• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 11:37

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бета- моля за инфо и помощ

Започната от Blessia, 26.08.2014 09:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Blessia

 *HELP*
Здравейте момчета и момичета. Някога, някога, толкова отдавна някога имах аквариум с рибки, но от много години не съм имала възможността да отглеждам отново рибки. Сега обаче много се навих и мотивирах и съм си поръчала 2 малки двулитрови аквариума за Бети, а днес следобяд ще ходя да си купя и самите Бети. И понеже е по-специфична рибка, самите аквариуми също- нямат аерация, нагреватели и филтри, а в комплекта има някакъв специален препарат за вода, та пред мен изникват много въпроси.
Първо- за водата и препарата- чешмяна вода ли да сипвам и след като сложа препарата трябва ли да чакам и колко преди да пусна рибката да живее там? Ако водата трябва да е преварена или престояла, мога още сега да източа 4 литра и да ги оставя на отлежаване до довечера.
Второ- какво е специфичното при отглеждането на бети при такъв тип малолитражен аквариум? Прочетох, че бетата е топлолюбива риба, обича температури на водата над 25 градуса. Дали ще оцелее без подгряване на водата?
Трето- също така искам да си бодна в аквариума растение- едничко да бъде, което пише, че е добре да се подава над водата, за да има рибката ориентация къде може да се покаже, за да поеме въздух. Какво растение бихте ми препоръчали? Да е стърчащо, да може да се покаже над водата, да няма разклонения и да не е бухнало (ако ме разбирате), по скоро да изглежда като сопичка. Нещо от типа на бамбук дали ще стане? Знам, че не е аквариумно растение, обаче пък гледам снимки в интернет, че точно бамбук е забоден, сега не мога да кажа изкуствен ли е или истински. Може и изкуствено растение да сложа, но ми трябват някой насоки, понеже пък с треволяците изобщо не съм започната.
Бих се радвала ако споделите с мен съвети, мнения, опит. Знам че има хиляди теми във форума, но просто нямам физическата възможност да ги чета, защото дъщеря ми е на 1 годинка и едва ме оставя да седна на компютъра. По-долу ще линкна снимки на аквариумите, които съм поръчала. Предварително ви благодаря  @}->--


Marina Betta Kit се води аквариумчето, 2 литра вместимост, за отглеждане на една мъжка бета
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.petnet.hu%2Fimg%2Fbig%2F8124hagen_marina_betta_kit_modern_art_miniakvarium_01.jpg&hash=8a4c5e6f2e7d4392f62a39a14dfaea416fc032e9

pl86

Здравей и добре дошла.

ЦитатИ понеже е по-специфична рибка, самите аквариуми също- нямат аерация, нагреватели и филтри
Бетата е специфична с това че е лабиринтова, има лабиринтов орган с който може да поема част от кислород-а от въздуха. Това далеч не означава че ако има филтър и аерация няма да се чувства много по-добре.

Цитат... водата трябва да е преварена или престояла ...
Водата трябва да е престояла 1 ден, в НИКАКЪВ случай преварена.

ЦитатВторо- какво е специфичното при отглеждането на бети при такъв тип малолитражен аквариум? Прочетох, че бетата е топлолюбива риба, обича температури на водата над 25 градуса. Дали ще оцелее без подгряване на водата?
Специфичното е че като няма филтър, бил и той само гъба с аерация, трябва да сменяш вода всеки ден, аз бих сменял по 1/2, като се стремя да махна възможно повече от боклуците и се налива престоява вода със същата температура.
Бетата обича топло 26 градуса е минимупа според мен, дали ще оцелее без подгряване - сигурно, то и ти ще оцелееш зимата без отопление, ама няма да ти е много готино, въпроса все пак не е само на оцеляване, а на това да им осигурим най-добрите условия.

ЦитатТрето- също така искам да си бодна в аквариума растение- едничко да бъде, което пише, че е добре да се подава над водата, за да има рибката ориентация къде може да се покаже, за да поеме въздух. Какво растение бихте ми препоръчали?
Това с ориентацията ми е доста смешно, няма такова нещо, ако ти харесва растения, може да сложиш бамбук, този който си гледала по снимките в нета ще стане, продават го като стайно цвете. Ако искаш растение за аквариум - ти трябва осветление.

ЦитатБих се радвала ако споделите с мен съвети, мнения, опит.
Като цяло, не знам защо си избрала този аквариум точно, изглежда готино, но си е затвор. Лятото ще е ОК, ако сменяш вода всеки ден (не цялата), но зимата мисля че ще е студено. В толкова малко вода  дори съвсем малко да занемариш смените .. .мръсотията става много, от там идват проблемите.

Моят съвет е - върни аквариумите които си взела, ако можеш, и си вземи един акварим 20-30л от фирмените, които не изглеждат никакт по-зле, сложи му нагревател и един малък филтър (дори да е само гъба с помпичка за въздух) и си се радвай на една щастлива бета.

Това е от мен ... успех.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Blessia

Благодаря много за информацията. Беше доста изчерпателна. Спряла съм се на този аквариум (даже съм поръчала 2) защото изглежда много хубав, мъничък е, няма да заема място и няма помпа и аерация, които да правят шум в стаята. Моят съпруг не обича шумните неща, та едвам го навих да вземем това. А за препарата за водата някаква информация може ли? За какво служи този препарат? Пречиства водата или я прави годна за живеене за рибката, без да чакам 24 часа? В чуденка съм. Днес се обадих в магазина, от който ще купувам рибките и продавачът ми каза, че продавали само "български" бети, които били по-малки като размер (аз само такива съм и виждала де), да не би този препарат да се ползва за вносните бети?

Публикациите са слети: 26.08.2014 14:25

Намерих инфо в интернет "Replenish the aquarium with clean tepid water, treat it with a dechlorinator", та явно този препарат дехлорира водата. Вероятно няма да има нужда да чакам 24 часа с него, нали?

pl86

Нямам идея, какъв е този препарат, снимай го или дай снимка от нета или поне напиши името му. Има препарати които се слагат и няма нужда да чакаш водата, но не знам такъв ли е твоя.
Колкото до "български" бети, да му кажеш че ние нямаме такива, нашите бети са по големи и по-хубави от всички други :D, шегата на страна, бетите са един вид, няма български или каквито и да е други, ако не са хранени добре и не са достигнали максималния си размер това е друго. (Има случай на генна селекция в които се получават гигантски бети (малко по-големи), но това е друга тема и определено по магазините няма такива)
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Blessia

Гледам в един сайт бета тип корона и кралска бета. Предполагам кралската е с по-големи воали? И на размер еднакви ли са и двата вида, защото в сайта инфото е малко копи-пейст и са написали едно и също и за двата вида.

pl86

Размера на тялото им трябва да е приблизително еднакъв, за дължината на перките вече е условно, зависи колко е чиста линията, т.е. зависи какви си намериш.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Penta

Така като го гледам аквариумчето, в средата има отделна вана в която да сложиш грунд (морски камъчета 3-5 мм, без мидички) и да боцнеш едно растение. Останалото е голо дъно, където е добре с маркуче за  въздух да "осмукваш" боклуците при смяна на част от водата.

"поръчала 2 малки двулитрови аквариума за Бети, а днес следобяд ще ходя да си купя и самите Бети" - да разбирам че още нямаш аквариума, но ще купуваш рибите ? По-добре вземи аквариумите, сложи грунд, напълни вода, изчакай поне няколко дена и тогава купувай рибите.
За зимата ще ти трябва нагревател, няма начин.

Caxapa

Моля Bи не измъчвайте рибките! Те с нищо не са виновни пред Bас!

Blessia

Цитат на: Caxapa - 26.08.2014 19:27
Моля Bи не измъчвайте рибките! Те с нищо не са виновни пред Bас!

Като ги гледам как щастливо си плуват, не ми изглеждат на измъчени рибки. Вече ги взех, у дома са си, в аквариумчетата и се чувстват отлично.

Lasho

Сори, ама не можах да се стърпя. И теб да те затворят в някоя стая метър на метър ще живееш, ама надали ще си ходиш щастливо и ще се чувстваш отлично...

Аз точно за това имам сега в аквариума си бета - като я видях в зоомагазина затворена в една кутийка с размер на чаша за чай сърце не ми даде да я оставя там.
И рече Господ на Ной: Прави бекъп, че ще форматирам...

Моля пишете на кирилица! Не е все едно: "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."

Blessia

Всеки има право на мнение, но не всички можем да имаме аквариуми от по 100-200 л. Освен това да не забравяме, че аквариумът е предназначен специално за бети. Предвиден е да бъде отглеждана в него една такава рибка и мястото е съобразено. Не мисля, че ако не беше така щяха да се продават. На кутийката пише, че в естествена среда бетите често живеят в малки локвички.

pl86

Първо никой не говори за 100-200л, по-скоро за 20-30 ;) Колкото до това какво пише на кутията, изобщо не му вярвай, ако те успокоява - добре, но няма да убеди никой тук. Търговците са такива.

Вече си взела рибите, обобщя възможно най-кратко над какво трябва да помислиш:
1. Малък обем -> много чести смени на вода (всеки ден в твоя случай)
2. Температура: както каза колегата Penta - трябва ти нагревател. Проблема е че дори да сложиш, в аквариума няма никакво течение ще има  топли и студени зони, което е още по-вредно и опасно за рибите.

това е трябва да търсиш решение, след като вече си взела рибите.
Ако бях на твое място:
бих взел една помпичка за въздух и 2 от най-малките гъби по една за аквариум, понеже каза че ти е проблем шума търси тих аератор и вземи дълъг маркуч и изкарай помпата в коридора или в някой шкаф. После и зимата - нагреватели от най-малките.

Това е както каза и ти всеки си има мнение, ние изказваме нашето с цел да се научиш, пък ти ако искаш ни слушай ;)
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Blessia

Добре, а има ли помпички и нагреватели за 2 литров аквариум? В магазина казаха, че най-малките са за 10 литрови аквариуми.

Публикациите са слети: 28.08.2014 18:47

Иначе, гледайки разни клипове за бети из интернет, попаднах на този фен на бетите, който също отглежда своите рибки малолитражки, които даже приличат на буркани.

Similar topics (5)

57936

Публикации: 15
Прегледи: 10662

42281

Публикации: 4
Прегледи: 3623

29158

Публикации: 24
Прегледи: 24567

52990

Започната от liyy96


Публикации: 0
Прегледи: 1680

50117

Започната от Lucky Fish


Публикации: 3
Прегледи: 3710