Hello !

International Balkan Aquascape Contest
Страници: 1 [2]  Всички   Надолу
Автор Тема: Умират ми SPS-те - помагайте  (Прочетена 2039 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Octopus
Moderator
Неактивен Неактивен

Публикации: 330

« Отговор #15 -: 30.12.2011г 01:01ч »

Освен смяната на водата и добавянето на въглен, смятате ли че някакви други конкретни мерки ще са полезни?
Нищо повече не можеш да направиш, все пак увери се че новата вода, която слагаш е ок по показатели - "...Оften any significant disruption in the major parameters effecting calcifiction (alk, PO4, calcium, maybe even magnesium) precede these events..." изрежи живото и  махай мъртвата тъкан, не знаех че имаш още фрагове, мислех че са само тези двата.
Активен

If it ain't broke dont fix it

NikolaV
Дървен философ
Член+ на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Местонахождение: София
Публикации: 2 429

Никола Воденичаров

« Отговор #16 -: 30.12.2011г 08:08ч »

...Утре ще добавя въглен ако намеря ...

Аз моя го взимам от тук:
http://www.teocom.eu/

ПП. Ако си от София де...
Активен

Coral Master
In love with the Ocean!
Член+ на форума към БАЕ
Активен Активен

Местонахождение: Пловдив
Публикации: 385

Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите

« Отговор #17 -: 30.12.2011г 11:11ч »

... мисля да изрежа здравите парчета от коралите, а всичко мъртво да извадя от водата ...
Мисля, че ако го направиш, ще намалиш сериозно шансовете да ги запазиш живи. "Мъртвата тъкан" е всъщност един варовиков скелет, няма нищо в него, което да носи проблеми. Там няма как да има и вируси или бактерии. Това, което може да е инфектирано (само на теория, защото аз не съм убеден, че има инфекция), е кожичката, която е покривала скелета, това е живата част на корала. Но тази част, щом не е върху скелета си, значи е някъде из аквариума или в корема на рибите. Затова единственото, което ще постигнеш чрез такова рязане и наново лепене, е допълнителен огромен стрес върху последните живи участъци от коралите, които и без това берат душа.

Сигурно звучи много "внушително" това RTN, но да си го кажем на български, за да няма грешки - някаква причина е отключила масово измиране на SPS коралите в аквариума ти. Това е масово измиране, не е просто напетняване, което може да спре от само себе си. Ако не отстраниш причината, просто ще умрат всички и това е.

Сменяй вода и сложи спешно въглен, друго не ти трябва, засега! И да не забравиш да кипнеш въглена във вряла вода!
: 30.12.2011г 08:08ч
Вместо да бързаш да режеш, изчакай да се стабилизират и като започне растеж към периферията, т.е. обратно към мъртвия скелет, тогава почваш да фрагваш и да си ги лепиш. Можеш да ползваш тази тема, за да разбереш за какво става дума:
http://aquariumbg.com/forum/solenovodni-akvariumi/rastej-na-sps-koralite-v-akvariuma-rastej-na-acropora-sp-ot-nulata/
Активен

80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

svetlxo
Член+ на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Публикации: 57

« Отговор #18 -: 03.01.2012г 23:11ч »

Най-напред бих искал да честитя новата година на всички и да ви пожелая здраве и късмет през 2012 г.
Също искам да благодаря на всички отзовали се със съвети - освен, че ми помогнаха на мен, така ще има полезна информация с конкретни проблеми и решения, която да четат хората които решат да се занимават с нашето хоби.

Кратък отчет какви мерки взех и как се развива ситуацията при мен:
1. Смених на два пъти вода, по около 30%, през 2 дни (новата вода която доливам и солта за нея са с перфектни показатели).
2. Добавих 250 гр. активен въглен Sera в мрежеста торбичка в една от секциите отзад.
3. При смяната сифонирах дъното и изчистих всякакви седименти, натрупани в задните камери на аквариума.
4. Почистих и измих всички помпи и скимера.
5. Добави обратно оригиналния скимер, който колкото и да е слаб, все някаква работа ще свърши.
6. Изрязах мъртвата част на една акропора и я разделих на 3 фрага. По-късно това се оказа наистина грешен ход защото веднага в основата на всички фрагчета се появиха мъртви зони.
Загубих SPS-а който беше тръгнал бързо да се бели
След втората смяна на водата изчаках 2 дни и измерих всички параметри. Магнезият отново беше леко нисък, но вече на долната граница и добавих малко Bio-Magnesium.

Докато направя всичко това загубих SPS-а който беше тръгнал бързо да се бели, но вече мога със сигурност да кажа, че взетите мерки подействаха и развитието на пораженията спря. Въпреки, че всики SPS-и имат поражения обелването спря до където беше и коралите видимо се чувстват добре.
Днес им сипах и малко течна храна и всички корали видимо реагираха добре:

Знам, че може би не ми се е разминало напълно, но мерките които ме посъветвахте да взема явно помогнаха.
Още веднъж благодаря на всички!
Активен

Octopus
Moderator
Неактивен Неактивен

« Отговор #19 -: 06.01.2012г 16:04ч »

Много се радвам че нещата са се разминали само с тези две жертви, браво добре си се справил. Сега остава търпеливо да се справиш с цикленето. Притеснява ме малко обаче количеството активен въглен, което си сложил - 250 гр. - твоя аквариум беше 130 л нали? Правилото е половин - един литър активен въглен на 1000 литра вода. Не знам какво е съотношението обем- тегло на активния въглен, но си го нагласи спрямо обема - на теб ще ти трябват около 100 мл. Предозирането е много опасно и може да доведе до RTN.
: 06.01.2012г 15:03ч
Явно нещата в аквариума ти не са съвсем добре, системата ти все още не е никак стабилна, явно и пясъка ти не е достатъчно "съживен", защото попчето ти на последната снимка гладува. Видовете от този род попчета трябва да се вкарват само в стабилизирани системи, защото много зависят от животинките в пясъка, мислех да пусна една тема за рибите, които трябва да се избягват от начинаещите, май й е времето.
Активен

Coral Master
In love with the Ocean!
Член+ на форума към БАЕ
Активен Активен

Местонахождение: Пловдив
Публикации: 385

Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите

« Отговор #20 -: 06.01.2012г 18:06ч »

Да, прав е Octopus, сега вече и аз го забелязах. Аз имам такова попче (Гошо), което е в моя аквариум от близо 5 години. Винаги е много дебело, но освен гадинките, които си намира в пясъка, забелязал съм, че много обича и мръвка. Като пусна 20-30 скариди от Черно море и изчезват за по-малко от месец, а само попчето съм виждал да ги преследва. Сега обаче една скарида оцеля и вече няколко месеца си живее спокойно ...
Понякога храня попчето с парчета от скариди, миди или черноморска риба и то лакомо поглъща едри парченца. Казвам ти това, за да не се чудиш с какво да го храниш, докато аквариума ти започне сам да си "произвежда" храна.
Активен

80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

камен чочев
reefer
Член+ на форума към БАЕ
Активен Активен

Публикации: 688

безграничен оптиакварист

« Отговор #21 -: 06.01.2012г 18:06ч »

Здравей, радвам се, че нещата са се поуспокоили. Много, много обаче не разчитай на пясъка да ти произвежда храна за попа. Аз го имам същия и имах същият проблем - попа беше недохранен. Два-три месеца след старта пясъка ми бъкаше от всякакви гадинки, но общо взето сега няма нито една. Целият видим участък се преглежда основно поне от 5 - 6 рибока и а нещо мръдне бива изяждано одма. Така, че направо си почвай да го храниш - иска доста храна и моя изяжда поне едно кубче дневно мисис или крил или каквото имаш. Храната му давам с пинсета (както и на лъва), понеже останалата напаст омитат всичко за секунди и до него храна не достига. След месец по този начин хранен вече не е така омършавял. Не е лошо от време на време да му даваш и някакъв сух микс за да няма липси на някои елементи. Успех
Активен

svetlxo
Член+ на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Публикации: 57

« Отговор #22 -: 07.01.2012г 00:12ч »

Опитвам да го храня попа, но наистина трудно се докопва до храната която давам от другите. Мисля да пробвам да му пускам парченца направо в дупките които си направи под камъните, пък да видим.
Иначе като го вкарах и моя пясък бъкаше от живот и беше яко обрасъл, но попчето го очисти за няколко дена, което беше и моята цел. Виждам го в последно време да обикаля и камъните и да скубе нещо във водораслите.
Що се отнася до количеството въглен, следвах указанията на опаковката (Sera)- 100 гр. на 50 л. морска вода.
Активен

Octopus
Moderator
Неактивен Неактивен

« Отговор #23 -: 12.01.2012г 00:12ч »

Що се отнася до количеството въглен, следвах указанията на опаковката (Sera)- 100 гр. на 50 л. морска вода.

Леле, все бях чувал, че има разлика между различните производители, ама си мислех че е рекламен трик, явно не е. Доколкото си спомням 1 л активен въглен тежи около 700гр. Т.е. сера препоръчват 1000 мл от техния  въглен на 350 л вода, а корален зухт препоръчват 1000 мл от техния на 1000-2000 л вода. Цената на KZ е около 18 евро, на сера е 16 евро, и после корален зухт били скъпари  Ухилен до уши
Активен

Canary
Ентусиаст
Член+ на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Местонахождение: Norwich, UK
Публикации: 184

On the Ball, City

« Отговор #24 -: 31.01.2012г 01:01ч »

Леле, все бях чувал, че има разлика между различните производители, ама си мислех че е рекламен трик, явно не е. Доколкото си спомням 1 л активен въглен тежи около 700гр. Т.е. сера препоръчват 1000 мл от техния  въглен на 350 л вода, а корален зухт препоръчват 1000 мл от техния на 1000-2000 л вода. Цената на KZ е около 18 евро, на сера е 16 евро, и после корален зухт били скъпари  Ухилен до уши

Даже, ако го държиш(като мен) над зеолитите в реактора, където течението е активно, количеството се намалява на 250млтр.
АЗ го купувам по 11 паунда и карам най-малко три месеца с него. Да не кажа, че може и четири, но аз го сменяввам на всеки три седмции, а не на месец!
Активен

камен чочев
reefer
Член+ на форума към БАЕ
Активен Активен

безграничен оптиакварист

« Отговор #25 -: 03.02.2012г 20:08ч »

Някъде от месец зелената сериатопора не се отваря добре и днес реших да я топна  в препарат. Е няма да ви казвам какво излезе от нея. Огромен рояк от някакви паразитчета, приличащи на бълхи с големина около 50-100 микрона, почти незабележими. Бяха стотици. Имаше и няколко продълговати с дължина 1-2 мм и много тънки. А аз си мислех, че като не ги виждам значи ги няма. Е отидоха си гадовете, но не знам дали не тормозят някой друг корал. Затова един съвет към всички-топете всичко ново в препарат преди вкарване в системата.
Активен

Ilianidis
Член+ на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Местонахождение: Пазарджик
Публикации: 948

« Отговор #26 -: 04.02.2012г 01:01ч »

Я кажи препарата какъв е,че и моята напоследък прави същите номера.Тея малките ми се струва да са мъндзърките плоски червеи.Нападат ми клавуларията и тя се свива,докато се откъсне и се закрепи на ново място и там започва нова колония.Не вярвам това да е естествен номер за самосъхранение.
Активен

камен чочев
reefer
Член+ на форума към БАЕ
Активен Активен

безграничен оптиакварист

« Отговор #27 -: 04.02.2012г 10:10ч »

Аз ползвам Ултра пест контрол на Фауна Марин, но има и доста други добри препарати. Днес вече коралът се е отворил както преди. Проблем ще е обаче, ако плъзнат тия гадове и по другите корали
Активен

Canary
Ентусиаст
Член+ на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Местонахождение: Norwich, UK
Публикации: 184

On the Ball, City

« Отговор #28 -: 04.02.2012г 12:12ч »

Аз ползвам Ултра пест контрол на Фауна Марин, но има и доста други добри препарати. Днес вече коралът се е отворил както преди. Проблем ще е обаче, ако плъзнат тия гадове и по другите корали

АКо не са били в коралите преди, по-вероятно е да не плъзнат. А и при теб всички се отварят и лесно можеш да разбереш, ако нещо не е наред.
ПОздрави!
Активен

Страници: 1 [2]  Всички   Нагоре
Изпечатай
Отиди на:  

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна
публикация
Помагайте с водораслите!!!
Водорасли
the_best 11 2176 Последна<br />публикация 21.01.2007г 18:06ч
от the_best