• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:44

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бета - опити за размножаване

Започната от twist69, 29.03.2015 17:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

twist69

Здравейте!
Има доста информация по темата, която аз старателно изчетох, но с четенето започнах и да се бъркам. Изводът, който си направих е, че има толкова различни методи и конкретни ситуации, че в един момент всичко опира до опита на аквариста. Понеже аз съм доста "зелен" акварист, реших да се възползвам от основната функция на форума и да попитам:

При мен нещата стоят по следния начин:
Аквариум 30л.
Грунд - ✓
Растения - ✓
Температура - 26-28°C
Вътрешен филтър - ✓
Осветление - ✓


Първо си купих една мъжка бета. След това реших да се пробвам с чифтосване. Купих 2 женски, като не съм ги избирал много, понеже правя всичко, просто за да се науча. Ако ми се получи, следващия път ще селектирам внимателно. :)
За Целта поставих един малък аквариум 2-3л. в големия. Поставих една керамична декорация за укритие на женската. Пуснах мъжкаря. В момента той прави гнездо, като напредва бавно. Пробвах да пусна едната женска при него, но той започна да я напада и я отделих в отново общия.
Женските са издути и имат по една точица, там от където хвърлят хайвер, която аз разчитам като индикация. Интересно е, че едната е цветна и не мога да забележа промяна в окраската, а другата се оцветява в вертикални райета, но като я пусна при мъжкия и той я поступа веднъж-два пъти, веднага райетата стават хоризонтални.


Междувременно пуснах десетина молинезии в големия аквариум.
Очаквам предимно съвети, разбира се и критики.
Надявам се да съм бил изчерпателен. Ако имам пропуски, пишете да допълня.
Благодаря предварително на всички отзовали се! :)

П.П.: Установих, че родилката е прекалено малка, въпреки това няма да се откажа. Изправих декорацията, за да има място за една пластмасова чаша - преграда  за женската. Следващия ход е вместо тази декорация да сложа една малка чашка с два корена.








Fundulopanchax

И какво стана с бетите ?

Aquafen

Според мен трудно ще стане така. Първо рибите искат подготовка. Храниш 2 седмици с високо протеинна храна(при мен най-добре работи тубифекса,но вероятността от заразяване на рибите я има). Може и с замразена храна да пробваш.
Второ през тези 2 седмици правиш чести смени на вода. За целта е по-добре да сложиш мъжкия в малък съд около 2литра където лесно ще сменяш вода
3.Едва след това приготвяш съд за хвърляне на хайвер. Така с този малъкаквариум вътре при другите риби едвали ще стане.
Можеш да си вземеш пластмасова кутия за храна около 30 литрови има. Широки са,чистят се лесно,струва 9лв и са прозрачни. Пълниш я с вода но не повече от 13-14 сантиметра дълбока и без грунд с тъмна подложка отдолу.
4. Пускаш мъжкия и след няколко часа слагаш и женската,но тя трябва да е в буркан или някакав прозрачен цилиндър без дъно зада може после да го махнеш лесно. температурата трябва да е 30градуса с много слаба аерация. Освобождаваш женската тогава когато мъжкия е готов с гнездото.
5. Аз лично им давам по малко храна 30 мин преди пускането на женската.

Това е основното което трябва да знаеш. Надявам се да съм ти бил полезен.


Similar topics (5)

52990

Започната от liyy96


Публикации: 0
Прегледи: 1672

50520

Започната от vikson


Публикации: 3
Прегледи: 3218

47439

Публикации: 6
Прегледи: 8203

50008

Публикации: 5
Прегледи: 3174

46057

Публикации: 7
Прегледи: 4651