• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бетите са готови за разплод, но нямаме гнездо

Започната от s_slavcheva, 21.05.2007 12:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

s_slavcheva

Здравейте всички!
Прочетох темите за размножаването на бетите.Направих метода с шишето. Преди около 10 мин. пуснах мъжкия при нея и той започна да се перчи. Тя също се оцвети и започна да се перчи. Въпроса ми е да я пусна ли и да увелича температурата или да го изчакам да направи гнездо?

Lestat

Имаш ли разтителност в аквариума, каква е температурата в момента? Ако имаш достатъчно окрития няма да имаш проблем ако ги събереш. Гнездо не е абсолютно задължително да има, мъжкаря може да го направи по време на хвърлянето. Водния стълб 10-13см. Температурата около 28. Аерация, но да не е много силна, колкото да не е се хване ципа на повърхността. Останалото е чакане. Може и да не стане днес или утре, но ще стане. Успех.

s_slavcheva

имам растения. водния стълб е 10-15 см. само температурата е 24. сега ще я покача и пускам женската.
много ти благодаря.

Gad_Man

Спокойно изчакай го да направи гнездо и тогава внимателно пусни женската.Почти е сигурно, че мъжкото ще започне да я бие и ще и нарани плавниците, възможно е дори женската да се преструва на умряла, но не се плаши и не прави като един приятел също член на този форум да я изваждаш и да разваляш цялата работа.Тези рибки са много издържливи на бой и до сега никога не съм имал убита женска от мъжки(не случайно някои ги наричат и бойни рибки).Щом мъжкият спре да бие женската означава че тя е готова за хвърляне.Хвърлянето на хайвера става под гнездото построено от мъжкия като хайверчетата падат на дъното на аквариума и от там мъжкият и женската обират хайверчетата в устата си и ги изплюват в гнездото а понякога изплиюват по малко от колкото са събрали, но какво да се прави :-)

s_slavcheva

Вече си имаме хайвер. Ще ги оставя заедно до 8 и 30,защото до тогава съм на работа .Преполагам,че нищо няма да им стане.
Мъжкия кога мога да го използвам пак, защото имам още една женска, която е готова да остави своето поколение?

neneee

Мъжкият се грижи за поколението! Можеш да махнеш женската. Даже е желателно ако са хвърлили вече и той я бие. Преди малките да се излюпят и започнат да плуват при падане от гнездото(често явление) той ги връща обратно.

Flober

М даммм не бързай с мъжкия ( да го "използваш")той ще се погрижи за всичко в началото 

Gad_Man

Мъжкия можеш да го използваш пак след 2-3 дни от отделянето му от вече раздвижените ларви.
И успех най-трудно е захранването на ларвите :-)

s_slavcheva

бъдещият татко си пази хайвера. А майката я преместих в общия аквариум. Там имам още една синя бета и тя сега се перчи и гони да бие майката. Синята спорен мен е женска.Възможно ли е да бъркам? На каква температура да държа хайвера?

Gad_Man

Хайвера го дръж на същтата температура на която са го хвърлили иначе трябва да е около 26-27 ама и на 20 да е пак ще се излюпят самоче по бавно

s_slavcheva

благодаря за помоща. ако имаме бебета пак ще пиша.

Gad_Man

Зареждай артемията от сега или там с каквото ще ги храниш или купи някои готови храни ;-)

Lestat

А ти (s_slavcheva) от къде си ако не си си проготвила артемиката мога да ти метна малко. Късмет с ново излюпените че утре ще да е деня. :-)

Стамен

Интересно ми е как точно се захранват бети с артемия

s_slavcheva

Аз съм студентка в София и си гледам рибите тук (в София). По - принцип съм от Берковица , близо до Монтана е. А за бебетата съм взела жълтък от едно магазинче. Другата седмица ще им взема SERA не помня как точно се казваше. А това  от банана дето е, ако имаш от него ще съм ти много благодарна, ако ми дадеш.
Имам и едно въпросче. Тъй като няма гнездо, хайвера е на повърхността на водата и изглежда като малки балончета, които са хиляди. Нормално ли е да са толко много?

neneee

Хаха   *ROFL* да не си се объркала? Тези балончета на повърхността са гнездото. Ако можеш качи снимка за да ти кажем.

Ant0n86

Моите като бяха хвърлили хайвера и направо не можех да различа кое са балончета и кое яйца. Все пак се излюпиха доста бебета, но 4-5 дена след излюпването повечето умряха  :'( Сега имам 10-15 които се мъчат да плуват и дано оцелеят 

s_slavcheva

За съжаление не мога да ги снимам. Ще ги изчакам, пък каквото излезе.

Gad_Man

Хайверчетата са бели ръбести топченца в пяната и по добре си направи сама жълтъчна храна като твърдо свариш едно яйце и му отделиш жълтъка и ще го дваш с пипета ама да знаеш жълтъка много мъти водата

s_slavcheva

Аз прочетох как става. Ако има бебета ще се грижа за тях.

Ant0n86

А някой знае ли след колко време малките почват да ядат? Моите вече са на около седмица и още не обръщат внимание на жълтъка.

neneee

Kaкво на седмица? От както плуват ли седмица? Защо не им излюпиш артемия мръвката си е мръвка а бетите са хищни. Ако имаш въпроси за артемията пиши на Л.С. Айде успех с бебоците  :-) !

Gad_Man

То за артемия се мисли преди да са се излюпили сега най добре с жълтъка да си ги захрани.Аз се каня да пускам даниотата тези дни, но ме мързи да зареждам артемия и на жълтък ще ги карам, вярно шансът им е по малък ама...
А иначе малките започват да се хранят веднага след като им изчезнат торбичките на коремчетата.

Flober

Цитат на: Ant0n86 - 22.05.2007 13:09
Моите като бяха хвърлили хайвера и направо не можех да различа кое са балончета и кое яйца. Все пак се излюпиха доста бебета, но 4-5 дена след излюпването повечето умряха  :'( Сега имам 10-15 които се мъчат да плуват и дано оцелеят 
Аз ли се бъркам или трябваше нивото на водата да "позволява"малките да "вземат" въздух за лабиринтовия апарат в началото ?

Gad_Man

Те малките нямат лабиринтов апарат още, дишат само с хрилете.Лабиринтовия апарат се развива по късно иначе както при всички малки нивото на водата трябва да е по ниско :-)

Ant0n86

 Моите вече са на седмица почти, а още не ядат жълтък  :-( Преди малко им капвах, а те просто преплуват през него... Следващият път наистина ще заредя артемия и ще захранвам с нея.
Относно нивото на водата имам следния проблем - не мога да го сваля под 10-15 см, тъй като първо филтърът е толкова висок и при по-ниско ниво няма как да аерирам (освен само с камъче) и второ нагревателят не е напълно потопяем и в момента е килнат на една страна, но няма как повече от това. Ако имате предложения за решение на проблема ще съм много благодарен  :-)

Gad_Man

10см си е идеално за маниците а гъбата винаги може да си я поодрежеш малко ако смяташ че е голяма.За нагревателя незнам *NO* опитаи и него да отрежеш *ROFL*

HanibalKing

Вчера по моята женска се появиха типичните резки.И аз ги отделих както му е реда-15см воден стълб,
27C даже мъжкия беше направил гнездо, но то се развали от балончетата на филтъра-гъба.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi159.photobucket.com%2Falbums%2Ft154%2FHanibalking_2007%2FIM001599.jpg&hash=e89a1dafc3287389b386cafba2fa7a77b6db0077
НО за сега нищо не се случва?! :-(Двете риби просто се гонят *NO*
Струва ми се даже че от жеската се подава едно бяло зрънце, можеби хайвер, което си стои така
от много време-ама пак нищо...

Ant0n86

Аз затова спрях аерацията докато мъжкия правеше гнездото. А доколкото помня, бях чел във форума, че ако женската е готова за хвърляне, но няма къде, може да хвърли хайвера и той да остане неоплоден, както явно е в твоя случай

HanibalKing

Абе неоплоден няма как да остане :-D Мъжкия си е бая сериозен пич.Тя само да реши да го хвърля @}->--

Gad_Man

Женската трябва да е точно така с бяла подутинка на дупето...идеално!
И аз сега отделих моите ама женската ми май е малка още(на 5-6 месеца) а и няма такава подутинка ам.. ще видим какво ще стане :)


HanibalKing

Цитат на: Gad_Man - 23.05.2007 21:18
Женската трябва да е точно така с бяла подутинка на дупето...идеално!



Тази подутинка трябва да е съвсем малка нали?Иначе колко време може да трае това носене на хайвера,без да го хвъря.
Забелязах, че женската е станала по-цветиста,с по-наситени цветове и по-бляскава.

Gad_Man

Да ви се похваля току що видях, че и моята има бяло топченце на гъза, но понеже бетата ми е бяла и не си личи много :)
Подутинката представлява една бяла точица точно на дупето.А хайверът мисля, че може да го носи през целия си живот, но ако не хвърля да речем 6-7 месеца, година се запича и остава ялова.

Gad_Man

Хей...какво става с бетите нищо не казвате кой до каде стигна..?
Моите в момента хвърлят хайвер :P

HanibalKing

Ми, кво да ти кажа има гнездо ама женската не хвърля хайвера вече трети ден :-(
Всичко съм направил по учебник, ама на...

mejdupraznika

Ако можете пратете снимки на това гнездо и малко повече снимки на мъжките и женските ви бети хаивера и т.н  *BRAVO*

Gad_Man

Аз да имах с какво да снимам...щях да ги заснема и като хвърлят хайвера ама на...
Сега заминавам на село за няколко дни и оставям малките даниота и мъжката бета с хайвера сами, че да видим дано не стане някой фал :-)

islander

И да стане фал - винаги има има следващ път. Споко.

HanibalKing

Днес става цяла седмица откакто моите стоят заедно :-(

Gad_Man

Моята женска я захлюпих в аквариума при мъжкия с едно отрязано и надупчено шише на бемина и изчаках докато мъжкия направи гнездо.На втория ден сутринта ,когато гнездото беше вече готово махнах шишето и мъжкаря веднага взе да се перчи под гнездото си и след около час станах свидетел на хвърлянето на хайвера.Цялата работа продължи някаде до обяд след това извадих женската понеже тоя мизерник започна да я гони и и цепна опашката.Така мъжката бета вече беше сама и си гледаше "бъдещите деца" , постояно правеше нови балончета и си местеше хайвера от едно място в гнездото на друго място пак в гнездото.Обаче в петък нашите ме грабнаха към село и рибките останаха сами за три дни и като се върнах "ФАЛ" мъжкия си гледаше гнездото ама в него ни хайвер ни ларви изял ли ги е незнам...Сега чакам поне седмица и ще ги пускам пак та да видим, иначе имах и хайвер от даниота и като се върнах се бяха излюпили и щъкаха из аквариума, веднага ги захраних с жълтък и сега са си живи и здрави ама бетите :-(

Ant0n86

Няма как да ги е изял мъжкия според мене. Все пак дори и да се излюпят, той се грижи за тях. По-скоро по някакъв начин хайвера не се е оплодил  *NO* Просто опитай пак  :-)

Gad_Man

Ами да възможно е и да не е бил оплоден те рибките са още млади сега карат шестия месец, но са доста едри за възраста си.

CellebrO

Хора стискайте палци.От вчера съм пуснал мъжкия в едно аквариумче и той почна да прави гнездо.Днес сложих женската отделена със стъкло.Гнездото ся е малко разхвърлено ама той ще го оправи.... дано стане и при мен работата....после със какво ще захранвам не ми е ясно ама....ако има бебета ще го мисля  :-)
Beauty is in the eye of the beholder.

Gad_Man

Хах каква случайност и аз заредих моите снощи  :-D

ceco

Ето ви и едно клипче за размножаването на бети:
http://www.petnet.de/?v=706
Като гледам май действието се развива в общия аквариум.

Desmoria

Хайде и аз да се похваля :). Вече 15 дни, откакто се излюпиха моите сладури. И всичко започна по погрешка :-[. Трябваше да бъдат заложени 2 бели бети (женската не е чисто бяла), но така се получи, че синята бета от картинката се докопа до една червена женска и свършили работата без гнездо. Мъжкия беше направил 5-10 балончета и на тях отгледа около 30тина бебета. Те от своя страна, се захраниха първите 10дни от разплуването си, с завъдилите се червейчета от остатъците от храна. И все още си карат на тая храна и не поглеждат артемията, което е добре дошло за мен, защото няма да се налага да ги храня, за сега. Така че, исках да кажа само, че когато природата си е наумила нещо, никой неможе да я спре :). Ето и няколко снимки на мъжкарите.
http://i198.photobucket.com/albums/aa281/tox1cv/sinqbeta.jpg
http://i198.photobucket.com/albums/aa281/tox1cv/bqlabeta.jpg
http://i198.photobucket.com/albums/aa281/tox1cv/bqlabeta1.jpg
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Ant0n86

Браво, много хубави бети!  *BRAVO* Успех и с отглеждането на малките  :-)

Desmoria

В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Desmoria

Така, искам да попитам някой, който е гледал бебета бети, колко често им сменя водата. Защото на мене това ми е най големия проблем, да преценя колко често да им я сменям. Също така и каква част от водата да сменя. Като цяло информацията по тази част, която намерих е доста оскъдна, за това ако има някой който да ги е отглеждал до полова зрялост, нека си каже.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

shebeka

Аз мойте ги гледах в 5 литров "аквариум",хранех ги първитв 2 седмици с чехълчета и на ден им сменях по около половин литър от водата.Може и по-нарядко сигурно ама неми се рискуваше, а и много смрад става от чехълчетата. 

omanna

абе знаете ли аз ко напраих като малак толкова много исках да ги развадя тиа бети 4е напрао неможех да спа.и един пат жзе че стана работата и нали машкиа по4на да прави гнездо работи там женската хварля хайвера и аз отиам да на даскало и забравих вклю4ен  нагрежателя и кат се вра6там водата ве4е балбука6е напрао рибите мартви и аз се разплаках  :-| :-D :-D *MODERATOR*

Shagrath

 :-D *ROFL* Тогава сигурно си бил в първи клас, а сега във втори ли си?

shebeka

Мойте сега са на 40 дена и зеха да миязат на риби *YAHOO*
като ги почнах на артемия  не отделях "черупките" от яйцата и някой дето беха хапнали и от тях си заминаха.Вчера ги местих да им измия аквариума и една сигурно съм я наранил нещо щото за 3 часа гъбяса,ноо другите са си екстра *DRINK*та това мога да кажа аз с моя скромен опит. 

Desmoria

Охх, аз с тая артемия немога да се справя. Явно не ми се отдава. За сега карам на жълтък и SERA micron, но утре ще си взема някаква жива за дребосъци, че така не става. Пък и сега чакам още ново поколение, та ще видим какви ще ги свърша. :)
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

shebeka

ами ако все на стара и развалена си попадала :-)иначе не е проблем

Desmoria

Ами да ти кажа и аз незнам какъв е проблема. Сега имам ново котило, адски много рибоци от снощи започнаха да се люпят и незнам как ще ги захранвам. Ще пробвам номера с банановата кора, да изкарам малко инфузория.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

shebeka

Moже и да се развие нещо ама ако има от къде да вземеш малко среда с вече развити е по-добре *DRINK*

Shagrath

TOXIC, захранвай първоначално със яйчен жълтък, а когато проплуват, пущай артемия. Във форума има тема за артемията. Прочети я. Аз през месец декември изкарах едно люпило от малки бети. Първите 4-5 дни захраних със яйчен жълтък. Артемията люпих във една 5 литрова ваничка, със температура на водата 28 - 29 градуса и постоянна аерация. Слагах на литър по една супена лъжица едра морска сол. Артемията се излюпваше не веднага, а постепенно, което  беше много удобно за храненето на малките, защото всеки ден имаха жива храна. Събирането на излюпената артемия правех по следният начин. Всеки ден спирах аерацията, вадех нагревателя, и поставях ваничката до прозореца, за да се съберат от единия край излюпените рачета. След това посредством тънък хлаух засифонвах водата в тази част, в която са се събрали, а изсмуканата вода преминаваше през ситна цедка, където се събираше аремията. Прецедената вода връщах обратно във ваничката, а събраното на цедката промивах със обикновена вода, така че да се събере във малко найлонво пликче артемията на цедката. Така събрана, давах веднага артемията на дребосъците. Не знам защо нямаш успех с люпенето. Да не би да са ти продали някакви престоели яйца от артемия? 

Desmoria

Значи имам новини. Предишната ми артемия, явно наистина не е ставала за нищо. Сега опитах с друга, която ми я даде една жена от зоомагазина на Сточна гара - чудесен резултат. Едиствения проблем беше, че ми бяха останали само 3 дребосъка докъто се мотам с тая артемия, но за сметка на това пък те вече са в отлично здраве. Първоначално до 1 седмица си кльопаха инфузория, но като взе да не стига и се видях в чудо с тая артемия. Явно хората са прави има артемия и артемия :). Явно не съм толкова калпава в люпенето колкото си мислех.  :-P .
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Catherine

Здравейте! Аз имам двойка бети в аквариума и ми е любопитно (понеже не съм много навътре с мат'риала), по какво се разбира, че са готови за разплод? Какви са признаците? Понеже женската я взех по-късно (преди имах друга женска, но умря), мъжкият в началото я гонеше и не се разбираха много. Но напоследък ги гледам, че взеха да се заиграват. Някакви ритуални танци правят, ежат се, обикалят в кръг в синхрон. Това има ли нещо общо, или просто си играят?  :-[ Любопитно ми е на какво се дължи това поведение, защото преди не съм ги виждала да правят така.

Desmoria

В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Catherine

Ами, не  *NO* Има и една влюбена двойка барбуси.

Desmoria

Ами отдели ги в аквариумче, с височина на водния стълб 15см, сложи няколко плаващи растения или сгъната на кръгче сламка, отдели с някаква мрежичка рибките една от друга, така че да се виждат но да не се събират заедно. Когато мъжкия е направил вече гнездото, махни преградата и ще стане работата.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

bengan

 Не им слагаи прясна вода във ваната за развъждане, бетите са лабиринтови и се чувстват по добре в бавно течащи и стари води. Ако си пуснал аератор или филтър които доста движи повърхноста на водата също не става защото мъжкия не може да направи гнездото.

Catherine

Благодаря ви за ценните съвети.  ;-) А колко време продължава горе-долу целият процес? Съжалявам, че питам толкова, но досега не съм се занимавала с това и съм малко шашната.  :-[

Desmoria

Процеса на хвърлянето е около 20тина минути, като имаш в предвид, че женската на 2-3 пъти отива при мъжкия и хвърлят. Ама да ти кажа то си е и до двойка рибки. Аз имах един чифт, който хвърля отведнъж и след това трябва да махам женската за да не я ликвидира мъжкия. Другия ми чифт хвърля 3-4 пъти на един "сеанс" :)
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Catherine

Оф, май няма да се стига до размножаване.  :'( Мъжкарят ми е болен и май и той ще си замине. Забелязвам, че от ярко червен е станал бордо, даже сивкав, а покрай хрилете и по перките има бели точици. Това доста прилича на болест или гъбички... Не мога да разбера къде греша.  :'(

Desmoria

Добре де, не го приемай толкова печално. Може да са ти продали болни рибоци.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Catherine

Не знам вече дали да упорствам и да си купувам нови с надеждата, че все някои от тях ще оцелеят, или да приема, че не ме бива или не мога да улуча здрави рибки и да си гледам каквото остане, докато и то не измре.  :-( Много ми харесва да се занимавам с рибоците, много ме успокояват, но като запонат да измират без видима причина и много се разстройвам. Имам ги едва от няма и два месеца, а вече три умряха, а четвъртата е на път.  =-O

Desmoria

Я дай малко повече инфо за тоя аквариум.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Catherine

Ами, ето инфо за аквариума:
Около 10 литра (мъничък :-[)
Без растителност
Без нагреватели и изкуствено осветление
Има помпичка
Температура на водата - 24-25 градуса
На дъното има обли морски камъчета и няколко рапанчета
Както казах, рибоците са двойка барбуси и двойка бети. Храня ги веднъж на ден с около една щипка храна (не знам каква е, някаква обикновена многоцветна - на големи листове и трябва да им я стривам).
Сменям около 30-40% от водата със застояла веднъж седмично.
Не знам каква информация повече да дам. Ако има още нещо, питай.И ми кажи, ако нещо не ми е наред в показателите, моля те. *SORRY*

Barbus

От информацията ти ми става ясна евентуалната причина за умирането на рибките ти.Просто размера и условията в аквариума ти не са подходящи.10 литра са прекалено малко,липсата на растения и филтрация само влошава положението.Ако искаш рибките ти да са здрави трябва да си вземеш по-голям аквариум.Около 25-30 литра ще е идеален за четири рибки.Задължително трябва да има растения които да произвеждат кислород.Без кислород рибките буквално се задушават.За грунд може да ползваш кварцов пясък с размер 2.5-4мм(в почти всеки зоо-магазин има).С помпичка няма да успееш да поддържаш необходимото ниво на филтрация.Моя съвет е по-скоро да си вземеш по-голям аквариум да сложиш грунд,растения и някакъв подходящ филтър.Ако го направиш предполагам че рибките ти ще спрът да измират.Успех.
We hold each other closer, as we shift to overdrive
And eveyrthing goes rushing by, with every nerve alive
We move so fast it seems as though weve taken to the sky
Love machines in harmony, we hear the engines cry.

Desmoria

Цитат на: Catherine - 19.07.2007 21:38
Ами, ето инфо за аквариума:
Около 10 литра (мъничък :-[)
Без растителност
Без нагреватели и изкуствено осветление
Има помпичка
Температура на водата - 24-25 градуса
На дъното има обли морски камъчета и няколко рапанчета
Както казах, рибоците са двойка барбуси и двойка бети. Храня ги веднъж на ден с около една щипка храна (не знам каква е, някаква обикновена многоцветна - на големи листове и трябва да им я стривам).
Сменям около 30-40% от водата със застояла веднъж седмично.
Не знам каква информация повече да дам. Ако има още нещо, питай.И ми кажи, ако нещо не ми е наред в показателите, моля те. *SORRY*

Откъде си?
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Catherine

От Перник съм. Явно няма да мога да гледам рибки.  :'( У нас е толкова тясно, че само малко аквариумче може да се побере. Когато си ги купувах в магазина, ми казаха, само основните неща, но не и че трябват растения, специален вид пясък (нито че барбусът е яде опашки  =-O)... абе много малко информация ми дадоха, а им казах, че не съм гледала досега и искам всичко да ми обяснят.  :'( Май ще видя дали нещо ще оцелее през лятото и евентуално през есента ще взема нов аквариум, ще направя място и ще опитам пак. Засега барбусите ми изглеждат доста корави рибки, дано поне те да оцелеят.

nina

Мисля, че barbus малко крайно ти представи нещата. Според мен няма да имаш проблем да си гледаш 2те бети с това оборудване, което имаш в момента. Подари на някой барбусите, те по принцип са доста досадни и обичат да дърпат воални опашки. Бетите са лабиринтови, дишат въздуха над водата и не им дреме дали в аквариума има растения или не. Махни обаче рапаните от аквариума. И ги храни по малко. Не е необходимо да им изсипваш цялото количество наведнъж. Слагай по мъничко, изчакай да го изядат, ако стане бързо - сложи им пак. Иначе храната пада по дъното и се зацапва водата.

rakim

Хах nina е права,с бетите проблем в този обем няма да имаш хората в 300гр чашки ги гледат.Разкарай барбусите на тях им е кофти 100%.С риск да се повторя  и аз ти казвам да махнеш тези морски камъчета или квото е там от аквариума
540л Южна Америка

Catherine

Оставих само малко камъчета на дъното. Тези дни ще отида за малко растителност и ще видя за друга настилка. Иначе едно малко уточнение - измерих си по-прецизно аквариума и се оказа, че е 12 литра, но това не е кой-знае каква разлика. :) Иначе барбусите не знам на тях колко им е гадно, но засега те изглеждат най=щастливи и дълголетни.  :-D не знам какво да ги правя, засега ще ги гледам при тези условия пък по-нататък ще видим. Мисля тези дни като се захлади малко времето да отида до зоомагазина и да им напазарувам каквото трябва.

Catherine

А, между другото - не противореча, но ми стана интересно - с какво са вредни камъчетата и рапаните? Сигурно са вредни, щом казвате, но по какъв начин точно вредят?  @}->--

NO CARRIER

Кич му казват. :-)
Мидичките и рапанчетата леко втвърдяват водата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

islander

Аз си мисля, че морски камъни могат да се слагат в аквариуми с непретенциозни рибки и растения, но съм против рапаните и други подобни раковини от охлюви, защото са като лабиринт за по-дребни рибки - те влизат навътре и после не могат да излязат.  :'(
Имал съм доста голяма статистика от смъртни случаи, докато не си казах НЕ *STOP*  *NO* :-|на раковините в сладководния ми аквариум!

Catherine

А моите бети много обичаха раковините. Все се мушкаха вътре и си показваха муцуните... бяха много сладки :-[

islander

Ако толкова ти харесват раковините - остави си ги, но имай винаги "едно на ум", че може и да се случи "моя" сценарий някога.

Catherine

Ооооооо, не, ще подарявам барбусите, не ги издъжам вече. Стават агресивни. Нямам против да се разходя до София, ако някой ги иска, но ме е страх, че в тези жеги рибките ще се сварят, докато стигна до София (от Перник до София са 40 минути)... Все пак ако някой проявява интерес... мъжки и женски барбус... и ако мислите, че нищо няма да им стане да се разходят в тези жеги... С удоволствие ги подарявам на първия желаещ. :) Искам да си гледам бети, а барбусите просто няма да го позволят. :(

jojo

Снощи моята бета хвърли хайвер. В 5- литрово аквариумче с малко грунд и едно стръкче Егерия. Обаче аз го изненадах мъжкия и нарочно му пуснах женската без да е направил гнездо. Пичът се пообърка, но се справи и сега се грижи за хайвера, а женската я преместих. Цялата работа продължи около час. Следващият път ще люпя артемия, но сега нямам възможност и ще ходя да купувам нещо за мъници.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.d256h.com%2Faquaristic%2Fimage025.gif&hash=d89e53039c2c437552e4503b958195480aaad7fbАЛБУМ

Оскар Уайлд: "...спорят само безнадежните кретени".
Питието определя съзнанието...

Similar topics (5)

50815

Публикации: 2
Прегледи: 2666

10698

Публикации: 4
Прегледи: 3534

33425

Публикации: 17
Прегледи: 10477

25534

Публикации: 64
Прегледи: 30464

50117

Започната от Lucky Fish


Публикации: 3
Прегледи: 3711