже на каква възраст проличава половия деморфизъм,т.к. имам наблюдения,че женските екземпляри преобладават в популацията на тези риби  :-)

Similar topics (5)

25738

Публикации: 16
Прегледи: 12583

47163

Публикации: 0
Прегледи: 1887

2632

Публикации: 19
Прегледи: 13824

40798

Публикации: 16
Прегледи: 8213

45032

Публикации: 25
Прегледи: 10203