Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Аквариумни рибки => Лабиринтови => Темата е започната от: веско - 02.08.2004 20:52

Заглавие: Захранване на новоизлюпени трихогастери
Публикувано от: веско - 02.08.2004 20:52
Здравеи те.Пак съм аз.Така както си се радвах изведнъж осъзнах че незнам как да се справя с малките.Моля ви помогнете на бедния чорбар.ПОМООООООООООООЩ!!!
Заглавие: Ами сега?
Публикувано от: Boby_ - 03.08.2004 09:23
:) Спокойно, пробвай се с малките, пък в крайна сметка каквото стане. За крибензисите вече говорихме - за тях родителите ще се погрижат до голяма степен, ти няма какво толкова да мислиш.
Живородките са лесни - можеш да извадиш малките в отделен съд, като ги забележиш, а можеш и да ги оставиш в общия аквариум, все някое ще оцелее.
Малко по-сложно е с трихогастрите. Техните "бебета" са доста ситни, когато се родят и според дебелите книги трябва да се захранят с инфузория. Мъжкият би трябвало да пази гнездото в момента, но не би било лошо да отделиш яйцата (ако все още не са се излюпили) в отделен съд с добра филтрация. За съжаление не мога да ти кажа как точно да си "завъдиш" инфузория - има разни рецепти с бананови кори, но повечето изискват да вземеш инфузория от някого и да я развъждаш при теб. Ако оставиш малките в общия аквариум, вероятността да оцелеят е малка. В интерес на истината лабиринтовите рибки никога не са ми били любимци и не съм се занимавал с тях, затова не мога да ти дам съвет от първа ръка.
Ето един интересен линк:

http://freshaquarium.about.com/library/profiles/blfw0059.htm

Успех с бебетата! :wink:
Заглавие: Ами сега?
Публикувано от: веско - 03.08.2004 09:54
Благодарско Боби ,но ще ми трябва по пълна информация.Хаивера вече го извадих.От езиците разбирам само свински,телешки наразсол,пане ,абе което става за мезе.Няма ли някои по на ти с трихогастерите.Ще черпя-ОБЕЩАВАМ.
Заглавие: Ами сега?
Публикувано от: веско - 03.08.2004 13:33
Хайде бе хора ПОМОГНЕТЕ!!!!
Заглавие: Ами сега?
Публикувано от: Boby_ - 03.08.2004 15:27
Явно няма никой с опит с трихогастрите наоколо. Затова ще се пробвам да ти отговоря.
Предполагам, че няма откъде да се сдобиеш достатъчно скоро с инфузория, затова този вариант отпада.
След като рибките се излюпят, трябва да ги захраниш - намерих информация, че това може да стане и със сварен яйчен жълтък.  Сложи им мъничко. Ама съвсем мъничко. Преди това обаче отстрани таткото. Аз лично съм скептично настроен по отношение на жълтъка. Бих пробвал ситно смляна храна - можеш да я стриеш на прах и да пробваш да ги захраниш с това. Имай предвид (особено ако пробваш с жълтък), че бебетата имат нужда от перфектна хигиена - всякакви остатъци трябва да се отстраняват веднага.
След 2-4 дни малките ще започнат да плуват - тогава трябвало да се свали нивото на водата в аквариума им докъм 5-10 см. и да се държи така, докато не се формиара лабиринтовият орган на рибките. Ще познаеш, че това е станало, когато рибките започнат да си поемат въздух на повърхността.
Успех!
Заглавие: Ами сега?
Публикувано от: веско - 03.08.2004 16:38
Благодаря,ще пробвам.
Заглавие: Ами сега?
Публикувано от: sho - 03.08.2004 21:28
:) ама пиши в заглавието че става дума за трихогастери че аз четтох че с Boby_ си говорите за цилиди и мисла че продължавате темата. Дано не сме закъснели:) Като начало мисля че жълтъка от яице тука няма да свърши работа- поне аз се въздържам да го ползвам, аз лично когато ми се наложи позвам следния  метод който не е мое изобретение но дава резултати:
ЦитатИзползват се буркани(най-добре 2-3 литрови) с престояла вода(ако имаш възможност дъждовна), предварително приготвяш парченца  с размерите на бучка захар  от гулия,ряпа(не люта) ,кочан от зеле и ги зисушаваш на слънце , в съдовете пускаш по 4 парченца на литър( собразяваи се с размерите - защото така по лесно съхнат и има повече площ да се хранят инфузориите),и се оставят на светло и топло място  след 3-4-5 дни се появява млечно бяла  мътилка в която с лупа се виждат чехълчетата, с пипета се отнема от тази ивица и се поставя в аквариума с рибките
Методът е много лесен и ефективен с 2-3 буркана можеш да се справиш с проблема с изхранването  :) - опитвал съм да заразява въпросните съдове с вода от аквариума но това не ускорява срока - в последствие след 2-та семица си направи още един буркан(за секи случаи) който можеш да заразиш с култура от старите , можеш също да опиташ да земеш малко вода от някой по стр гьол ( чехълчета има доори и в по дълго задържалите се локви:) такааа - маи се увлякох:)
по късно можеш да подхранваш с ситна дафния или стрита суха такава ,  но натам вече ше се оправиш :) - Малките ако не са в размножителния аквариум - премести в някакъв подобен - в момента в който изконсумират жълтъчните торбички и проплуват почват да стават апетитни и за таткото, нивото на водатат според мен не е от особенно значение - въпреки че аз не съм държал по високо от 20 см. , за филтрацията вече боби спомена че е много важна, много е важно оба4е аквариума да е покрит за да може въздухът над водата да е със сходна температура ! защото в противен случай при поемането на въздух рибките настиват и ше се чудиш ( къде сбърках :),а иначе лабиринта се оформя някаде в края на 1 месец. и като поотраснат малко - много е важна живата храна!!!
Аиде и информирай периодически какво си  направил:)
edit: забравих - в ниакв случай не покриваи гърлата на буркните с квото и да било!!!
Заглавие: Ами сега?
Публикувано от: веско - 04.08.2004 13:07
Благодаря ти.Имаш една солидна почерпка от мен,а и не само.Още веднъж БЛАГОДАРЯ!
Заглавие: Ами сега?
Публикувано от: sho - 04.08.2004 16:03
за нищо ако възникнат други въпроси - питай спокойно
Заглавие: Sho
Публикувано от: Igi - 04.08.2004 18:59
И аз съм ти много, много благодарна за информацията!!!
Имам въпрос - мойте бебета са на месец и две седмици , интересува ме нормална ли е големината им (или са недохранени) и по колко пъти на ден трябва да се хранят. В момента са някаде към 2-3мм големи и не всички , има едни миньончета дето са към 1мм.
ОГРОМНА БЛАГОДАРНОСТ !
аз от две години се опитвам да "изкарам" поколение и нищо не се получава!
Заглавие: Ами сега?
Публикувано от: sho - 04.08.2004 20:21
значи за хранененто трябва да си изградиш собствена схема -имаи предвид че колкото е трудно да умориш възрастна риба от глад толко е лесно при малките - техния организам иа огромни енергиини нужди - но имай предвид големината на тоя организам (да не ги засипеш с храна по тоя повод:) )според мене сутрин и вечер е най удобно - паузите са що годе равномерни.( те вече трябва да имат изграден рефлекс да се събират при хранилката така че мисла че със самото храненне нямаш проблем), а за големината при всеки вид малки има по тарикати и по.... , те ше си наваксат в последствие :) а дали 2-3 мм е нормално мисла че да  (никога не съм ги мерил :)) но имай предвид че те са още съвсем мънички на 6 седмици не можеш да искаш много
П.С. не е зле да споделиш как си ги изкарала до тоя период може да имаш варянт който повече да допадне на веско
Заглавие: Ами сега?
Публикувано от: Igi - 27.08.2004 22:47
Ами чисто експериментиране стана, Боби памогна със съвет.Вече са на два месеца , доста пораснаха и са добре развити.
В началото докато бяха още личинки беше най - проблемното хранене.
В едно малко бурканче сипвах 3 - 4  щипки от  сух  яйчен жълтък , много ситен и вода от аквариума ( с идеята че във водата има някакъв планктон или нещо такова). След това тръскаш , друсаш бурканчето докато не стане еднородна смес , т.е храната не се разтвори.  И накрая сипваш при бебетата 1/4 от бурканчето.Така веднъж на ден.
Дано се получи и при вас , да не се окаже че с мен е било чиста случайност!
КЪСМЕТ
Заглавие: Ами сега?
Публикувано от: веско - 28.08.2004 10:38
Доиде време и аз да ви информирам за трихогастерчетата.Следвах стриктно съветите на sho и мисля че се справих :D Малките сега са добре и са много лакоми.На размер са около 0,5см.Нивото на водата го поддържам 15см.Благодаря за съветите ,и знам че ако се наложи ще помогнете пак :P
Заглавие: Ами сега?
Публикувано от: Igi - 30.08.2004 19:35
:(  :(  :(
Лоша вест поне за мене!
Вичките бебета умряха!!!
Вече бяха станали доста големи и си плуваха нормално, докато преди три  - четири дни не почнаха да се влачат по дъното едвам едвам и накрая умряха!  :(
Незнам защо!!!
Заглавие: Ами сега?
Публикувано от: VassetZ - 30.08.2004 19:38
Не ми казвай , че си забравил/а да ги нахраниш!
Заглавие: Ами сега?
Публикувано от: Igi - 30.08.2004 20:49
Не съм, много стриктно си ги хранех, наистина незнам защо се получи така, имаха филтрация, нивото на водата беше към 20 см. Най-странното е че голямите екземпляри (1 см) умряха първи, а тези които ги мислех за недорасли си плуваха до последно. Даже за сега има две живи но незнам до кога, а те са страшно малки - 0,3см, едвам се виждат.
Заглавие: Ами сега?
Публикувано от: VassetZ - 30.08.2004 21:31
Цитат на: "Igi":(  :(  :(
Лоша вест поне за мене!
Вичките бебета умряха!!!
Вече бяха станали доста големи и си плуваха нормално, докато преди три  - четири дни не почнаха да се влачат по дъното едвам едвам и накрая умряха!  :(
Незнам защо!!!
Между другото и при мене се наблюдава този проблем с влаченето по дъното при лировите ми молинезийки. Те са на 3 седмици и 2 дена...
И аз незнам защо, но от около 30-тина, досега съм загубил точно 4 .